Senarai buruj

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Modern constellations[sunting | sunting sumber]

Buruj Singkatan[1][2] Genitif Asal usul Makna Bintang terterang
Andromeda[3] And Andr Andromedae kuno (Ptolemy) Puteri Teratai Alpheratz
Antlia[3] Ant Antl Antliae 1763, Lacaille Pam Air α Antliae
Apus[4] Aps Apus Apodis [4] 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Cenderawasih α Apodis
Aquarius[3] Aqr Aqar Aquarii kuno (Ptolemy) Timba Sadalsud
Aquila[3] Aql Aqil Aquilae kuno (Ptolemy) Helang Altair
Ara[4] Ara Arae Arae[4] kuno (Ptolemy) Mazbah β Arae
Aries[3][4] Ari Arie Arietis[4] kuno (Ptolemy) Bebiri Hamal
Auriga[3][4] Aur Auri Aurigae[4] kuno (Ptolemy) Pembawa Gentala Capella
Boötes[3] Boo Boot Boötis kuno (Ptolemy) Gembala Arcturus
Caelum[4] Cae Cael Caeli[4] 1763, Lacaille Pahat Ukir α Caeli
Camelopardalis[4] Cam Caml Camelopardalis[4] 1613, Plancius[5] Zirafah β Camelopardalis
Cancer[3] Cnc Canc Cancri kuno (Ptolemy) Ketam Tarf
Canes Venatici[4] CVn CVen Canum Venaticorum 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Anjing Pemburu Cor Caroli
Canis Major[4] CMa CMaj Canis Majoris kuno (Ptolemy) Anjing Besar Sirius
Canis Minor[4] CMi CMin Canis Minoris kuno (Ptolemy) Anjing Kecil Procyon
Capricornus[4] Cap Capr Capricorni[4] kuno (Ptolemy) Kambing Duyung Deneb Algiedi
Carina[3] Car Cari Carinae 1763, Lacaille, terbahagi daripada Argo Navis Lunas Canopus
Cassiopeia[3][4] Cas Cass Cassiopeiae[4] kuno (Ptolemy) Ratu Kerusi Shedir
Centaurus[3] Cen Cent Centauri kuno (Ptolemy) Sentaur Rigil Kentaurus
Cepheus[4] Cep Ceph Cephei[4] kuno (Ptolemy) Cepheus (watak mitologi) Alderamin
Cetus[4] Cet Ceti Ceti[4] kuno (Ptolemy) Raksasa Laut (kemudian ditaksirkan sebagai Paus) Deneb Kaitos
Chamaeleon[3] Cha Cham Chamaeleontis 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Sesumpah α Chamaeleontis
Circinus[3] Cir Circ Circini 1763, Lacaille Kompas (alat lukisan) α Circini
Columba[3] Col Colm Columbae 1592, Plancius, terbahagi daripada Canis Major Merpati Phact
Coma Berenices[4] Com Coma Comae Berenices[4] 1603, Uranometria, terbahagi daripada Leo Rambut Berenice β Comae Berenices
Corona Australis[6][3][4] CrA CorA Coronae Australis kuno (Ptolemy) Mahkota Selatan Alphekka Meridiana
Corona Borealis[3][4] CrB CorB Coronae Borealis kuno (Ptolemy) Mahkota Utara Alphecca
Corvus[3] Crv Corv Corvi kuno (Ptolemy) Gagak Gienah
Crater[3] Crt Crat Crateris kuno (Ptolemy) Cawan Labrum
Crux[3] Cru Cruc Crucis 1603, Uranometria, terbahagi daripada Centaurus Palang Selatan
Pari
Tohok
Acrux
Cygnus[3] Cyg Cygn Cygni kuno (Ptolemy) Swan Deneb
Delphinus[3] Del Dlph Delphini kuno (Ptolemy) Ikan Lumba-Lumba Rotanev
Dorado[petikan diperlukan] Dor Dora Doradus 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Ikan Todak α Doradus
Draco[4] Dra Drac Draconis[4] kuno (Ptolemy) Naga Etamin
Equuleus[4] Equ Equl Equulei[4] kuno (Ptolemy) Kuda Padi Kitalpha
Eridanus[4] Eri Erid Eridani[4] kuno (Ptolemy) Sungai Achernar
Fornax For Forn Fornacis 1763, Lacaille Relau Fornacis
Gemini[3] Gem Gemi Geminorum kuno (Ptolemy) Kembar Pollux
Grus[4] Gru Grus Gruis[4] 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Burung Keria Alnair
Hercules[4] Her Herc Herculis kuno (Ptolemy) Hercules Kornephoros
Horologium[3][4] Hor Horo Horologii 1763, Lacaille Jam α Horologii
Hydra[3] Hya Hyda Hydrae kuno (Ptolemy) Ular Alphard
Hydrus\[3] Hyi Hydi Hydri 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Ular Air β Hydri
Indus[3] Ind Indi Indi 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Orang Asli Amerika Orang Parsi
Lacerta[3] Lac Lacr Lacertae 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Cicak α Lacertae
Leo[3] Leo Leon Leonis kuno (Ptolemy) Singa Regulus
Leo Minor[3] LMi LMin Leonis Minoris 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Singa Kecil Praecipua
Lepus[4] Lep Leps Leporis[3][4] kuno (Ptolemy) Arnab Arneb
Libra[3] Lib Libr Librae kuno (Ptolemy) Neraca Zubeneshamali
Lupus[3] Lup Lupi Lupi kuno (Ptolemy) Serigala Men
Lynx[3] Lyn Lync Lyncis 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Links Elvashak
Lyra[3] Lyr Lyra Lyrae kuno (Ptolemy) Lira Vega
Mensa[3] Men Mens Mensae 1763, Lacaille Gunung Datar α Mensae
Microscopium Mic Micr Microscopii 1763, Lacaille Mikroskop γ Microscopii
Monoceros[3][4] Mon Mono Monocerotis 1613, Plancius Unikorn β Monocerotis
Musca[4] Mus Musc Muscae[3][4] 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Lalat α Muscae
Norma[3] Nor Norm Normae[3] 1763, Lacaille Sesiku γ2 Normae
Octans[4] Oct Octn Octantis[4] 1763, Lacaille Sesiku ν Oct
Ophiuchus[3] Oph Ophi Ophiuchi kuno (Ptolemy) Peregang Ular Ras Alhague
Orion[3] Ori Orio Orionis[4] kuno (Ptolemy) Belantik Rigel
Pavo[3][4] Pav Pavo Pavonis[4] 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Merak Peacock
Pegasus[3] Peg Pegs Pegasi kuno (Ptolemy) Kuda Terbang Enif
Perseus[4] Per Pers Persei[4] kuno (Ptolemy) Juara Mirfak
Phoenix[3] Phe Phoe Phoenicis 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Feniks Ankaa
Pictor[4] Pic Pict Pictoris[4] 1763, Lacaille Pelukis α Pictoris
Pisces[3][4] Psc Pisc Piscium[4] kuno (Ptolemy) Ikan Alpherg
Piscis Austrinus PsA PscA Piscis Austrini kuno (Ptolemy) Ikan Selatan Fomalhaut
Puppis[4] Pup Pupp Puppis[4] 1763, Lacaille, terbahagi daripada Argo Navis Kekota Naos
Pyxis[3] Pyx Pyxi Pyxidis 1763, Lacaille Kompas Pelaut α Pyxidis
Reticulum[3] Ret Reti Reticuli 1763, Lacaille Jala α Reticuli
Sagitta[3] Sge Sgte Sagittae kuno (Ptolemy) Anak Panah γ Sagittae
Sagittarius[3] Sgr Sgtr Sagittarii kuno (Ptolemy) Pemanah Kaus Australis
Scorpius[3] Sco Scor Scorpii kuno (Ptolemy) Kala Jengking Antares
Sculptor[3] Scl Scul Sculptoris 1763, Lacaille sculptor α Sculptoris
Scutum[3] Sct Scut Scuti 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Perisai (Sobieski) α Scuti
Serpens[7] Ser Serp Serpentis kuno(Ptolemy) Ular Besar Unukalhai
Sextans[4] Sex Sext Sextantis[4] 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Sekstan α Sextantis
Taurus[3] Tau Taur Tauri kuno (Ptolemy) Lembu Jantan Aldebaran
Telescopium Tel Tele Telescopii 1763, Lacaille Teleskop α Telescopii
Triangulum Tri Tria Trianguli kuno (Ptolemy) Segi Tiga β Trianguli
Triangulum Australe TrA TrAu Trianguli Australis 1603 Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Segi Tiga Selatan Atria
Tucana Tuc Tucn Tucanae 1603 Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Burung Tukang α Tucanae
Ursa Major[3] UMa UMaj Ursae Majoris kuno (Ptolemy) Beruang Besar Alioth
Ursa Minor[3] UMi UMin Ursae Minoris kuno (Ptolemy) Beruang Kecil Polaris
Vela[3] Vel Velr Velorum 1763, Lacaille, terbahagi daripada Argo Navis Layar Regor
Virgo[3] Vir Virg Virginis kuno (Ptolemy) Perawan Spica
Volans[4] Vol Voln Volantis[4] 1603, Uranometria, dicipta oleh Keyser dan de Houtman Ikan Terbang β Volantis
Vulpecula[3] Vul Vulp Vulpeculae 1690, Firmamentum Sobiescianum, Hevelius Rubah Anser

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ IAU Website: CONSTELLATIONS
  2. ^ NASA Dictionary of terms for Aerospace Use - table V, Constellations
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf OED, 2nd edition
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg Random House Dictionary
  5. ^ Buruj-buruj Camelopardalis, Columba, dan Monoceros, dibentuk oleh Petrus Plancius pada 1592 dan pada 1613, kerap dengan salah dianggap berpunca dripada Jacob Bartsch dan Augustin Royer
  6. ^ Corona Australis kadangkala dipanggil "Corona Austrina" (genitif: Coronae Austrinae)
  7. ^ Serpens boleh dibahagi kepada Serpens Cauda (ekor ular) dan Serpens Caput (kepala ular)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Buruj-Terdahulu