TVSelangor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
TVSelangor
TVSelangor logo
Dilancarkan 2008
Dimiliki oleh Kerajaan Negeri Selangor
Cogan kata Merakyatkan Informasi (2008-sekarang)
Negara Malaysia Malaysia
Ibu pejabat Shah Alam, Selangor, Malaysia
Laman sesawang www.selangortv.my

TVSelangor adalah saluran televisyen milik Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang ditadbir oleh Communication Corporation Sdn Bhd. TVSelangor mula beroperasi pada tahun 2008 selepas Menteri Besar Selangor ke-14, YAB Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada Parti Keadilan Rakyat menjadi Menteri Besar Selangor yang baru menggantikan Dato' Seri Dr. Mohamad Khir Toyo. TVSelangor diwujudkan kerana Kerajaan Persekutuan yang ditadbir oleh Barisan Nasional, didakwa oleh Pakatan Rakyat, tidak memberi peluang kepada Kerajaan Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat untuk menggunakan media milik Kerajaan Persekutuan seperti RTM bagi menyebarkan maklumat kepada rakyat Selangor.

TVSelangor beroperasi dari Kompleks Pentadbiran Kerajaan Selangor Darul Ehsan yang terletak di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam dan dikendalikan oleh Pejabat Menteri Besar Selangor. TVSelangor adalah stesen tv milik penuh Kerajaan Selangor. Namun, siaran TVSelangor hanya boleh ditonton menerusi internet di lawan web www.tvsnews.net. Ini kerana Kerajaan Persekutuan tidak memberi lesen penyiaran kepada TVSelangor untuk memancarkan siaran menerusi gelombang UHF/VHF ataupun menerusi satelit di Selangor. Oleh sebab itu, buat masa kini, TVSelangor hanya boleh ditonton menerusi internet sahaja. Siaran TVSelangor boleh ditonton menerusi internet di lawan web www.selangortv.my

Siaran TVSelangor menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama dan mempunyai pelbagai jenis rancangan seperti talkshow, short drama, ceramah agama, kartun, berita dan sebagainya. Siaran TVSelangor adalah selama 24 jam sehari.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • httpː//www.selangortv.my Laman rasmi