Senarai Menteri Pertahanan Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian


Menteri Pertahanan
รัฐมนตรีว่าการกระทรวงกลาโหม
Flag of the Thai Defence Minister.svg
Bendera Menteri Pertahanan
Prayut Chan-o-cha (cropped) 2016.jpg
Penyandang
Prayut Chan-o-cha
sejak 10 Julai 2019
Kementerian Pertahanan
Ahli kepadaKabinet
PencadangPerdana Menteri
PelantikRaja
Pembentukan1782
Pemegang pertamaChao Phraya Mahasaena

Ini adalah senarai Menteri dalam Kementerian Pertahanan Thailand. Selain dari Perdana Menteri yang menyandang jawatan itu secara serentak, semua menteri adalah pegawai aktif bertugas atau pegawai kanan tentera yang sudah bersara.[1]

Menteri Pertahanan Siam[sunting | sunting sumber]

Senarai Menteri Pertahanan Siam (Bahasa Thai: เสนาบดีกลาโหม, Senabodi Kalahom)[2]

Nom.
Potret Menteri Pertahanan Ambil jawatan Lepas jawatan
12 Prince Chitcharoen, Narisara Nuvadtivongs.jpg Jeneral Putera Narisara Nuwattiwong
(1863–1947)
1894 1899
13 Prince Prachak.jpg Mejar Jeneral Putera Prachaksinlapakhom
(1856[3]–1924)
1899 1901
14 Prince Bhanurangsi Savangwongse.jpg Fil Marsyal Putera Bhanurangsi Savangwongse
(1859–1928)
1901 1910
15 Chirapravati Voradej, Prince of Nakhon Chaisi.jpg Fil Marsyal Putera Chirapravati Voradej
(1876–1913)
11 Disember 1910[4] 4 Februari 1913[4]
16 Field Marshal Chao Phraya Bodindechanuchit (Mom Rajawongse Aroon Chatkul).jpg Fil Marsyal Chao Phraya Bodindechanuchit (M.R. Arun Chatrakul)
(1856–1921)
1913 26 Ogos 1921
17 General Chao Phraya Bodindechanuchit (Yam Na Nakorn) 2.jpg Jeneral Chao Phraya Bodindechanuchit (Yeam Na Nagara)
(1867–1961)
26 Ogos 1921 4 Ogos 1926
18 Paribatra Sukhumbhand.jpg Fil Marsyal Putera Paribatra Sukhumbandhu
(1881–1944)
24 Ogos 1926 31 Mac 1928
19 General HH Prince Boworadet.jpg Jeneral Putera Boworadet
(1877–1953)
1 April 1928 19 Jun 1931
20 Admiral HRH Prince Vudhijaya Chalermlabha.jpg Laksamana Putera Vudhijaya Chalermlabha
(1883–1947)
8 November 1931[5] 19 Jun 1932
21 Vice Admiral Phraya Ratchawangsan (Sri Kamonnawin).jpg Laksamana Madya Phraya Ratchawangsan (Sri Kamalanavin)
(1886–1939)
12 Ogos 1932 10 Disember 1932
22 Major General Phraya Prasertsongkram.jpg Mejar Jeneral Phraya Prasertsongkram (Tiap Komkris)
(1882–1951)
29 Jun 1933 11 Ogos 1933

Menteri Pertahanan Thailand[sunting | sunting sumber]

Senarai Menteri Pertahanan Thailand (Thai: รัฐมนตรีว่าการกระทรวงกลาโหม Ratthamontri Wakarn Kasuang Kalahom)[2]

Nom.
(penggal)
Potret Menteri Pertahanan Kabinet Ambil jawatan Lepas jawatan Perdana Menteri
21
(1,2)
Vice Admiral Phraya Ratchawangsan (Sri Kamonnawin).jpg Laksamana Madya Phraya Ratchawangsan (Sri Kamalanavin)
(1886–1939)
2 10 Disember 1932 1 April 1933 Phraya Manopakorn Nititada
3 1 April 1933 20 Jun 1933
22
(1,2)
Major General Phraya Prasertsongkram.jpg Mejar Jeneral Phraya Prasertsongkram (Tiap Komkris)
(1882–1951)
4 21 Jun 1933 16 Disember 1933 Phraya Phahonphonphayuhasena
5 16 Disember 1933 1 April 1934
23 Phraya Pahol.jpg Kolonel Phraya Phahonphonphayuhasena
(Phot Phahonyothin)

(1887–1947)
5 1 April 1934 22 September 1934
24
(1-4)
Luang Phibul.jpg Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram
(1897–1964)
6 22 September 1934 9 Ogos 1937
7 10 Ogos 1937 21 Disember 1937
8 21 Disember 1937 16 Disember 1938
9 21 Disember 1938 19 Ogos 1941 Plaek Phibunsongkhram
25 General Mangkorn Phromyothi.jpg Jeneral Mangkorn Phromyothi
(1896–1966)
9 19 Ogos 1941 15 Disember 1941
24
(5-6)
Luang Phibul.jpg Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram
(1897–1964)
9 15 Disember 1941 7 Mac 1942
10 10 Mac 1942 15 November 1943
26 Lieutenant General Luang Kriengsakpichit.jpg Leftenan Jeneral Phichit Kriangsakphichit
(1896–1964)
10 15 November 1943 1 Ogos 1944
27 Sindhu Kamolnavin.gif Laksamana Sindhu Kamalanavin
(1901–1976)
11 2 Ogos 1944 31 Ogos 1945 Khuang Aphaiwong
28
(1,2)
Chit Munsilpa.jpg Leftenan Jeneral Chit Munsilpa Sinadyodharaksa
(1896–1988)
12 31 Ogos 1945 17 September 1945 Tawee Boonyaket
13 19 September 1945 14 Oktober 1945 Seni Pramoj
29
(1)
Jira Wichitsongkhram.jpg Leftenan Jeneral Jira Wichitsongkhram
(1897–1979)
13 14 Oktober 1945 31 Januari 1946
28
(3)
Chit Munsilpa.jpg Leftenan Jeneral Chit Munsilpa Sinadyodharaksa
(1896–1988)
14 2 Februari 1946 24 Mac 1946 Khuang Aphaiwong
29
(2-5)
Jira Wichitsongkhram.jpg Leftenan Jeneral Jira Wichitsongkhram
(1897–1979)
15 24 Mac 1946 11 Jun 1946 Pridi Banomyong
16 11 Jun 1946 23 Ogos 1946
17 24 Ogos 1946 30 Mei 1947 Thawan Thamrongnawasawat
18 31 Mei 1947 8 November 1947
30
(1-3)
No picture Ministry of defence of Thailand.svg Leftenan Jeneral Suk Chatnakrob
(?–?)
19 11 November 1947 21 Februari 1948 Khuang Aphaiwong
20 25 Februari 1948 8 April 1948
21 15 April 1948 25 Jun 1949 Plaek Phibunsongkhram
24
(7-10)
Luang Phibul.jpg Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram
(1897–1964)
22 28 Jun 1949 29 November 1951
23 29 November 1951 6 Disember 1951
24 8 Disember 1951 23 Mac 1952
25 23 Mac 1952 26 Februari 1957
31 Field Marshal Sarit Dhanarajata.jpg Fil Marsyal Sarit Thanarat
(1908–1963)
26 31 Mac 1957 16 September 1957 Pote Sarasin
32 Thanom Kittikachorn 1960 02.jpg Fil Marsyal Thanom Kittikachorn 27 23 September 1957 26 Disember 1957 Pote Sarasin
28 1 Januari 1958 20 Oktober 1958 Thanom Kittikachorn
29 10 Februari 1958 8 Disember 1962 Sarit Thanarat
30 11 Disember 1962 7 Mac 1969 Thanom Kittikachorn
31 11 Mac 1969 17 November 1971
32 19 Disember 1972 14 Oktober 1973
33 Dawee Chullasapya (cropped).jpg Ketua Marsyal Udara Dawee Chullasapya 33 16 Oktober 1973 22 Mei 1974 Sanya Dharmasakti
34 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Kruyn Sutathanin 34 30 Mei 1974 22 Mei 1975 Sanya Dharmasakti
35 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Tawich Seneewong 35 15 Februari 1975 13 Mac 1975 Seni Pramoj
36 ประมาณ อดิเรกสาร.jpg Jeneral Polis Pramarn Adireksarn 36 17 Mac 1975 12 Januari 1976 Kukrit Pramoj
37 กฤษณ์ สีวะรา.jpg Jeneral Kris Sivara 37 21 April 1976 28 April 1976 Seni Pramoj
35
(2)
No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Tawich Seneewong 37 28 April 1976 24 Ogos 1976 Seni Pramoj
38 Senipramoj Cropped.jpg Mom Rajawongse Seni Pramoj 37 27 Ogos 1976 23 September 1976 Seni Pramoj
39 สงัด ชลออยู่.jpg Laksamana Sangad Chaloryu 38 5 Oktober 1976 6 Oktober 1976 Seni Pramoj
39 22 Oktober 1976 20 Oktober 1977 Thanin Kraivichien
40 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Lek Neawmalee 40 12 November 1977 11 Ogos 1977 Kriangsak Chamanan
41 Kriangsak Chomanan 1976 (cropped).jpg Jeneral Kriangsak Chamanan 40 11 Ogos 1977 11 Mei 1979 Kriangsak Chamanan
42 Prem Tinsulanoda cropped.JPG Jeneral Prem Tinsulanonda 41 24 Mei 1979 3 Mac 1980 Kriangsak Chamanan
42 21 Mac 1980 19 Mac 1983 Prem Tinsulanonda
43 7 Mei 1983 5 Ogos 1986
43 Air Marshall Panieng Karntarat of Thailand talks with GEN Lew Allen U.S. Air Force chief of staff, after his arrival in the United States for a visit (cropped).jpg Ketua Marsyal Udara Panieng Karntarat 44 11 Ogos 1986 3 Ogos 1988 Prem Tinsulanonda
44
(1)
Chatichai Choonhavan 1976.jpg Jeneral Chatichai Choonhavan 45 4 Ogos 1988 29 Mac 1990 Chatichai Choonhavan
45
(1)
Chavalit Yongchaiyudh 18 May 2018 01 cropped.jpg Jeneral Chavalit Yongchaiyudh 45 30 Mac 1990 3 Ogos 1990 Chatichai Choonhavan
44
(2,3)
Chatichai Choonhavan 1976.jpg Jeneral Chatichai Choonhavan 45 21 Jun 1990 9 Disember 1990 Chatichai Choonhavan
46 14 Disember 1990 23 Februari 1991
46 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Laksamana Praphat Kritsanajun 47 6 Mac 1991 22 Mac 1992 Anand Panyarachun
47 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Suchinda Kraprayoon 48 17 April 1992 24 Mei 1992 Suchinda Kraprayoon
48 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Banjob Bunnag 49 18 Jun 1992 23 September 1992 Anand Panyarachun
49 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Vijit Sukmak 50 29 September 1992 13 Julai 1995 Chuan Leekpai
45
(2,3)
Chavalit Yongchaiyudh 18 May 2018 01 cropped.jpg Jeneral Chavalit Yongchaiyudh 51 13 Julai 1995 24 November 1996 Banharn Silpa-archa
52 29 November 1996 8 September 1997 Chavalit Yongchaiyudh
50 Chuan Leekpai 2010-04-01.jpg Chuan Leekpai 53 14 September 1997 5 Februari 2001 Chuan Leekpai
45
(4)
Chavalit Yongchaiyudh 18 May 2018 01 cropped.jpg Jeneral Chavalit Yongchaiyudh 54 17 Februari 2001 3 Oktober 2002 Thaksin Shinawatra
51
(1)
No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Thammarak Isarangkura na Ayudhaya 54 3 Oktober 2002 9 Mac 2004 Thaksin Shinawatra
52 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Chettha Thanajaro 54 10 Mac 2004 5 Oktober 2004 Thaksin Shinawatra
53 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Sampan Boonyanan 54 6 Oktober 2004 5 Oktober 2005 Thaksin Shinawatra
51
(2)
No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Thammarak Isarangkura na Ayudhaya 55 11 Mac 2005 19 September 2006 Thaksin Shinawatra
54 No picture Ministry of defence of Thailand.svg Jeneral Boonrod Somthat 56 9 Oktober 2006 5 Februari 2008 Surayud Chulanont
55 Samak Sundaravej.JPG Samak Sundaravej 57 6 Februari 2008 9 September 2008 Samak Sundaravej
56 Somchai Wongsawat 15112008.jpg Somchai Wongsawat 58 24 September 2008 2 Disember 2008 Somchai Wongsawat
57
(1)
Prawit Wongsuwan Thailand's Minister of Defense.jpg Jeneral Prawit Wongsuwan 59 20 Disember 2008 9 Ogos 2011 Abhisit Vejjajiva
58 Yutthasak Sasiprapha.jpg Jeneral Yuthasak Sasiprapha 60 9 Ogos 2011 18 Januari 2012 Yingluck Shinawatra
59 Sukampol Suwannathat 2012.JPG Ketua Marsyal Udara Sukampol Suwannathat 60 18 Januari 2012 30 Jun 2013 Yingluck Shinawatra
60 9153ri-Yingluck Shinawatra.jpg Yingluck Shinawatra 60 30 Jun 2013 7 Mei 2014 Yingluck Shinawatra
57
(2)
Prawit Wongsuwon in Washington - 2018 (39846762430) (cropped).jpg Jeneral Prawit Wongsuwan 61 30 Ogos 2014 10 Julai 2019 Prayut Chan-o-cha
61 Prayut Chan-O-Cha in 1st Infantry Regiment's royal guard uniform.jpg Jeneral Prayut Chan-o-cha 62 10 Julai 2019 Penyandang terkini Prayut Chan-o-cha

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Barany, Zoltan (2012). The Soldier and the Changing State: Building Democratic Armies in Africa, Asia, Europe, and the Americas. Princeton University Press. m/s. 193. ISBN 9781400845491.
  2. ^ a b "เสนาบดีและรัฐมนตรีว่าการกระทรวงกลาโหม" [List of Defence Ministers] (dalam bahasa Thai). Ministry of Defence (Thailand). Dicapai pada 29 April 2021.
  3. ^ "The Monument Of Krommaluang Prachaksinlapakhom". Tourism Authority of Thailand. Dicapai pada 11 Mei 2021.
  4. ^ a b Royal Thai Army. ผู้บัญชาการทหารบกตั้งแต่อดีตถึงปัจจุบัน [Commander-in-Chiefs of the Royal Thai Army from past to present] (dalam bahasa Thai). Diarkibkan daripada yang asal pada 29 September 2011. Dicapai pada 21 Ogos 2011.
  5. ^ Royal Thai Navy. นายพลเรือเอก พระเจ้าบรมวงศ์เธอ กรมหลวงสิงหวิกรมเกรียงไกร [Admiral HRH Prince Vudhijaya Chalermlabha] (dalam bahasa Thai). Diarkibkan daripada yang asal pada 29 Ogos 2012. Dicapai pada 10 September 2011.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]