Teresa Teng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Nama ini merupakan nama orang dalam bahasa Cina; nama keluarganya ialah Teng.
Teresa Teng
Teresa Teng Deng Lijun Taiwanese Singer.jpg
Ilustrasi lukisan Teresa Teng
Nama Cina 鄧麗君
Nama Cina 邓丽君 (Ringkas)
Pinyin Dèng Lìjūn (Mandarin)
Pe̍h-ōe-jī Tēng Lē-kun (Hokkien)
Nama lahir Teng Li-yun (鄧麗筠)
Keturunan Daming County, Hebei
Asal Taiwan
Lahir (1953-01-29)29 Januari 1953
Baojhong, Yunlin, Taiwan
Meninggal dunia 8 Mei 1995(1995-05-08) (umur 42)
Chiang Mai, Thailand
Tempat pengebumian Chin Pao Shan (Jinbaoshan), Taiwan
25°15′04″N 121°36′14″E / 25.251°N 121.604°E / 25.251; 121.604
Nama lain Teresa Tang, Teresa Deng
Pekerjaan Penyanyi
Jenis muzik Mandopop, Kantopop, J-Pop
Alat muzik Singing
Jenis suara Mezzo-soprano
Syarikat rakaman Taiwan:
Yeu Jow (1967–71)
Haishan (1971)
Life (1972–76)
Kolin (1977–83)
PolyGram (1984–92)
Hong Kong:
EMI (1971)
Life (1971–76)
PolyGram (1975–92)
Japan:
Polydor K.K. (1974–81)
Taurus (1983–95)
Tahun aktif 1967–95

Teresa Teng, Teng Li-Chun atau Deng Lijun (29 Januari 1953–8 Mei 1995) ialah seorang penyanyi pop Taiwan. Beliau terkenal dengan lagu-lagu rakyat dan balada romantis. Banyak menjadi piawaian dalam hayatnya, seperti "Apabila Anda Akan Kembali?" dan The Moon Represents My Heart ("Bulan Mewakili Hatiku").[1] Beliau merakamkan lagu-lagu bukan sahaja dalam bahasa Mandarin beliau tetapi juga dalam Taiwan Hokkien, Kantonis, Jepun dan Inggeris.

Teng, seorang pesakit asma sepanjang hayat, meninggal dunia pada tahun 1995 akibat serangan pernafasan yang teruk semasa bercuti di Thailand, ketika itu, beliau berusia 42 tahun.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Teresa Teng dilahirkan di Tianyang Village (田 洋村), Bandar Baozhong, daerah Yunlin, Taiwan pada 29 Januari 1953, kepada ibu bapa tanah besar Cina. Bapanya adalah seorang askar dalam Republik Angkatan Tentera China dari Daming, Hebei dan ibunya adalah dari Dongping, Shandong. Beliau adalah satu-satunya gadis, dengan tiga abang dan seorang adik. Beliau mendapat pendidikan di Ginling Girls High School (私立 金陵 女中) dalam Bandar Sanchong, daerah Taipei.

Sebagai seorang anak muda, Teng memenangi anugerah untuk nyanyiannya di pertandingan bakat. hadiah utama beliau yang pertama adalah pada tahun 1964 apabila beliau menyanyikan "Yingtai Visiting" dari filem opera Huangmei Shaw Brothers', The Love Eterne, dalam satu majlis yang dianjurkan oleh Perbadanan Penyiaran China. Teng segera dapat menyara keluarganya dengan nyanyiannya. Peningkatan ekonomi pembuatan Taiwan dalam tahun 1960-an membuat pembelian rekod lebih mudah untuk lebih banyak keluarga. Dengan kelulusan ayahnya, beliau berhenti sekolah tinggi untuk meneruskan menyanyi secara profesional.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Gaya nyanyian Teng yang disampaikan kesederhanaan dan keikhlasan. Yeh Yueh-Yu, seorang profesor Teori Kebudayaan di Universiti California Selatan berkata, "Ia adalah kemanisan dalam suaranya yang membuat dia terkenal. Dia mempunyai suara yang sesuai untuk lagu-lagu rakyat dan balada, dan dia berkata penggayaan tradisional lagu rakyat ke dalam bergaya barat komposisi." Suaranya juga digambarkan sebagai "seperti menangis dan merayu, tetapi dengan kekuatan, mampu menarik dalam dan pendengar terhipnotis." Penulis lagu Tsuo Hung-yun kata suara Teng adalah "tujuh bahagian kemanisan, tiga bahagian air mata."

Teng mendapat rasa pertama kemasyhuran pada tahun 1968 apabila persembahan pada popular program muzik Taiwan membawa kepada kontrak rekod. Beliau mengeluarkan beberapa album dalam tempoh beberapa tahun akan datang di bawah label Life Records. Pada tahun 1973 beliau cuba untuk memecahkan pasaran Jepun dengan menandatangani dengan label Polydor Jepun dan mengambil bahagian dalam Jepun Kohaku Uta Gassen, pertandingan nyanyian sepanjang tahun seorang artis yang paling berjaya. Beliau telah dinamakan sebagai "Best New Singing Star". Berikutan kejayaan beliau di Jepun, Teng merakamkan beberapa lagu-lagu Jepun, termasuk hits asal seperti "Berikan diri anda kepada aliran Masa" (時 の 流 れ に 身 を ま か せ Toki tidak Nagare ni Mi wo Makase?) Yang kemudiannya dibincangkan dalam Mandarin sebagai "I Only Care About You".

Pada tahun 1974 lagu "Airport" yang (空港) menjadi hit di Jepun. Populariti Teng di Jepun terus walaupun secara ringkas dihalang dari negara ini pada tahun 1979 kerana mempunyai pasport Indonesia palsu yang dibeli dengan harga AS $ 20,000. Dalih yang telah seolah-olah perlu kerana rehat rasmi dalam hubungan antara Taiwan dan Jepun yang berlaku sejurus selepas Republik Rakyat China menggantikan ROC di Bangsa-Bangsa Bersatu.

Populariti Teng meledak pada tahun 1970 selepas kejayaan beliau di Jepun. Nyanyian sekarang dalam bahasa Mandarin, Kantonis, Jepun dan Inggeris, pengaruh Teng merebak ke Malaysia dan Indonesia. Di Taiwan beliau dikenali bukan sahaja sebagai eksport yang paling popular di pulau ini, tetapi sebagai "kekasih askar" kerana persembahan beliau yang kerap untuk kerahan. Teng adalah dirinya anak kepada keluarga tentera. konsert beliau untuk pasukan menampilkan lagu-lagu rakyat Taiwan yang merayu kepada penduduk asal pulau itu dan juga lagu-lagu rakyat Cina yang merayu kepada rindu pelarian perang saudara.

Pada awal tahun 1980, meneruskan ketegangan politik antara China dan Taiwan membawa kepada muzik beliau, bersama-sama dengan yang penyanyi lain dari Taiwan dan Hong Kong, yang diharamkan selama beberapa tahun di China sebagai terlalu "borjuasi". Populariti beliau di China terus berkembang namun terima kasih kepada pasaran gelap. Seperti lagu Teng terus dimainkan di mana-mana, dari kelab malam ke bangunan kerajaan, pengharaman muzik beliau tidak lama lagi ditarik balik. Peminat beliau menggelarnya "Little Deng" kerana beliau mempunyai nama keluarga yang sama seperti Deng Xiaopeng; ada yang mengatakan bahawa "Deng pemimpin Komunis diperintah oleh hari, tetapi Deng penyanyi yang diperintah oleh malam.

Kontrak Teng dengan Polydor berakhir pada 1981. Beliau menandatangani kontrak dengan Taurus Records pada tahun 1983 dan membuat penampilan kemunculan semula yang berjaya di Jepun. Pada tahun 1983 Taurus mengeluarkan album beliau, Dandan youqing. Album ini terdiri daripada tatacara 12 puisi dari dinasti Tang dan Song. Muzik ini, yang ditulis oleh komposer hits awalnya, dicampur gaya moden dan tradisional Timur dan Barat. Single yang paling popular dari album hari ini adalah "Wishing We Last Forever". Bilangan hits dikeluarkan pada tahun dari 1984-1989 menjadikan mereka "Tahun Keemasan Teresa Teng" kepada ramai peminat beliau. Pada masa ini, beliau memenangi All-Japan Record Awards selama empat tahun berturut-turut (1984-1988). Teng juga telah dinamakan sebagai salah satu penyanyi wanita terbaik di dunia oleh majalah TIME. Walau bagaimanapun, tidak ada artikel dalam laman web majalah TIME supaya kebolehpercayaan laporan itu dipersoalkan.

Gunther Mende, Mary Susan Applegate dan Candy de Rouge menulis lagu "The Power of Love" untuk Jennifer Rush. Teng menyanyikannya semula dan menjadikan ia ketara di kawasan-kawasan Asia. Beliau asalnya menyanyikan dalam konsert terakhir beliau di Tokyo - lapan tahun sebelum dinyanyikan dan dikeluarkan oleh Celine Dion.

Teng mengadakan persembahan di Paris pada protes pelajar Tiananmen 1989 bagi pihak pelajar dan menyatakan sokongan beliau. Pada 27 Mei 1989, lebih 300,000 orang menghadiri konsert yang dipanggil "Lagu demokratik khusus untuk China" (民主 歌聲 獻 中華) di Valley Happy Racecourse di Hong Kong. Salah satu acara kemuncak adalah rendisi beliau "My Home Is on the Other Side of the Mountain."

Walaupun Teng mengadakan persembahan dalam banyak negara di seluruh dunia, beliau tidak pernah membuat persembahan di China. Parti Komunis China akhirnya menjemput beliau untuk berbuat demikian dalam tahun 1990-an, tetapi dia tidak pernah.

Kematian dan penghormatan[sunting | sunting sumber]

Teng mati akibat serangan asma yang teruk, walaupun doktor dan pasangannya Paul Quilery membuat spekulasi bahawa dia meninggal dunia akibat serangan jantung disebabkan oleh kesan sampingan akibat dos berlebihan agonis adrenergic semasa bercuti di Chiang Mai, Thailand, pada usia 42 ( 43 oleh Asia Timur umur pengadilan) pada 8 Mei 1995.[2] Quilery telah membeli barangan runcit apabila serangan itu berlaku. Beliau juga sedar bahawa Teng bergantung kepada ubat yang sama dalam tempoh dua bulan sebelum kematiannya dengan serangan kecil.[2] Teng adalah asma sepanjang hidup dewasanya.[2] Beliau telah diberi penghormatan negeri di pengebumian beliau di Taiwan. Presiden Lee Teng-hui telah hadir di kalangan beribu-ribu.

Teng telah dikebumikan di sebuah makam gunung di Chin Pao San, sebuah kawasan perkuburan di Jinshan, Bandar Taipei Baru (kemudian Taipei County) yang menghadap pantai utara Taiwan. Tapak kubur mempunyai patung Teng dan papan kekunci piano elektronik yang besar yang terletak di tanah yang boleh dimainkan oleh pengunjung yang melangkah pada kekunci. peringatan ini sering dikunjungi oleh peminat beliau.[3]

Pada bulan Mei 2002, patung lilin Teng diumumkan di Madame Tussauds Hong Kong.

Sebuah rumah yang beliau membeli pada tahun 1986 di Hong Kong di No 18 Carmel Street, Stanley juga menjadi sebuah laman peminat popular tidak lama selepas kematiannya. Merancang untuk menjual rumah untuk membiayai sebuah muzium di Shanghai telah diumumkan pada tahun 2002,[4] dan kemudiannya menjual untuk HK $ 32 juta. Ia ditutup pada apa yang akan menjadi hari jadi ke-51 beliau pada 29 Januari 2004.[5]

Untuk memperingati ulang tahun ke-10 kematian beliau, Yayasan Kebudayaan dan Pendidikan Teresa Teng melancarkan kempen bertajuk "Feel Teresa Teng". Selain menganjurkan konsert ulang tahun di Hong Kong dan Taiwan, peminat memberi penghormatan di makam beliau di Perkuburan Chin Pao San. Selain itu, beberapa pakaian, barang kemas dan barang-barang peribadi yang diletakkan pada pameran di Yuzi Paradise, sebuah taman seni di luar Guilin, China. [6] Yayasan itu juga menjadi hasrat beliau untuk menubuhkan sebuah sekolah atau institusi pendidikan.[2]

Pada bulan April 2015, satu set empat setem yang memaparkan Teng telah dikeluarkan oleh Chunghwa Post.[7]

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Teng telah mengawal kehidupan peribadinya daripada orang ramai sejak tahun 1987, takut bahawa ia akan menjejaskan kerjayanya. Beliau mempunyai hubungan yang gagal dengan anak seorang hartawan perjudian Malaysia yang berakhir dengan kematiannya apabila beliau hanya berusia 19 tahun

Pada tahun 1982, Teng telah bertunang untuk Beau Kuok, seorang ahli perniagaan dan anak kepada jutawan Malaysia Robert Kuok. Mereka bertemu pada tahun 1978, tetapi Teng membatalkan pertunangan kerana perjanjian prenuptial yang menetapkan bahawa dia terpaksa berhenti dan memutuskan semua hubungan dengan industri hiburan, serta sepenuhnya mendedahkan biografi beliau dan semua hubungan masa lalu beliau secara bertulis.[8]

Teng juga mempunyai hubungan yang berprofil tinggi dengan Jackie Chan, yang menyebabkan persembahan perpisahan gagal pada Enjoy Yourselves Tonight (Bersukarialah kamu Malam ini) dalam usahanya untuk keluar dari perniagaan hiburan.

Pengaruh di dalam budaya masyhur[sunting | sunting sumber]

 • Teresa Teng, 翁倩玉 Judy Ongg (1950-), 陳美齡 Agnes Chan (1955-), Ouyang Feifei (歐陽菲菲, 1949-), dan Yu Yar (尤雅, 1953-) telah dibilkan sebagai "Five Great Asia Divas" semasa tahun 1970-an dan 1980-an kerana populariti silang budaya mereka yang besar. Muzik Teng kekal yang paling popular.
 • Lagu-lagu beliau telah dinyanyikan semula oleh beberapa penyanyi, termasuk Faye Wong yang mengeluarkan album penghormatan (Decadent Sound of Faye, 菲 靡靡之音, 1995) hits popular Teng.
 • Filem Hong Kong 1996 Comrades: Almost a Love Story yang diarahkan oleh Peter Chan mempunyai tragedi dan warisan Teng dalam subplot kepada cerita utama. Filem ini memenangi gambar terbaik di Hong Kong, Taiwan, dan di Festival Filem Seattle di Amerika Syarikat.
 • Lagu-lagu beliau ditampilkan dalam pelbagai filem, mis Rush Hour 2, The Game, Prison On Fire, Formosa Betrayed, Gomora.
 • Pada tahun 2007, TV Asahi menghasilkan filem TV bertajuk Teresa Teng Monogatari (テ レ サ · テ ン 物語) [9] untuk memperingati ulang tahun ke-13 kematian beliau. Pelakon Yoshino Kimura membintangi sebagai Teng.
 • Teng telah "dihidupkan semula" secara ringkas dalam konsert Jay Chou pada tahun 2013 di mana beliau muncul sebagai hologram maya 3D menyanyi tiga lagu dengan Chou.
 • Pada tahun 2015, penyanyi dan pelakon Cina Luhan merakamkan semula lagu Teng 1979 lagu "Tian Mi Mi" bagi pelancaran 2015 daripada Comrades: Almost a Love Story

Anugerah diterima di Jepun[sunting | sunting sumber]

Teng menerima anugerah berikut di Jepun:[10]

 • The New Singer Award for ""Kūkō (ja)" (テレサ・テンの曲)" pada 1974.
 • The Gold Award in 1986 for "Toki no Nagare ni Mi o Makase" (時の流れに身をまかせ).
 • The Grand Prix for "Tsugunai" (つぐない) pada 1984: "Aijin" (愛人) pada 1985; dan "Toki no Nagare ni Mi o Makase" pada 1986. Ini adalah kali pertama ada orang yang telah memenangi Grand Prix tiga tahun berturut-turut.
 • The Outstanding Star Award for "Wakare no Yokan" (別れの予感) pada 1987.
 • The Cable Radio Music Award for "Wakare no Yokan" pada 1987 dan 1988.
 • The Cable Radio Special Merit Award (有線功労賞) pada 1995 untuk kemenangan tiga Grand Prix berturut-turut

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Wudunn, Sheryl. "Teresa Teng, Singer, 40, Dies; Famed in Asia for Love Songs." The New York Times. May 10, 1995.
 2. ^ a b c d Teresa Teng those years before she passing away 鄧麗君 邓丽君 最後的秘密生活2 di YouTube
 3. ^ Teresa Teng's grave. North Coast & Guanyinshang official website. Retrieved 2 Jan 2007. Diarkibkan Ogos 30, 2005 di Wayback Machine
 4. ^ Taiwanese diva's home 'for sale'. BBC news, 29 July 2002. Retrieved 2 Jan 2007.
 5. ^ A Retrospective Look at 2004 di Wayback Machine (diarkibkan pada Februari 27, 2008). HKVP Radio, Dec 2004. Retrieved 2 Jan 2007.
 6. ^ "Teresa Teng in loving memory forever". China Daily. 2005-05-08. Dicapai pada 2007-03-23. 
 7. ^ Huang, Lee-hsiang (16 April 2015). "Teresa Teng featured in new stamp set". Taipei Times. Dicapai pada 16 April 2015. 
 8. ^ Beau Kuok in Baidu
 9. ^ テレビ朝日|スペシャルドラマ テレサ・テン物語
 10. ^ " テレサ・テン データべース (Teresa Teng Database)", Retrieved 14 Dec 2007.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]