Ubi cina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Ubi cina
Dioscorea polystachya (batatas).jpg
Setongkol ubi cina.
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
D. polystachya
Nama binomial
Dioscorea polystachya
Sinonim[1]

Ubi cina atau nama botaninya Dioscorea polystachya (Cina mudah: 山药; Cina tradisional: 山藥), turut disebut cinnamon-vine,[2] ialah spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga gadung-gadungan.[3][2] Ia merupakan sejenis ubi yang boleh dimakan.

Ia ialah tumbuhan saka memanjat yang tempatan dari Asia Timur.[3][4] Umbinya yang boleh dimakan banyak ditanam di Asia dan kadang-kadang dijadikan ubatan sampingan. Spesies ubi ini tersendiri lantaran umbinya boleh dimakan mentah.[5][6]

Julat[sunting | sunting sumber]

Tumbuhan ini ditanam di seluruh Asia Timur.[7] Ia dipercayai diperkenalkan ke Jepun pada abad ke-17 ataupun lebih awal.[8] Ia dianggap spesies tumbuhan ceroboh di Amerika Syarikat selepas diperkenalkan seawal abad ke-19 untuk kegunaan budaya dan masakan.[7][9] Ubi ini telah diperkenalkan ke Eropah pada abad ke-19 ketika Kegagalan Kentang Eropah di mana penanamannya diteruskan untuk pasaran Asia.[10]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Dioscorea polystachya". World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Taman Botani Diraja, Kew. Dicapai pada 1 Februari 2014.
  2. ^ a b "Dioscorea polystachya", Germplasm Resources Information Network, Khidmat Penyelidikan Pertanian, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, dicapai pada 17 Disember 2017 Invalid |mode=CS1 (bantuan)
  3. ^ a b Wiersema, John H.; León, Blanca (2016). World Economic Plants: A Standard Reference, Second Edition. CRC Press. m/s. 837. ISBN 9781466576810.
  4. ^ Xu, Zhenghao; Chang, Le (2017). Identification and Control of Common Weeds. 3. Zhejiang University Press / Springer. m/s. 899. ISBN 9789811054037.
  5. ^ Raz, Lauren (2002). "Dioscorea polystachya". Dalam Flora of North America Editorial Committee (ed.). Flora of North America North of Mexico (FNA). Vol. 26. New York dan Oxford – melalui eFloras.org, Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA.
  6. ^ Ting, Chih-chi; Gilbert, Michael G. "polystachya". Flora of China. Vol. 24 – melalui eFloras.org, Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA.
  7. ^ a b Ubi cina di Encyclopedia of Life Sunting ini di Wikidata
  8. ^ Tsuyuzaki, Shiro 露崎四朗. "Dioscorea polystachya Turczaninow". (TSUYUZAKI Shiro. Hokkaido University. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 May 2015. Dicapai pada 1 Februari 2016.
  9. ^ Invasive Plant Atlas of the United States, entry for Dioscorea polystachya
  10. ^ "Chinese Yam (Dioscorea Opposita)". www.onlyfoods.net. Dicapai pada 2016-02-01.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]