Ramayana

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Teks Hindu
Aum.svg
Śruti

Smriti

Ramayana (bahasa Sanskrit Rāmāyaa) yang berasal dari kata Rāma dan Ayaa yang berarti "Perjalanan Rama", adalah salah sebuah mahakarya atau epik dari India dan epik yang lain ialah Mahabharata. Ramayana merupakan sebuah kitab suci yang telah mempengaruhi kehidupan, pemikiran dan kebudayaan jutaan orang Hindu sejak beribu-ribu tahun. Hampir setiap aspek agama, kebudayaan, sama ada kesusasteraan, drama, muzik, seni atau ukiran, telah dipengaruhi oleh kitab ini. Malah, boleh dikatakan bahawa tidak ada kitab suci lain yang telah mempengaruhi kehidupan orang Hindu seperti Ramayana.

Nampaknya, tidak ada tempat di benua India yang tidak ada kaitan dengan Rama, Sita, Lakshmana dan Hanuman! Sungai di mana Sita mencuci pakaiannya, gunung yang terbelah dua kerana tekanan Hanuman, batu dengan tapak kaki Rama - dengan pelbagai cerita begini, penduduk-penduduk India membina hubungan yang rapat dengan hero-hero Ramayana. Maka, dengan menghayati mahakarya yang hebat ini, seseorang dapat memperbanyakkan pengetahuannya tentang kebudayaan India dan juga meningkatkan sedikit sebanyak kebudayaan dan kerohaniannya sendirinya.

Valmiki sedang menulis Ramayana

Ramayana ditulis oleh Valmiki.

Kisah epik ini sebenarnya sangat sederhana. Ada seorang putera, bernama Rama yang merupakan Jelmaan Maha Vishnu di dunia. Sebenarnya ia berhak untuk menjadi raja di Ayodyapura menggantikan ayahnya prabu Dasarata, tetapi ayahnya sudah menjanjikan kerajaan kepada anaknya dari istri lain, yaitu Barata. Lalu Sri Rama yang berkahwin dengan Sita mengembara bersama adiknya; Laksamana.

Sita lalu diculik oleh Rawana atau Rahwana dari Alengkapura dan ingin dikawininya, Sita menolak dan Rama ingin mengambilnya kembali. Lalu Rama yang dibantu oleh Laksamana, Hanuman, Wibisana (adik Rahwana) menyerang Alengkapura untuk merebut kembali Sita.

Sekembalinya kesucian Sita diuji dengan dibakar. Ternyata tidak apa-apa.

Kandungan Ramayana Valmiki[sunting | sunting sumber]

Ramayana versi Valmiki mempunyai tujuh bab yang dikenali sebagai Kanda iaitu:

  1. Balakanda
  2. Ayodhyakanda
  3. Aranyakanda
  4. Kiskindhakanda
  5. Sundarakanda
  6. Yuddhakanda
  7. Uttarakanda

Menurut beberapa pendapat Kanda pertama dan ketujuh merupakan sisipan baru. Dalam bahasa Jawa Kuna, Uttarakanda didapati pula.

Pengaruh Ramayana di Nusantara[sunting | sunting sumber]

Terdapat beberapa versi Ramayana dalam khazanah sastra Jawa dalam bentuk kakawin Ramayana, dan gubahan-gubahannya dalam bahasa Jawa Baru yang tidak semua berdasarkan kakawin ini.

Ramayana dalam bahasa Melayu dikenali sebagai Hikayat Seri Rama yang kandungannya berbeza dengan versi asal Sanskrit.


Lihat pula: