Tupai merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Tupai Merah)

Tupai Merah
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Subgenus:
Spesies:
S. vulgaris
Nama binomial
Sciurus vulgaris
Linnaeus, 1758
Subspesies[2]

23 dikenal pasti, Lihat teks

Taburan Tupai Merah

Tupai merah atau Tupai merah Eurasia (Sciurus vulgaris) adalah satu spesis tupai pokok di dalam genus Sciurus yang boleh didapati di seluruh Eurasia. Tupai merah adalah seekor haiwan pengerat arboreal di dalam kategori omnivor.

Di Great Britain dan Ireland, jumlahnya telah jatuh dengan mendadak sejak beberapa tahun lepas. Sebahagiannya disebabkan oleh kemasukkan tupai kelabu timur (Sciurus carolinensis) yang berasal daripada Amerika Utara.[3]

Tupai merah atau tupai merah Eurasia (Sciurus vulgaris) adalah spesies dari tupai pokok dalam genus Sciurus yang biasa ditemui di seluruh Eurasia. Tupai merah adalah rodent arboreal, maserba.

Tupai merah atau tupai merah Eurasia (vulgaris Sciurus) adalah spesies daripada tupai pokok dalam genus Sciurus biasa di seluruh Eurasia. Tupai merah adalah arboreal, makan segala macam makanan tikus.

Di Great Britain, Itali dan Ireland, bilangannya telah berkurangan secara drastik sejak kebelakangan ini. Penurunan ini adalah berkaitan dengan pengenalan oleh manusia tupai kelabu timur (Sciurus carolinensis) dari Amerika Utara, [4][5] Di samping itu, kehilangan habitat adalah satu faktor. [6] Oleh kerana ini, tanpa pemuliharaan spesies tupai merah boleh hilang dari kawasan ini dalam tempoh satu generasi.

Tidak seperti sesetengah roden yang lain, tupai merah Eurasia bukanlah merupakan satu ancaman langsung kepada manusia. [7]

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Bahagian bawah biasanya bewarna putih/kekuningan
Profil tupai merah Eurosia dalam bulu kelabu musim sejuk

Tupai merah mempunyai panjang biasa antara kepala dan badan 19 hingga 23 cm (7.5 to 9 inci), panjang ekor antara 15 hingga 20 cm (5.9 hingga 7.9 inci), dan jisim 250-340 g (8.8 hingga 1.8 oz). Jantan dan betina memiliki saiz yang sama, yang bererti spesies ini tidak dimorfik seksual. (Tupai merah agak kecil berbanding tupai timur kelabu yang mempunyai panjang antara kepala dan badan antara 25 hingga 30 cm (9.5 hingga 12 inci) dan mempunyai berat antara 400 hingga 800 g (14 oz hingga 1.8 lb).)

Ekornya yang panjang membantu tupai untuk mengimbangi dan mengemudi apabila melompat dari pokok ke pokok dan berjalan di sepanjang dahan, dan mungkin memanaskan badan haiwan itu semasa tidur.

Tupai merah, seperti kebanyakan tupai pokok, memiliki kuku cakar yang tajam, melengkung bagi membolehkannya memanjat dan turun batang pokok yang luas, dahan kecil dan juga dinding rumah. Kaki belakang yang kuat membolehkannya untuk melompat jurang antara pokok. Tupai merah juga mempunyai keupayaan untuk berenang.[8]

Bulu tupai merah berbeza dari segi warna dengan tempoh dalam setahun dan lokasi. Terdapat beberapa perubahan warna bulu yang berbeza dari hitam ke merah. Bulu merah adalah yang paling biasa terdapat di Great Britain; di bahagian-bahagian lain di Eropah dan Asia warna bulu yang berbeza wujud serentak dalam populasi, sama seperti warna rambut diantara populasi manusia. Bahagian bawah tupai sentiasa bewarna putih kekuningan. Tupai merah menggugurkan bulu dua kali setahun, berubah dari bulu musim panas yang nipis untuk bulu yang lebih tebal, musim sejuk yang gelap dengan bulu telinga yang nyata lebih besar (Satu ciri terkenal yang membezakan spesies ini) di antara Ogos dan November. Satu kot bulu yang lebih ringan, lebih merah keseluruhan, bersama-sama dengan bulu telinga (bagi tupai dewasa) dan saiz yang lebih kecil, membezakan tupai merah Eurasia dari tupai kelabu timur Amerika.[9][10][11]

Agihan[sunting | sunting sumber]

Tupai merah di rantau Ural, kot musim sejuk kelabu.

Tupai merah menduduki hutan konifer boreal, di utara Eropah dan Siberia, lebih gemarkan hutan pain Scotland, hutan spruce Norway dan hutan pain Siberia. Di bahagian barat dan selatan Eropah, ia terdapat di hutan berdaun lebar di mana campuran pokok dan belukar menyediakan sumber makanan yang lebih baik sepanjang tahun. Di kebanyakan Kepulauan British dan di Itali, hutan berdaun lebar kini kurang sesuai kerana persaingan strategi pemakanan yang lebih baik oleh tupai kelabu yang diperkenalkan.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Rangka tupai

Mengawan boleh berlaku pada akhir musim sejuk pada bulan Februari dan Mac dan pada musim panas antara bulan Jun dan Julai. Sehingga dua sarang setahun bagi setiap tupai betina adalah mungkin. Setiap sarangan biasanya mengandungi tiga atau empat anak tupai sungguhpun sehingga enam mungkin dilahirkan. Tempoh bunting adalah kira-kira 38-39 hari. Anak tupai dijaga oleh ibu semata-mata dan dilahirkan tidak berdaya, buta dan pekak dan berat antara 10 dan 15 g. Badan mereka ditumbuhi buli selepas 21 hari, mata dan telinga mereka terbuka selepas tiga hingga empat minggu, dan mereka tumbuh semua gigi mereka sebanyak 42 hari. Tupai merah juvenile boleh makan makanan pejal sekitar 40 hari selepas lahir dan dari tempoh tersebut boleh meninggalkan sarang mereka sendiri untuk mencari makanan; Walau bagaimanapun, mereka masih menyusu ibu mereka sehingga bercerai susu berlaku pada 8 hingga 10 minggu.

Semasa mengawan, tupai jantan mengesan tupai betina yang berada dalam estrus melalui bau yang mereka keluarkan, dan sungguhpun tidak ada memikat, tupai jantan akan mengejar tupai betina sehingga satu jam sebelum mengawan. Biasanya terdapat beberapa tupai jantan yang akan mengejar seekor tupai betina sehingga tupai jantan yang dominan, biasanya yang terbesar dalam kumpulan itu, mengawan dengan tupai betina. Tupai jantan dan betina akan mengawan beberapa kali dengan banyak pasangan. Tupai betina perlu mencapai jisim badan minimum sebelum mereka mula estrus, dan tupai betina yang berat secara purata mempunyai lebih banyak anak. Sekiranya makanan adalah sukar didapati pembiakan mungkin tertangguh. Biasanya tupai betina akan menghasilkan kelompok anak pertama pada tahun kedua.

Tupai merah berusia dua minggu

Jangka hayat[sunting | sunting sumber]

Tupai merah yang hidup melepasi musim sejuk pertama mereka mempunyai jangka hayat 3 tahun. Individu boleh mencapai 7 tahun, dan 10 dalam kurungan. Jangka hayat adalah berkait positif dengan adanya benih pokok musim luruh-musim sejuk; secara purata, 75-85% daripada tupai muda mati semasa musim sejuk pertama mereka, dan kematian adalah lebih kurang 50% untuk musim sejuk berikut selepas yang pertama.[12]

Ekologi dan tingkah laku[sunting | sunting sumber]

Tupai merah mengambil dan kehilangan walnut

Tupai merah terdapat dalam kedua-dua hutan konifer dan hutan sedahana berdaun lebar. Tupai membuat sarang daripada ranting dicelah cabang-cabang, membentuk struktur kubah kira-kira bergaris pusat 25 hingga 30 cm. Ia dipenuhi dengan lumut, daun, rumput dan kulit kayu. Lubang pokok dan lubang burung belatuk juga digunakan. Tupai merah adalah haiwan bersendirian dan pemalu dan enggan berkongsi makanan dengan orang lain. Sungguhpun begitu, di luar musim pembiakan dan terutamanya pada musim sejuk, beberapa tupai merah mungkin berkongsi drey untuk kekal panas. Organisasi sosial adalah berdasarkan hierarki penguasaan dalam dan di antara tupai jantan dan betina; sungguhpun tupai jantan tidak semestinya dominan kepada tupai betina, haiwan dominan cenderung untuk menjadi lebih besar dan lebih tua daripada haiwan bawahan, dan tupai jantan dominan cenderung untuk mempunyai julat wilayah yang lebih besar berbanding tupai jantan atau betina bawahan.[13]

Tupai merah memakan:

 • kebanyakan biji benih pokok, kon konifer yang dibuka dengan cermat bagi mendapatkan biji benih di dalamnya. Fungi.
 • kekacang (terutamanya hazelnut, tetapi juga pokok bic dan berangan)
 • beri
 • pucuk muda[14]

Sungguhpun lebih jarang, tupai merah juga boleh makan telur burung atau anak burung. Satu kajian di Sweden menunjukkan bahawa daripada kandungan perut 600 tupai merah yang diperiksa, hanya 4 yang mengandungi sisa-sisa burung atau telur. [15][16] Dengan itu, tupai merah kadang-kadang boleh menunjukkan pemangsa berpeluang, sama seperti roden yang lain.

Makanan yang berlebihan dimasukkan ke dalam simpanan, sama ada ditanam atau dalam ceruk atau lubang pada pokok, dan dimakan apabila makanan sukar didapati. Sungguhpun tupai merah mampu mengingati di mana ia mewujudkan simpanan pada tahap yang lebih baik berbanding secara kebetulan, ruangan ingatan spasialnya kurang tepat dan tidak tahan lama berbanding tupai kelabu;[17] dengan itu, ia sering perlu mencarinya apabila diperlukan, dan banyak simpanan tidak pernah ditemui lagi.

Di antara 60% dan 80% daripada tempoh yang aktifnya dihabiskan untuk mencari makanan dan makan. [18] Tempoh aktif bagi tupai merah adalah pada waktu pagi dan pada waktu petang dan malam. Ia sering tinggal di dalam sarang di tengah hari, mengelakkan haba dan jarak penglihatan yang tinggi oleh burung pemangsa yang merbahaya pada waktu ini. Semasa musim sejuk, waktu rehat tengah hari ini sering lebih singkat, atau tiada sama sekali, sungguhpun cuaca yang teruk boleh menyebabkan haiwan itu untuk tinggal di sarangnya selama beberapa hari pada sesuatu masa.

Tiada wilayah dituntut antara tupai merah, dan kawasan makan individu ketara bertindih.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Shar, S., Lkhagvasuren, D., Bertolino, S., Henttoten, H., Kryštufek, B. & Meinig, H. (2008). Sciurus vulgaris. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 6 January 2009.
 2. ^ Thorington, R.W., Jr.; Hoffmann, R.S. (2005). "Sciurus (Sciurus) vulgaris". Dalam Wilson, D.E.; Reeder, D.M (penyunting). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference (ed. 3rd). The Johns Hopkins University Press. m/s. 754–818. ISBN 0-8018-8221-4. OCLC 26158608. Unknown parameter |chapterurl= ignored (bantuan)
 3. ^ "Fight to save Red Squirrel impeded by lack of funds": article by Graham Tibbetts on page 17 of issue 47,381, Daily Telegraph (Friday 5th October 2007)
 4. ^ Red squirrel. Bbc.co.uk. Retrieved on 2013-09-30.
 5. ^ Two different squirrels. Scottishsquirrels.org.uk. Retrieved on 2013-09-30.
 6. ^ "Fight to save Red Squirrel impeded by lack of funds": article by Graham Tibbetts on page 17 of issue 47,381, Daily Telegraph (5 October 2007)
 7. ^ "Fakta - ekorren". netgoblins.com.
 8. ^ Red squirrel facts. RSST. Retrieved on 2013-09-30.
 9. ^ Two different squirrels: the facts Diarkibkan 2013-10-01 di Wayback Machine. scottishsquirrels.org.uk. Retrieved on 25 July 2013.
 10. ^ RSPB facts. Rspb.org.uk (24 January 2010). Retrieved on 2013-07-25.
 11. ^ Cornwall Red Squirrels website Diarkibkan 2013-08-21 di Wayback Machine. Cornwallredsquirrels.co.uk. Retrieved on 25 July 2013.
 12. ^ Gurnell, J. (1983). "Squirrel numbers and the abundance of tree seeds". Mammal Review. 13 (2–4): 133. doi:10.1111/j.1365-2907.1983.tb00274.x.
 13. ^ Wauters, L., Swinnen, C. and Dhondt, A. A. (1992). "Activity budget and foraging behaviour or red squirrels (Sciurus vulgaris) in coniferous and deciduous habitats". Journal of Zoology. 227: 71. doi:10.1111/j.1469-7998.1992.tb04345.x.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 14. ^ Forestry Commission – Red Squirrels Diarkibkan 2008-02-28 di Wayback Machine. Forestry.gov.uk. Retrieved on 25 July 2013.
 15. ^ The University of Lund, Lunduniversity.lu.se. Retrieved on 15 October 2015.
 16. ^ 'Ask a Biologist at The University of Lund' [1] Diarkibkan 2016-03-04 di Wayback Machine. Retrieved on 15 October 2015.
 17. ^ Macdonald, I. M. V. (1997). "Field experiments on duration and precision of grey and red squirrel spatial memory". Animal Behaviour. 54 (4): 879–91. doi:10.1006/anbe.1996.0528. PMID 9344441.
 18. ^ Wauters, L.A. and Dhondt, A.A. (1992). "Spacing behaviour of red squirrels, Sciurus vulgaris: variation between habitats and the sexes". Animal Behaviour. 43 (2): 297. doi:10.1016/S0003-3472(05)80225-8.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:S. Sciurinae1 nav