Pergi ke kandungan

Senarai pemenang Miss International

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Berikut ialah senarai wanita yang memenangi gelaran Miss International.[1][2][3]

Peserta[sunting | sunting sumber]

Tahun Peserta Negara asal Lokasi
1960 Maria Stella Márquez Zawadzky  Colombia Long Beach, Amerika Syarikat
1961 Stam van Baer  Belanda Long Beach, Amerika Selatan
1962 Tania Verstak  Australia Long Beach, Amerika Syarikat
1963 Guðrún Bjarnadóttir  Iceland Long Beach, Amerika Syarikat
1964 Gemma Teresa Guerrero Cruz  Filipina Long Beach, Amerika Serikat
1965 Ingrid Finger  Jerman Long Beach, Amerika Serikat
1966 Tidak diselenggarakan
1967 Mirta Teresita Massa  Argentina Long Beach, Amerika Serikat
1968 Maria da Gloria Carvalho Brazil Nippon Budokan, Tokyo, Jepang
1969 Valerie Susan Holmes  England Tokyo, Jepang
1970 Aurora McKenny Pijuan  Filipina Expo '70, Osaka, Jepang
1971 Jane Cheryl Hansen  New Zealand Long Beach, Amerika Serikat
1972 Linda Hooks  England Tokyo, Jepang
1973 Tuula Anneli Björkling  Finland Osaka, Jepang
1974 Karen Brucene Smith  Amerika Syarikat Tokyo, Jepang
1975 Ladija Vera Manic  Yugoslavia Motobu, Jepang
1976 Sophie Sonia Perin  Perancis Tokyo, Jepang
1977 Pilar Medina Canadell  Sepanyol Tokyo, Jepang
1978 Katherine Patricia Ruth  Amerika Syarikat Tokyo, Jepang
1979 Mimilanie Laurel Marquez  Filipina Tokyo, Jepang
1980 Lorna Marlene Chavez  Costa Rica Tokyo, Jepang
1981 Jenny Annette Derck  Australia Kobe, Jepang
1982 Christie Ellen Claridge  Amerika Syarikat Fukuoka, Jepang
1983 Gidget Sandoval  Costa Rica Osaka, Jepang
1984 Ilma Julieta Urrutia Chang  Guatemala Yokohama, Jepang
1985 Alejandrina "Nina" Sicilia Hernandez  Venezuela Tsukuba, Jepang
1986 Helen Fairbrother  England Nagasaki, Jepang
1987 Laurie Tamara Simpson  Puerto Rico Tokyo, Jepang
1988 Catherine Alexandra Gude Norway Gifu, Jepang
1989 Iris Klein  Jerman Kanazawa, Jepang
1990 Silvia de Esteban Niubo  Sepanyol Osaka, Jepang
1991 Agnieszka Kotlarska  Poland Tokyo, Jepang
1992 Kirsten Marise Davidson  Australia Nagasaki, Jepang
1993 Agnieszka Pachałko  Poland Tokyo, Jepang
1994 Christina Lekka  Yunani Ise, Jepang
1995 Anna Lena Hansen Norway Tokyo, Jepang
1996 Fernanda Alves  Portugal Kanazawa, Jepang
1997 Consuelo Adler Hernández  Venezuela Kyoto, Jepang
1998 Lía Victoria Borrero González  Panama Tokyo, Jepang
1999 Paulina Margarita Gálvez Pineda  Colombia Tokyo, Jepang
2000 Vivian Inés Urdaneta Rincón  Venezuela Tokyo, Jepang
2001 Małgorzata Rożniecka  Poland Tokyo, Jepang
2002 Christina Sawaya  Lubnan Tokyo, Jepang
2003 Goizeder Victoria Azúa Barríos  Venezuela Tokyo, Jepang
2004 Jeymmy Paola Vargas Gómez  Colombia Beijing, China
2005 Precious Lara Quigaman  Filipina Well City, Tokyo, Jepang
2006 Daniela Di Giacomo  Venezuela Tokyo, Jepang, dan Beijing, Tiongkok
2007 Silvia Priscila Perales Elizondo  Mexico Tokyo, Jepang
2008 Alejandra Andreu  Sepanyol Kyoto, Jepang dan Makau
2009 Anagabriela Espinoza  Mexico Chengdu, Republik Rakyat Tiongkok
2010 Elizabeth Mosquera  Venezuela Chengdu, Republik Rakyat Tiongkok
2011 María Fernanda Cornejo  Ecuador Chengdu, Republik Rakyat Tiongkok
2012 Ikumi Yoshimatsu  Jepun Okinawa, Jepang
2013 Bea Rose Santiago  Filipina Tokyo, Jepang
2014 Valerie Hernandez Templat:Country data Puerto Riko Tokyo, Jepang
2015 Edymar Martinez Blanco  Venezuela Tokyo, Jepang
2016 Kylie Verzosa  Filipina Tokyo, Jepang
2017 Kevin Lilliana[4]  Indonesia Tokyo, Jepang
2018 Mariem Velazco  Venezuela Tokyo, Jepang
2019 Sireethorn Leearamwat  Thailand Tokyo, Jepang

Statistik[sunting | sunting sumber]

Negara/Wilayah Gelaran terbanyak Tahun Kemenangan
 Venezuela
8
1985, 1997, 2000, 2003, 2006, 2010, 2015, 2018
 Filipina
6
1964, 1970, 1979, 2005, 2013, 2016
 Sepanyol
3
1977, 1990, 2008
 Colombia 1960, 1999, 2004
 Poland 1991, 1993, 2001
 Australia 1962, 1981, 1992
 United Kingdom/ England 1969, 1972, 1986
 Amerika Syarikat 1974, 1978, 1982
 Puerto Rico
2
1987, 2014
 Mexico 2007, 2009
Norway 1988, 1995
 Jerman 1965, 1989
 Costa Rica 1980, 1983
 Thailand
1
2019
 Indonesia 2017
 Jepun 2012
 Ecuador 2011
 Lubnan 2002
 Panama 1998
 Portugal 1996
 Yunani 1994
 Guatemala 1984
 Perancis 1976
 Yugoslavia 1975
 Finland 1973
 New Zealand 1971
Brazil 1968
 Argentina 1967
 Iceland 1963
 Belanda 1961

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ News, Tokyo Times (17 December 2013). "Japanese Miss International 2012, dethroned after harassment scandal". Tokyo Times. Dicapai pada 15 January 2018.
  2. ^ Ornos, Riza (17 December 2013). "No Farewell Walk for Miss International 2012 Reigning Queen Ikumi Yoshimatsu". International Business Times. Dicapai pada 15 January 2018.
  3. ^ Adalia, JB (17 December 2013). "Miss Philippines Wins Miss International 2013". Kicker Daily. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 January 2018. Dicapai pada 15 January 2018.
  4. ^ Media, Kompas Cyber. "Miss International Kevin Liliana Punya "Cheating Day" Diet". KOMPAS.com (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 2019-10-01.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]