Rumah berhantu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Rumah hantu pupuh man 2 Mansion di Walt Disney World.

Rumah berhantu, rumah hantu atau rumah syaitan (Bahasa Inggeris: Haunted house) ialah rumah atau bangunan lain yang sering dianggap dihuni oleh makhluk-makhluk halus atau roh-roh si mati yang tidak bernyawa yang mungkin merupakan bekas penghuni atau yang berkaitan dengan harta tanah, dan sering menjadi tempat melihat fenomena supranatural atau paranormal.[1]

Dalam konsep hiburan, rumah berhantu (rumah syaitan) adalah salah satu wahana di taman permainan dalam bentuk bangunan "berhantu" yang mengandungi pelbagai watak menyeramkan dalam bentuk pelakon hantu dengan solek kesan khas, manekin atau boneka animatronik untuk menakutkan pengunjung. Hantu dan watak menyeramkan dalam taman permainan disesuaikan dengan konsep hantu mengikut budaya di mana taman pemainan berada.

Di pelbagai taman permainan Disney, terdapat sebuah rumah berhantu bernama The Haunted Mansion yang kemudian dijadikan filem dengan nama yang sama. Konsep rumah berhantu boleh berbeza mengikut budaya dan zaman. Dalam kisah-kisah seram dari Barat, bangunan atau rumah berhantu boleh berkisar dari kastil zaman feodal di Eropah hingga rumah yang baru dibina di pinggir kota. Bangunan dalam gaya seni bina abad ke-19 atau abad sebelumnya adalah bahan latar belakang untuk kisah misteri seram yang paling biasa. Sastera era Gothic biasanya menceritakan lebih banyak tentang kastil berhantu atau rumah agam berhantu.

Legenda mengenai rumah berhantu telah wujud dalam sastera sejak zaman kuno. Pengarang Rom seperti Plautus, Plinius yang muda dan Lucian telah banyak menulis mengenai rumah berhantu. Penulis moden seperti Henry James dan Stephen King juga telah menulis banyak kisah mengenai rumah berhantu.

Filem tentang rumah berhantu atau kastil berhantu[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Haunted Mansion: Rumah Hantu "Walt Disney World""". Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-09-26. Dicapai pada 2021-01-04.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]