Senarai Perdana Menteri Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai daftar Perdana Menteri Thailand:

Prime Minister of Thailand[sunting | sunting sumber]

No. Potret Nama Tarikh lahir Mula Tempoh Akhir Tarikh kematian Hubungan dengan pemangku
1
Official portraits of Phraya Manopakorn Nititada.jpg
Phraya Manopakorn Nititada
(1884—1948)
28 Jun 1932 20 Jun 1933 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&0358.&&&&&0358 hari Bebas
King Prajadhipok portrait photograph.jpg

Prajadhipok
(1925—1935)
(1)
Official portraits of Phraya Manopakorn Nititada.jpg
Phraya Manopakorn Nititada
King Prajadhipok portrait photograph.jpg
2
Phot Phahonyothin.jpg
Phraya PhahonPhonphayuhasena
(1887—1947)
21 Jun 1933 16 Disember 1938 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 tahun, &&&&&&&&&&&&0178.&&&&&0178 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
King Ananda Mahidol portrait photograph.jpg

Ananda Mahidol
(1935—1946)
(2)
Phot Phahonyothin.jpg
Phraya Phahonphonphayuhasena
3
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg
Plaek Phibunsongkhram
(1897—1964)
16 Disember 1938 1 Ogos 1944 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 tahun, &&&&&&&&&&&&0229.&&&&&0229 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
(3)
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg
Plaek Phibunsongkhram
4
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwongse
(1902—1968)
1 Ogos 1944 31 Ogos 1945 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 year, &&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color;" | Bebas
5
Tawee Boonyaket.jpg
Thawi Bunyaket
(6)
Seni Pramoj in 1945.jpg
Seni Pramoj
(4)
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
(1902—1986)
31 Januari 1946 24 Mac 1946 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&052.&&&&&052 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color; | Bebas
4
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
7
Pridi Banomyong-portrait.jpg
Pridi Banomyong
(1900—1983)
24 Mac 1946 23 Ogos 1946 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&0152.&&&&&0152 hari style=background:Templat:Free Thai Movement/meta/color;" | Free Thai
(7)
Pridi Banomyong-portrait.jpg
Pridi Banomyong
8
Thawal Thamrong Navaswadhi.jpg
Thawan Thamrongnavasawat
(1901—1988)
23 Ogos 1946 8 November 1947 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 year, &&&&&&&&&&&&&077.&&&&&077 hari style="background:Templat:Constitutional Front (Thailand); |
Thawal Thamrong Navaswadhi.jpg
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
Phin Choonhavan.jpg
Phin Choonhavan
(189

1—1973)
26 Januari 1973(1973-01-26) (umur 81)

8 November 1947 10 November 1947 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 hari style="background:Templat:Militaly Rule/meta/color; |
Phin Choonhavan.jpg
  1. Phin Choonhavan (8 November 1947 - 10 November 1997)
Phin Choonhavan.jpg
Phin Choonhavan
(4)
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
(3)
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg
Plaek Phibunsongkhram
1897-1964)
  1. Pote Sarasin, (21 September - 24 Disember 1957)
  2. Thanom KittikachornPanglima Darat Thanom Kittikachorn, (1 Januari - 20 Oktober 1958) (masa pertama)
  3. Panglima Darat Sarit Dhanarajata, (20 Oktober 1958 - 8 Disember 1963) (pemangku hingga 10 Februari 1959)
  4. Panglima Darat Thanom Kittikachorn, (9 Disember 1963 - 14 Oktober 1973) (masa kedua)
  5. Sanya Dharmasakti, (14 Oktober 1973 - 26 Februari 1975)
  6. Seni Pramoj, (26 Februari - 14 Mac 1975) (masa kedua)
  7. Kukrit Pramoj, (14 Mac 1975 - 20 April 1976)
  8. Seni Pramoj, (20 April - 6 Oktober 1976) (masa ketiga)
14
Tanin2011.jpg
Thanin Kraivichian 8 October 1976 20 October 1977 &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 year, &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012 hari
15
Kriangsak Chomanan 1978.jpg
Kriangsak Chamanan 11 November 1977Hf 3 Mac 1980 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 tahun, &&&&&&&&&&&&0113.&&&&&0113 hari
  1. Jeneral Kriangsak Chomanan, (12 November 1977 - 3 Mac 1980)
16
Prem Tinsulanoda cropped.JPG
Prem Tinsulanonda 3 Mac 1980 4 Ogos 1988 &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 tahun, &&&&&&&&&&&&0154.&&&&&0154 hari
  1. Jeneral Chatichai Choonhavan, (4 Ogos 1988 - 23 Februari 1991)
  2. Anand Panyarachun, (7 Mac 1991 - 7 April 1992) (masa pertama)
  3. Jeneral Suchinda Kraprayoon, (7 April - 24 Mei 1992)
  4. Meechai Ruchupan, 24 Mei 1992 - 10 Jun 1992 (pemangku)
18
Anand Panyarachun.jpg
Anand Panyarachun &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01 year, &&&&&&&&&&&&&077.&&&&&077 hari
(18)
Anand Panyarachun.jpg
Anand Panyarachun
20
Chuan Leekpai.jpg
Chuan Leekpai 23 September 1992 13 Julai 1995 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 tahun, &&&&&&&&&&&&0293.&&&&&0293 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color; | Demokrat
  1. Banharn Silpa-Archa, (13 Julai 1995 - 1 Disember 1996)
  2. Jeneral Chavalit Yongchaiyudh, (1 Disember 1996 - 9 November 1997)
  3. Chuan Leekpai, (9 November 1997 - 9 Februari 2001) (masa kedua)
23
Thaksin crop.jpg
Thaksin Shinawatra 9 February 2001 19 September 2006 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05 tahun, &&&&&&&&&&&&0222.&&&&&0222 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color; | Thai Rak Thai
Sonthi Boonyaratglin (cropped).png
Sonthi Boonyaratglin 19 September 2006 1 October 2006 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012 hari Kententeraan
  1. Surayud Chulanont, (1 Oktober 2006 - 28 Januari 2008)
25
Samak Sundaravej.JPG
Samak Sundaravej 29 Januari 2008 8 September 2008 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&0223.&&&&&0223 hari style="background:
26
Somchai Wongsawat 15112008.jpg
Somchai Wongsawat 8 September 2008
(18 September 2008)
2 Disember 2008 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color"; | People's Power
Chaovarat Chanweerakul 2 Disember 2008 17 Disember 2008
27
Abhisit royal.jpg
Abhisit Vejjajiva
(1964—)
17 Disember 2008 5 Ogos 2011 &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 tahun, &&&&&&&&&&&&0231.&&&&&0231 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color;}}; | Demokrat
Abhisit Vejjajiva (17 December 2008 - 5 August 2011)
28
9153ri-Yingluck Shinawatra.jpg
Yingluck Shinawatra
Niwatthamrong Boonsongpaisan at Ministerial Conference 2013 crop.jpg
Niwatthamrong Boonsongpaisan
(1948—)
"Acting Prime Minister"
7 Mei 2014 22 Mei 2014 &&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 tahun, &&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color" | Pheu Thai
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
29
General Prayut Chan-o-cha (cropped).jpg
Prayut Chan-o-cha
1954—)
24 Ogos 2014 Kini &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 tahun, &&&&&&&&&&&&0360.&&&&&0360 hari Incumbent Ketenteraan
Palang Pracharath
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
HRH Vajiralongkorn (Cropped).jpg

Vajiralongkorn
(2016—)


Pautan luar[sunting | sunting sumber]