Senarai Perdana Menteri Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai daftar Perdana Menteri Thailand:

Prime Minister of Thailand[sunting | sunting sumber]

No. Potret Nama Tarikh lahir Mula Tempoh Akhir Tarikh kematian Hubungan dengan pemangku
1
Phraya Manopakorn Nititada.jpg
Phraya Manopakorn Nititada
(1884—1948)
28 Jun 1932 20 Jun 1933 358 hari Bebas
King Prajadhipok portrait photograph.jpg

Prajadhipok
(1925—1935)
(1)
Phraya Manopakorn Nititada.jpg
Phraya Manopakorn Nititada
King Prajadhipok portrait photograph.jpg
2
Phraya Pahol.jpg
Phraya PhahonPhonphayuhasena
(1887—1947)
21 Jun 1933 16 Disember 1938 5 tahun, 178 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
King Ananda Mahidol portrait photograph.jpg

Ananda Mahidol
(1935—1946)
(2)
Phraya Pahol.jpg
Phraya Phahonphonphayuhasena
3
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg
Plaek Phibunsongkhram
(1897—1964)
16 Disember 1938 1 Ogos 1944 5 tahun, 229 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
(3)
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg
Plaek Phibunsongkhram
4
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwongse
(1902—1968)
1 Ogos 1944 31 Ogos 1945 1 tahun, 30 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color;" | Bebas
5
Tawee Boonyaket.jpg
Thawi Bunyaket
(6)
Seni Pramoj in 1945.jpg
Seni Pramoj
(4)
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
(1902—1986)
31 Januari 1946 24 Mac 1946 52 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color; | Bebas
4
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
7
Pridi Banomyong 1947.jpg
Pridi Banomyong
(1900—1983)
24 Mac 1946 23 Ogos 1946 152 hari style=background:Templat:Free Thai Movement/meta/color;" | Free Thai
(7)
Pridi Banomyong 1947.jpg
Pridi Banomyong
8
Thawal Thamrong Navaswadhi.jpg
Thawan Thamrongnavasawat
(1901—1988)
23 Ogos 1946 8 November 1947 1 tahun, 77 hari style="background:Templat:Constitutional Front (Thailand); |
Thawal Thamrong Navaswadhi.jpg
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
Phin Choonhavan.jpg
Phin Choonhavan
(189

1—1973)
26 Januari 1973(1973-01-26) (umur 81)

8 November 1947 10 November 1947 2 hari style="background:Templat:Militaly Rule/meta/color; |
Phin Choonhavan.jpg
  1. Phin Choonhavan (8 November 1947 - 10 November 1997)
Phin Choonhavan.jpg
Phin Choonhavan
(4)
ควง อภัยวงศ์ 2475.jpg
Khuang Aphaiwong
(3) Plaek Phibunsongkhram
1897-1964)
  1. Pote Sarasin, (21 September - 24 Disember 1957)
  2. Thanom KittikachornPanglima Darat Thanom Kittikachorn, (1 Januari - 20 Oktober 1958) (masa pertama)
  3. Panglima Darat Sarit Dhanarajata, (20 Oktober 1958 - 8 Disember 1963) (pemangku hingga 10 Februari 1959)
  4. Panglima Darat Thanom Kittikachorn, (9 Disember 1963 - 14 Oktober 1973) (masa kedua)
  5. Sanya Dharmasakti, (14 Oktober 1973 - 26 Februari 1975)
  6. Seni Pramoj, (26 Februari - 14 Mac 1975) (masa kedua)
  7. Kukrit Pramoj, (14 Mac 1975 - 20 April 1976)
  8. Seni Pramoj, (20 April - 6 Oktober 1976) (masa ketiga)
14
Tanin2011.jpg
Thanin Kraivichian 8 October 1976 20 October 1977 1 tahun, 12 hari
15
Kriangsak Chomanan 1976.jpg
Kriangsak Chamanan 11 November 1977Hf 3 Mac 1980 2 tahun, 113 hari
  1. Jeneral Kriangsak Chomanan, (12 November 1977 - 3 Mac 1980)
16
Prem Tinsulanonda (Cropped).jpg
Prem Tinsulanonda 3 Mac 1980 4 Ogos 1988 8 tahun, 154 hari
  1. Jeneral Chatichai Choonhavan, (4 Ogos 1988 - 23 Februari 1991)
  2. Anand Panyarachun, (7 Mac 1991 - 7 April 1992) (masa pertama)
  3. Jeneral Suchinda Kraprayoon, (7 April - 24 Mei 1992)
  4. Meechai Ruchupan, 24 Mei 1992 - 10 Jun 1992 (pemangku)
18
Anand Panyarachun.jpg
Anand Panyarachun 1 tahun, 77 hari
(18)
Anand Panyarachun.jpg
Anand Panyarachun
20
Chuan Leekpai 2010-04-01.jpg
Chuan Leekpai 23 September 1992 13 Julai 1995 2 tahun, 293 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color; | Demokrat
  1. Banharn Silpa-Archa, (13 Julai 1995 - 1 Disember 1996)
  2. Jeneral Chavalit Yongchaiyudh, (1 Disember 1996 - 9 November 1997)
  3. Chuan Leekpai, (9 November 1997 - 9 Februari 2001) (masa kedua)
23
Thaksin DOD 20050915.jpg
Thaksin Shinawatra 9 February 2001 19 September 2006 5 tahun, 222 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color; | Thai Rak Thai
Sonthi Boonyaratglin (cropped).png
Sonthi Boonyaratglin 19 September 2006 1 October 2006 12 hari Kententeraan
  1. Surayud Chulanont, (1 Oktober 2006 - 28 Januari 2008)
25
Samak Sundaravej.JPG
Samak Sundaravej 29 Januari 2008 8 September 2008 223 hari style="background:
26
Somchai Wongsawat 15112008.jpg
Somchai Wongsawat 8 September 2008
(18 September 2008)
2 Disember 2008 23 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color"; | People's Power
Chaovarat Chanweerakul 2 Disember 2008 17 Disember 2008
27
Abhisit Vejjajiva 2009 official.jpg
Abhisit Vejjajiva
(1964—)
17 Disember 2008 5 Ogos 2011 2 tahun, 231 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color;}}; | Demokrat
Abhisit Vejjajiva (17 December 2008 - 5 August 2011)
28
9153ri-Yingluck Shinawatra.jpg
Yingluck Shinawatra
Niwatthamrong Boonsongpaisan at Ministerial Conference 2013 crop.jpg
Niwatthamrong Boonsongpaisan
(1948—)
"Acting Prime Minister"
7 Mei 2014 22 Mei 2014 15 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color" | Pheu Thai
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
29
Prayuth 2018 cropped.jpg
Prayut Chan-o-cha
1954—)
24 Ogos 2014 Kini 6 tahun, 130 hari Incumbent Ketenteraan
Palang Pracharath
Portrait painting of King Bhumibol Adulyadej.jpg

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
HRH Vajiralongkorn (Cropped).jpg

Vajiralongkorn
(2016—)


Pautan luar[sunting | sunting sumber]