Senarai penerima darjah kebesaran negeri Negeri Sembilan 2022

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Negeri Sembilan sempena Hari Keputeraan Ke-74 Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz telah diadakan di Balairung Seri, Istana Besar Seri Menanti di Kuala Pilah pada 14 Januari 2022 bagi sesi pertama, sesi kedua pada 22 Januari dan sesi ketiga pada 27 Januari[1].

Berikut ialah senarai penerima darjah kebesaran negeri Negeri Sembilan 2022 :

Komposisi penerima[sunting | sunting sumber]

  • Darjah Seri Setia Negeri Sembilan Yang Amat Cemerlang (S.S.N.S.): 2
  • Darjah Datuk Paduka Negeri Sembilan (D.P.N.S.): 1
  • Darjah Setia Tuanku Muhriz Yang Amat Gemilang (D.S.T.M.): 2
  • Darjah Setia Bakti Negeri Sembilan (D.B.N.S.): 22
  • Darjah Setia Negeri Sembilan (D.N.S.): 11
  • Darjah Tuanku Muhriz (D.T.M.): 2
  • Darjah Pekerti Terpilih (D.P.T.): 31
  • Ahli Setia Negeri Sembilan (A.N.S.): 43
  • Setiawan Tuanku Muhriz (S.T.M.): 1
  • Pingat Khidmat Cemerlang Masyarakat (P.M.C.): 98
  • Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K.): 171
  • Bentara Tuanku Muhriz (B.T.M.): 10
  • Pingat Khidmat Lama (P.K.L.): 16

Senarai penerima[sunting | sunting sumber]

Darjah Seri Setia Negeri Sembilan Yang Amat Cemerlang[sunting | sunting sumber]

Penerima darjah ini membawa gelaran Dato' Seri. Berikut ialah penerima darjah kebesaran ini:

  1. Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain
  2. Timbalan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Matrix Concepts Holding Berhad, Datuk Lee Tian Hock

Darjah Datuk Paduka Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

Penerima darjah ini membawa gelaran Dato'. Berikut ialah penerima darjah kebesaran ini:

  1. Penasihat Undang-Undang Negeri Sembilan, Muzalmah Mustapha Kamal

Darjah Setia Tuanku Muhriz Yang Amat Gemilang[sunting | sunting sumber]

Penerima darjah ini membawa gelaran Dato'. Berikut ialah penerima darjah kebesaran ini:

  1. Pengelola Bijaya Diraja Istana Negeri Sembilan, Kapt (B) Azizi Mohamad Ali
  2. Penghulu Luak Inas, Datuk Johan Pahlawan Lela Perkasa Walad Kuala Dioh, Mohammad Ariff Sidek

Darjah Setia Bakti Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

Penerima darjah ini membawa gelaran Dato'. Berikut ialah penerima darjah kebesaran ini[2]:

  1. Ahli Dewan Negara, Senator Dr Ahmad Azam Hamzah
  2. Pakar kardiologi Hospital Serdang, Dr Asri Ranga Abdullah Ramaiah
  3. Pengarah Urusan McDonald’s Malaysia, Azmir Jaafar
  4. Pengarah Urusan Kiwitech Group, Azrin Abu Bakar
  5. Pengarah Kesihatan Negeri, Datin Dr Harlina Abdul Rashid
  6. Penasihat agama kepada Menteri Besar Negeri Sembilan, Jaafar Muhammad
  7. Peguam cara dan peguam bela, I. Jayakumar
  8. Pengerusi Kor Jurutera Letrik dan Jentera DiRaja, Brig-Jen Ir Khairul Said Mohd Ali
  9. Pengarah Unique Fire Industry Sdn Bhd, Liew Kang Leong
  10. Ketua Pegawai Eksekutif Dynac Group, Jasman Bongkek
  11. Pengarah Pendidikan Negeri, Md Fiah Md Jamin.
  12. Pengarah Nano Quest (M) Sdn Bhd, Mohamaed Shukri Mohamed Zain
  13. Pensyarah Universiti Cyberjaya, Prof Madya Dr. Mohammad Husni Ahmad Jamal
  14. Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Sains Islam Malaysia, Prof Dr. Mohammad Shamsir Mohd Aris
  15. Presiden Persatuan Veteran Rejimen Semboyan DiRaja, Kolonel Mohd Akram Mohd Akbar (Bersara)
  16. Pengasas Jurukur Teras, Mohd Mazlan Suleiman
  17. Ketua Pegawai Eksekutif Invest NS, Najmuddin Shariff Sarimon
  18. Ketua Pegawai Operasi TNB Power Generation Sdn Bhd, Roslan Abd Rahman,
  19. Setiausaha Kelab Rotary Senawang, Samuel D. John
  20. Penyanyi, Wan Aishah Wan Ariffin
  21. Pro Naib Canselor (Strategi dan Pembangunan Korporat) Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Wan Kamal Mujani
  22. Pengerusi AWB Resources Agricultural Sdn Bhd, Wu Him Ven.

Darjah Setia Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

Penerima darjah ini tidak membawa sebarang gelaran. Berikut ialah antara penerima darjah kebesaran ini

  1. Datuk Raja Balang Balai Undang Luak Jelebu, Amrus Alias
  2. Naib Presiden Persatuan Hoki Negeri Sembilan, M.Gobinathan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BERNAMA (14 Januari 2022). "Zamrose ketuai senarai penerima darjah kebesaran, bintang, pingat Negeri Sembilan". HMetro. Dicapai pada 14 Januari 2022.
  2. ^ SARBAN SINGH (14 Januari 2022). "Yang di-Pertuan Besar of Negri awards 410 recipients". The Star. Dicapai pada 14 Januari 2022.