Wikipedia:Kedai Kopi (teknikal)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari WP:KKT)
Lompat ke: pandu arah, cari
Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi khas untuk perbincangan mengenai isu-isu teknikal berkenaan Wikipedia. Segala permintaan pepijat dan tampilan haruslah dibuat di Bugzilla (Cara untuk melaporkan pepijat).
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?

Isi kandungan


Mengubah paparan TA[sunting sumber]

Seperti yang dibincangkan di KK cadangan untuk penjanaan TA separuh automatik. Jadi saya akan laksanakannya pada tahun ini. Harap maklum. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:03, 3 Januari 2015 (UTC)

Templat:Location map[sunting sumber]

Kepada sesiapa pencipta rencana yang menggunakan {{Infobox settlement}} atau templat yang memasukkan {{Infobox settlement}}, sila pindah mana2 templat [[Templat:Location map <negara/negeri/wlayah>]] kepada [[Templat:Peta lokasi <negara/negeri/wlayah>]]. Jika tidak boleh pindah, sila dapatkan bantuan penyelia. Perubahan ini akan menyelesaikan beberapa ralat paparan peta (sakit mata tengok tulisan merah banyak sangat! Happy smiley face.png). Sekian... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 14:38, 4 Januari 2015 (UTC)

Modul:Citation/CS1[sunting sumber]

Tolong lihat apa masalah modul ini yang menyebabkan sesetengah rujukan tidak boleh dilihat. Lihat laman Pengguna:SNN95/Kotak pasir/Senarai manga mengikut jumlah jilid bahagian rujukan petikan utk masalah pada modul ini. Tolong @Algazel: atau @Kurniasan:!!! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:53, 13 Januari 2015 (UTC)

Takpela... dah jadi... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:26, 13 Januari 2015 (UTC)

Extension Sidebar[sunting sumber]

Saje nak tau, pentadbir kat sini ada install tak semua extension yang berkaitan sidebar? Sebab sidebar yang ada dalam wiki ni, contohnya Senarai manga mengikut jumlah jilid yang menggunakan {{Anime dan manga}}. Di WBInggeris, templat ini akan menyorok semua laman yang tersenarai dalam templat berdasarkan fungsi yang digunakan. Tetapi di WBM, seperti tidak berfungsi sebaik WBI. Tolong jelaskan jika tidak meng"install" extension ini? SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 15:18, 13 Januari 2015 (UTC)

Content Translation beta feature is now available[sunting sumber]

Hello, On behalf of the WMF Language Engineering team I am very happy to let you all know that Content Translation has been enabled as a beta feature on the Malay Wikipedia. To start translating, you can enable the beta feature and go to Khas:ContentTranslation or to your contributions page and create a new translation by selecting the source language, the article name and target language. If the article already exists then a warning will be displayed. After you translate the article, you can publish it under your user namespace. If you are happy with the translated page, you can copy it over to the main namespace of the Wikipedia.

Content Translation can be configured on the wiki to publish the page directly in the main namespace but has not been enabled in this Wikipedia now. This is highly recommended to avoid additional manual steps in the publishing process. If no serious problems are observed during the next 2 weeks of testing we would like to check back if we can switch to publishing to the main namespace.

Since, this is the first time we have installed the tool on this Wikipedia, there are chances that there may be some problems or service disruptions which we are not yet aware of. We will be monitoring the usage to check for any failures or issues, but please do let us know on the Content Translation talk page or through Phabricator if you spot any problems that prevent you from using the tool. For more information, please read the release announcement. We will be making a formal announcement on the Wikimedia blog later this week. You can also view a short screencast on how to use Content Translation. Thank you and my apologies for making this announcement only in English.--Runa Bhattacharjee (bincang) 16:10, 19 Januari 2015 (UTC)

VisualEditor News #1—2015[sunting sumber]

18:30, 5 Februari 2015 (UTC)

{{Jalan pintas}}[sunting sumber]

Saya baru sahaja mengimport masuk Modul:Shortcut dan Modul:Shortcut/config bagi {{Jalan pintas}}. Tetapi ada banyak masalah dari segi paparan templat ini. Templat ini akan mengeluarkan ralat seperti ini: Ralat: tidak ada jalan pintas telah dinyatakan dan parameter |msg= tidak dinyatakan. walaupun pada parameter pertama saya sudah meletakkan jalan pintas yang saya mahu.

Paparan ini boleh dilihat di Pengguna:SNN95/Test/Jalan pintas. Saya harap pakar coding kita dapat menyelesaikan masalah ini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:05, 15 Februari 2015 (UTC)

local args = require('Module:Arguments').getArgs(frame, {
		wrappers = 'Template:Shortcut' -- Gantikan ini dengan nama templat anda.
	})
--Kurnia [ bual ] 05:25, 16 Februari 2015 (UTC)
@Kurniasan: Terima kasih! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:18, 17 Februari 2015 (UTC)
Sama-sama --Kurnia [ bual ] 06:48, 18 Februari 2015 (UTC)

Content Translation - Activating publishing to Wikipedia's main namespace on 5th March 2015[sunting sumber]

Hello, since the availability of Content Translation beta-feature on the Malay Wikipedia several articles have already been published using the tool. We have been monitoring the system and have not found any major issues. On 5th March 2015 we are prepared to switch publishing newly translate pages directly into the main namespace from Content Translation. Please let us know through the project Talk Page or phabricator if there are any bugs/issues that would need immediate attention prior to this. My apologies for writing in English. Please feel free to translate this message for wider distribution. Thank you.--Runa Bhattacharjee (bincang) 16:32, 2 Mac 2015 (UTC)

Hello, we have now changed the configuration that will allow editors to publish new articles written using Content Translation directly to the main namespace on the Malay Wikipedia. In case the article already exists in the Wikipedia, users will see an option to save the newly published translation under their user namespace. Please do test this feature and let us know on the Content Translation Talk Page or Phabricator if there are any issues that cause interruptions. Thank You.--Runa Bhattacharjee (bincang) 17:25, 5 Mac 2015 (UTC)

Mengurangkan kod dalam MediaWiki:Common.js[sunting sumber]

Saya mahu berbuat demikian kerana kadar memuatkan laman (loading page) mengambil masa yang lama. Jadi saya cadangkan untuk mengurangkan kod dalam MediaWiki:Common.js dan memberikan sublaman kepada kod yang hanya diperlukan pada laman tertentu. Saya mahu melakukannya sekarang dan mengharapkan sysop terutamanya @Kurniasan: izinkan saya membuat modifikasi terhadap kegagalan yang terdahulu. Jika tidak menjadi, saya akan kekalkan semula kod lama. Sekian, harap maklum... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:38, 15 Mac 2015 (UTC)

Masa memuat satu laman tunggal mungkin lama, tapi jika anda pecahkan kod, lebih banyak sambungan rangkaian diperlukan berbanding hanya satu sambungan rangkaian bagi satu laman. Lagipun saya lihat, MediaWiki:Common.js tidaklah terlalu besar saiznya. --Kurnia [ bual ] 02:44, 19 Mac 2015 (UTC)

Gambar Pilihan di Laman Utama[sunting sumber]

Oleh kerana kita kekurangan penyumbang yang sanggup menyelenggara gambar pilihan, saya cadangkan kita gunakan skrip lua supaya jika tiada gambar pilihan pada minggu tertentu, skrip tersebut akan mencari gambar pilihan yang terakhir dan memaparkannya di Laman Utama. Jadi, kita hanya perlu membuat templat WP:GP dilindungi/WW MMMM jika ada calon baharu. Skripnya sudah tersedia di Modul:Kotakpasir/Kurniasan/GambarPilihan.

Sebagai contoh, Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 21 2017 tidak wujud buat masa ini, [[Templat:{{#invoke:Kotakpasir/Kurniasan/GambarPilihan|main|{{CURRENTWEEK}}|{{CURRENTYEAR}}}}]] akan menghasilkan Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 21 2017.

--Kurnia [ bual ] 07:36, 19 Mac 2015 (UTC)

Saya sudah gunakan Modul:LamanUtama di Laman Utama untuk gambar pilihan. --Kurnia [ bual ] 05:13, 20 Mac 2015 (UTC)
Terbaik!!! Saya agak sibuk semenjak dua minggu ni. Assignment kolej menggunakan hampir kesemua masa saya nak luangkan kat sini. Thanks @Kurniasan: SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 09:53, 22 Mac 2015 (UTC)

VisualEditor News #2—2015[sunting sumber]

19:48, 10 April 2015 (UTC)

VisualEditor News #3—2015[sunting sumber]

10:44, 13 Jun 2015 (UTC)

VisualEditor News #4—2015[sunting sumber]

Elitre (WMF), 22:28, 14 Ogos 2015 (UTC)

Your attention please: VisualEditor feedback will be centralized on www.mediawiki.org[sunting sumber]

VisualEditor-logo-pacifico.svg

Hello. The VisualEditor team would like to inform you of a plan to redirect local pages for VisualEditor feedback to the board on mediawiki.org a few weeks from now. This applies to all the wikis where such pages are inactive or have low traffic, including yours. When this happens, editors will be free to use their own language to write on the mediawiki.org's page - although English is the most popular language there. Even feedback left from within VisualEditor with the built-in tool will be posted to the board on mediawiki.org.

Click on the image to enlarge it: location of the built-in feedback tool in VisualEditor.
Click on the image to enlarge it: screenshot of the new feedback board on mediawiki.org.

Having all the feedback on a single, centralized place mainly means getting faster, more frequent replies and more attention from a higher number of people, including the people who are building the software. It also means chances are high, that editors will find that someone else has already written there about the issues or requests they wanted to post.

Maintaining a local page instead can be cumbersome: it needs to be checked frequently in case someone reports urgent issues. Old threads need to be archived from time to time. Off-topic comments should be removed to keep readability. Feedback left there is sometimes not easily understandable or actionable at all.

We think this will help us in being more effective while processing feedback from a larger pool of wikis, not just the biggest ones. If you have any comments about this announcement, please leave them at my talk page. Thanks for your understanding, Elitre (WMF) 17:49, 27 Ogos 2015 (UTC)

Rollback[sunting sumber]

Saya cadangkan mswiki mengaktifkan hak rollbacker di sini. Ianya boleh meringankan tugas sysop dan menurunkan tingkat vandalisme. Sekadar informasi, di idwiki ini sudah lama diterapkan dan cukup membantu. Bagaimana pandangan saudara sekalian? Muhraz (bincang) 11:30, 1 Oktober 2015 (UTC)

Saya setuju memandangkan banyak Penyelia agak sibuk kebelakangan ini. Cukup sekadar mengawal kualiti dan mengekang vandalisme. Polar (bincang) 12:23, 1 Oktober 2015 (UTC)
Ada dua perkara yang perlu dibincangkan seandainya hak ini diterapkan.
  1. Apa nama tempatan yang sesuai untuk pemegang hak tersebut?
  2. Apa persyaratan untuk mendapatkannya?
Merujuk kepada pengalaman di idwiki, nama tempatan untuk hak ini adalah pengembali revisi. Untuk mswiki mungkin boleh guna pengembali semakan. Untuk persyaratan, saya cadangkan sebarang pengguna yang telah mempunyai 300 suntingan, terdaftar selama tiga bulan, dan aktif dalam membalikkan vandalisme dapat memohon untuk menjadi rollbacker. Salam, Muhraz (bincang) 12:51, 1 Oktober 2015 (UTC)

VisualEditor News #5—2015[sunting sumber]

Elitre (WMF), 18:18, 30 Oktober 2015 (UTC)

Your attention please: feedback about the visual editor will soon be centralized on www.mediawiki.org[sunting sumber]

Hello again. Please excuse the English. Please help translate to your language. Terima kasih!

This is an update from the Editing team about redirecting local pages for feedback about the visual editor to the board on mediawiki.org. This is now technically feasible and will happen in early 2016. It applies to several wikis where such pages are inactive or have low traffic, including this wiki. We think this will help us in being more effective while processing feedback from a larger pool of wikis, not just the biggest ones. Please read our previous announcement from late August for more information; we thought we would double-check that this community is informed and agrees with the change. Please notice that if at least one community member here expressly commits to taking care of the local page, the redirect will not be necessary at this time, though. If you'd like to step up and be that person, please let me know within one week: we'll need to establish a clear process as soon as possible so that this person knows when and how to escalate issues to Phabricator or to Community Liaisons, and can receive useful tips based on our experience.

Thanks for your understanding, Elitre (WMF) 18:29, 14 Disember 2015 (UTC)

VisualEditor News #6—2015[sunting sumber]

Elitre (WMF), 00:06, 25 Disember 2015 (UTC)

VisualEditor News #1—2016[sunting sumber]

Elitre (WMF), 19:21, 26 Februari 2016 (UTC)

Editing News #2—2016[sunting sumber]

m:User:Elitre (WMF), 17:20, 3 Julai 2016 (UTC)

Mohon pencerahan mengenai lesen fail[sunting sumber]

Untuk poster filem,screenshot filem dan cover album, apakah lesen yang digunakan untuk membenarkan fail tersebut dimuatnaik ke Wikipedia Commons?-Mrpresidentfaris (bincang) 11:03, 7 September 2016 (UTC)

Fail-fail berhak cipta tidak dibenarkan dimuat naik ke Wikimedia Commons. Muat naik fail-fail tersebut di sini dan gunakan lesen kegunaan wajar serta kurangkan resolusi fail tersebut. --Kurnia [ bual ] 02:09, 9 September 2016 (UTC)

Bagaimana untuk melindungi rencana?[sunting sumber]

Bagaimana nak melindungi sesuatu rencana di Wikipedia, saya perhatikan ada pengguna tidak berdaftar melakukan contengan dan vandalisme pada sesuatu rencana? - Fandi89 (bincang) 07:01, 30 September 2016 (UTC)

Ciri muat naik[sunting sumber]

Kenapa ciri muat naik di Wikipedia Bahasa Melayu dimatikan? Ia telah dimatikan sejak akhir Julai lalu dan digantikan dengan alat muat naik ajaib di Wikimedia Commons. Pengguna lain mengalami kesukaran untuk memuat naik fail di sini, kerana apa yang saya tahu, Commons hanya menerima fail bebas dan mereka tidak menerima fail kegunaan wajar. - Fandi89 (bincang) 18:32, 5 Oktober 2016 (UTC)

Editing News #3—2016[sunting sumber]

17:49, 15 Oktober 2016 (UTC)

Cadangan FlaggRev[sunting sumber]

Macemana jikalau wikipedia nak ditambah exstension FlaggRev? Murbaut (bincang)

Monyokong[sunting sumber]

Menolak[sunting sumber]

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?[sunting sumber]

kenapa nama wikipedia saya ada perkataan pengguna diawal nama saya?

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?

adakah untuk create wiki jenama produk & individu berlainan account?

Real Fabulous (bincang) 12:50, 30 Disember 2016 (UTC)

@Real Fabulous: Maaf kerana lambat membalas. Jawapan kepada soalan itu, anda tidak boleh melakukannya. Mehinglangkan perkataan "Pengguna" akan memaparkan ralat kepada laman. Walaupun anda telah bubuh {{DISPLAYTITLE:Pengguna:Real Fabulous}} pada lama dan mengubahnya seperti ini akan memaparkan ralat seperti ini: Warning: Display title "Real Fabulous" was ignored since it is not equivalent to the page's actual title.
Ini menunjukkan kita tidak boleh mengubah sesuatu yang sudah default dalam sistem. Tetapi anda boleh menghias tajuk nama itu. Lihat laman pengguna saya untuk maklumat lanjut. Tekan "Sunting sumber" untuk melihat kod yang saya guna utk mendapatkan kesan khas itu. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 24 Februari 2017 (UTC)

Penyelia baru[sunting sumber]

Selamat petang semua, saya merupakan penyelia baharu. Saya belum mahir tentang kerja-kerja seorang penyelia. Saya ingin mohon untuk ditunjuk ajar agar wiki ms lebih memarik untuk dibaca. Terima kasih Rachun Dunia (bincang) 13:05, 13 Februari 2017 (UTC)

Mengemaskini gajet[sunting sumber]

Kepada penyelia dan pengguna, maaf jika ada ralat yang berlaku dalam masa beberapa bulan akan datang. Saya sedang dalam proses mengimport dan menterjemah segala modul, mediawiki dan templat yang berkaitan di Khas:Gajet untuk kemudahan kita bersama. Sekian SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:03, 24 Februari 2017 (UTC)

Gajet yang stabil setelah dimasukkan ke dalam WBM
  1. ProveIt merupakan sebuah gajet memasukkan rujukan dengan mudah. Cama sekarang papran gui masih dalam bahasa Inggeris kerana disebabkan oleh data dalam TemplateData setiap templat. Jika anda ada kelapangan, silalah menterjemah TemplateData yang berkaitan di dalam setiap tempat dibawah. Lihat bahagian TemplateData.

Berkenaan sistem Editnotice[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia:

Salam semua,

Saya sudah kemukakan masalah pautan merah "Notis laman    Notis kumpulan" sentiasa terlihat pada pengepala setiap laman di phab:T162743.

Bagi pengguna biasa yang bukan penyelia tidak akan terlihat pauta merah ini melainkan pautan biru "Notis laman    Notis kumpulan".

Jadi penyelia akan sentiasa melihat pautan merah ini sebagai pautan yang memudahkan anda mencipta templat sistem editnotice. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 20:34, 19 April 2017 (UTC)

Editing News #1—2017[sunting sumber]

18:05, 12 Mei 2017 (UTC)

Menggunakan <reference responsive/> untuk auto kolumkan rujukan[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia: Salam semua,

Seperti yang dinyatakan di Wikipedia:Kedai_Kopi_(teknikal)#Editing_News_.231.E2.80.942017 dan di phab:T33597, paparan rujukan yang menggunakan <reference responsive/> akan menjadi paparan seperti menggunakan {{reflist|2}} akan menghasilkan rujukan berlajur dua, {{reflist|3}} akan menghasilkan rujukan berlajur tiga, dan {{reflist|colwidth=30em}} akan membenarkan laman memilih bilangan lajur secara automatik berdasarkan lebar laman sesawang; hanya dengan menggunakan <reference responsive/> sahaja. Setakat ini, ciri-ciri ini masih dalam ujian. Ujian ini amat diperlukan bagi fasa seterusnya, iaitu memasukkan fungsi <reference responsive/> ke dalam {{reflist}}. Mereka di phabricator akan cuba membantu semasa menguji ciri-ciri ini.

Jadi disini saya mahu kata sepakat dari semua ahli dan penyelia untuk memasang ciri-ciri ini ke dalam wiki kita. Sila mengundi di bawah dan jika ada pembantahan, sila nyatakan sebab pembantahan jika ada:

Setuju pemasangan[sunting sumber]

  1. Symbol support vote.svg Setuju SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 01:31, 13 Mei 2017 (UTC)
  2. Symbol support vote.svg Setuju Yosri (bincang) 01:53, 13 Mei 2017 (UTC)

Bantah pemasangan[sunting sumber]

New notification when a page is connected to Wikidata[sunting sumber]

Hello all,

(Please help translate to your language)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

Screenshot Echo Wikibase notification.png

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Terima kasih! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

<references responsive /> telah dipasang.[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia: Setelah mencadangkan di phab:T165247 dan ada beberapa pengguna yang bersetuju; ianya sudah diluluskan oleh pihak Phabricator. Saya sudah mencuba menggunakannya di rencana Soeara Berbisa di bahagian rujukan. <references responsive /> sudah boleh digunakan tanpa ragu-ragu dan tak perlu lagi menggunakan cara seperti {{reflist|30em}}.

Jadi, kerja yang tinggal sekarang adalah untuk mengadaptasikan kod <references responsive /> ke dalam {{reflist}}. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:43, 17 Mei 2017 (UTC)