Senarai aplikasi mudah alih Wikipedia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Wikipedia
Wikipedia mobile app logo.png
PembangunYayasan Wikimedia
Ditulis dalamPelbagai
Tapak sesawanggithub.com/wikimedia

Beberapa organisasi dalam pergerakan Wikimedia termasuk Yayasan Wikimedia menerbitkan aplikasi mudah alih rasmi untuk menggunakan Wikipedia pada sistem pengendalian peranti mudah alih. Semua boleh didapati secara percuma melalui kedai aplikasi sesuai (cth Google Play, App Store, Windows Store). Mereka juga boleh dimuat turun secara bebas dari mana-mana kedai pihak ketiga, dari laman web keluaran Yayasan Wikimedia, yang juga menyimpan versi lama dan beta.[1]

Pemaju bebas juga telah mengeluarkan banyak aplikasi tidak rasmi untuk membaca artikel Wikipedia. Sesetengah apl memuatkan kandungan dari laman Wikipedia dan memprosesnya; aplikasi lain menggunakan API MediaWiki. Sesetengah hanya memaparkan kandungan Wikipedia, biasanya tidak memasukkan beberapa ciri seperti kategori dan halaman perbincangan. Sesetengah membenarkan penyuntingan.

Aplikasi rasmi[sunting | sunting sumber]

Aplikasi Wikipedia dari Yayasan Wikimedia disebut "Wikipedia", kecuali versi iOS yang disebut "Wikipedia Mudah Alih".

Android
Aplikasi Android membolehkan artikel menyunting terus dari aplikasinya, dan boleh memberikan peta dan senarai tajuk dan jarak kepada artikel geoteg berdekatan lokasi semasa pengguna. Ia mempunyai keupayaan terhad untuk menunjukkan kategori dan halaman perbincangan. Ia juga boleh didapati di F-Droid.[2]
iOS
Aplikasi iOS juga menyediakan versi baca dan menulis Wikipedia,[3] serupa dengan versi web mudah alih. Ia membolehkan pengguna untuk berkongsi artikel melalui Facebook dan laman web sosial lain. Ia juga membolehkan pengguna mencari artikel geotagged berhampiran lokasi semasa mereka. Ia tidak membenarkan untuk melihat kategori atau halaman perbincangan, atau untuk melihat versi atas meja biasa.
Windows
Aplikasi gaya Metro- menyediakan versi hanya baca Wikipedia, serupa dengan versi web mudah alih. Aplikasi ini apabila digunakan di Windows RT tidak dapat menunjukkan gambar bergerak.

Aplikasi berkaitan[sunting | sunting sumber]

Beberapa aplikasi untuk projek kembar Wikipedia wujud. Ini termasuk aplikasi Wiki Loves Monuments, yang ditulis untuk pertandingan foto 2012, sebagai bantuan untuk pemetik teks. Ia menunjukkan peta item daftar warisan kebangsaan yang berdekatan, menunjukkan sama ada Wikipedia mempunyai foto untuk laman web ini, dan membolehkan muat naik foto cepat dan mudah untuk telefon kamera. Ia tidak disepadukan dengan apl paparan rencana rasmi.[4]

Terdapat juga aplikasi Android untuk Wikimedia Commons[5] yang dikekalkan oleh komuniti . Terdapat juga aplikasi Android untuk Wiktionary, walaupun ia tidak lagi disokong dan belum dikemas kini sejak Ogos 2013.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Index of /mobile". releases.wikimedia.org. Dicapai 2017-06-16. 
  2. ^ package in F-Droid
  3. ^ "iPhone App of the Week: Wikipedia Mobile". Smartcompany.com.au. 2011-06-17. Dicapai 2012-07-08. 
  4. ^ Google Play Wiki Loves Monuments, Wikimedia Foundation
  5. ^ "Upload To Commons - Android Apps on Google Play". Play.google.com. Dicapai 2016-03-03. 
  6. ^ "Wiktionary - Android Apps on Google Play". Play.google.com. Dicapai 2017-07-15. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Di laman bantuan Wikipedia dan laman web Yayasan Wikimedia
Pada laman web pihak ketiga