Kapal Argo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Argo Navis)
Jump to navigation Jump to search
Buruj Kapal Argo yang dilukis oleh Johannes Hevelius.

Kapal Argo atau Argo Navis adalah sebuah buruj besar di langit selatan yang telah dibahagikan kepada tiga buruj moden Kekota (Puppis), Layar (Vela) dan Lunas (Carina). Genitif bahasa Latin bagi Kapal Argo adalah "Argus Navis" dengan singkatan "Arg". John Flamsteed dan ahli-ahli falak moden awal yang lain memanggil buruj tersebut sebagai Navis (Kapal) sahaja, dengan genitif "Navis" dan singkatan "Nav".

Ia telah dikenal pasti dalam mitologi Yunani dengan Argo, sebuah kapal yang digunakan oleh Jason dan Argonaut yang belayar ke Colchis untuk mencari Bulu Kencana.[1] Buruj asal kini dijumpai berdekatan ufuk selatan di langit Laut Tengah, boleh dilihat pada waktu musim bunga dan belayar ke barat, melayang di sepanjang "sungai Bima Sakti".[2] Disebabkan oleh liukan ekuinoks-ekuinoks, kebanyakan bintang Argo telah bergerak lebih jauh ke selatan sejak waktu Klasik dan hanya beberapa bintang yang boleh dilihat hari ini dari garis lintang Mediterranean.[3] Ini termasuklah bintang magnitud pertama yang paling terang, Canopus atau α Carinae (Lunas Alfa). Kesemua bintang Kapal Argo boleh dilihat dengan mudah di selatan khatulistiwa dan melewati berhampiran zenit dari garis lintang beriklim sederhana selatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ridpath, Ian. "Argo Navis". Star Tales (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 27 Januari 2015. 
  2. ^ Massey, Gerald. Ancient Egypt - Light Of The World, Volume 2 (dalam bahasa Inggeris). Jazzybee Verlag. m/s. 30. ISBN 9783849678203. 
  3. ^ Eastlick, Pam. "Argo Navis" (dalam bahasa Inggeris). Jabatan Astronomi, Universiti Wisconsin-Madison. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]