Wikipedia:Kedai Kopi (dasar)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi khas untuk perbincangan tentang dasar-dasar sedia ada ataupun yang diusulkan di sini berkenaan Wikipedia.

Lihat juga:

Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?
Dasar-dasar terpilih
Penggunaan Aksara Bukan Melayu (2008)
Pembentukan dasar-dasar baru (2008)
Pautan luar atau Pantauan luar (2008)
Lagi berkenaan dasar dan garis panduan (2009)
lihat semua · sunting


Archive Arkib
  1. 2015
  2. 2016
  3. 2017
  4. 2018
  5. 2019
  6. 2020


Penilaian semula kelayakan rencana sekolah[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya kelayakan rencana-rencana sekolah yang sudah wujud di Wikipedia ini untuk dinilai semula dan pengecualian mereka dari kelayakan penghapusan segera berdasarkan tiada tanda kepentingan dibatalkan. Cadangan ini adalah berdasarkan faktor-faktor berikut:

  1. Hujah mengenai pengecualian tersebut adalah berdasarkan daripada perbincangan di Wikipedia Bahasa Inggeris (iaitu en:Wikipedia talk:WikiProject Schools/Criteria for Speedy Deletion A7 dan en:Wikipedia:Notability (schools)) namun pengecualian tersebut tidak lagi dipersetujui, dan yang lebih penting lagi pengecualian tersebut telah mansuh beberapa tahun yang lepas.
  2. Saya mendapati kebanyakan rencana-rencana sekolah, terutama sekali sekolah-sekolah menengah, kalau dinilai hanya atas dasar kelayakan, sangat-sangat tidak memenuhi kelayakan untuk memiliki rencana sendiri. Kebanyakan rencana-rencana sekolah tidak menjelaskan sebab ianya cukup signifikan, contohnya apakah sekolah tersebut signifikan sebab ia merupakan sekolah pertama di sesebuah negeri/negara, adakah ia melahirkan tokoh-tokoh bangsa, terdapat peristiwa penting yang pernah berlaku di sekolah tersebut, sekolah tersebut terkenal dalam budaya popular, etc etc. Kebanyakan sekolah hanya mengandungi maklumat alamat/lokasi dan jumlah penuntut. Ini bukanlah maklumat yang cukup unik untuk menentusahkan kelayakan rencana tersebut.
  3. Saya dapati banyak kes mengenai rencana-rencana sekolah telah diambil kesempatan dan dijadikan sebagai laman profil sekolah. Banyak maklumat-maklumat yang dimasukkan dalam rencana-rencana sekolah adalah perkara yang bukan bersifat ensiklopedik atau tidak mempunyai kepentingan kepada orang-orang di luar organisasi sekolah tersebut atau yang tiada kaitan langsung kepadanya. Contohnya, memasukkan terlalu banyak nama-nama pemimpin sekolah (bukan hanya nama guru besar atau pengetua tetapi dimasukkan juga nama timbalan/penolong, bahkan ada yang sampai memasukkan kesemua nama guru-guru yang mengajar di sekolah tersebut), carta organisasi pentadbiran sekolah, nama-nama darjah, butiran tentang bilik-bilik darjah secara terperinci, nombor-nombor telefon/faks, keterangan aktiviti sekolah dan sebagainya.

Jika pengguna ingin mewujudkan profil sesebuah sekolah dengan maklumat-maklumat (terutama sekali alamat/lokasi, pengetua/guru besar, jumlah penuntut) dalam sistem Wikipedia, saya rasa boleh saja berbuat demikian di Wikidata. Cuma saya menganggap Wikipedia bukanlah platform yang sesuai untuk berbuat demikian. Wikipedia ialah sebuah ensiklopedia, bukan pangkalan data, oleh itu kandungan-kandungan rencana sepatutnya mengandungi pengetahuan am bukan sekadar maklumat am. Zulfadli51 (bincang) 13:51, 2 November 2018 (UTC)

Penstrukturan semula rencana filem, drama dan yang berkaitan[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya semua rencana berkenaan filem, drama, telefilem serta rancangan-rancangan TV yang diterbitkan supaya mempunyai nama jenis rencana. Hal ini bagi mengelakkan berlakunya pertindihan rencana suatu hari nanti (walau bagaimanapun sudah ada yang berlaku menyebabkan pemindahan rencana terpaksa dilakukan). Contohnya rencana Blok 404 mungkin dihujungnya boleh diletakkan "filem" iaitu Blok 404 (filem) . Hal ini kerana Blok 404 juga mungkin boleh merujuk kepada sesuatu tempat yang rencananya "masih belum wujud" di Wikipedia. Bagi rencana filem (dan seumpamanya) yang telahpun lama tercipta, kita biarkan sahaja kerana jika kita memindahkannya, akan menjadi sedikit masalah kepada halaman-halaman yang terpaut padanya. Saya ingin memohon pandangan penyelia-penyelia serta ahli Wikipedia MsWiki berhubung cadangan ini. Bagaimanakah pendapat anda?> Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, Kurniasan, Hezery99, Zamwan, Irfanshaharuddin, SNN95, Tofeiku, 26 Ramadan, Polar, Rachun Dunia. Secara praktikalnya, semua filem serta drama yang saya cipta telah saya letakkan jenis rencana dihujung nama rencana seperti yang kebanyakan dilakukan di EnWiki bagi mengelakkan daripada berlakunya masalah tersebut. CyberTroopers (bincang) 15:44, 4 November 2018 (UTC)

Saya setuju dengan cadangan anda dan perkara ini telahpun diperhujahkan beberapa tahun lepas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa pengguna tegar yang ingin melakukan sebaliknya, contohnya @Yosri: yang mempunyai gaya meletakkan jenis rencana di awalan tajuk termasuk filem. Mungkin Yosri juga boleh menerangkan sebab-sebab beliau melakukan hal tersebut. Polar (bincang) 21:44, 4 November 2018 (UTC)
Ini adalah Wikipedia bahasa Melayu, oleh itu judul filem perlu menggunakan gaya tata bahasa nama Melayu, atau diterjemahkan pada bahasa tempatan sebagaimana Wiki utama yang lain (abaikan wiki kecil). Saya tidak ingin Wikipedia ini dijadikan laman bahasa bangsat dengan judul rencana Inggeris atau menggunakan tata bahasa Inggeris. Star Wars Movies = Star Wars (filem)? Miskin sangat ke bahasa Melayu terpaksa menggunakan tata bahasa Inggeris! Yosri (bincang) 14:55, 5 November 2018 (UTC)
Saya menyokong cadangan CyberTroopers atas sebab utama bagi mengelakkan kekeliruan jika wujud dua atau lebih rencana dengan nama yang sama. Bagi saya, penggunaan kurungan "()" walaupun kelihatan seperti melanggar hukum tatabahasa, tetapi apa yang lebih penting penggunaan tatabahasa yang betul di dalam kandungan rencana bukannya pada judul. Contoh: "Filem Star Wars" dan "Star Wars (filem)". Bukankah pilihan pertama menunjukkan seolah-olah perkataan "Filem" merupakan sebahagian daripada judul rencana berbanding "Star Wars (filem)"? Cuba bandingkan dengan penggunan awalan bagi tajuk "Filem Star Wars" dengan "Filem senyap". Kita boleh lihat sekurang-kurangnya penggunaan kurungan dapat mengelakkan kekeliruan dan menunjukkan bahawa penggunaan "(filem)" itu bukanlah sebahagian daripada nama judul. Lagi satu, saya terjumpa tajuk rencana seperti Pokok Sena ini, di mana tajuk ini boleh merujuk kepada dua perkara iaitu nama sebuah bandar dan juga nama sejenis pokok. Di dalamnya, saya terlihat tajuk rencana "Pokok Sena (pokok)". Tidak rasa pelikkah dengan tajuk sebegini? Walaupun kita tahu atau sebahagian kita mungkin tahu, kita memanggil tumbuhan itu sebagai 'pokok sena', tetapi tidak salah bukan kalau gunakan judul "Sena (pokok)" sahaja dengan tujuan utama untuk mengelakkan kekeliruan. → 26 Ramadan (bincang) 17:19, 5 November 2018 (UTC)
Penggunaan kurungan "()" bukan kelihatan, tetapi jelas' melanggar hukum tatabahasa Melayu. Tata bahasa Melayu jelas "Bandar/Kampung/Bukit Pokok Sena", tidak perlu kelihatan keliru. Yosri (bincang) 17:24, 5 November 2018 (UTC)
saya tiada halangan atau mempunyai kecenderungan apa2. kedua-duanya sesuai digunakan berdasarkan situasi. Zamwan (bincang) 10:18, 12 November 2018 (UTC)

WikiProjek[sunting sumber]

Saya dapati WikiProjek BM tidak lagi aktif. Namun begitu, saya amat berminat untuk menghidupkan kembali fungsi kumpulan WikiProjek termasuklah termasuklah mengambil tugas menyelaras Wikipedia:WikiProjek Dasar dan Garis Panduan kerana penyelarasnya sudah lama lesap. Saya juga ingin memohon bantuan daripada pengguna mswiki yang lain untuk turut sama membantu mengembalikan fungsinya sebagai suatu kumpulan teknikal dalam meningkatkan kualiti Wikipedia Bahasa Melayu. Sekiranya perlu mewujudkan pengundian, tiada masalah. ❯❯❯CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن)

Pemeriksaan Gelaran[sunting sumber]

Penyelia boleh memeriksa kelayakan Gelaran di laman SEMAKAN PENERIMA DARJAH KEBESARAN, BINTANG DAN PINGAT, Bahagian Istiadat & Urusetia Persidangan Antarabangsa. Yosri (bincang) 18:10, 3 Disember 2018 (UTC)

Wujudkan jawatan Pemeriksa[sunting sumber]

Saya ingin menncadangkan supaya jawatan Pemeriksa diwujudkan di Wikipedia Bahasa Melayu. Tujuan utamanya adalah untuk mengenal pasti pengguna boneka serta pengguna-pengguna yang tidak berdaftar yang melakukan vandalisme di laman Wikipedia Bahasa Melayu melalui pengecaman alamat IP. Saya amat prihatin akan vandalisme yang dilakukan di Wikipedia Bahasa Melayu, oleh sebab itu saya mencadangkan usul ini untuk dipersetujui oleh ahli-ahli WIkipedia. Pemeriksa boleh membantu penyelia mengurus tadbir Wikipedia terutama dalam soal suntingan gangguan dan suntingan vandalisme serta memastikan pengguna boneka yang sebenarnya disekat kerana telah melanggar garis panduan Wikipedia. Saya telah mengemaskini kebanyakan maklumat di halaman pemeriksa ini. Jawatan sebegini perlu kerana dengan kewujudan jawatan ini, kita tidak lagi perlu bergantung kepada steward untuk mengenal pasti pengguna boneka, malah komunikasi lebih berkesan berlaku kerana pertuturan bahasa yang sama. Maka, seluruh operasi pemeriksaan dapat dilakukan dengan lancar tanpa kesulitan komunikasi. Oleh itu, sila berikan undi anda terhadap cadangan ini. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Khamis, 25 April 2019 02:31:26 (UTC)

Memandangkan kedai kopi agak tidak aktif dan kurang pelawat,saya terpaksa teg nama anda untuk memberitahu kewujudan cadangan saya ini. @Yosri:@Aurora: @Malekhanif: @Diagramma Della Verita: @Kurniasan: @Hezery99: @Zamwan: @Irfanshaharuddin: @SNN95: @Tofeiku: @26 Ramadan: @Polar: @Rachun Dunia: @Fandi89: @Hasrolhashim: @Anumengelamun: @Rachmat04: @*angys*:, apakah pandangan anda semua berkenaan usul ini? Maaf bagi ahli Wikipedia lain yang tidak diteg. Anda juga boleh mengujarkan pandangan anda. CyberTroopers (bincang) 03:26, 19 Disember 2018 (UTC)
Saya setuju cadangan anda sebab untuk maklumat saya juga merupakan pemeriksa di zh.wiki. Jika ms.wiki mewujudkan jawatan ini, pasti akan mengurangkan vandalisme daripada akaun tertentu. (Seperti mencipata terjemahan yang salah maksud atau hanya mencipta satu laman yang tiada apa makna atau biodata sendiri) angys Bincang 04:13, 19 Disember 2018 (UTC)
Maaf. Komputer saya bermasalah, akan kurang aktif sementara. Yosri (bincang) 05:59, 19 Disember 2018 (UTC)
Sekiranya tiada bantahan hingga minggu depan, saya akan mula buat pengundian pada minggu hadapan. Cuma buat masa sekarang saya masih sedang mengemaskini halaman-halaman yang diperlukan pemeriksa.CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Khamis, 25 April 2019 02:31:26 (UTC)
Saya pun setuju --Hasrolhashim (bincang) 16:08, 19 Disember 2018 (UTC)
Sekiranya tiada apa-apa bantahan, saya dan CyberTroopers akan melancarkan perkara ini dan berharap beberapa pengguna lain boleh memberikan kerjasama. SNN95 Talk to me, beybeh! 17:00, 21 Disember 2018 (UTC)

Pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna alamat IP[sunting sumber]

Saya ingin mencadangkan agar pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna alamat IP dilaksanakan sebelum keadaan menjadi parah, kerana banyak rencana mengarut dan tak ensiklopedik dibuat oleh IP. Saya bersetuju dengan saudara CyberTroopers yang mencadangkan agar "rencana baru hanya dibuat oleh pengguna berdaftar dan pengguna alamat IP hanya dibenarkan menyunting sahaja". @CyberTroopers:, @SNN95:, @Rachun Dunia:, @Zamwan:, @Aurora:, @Zulfadli51:, @Tofeiku:, @26 Ramadan:, @Polar: apa kata anda mengenai perkara ini. Wikipedia BI dan Wikipedia Indonesia (tidak termasuk Wikipedia bahasa lain) sudah melaksanakannya, WBM bila lagi. Jangan biarkan perkara ini berpanjangan, kelak nanti ia boleh merosakkan imej Wikipedia. Fandi89 (bincang) 02:04, 28 Disember 2018 (UTC)

Saya secara peribadi bersetuju dengan cadangan ini kerana pengahapusan rencana hanya boleh dilakukan oleh para penyelia berbanding undurkan di mana semua para penyunting boleh melakukannya. Zamwan (bincang) 02:15, 28 Disember 2018 (UTC)
Dasar ini sememangnya perlu dilakukan dengan segera seawal tahun hadapan. Kelmarin sahaja sudah 4> rencana mengarut yang telah dicipta pengguna tidak berdaftar. Jika mereka benar-benar ingin menyumbang dalam Wikipedia, sudah tentu mereka akan mencipta akaun. Jadi eloklah jika ia dikuatkuasakan. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Khamis, 25 April 2019 02:31:26 (UTC)
Jika pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna IP dilakukan, penyelia di sini tidak perlu bazirkan masa menghapuskan rencana mengarut dan tidak ensiklopedik. -Fandi89 (bincang) 04:44, 28 Disember 2018 (UTC)
Saya bersetuju juga. @Yosri: juga kena tahu pasal ni sebab selok-belok koding berkenaan perkara ini hanya birokrat sahaja berkuasa pegang dan edit php tersebut. Atau @Zamwan: boleh melakukannya selain Yosri? SNN95 Talk to me, beybeh! 06:19, 28 Disember 2018 (UTC)
Biasanya coding dilakukan di meta. Lama sudah saya tidak ke sana, mungkin mengambil sedikit masa dan perubahan pada polisi penyuntingan di ms.wiki harus dibuat terlebih dahulu. Zamwan (bincang) 07:18, 28 Disember 2018 (UTC)
Saya tidak setuju pembatasan IP dilakukan kerana Wikipedia merupakan laman bagi sumbangan orang ramai. Tidak sepatutnya ip yang tidak berdosa disekat. Bayangkan taman permainan yang hendak menggunakannya perlu mendaftar. Wikipedia bukan milik penyelia, penyelia sekadar penjaga. Wikipedia adalah milik semua, dan gelaran sebagai penyelia hanyalah sebagai tanggungjawab memeliharanya, bukan membatasi pengguna. Maaf masih berhadapan masalah internet dan tidak dapat aktif sehingga saya tukar perkhidmatan internet. Yosri (bincang) 11:53, 28 Disember 2018 (UTC)
@Yosri: Kita hanya membataskan penciptaan rencana sahaja. Pengguna awam masih boleh membantu menyuntingnya tanpa perlu mendaftar akaun. Jadi tiada masalah untuk menyumbang. Seperti yang saya katakan, jika mereka benar-benar konsisten mahu menyumbang, sudah tentu mereka akan mendaftar akaun bagi tujuan tersebut.CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Khamis, 25 April 2019 02:31:26 (UTC)
@Yosri: Sekat penciptaan rencana sahaja. Dan mungkin kita boleh bubuh pesanan "hanya boleh sunting rencana tersedia sahaja". Bukan apa, betul Wikipedia ini seperti taman permainan tanpa perlu mendaftar untuk dimainkan, tetapi takkan kita bagi lepas orang datang main tiba-tiba bina alatan permainan baru yang mungkin bahaya dan membazirkan masa kita untuk membuangnya. Peciptaan alatan permainan baru mesti melalui proses mendaftar dan polisi yang perlu diikuti. Kita bebas bermain dalam taman permainan Wikipedia ini. Tapi keselamatan, kesahihan, dan pengetahuan diperlukan untuk membina taman permainan yang kita beri kemasukan percuma untuk dimainkan ini. Ramai akan merujuk WIkipedia BM ini walaupun sedikit, jadi kesahihan dan cara Wikipedia BM berfungsi sangat penting. Jika mana-mana pengguna awanama melihat rencana tidak ada konteks tercipta, mereka akan fikir WBM boleh mencipta apa sahaja tanpa ada konteks. Pembaziran masa penyelia seperti kita sangat tidak efisien sedangkan masa yang terbazir walaupun dua tiga minit itu boleh disumbangkan dalam rencana lain atau sudah mencipta dua tiga baris ayat untuk rencana baru. Jadi sekatan mencipta rencana baru sangat diperlukan bagi pengguna awanama supaya kita tidak perlu melalui pemadaman yang tidak diperlukan. SNN95 Talk to me, beybeh! 04:23, 30 Disember 2018 (UTC)
Saya bersetuju dengan saudara @SNN95:, maksudnya hanya pengguna berdaftar sahaja mencipta rencana baru, dan pengguna alamat IP hanya boleh menyunting sahaja. Elok jika kita buat pembatasan ini bagi menjaga kesihatan WBM dan kita akan melihat hasilnya kelak.-Fandi89 (bincang) 04:55, 23 Januari 2019 (UTC)
Kata orang, perkara yang baik jangan ditangguh-tangguh. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) 13:10, 31 Januari 2019 (UTC)
Saya tidak bersetuju dengan cadangan ini dengan alasan yang sama diberikan oleh Yosri. Kita tidak ada pilihan selain sentiasa memantau sumbangan pengguna tanpa nama. --Kurnia [ bual ] 20:17, 9 Februari 2019 (UTC)
@Kurniasan: Alasannya? - CyberTroopers bincang/sumbangan 11:36, 14 Februari 2019 (UTC)
Hanya ada satu ulasan daripada Yosri di atas. --12:21, 14 Februari 2019 (UTC)
@Kurniasan: Kita tidak menyekat sepenuhnya akses untuk mereka menyumbang. Hanya perlu daftar akaun sahaja bagi mencipta rencana. Kita hanya bataskan penciptaan rencana baru sahaja bukan penyuntingan rencana. Ini adalah salah satu cara untuk tingkatkan kualiti Wikipedia Bahasa Melayu serta membuktikan Wikipedia bukan tempat untuk mencipta rencana sewenang-wenangnya. Seperti saya katakan sebelum ini, jika mereka benar-benar ingin menyumbang rencana baru, mewujudkan satu akaun bukanlah suatu masalah memandangkan pendaftarannya hanya mengambil masa kurang 5 minit. Apa kata anda? - CyberTroopers bincang/sumbangan 12:29, 14 Februari 2019 (UTC)
Mungkin pendapat pengguna anon patut diambil kira kerana kita tidak tahu apa yang ada di minda mereka. ---Kurnia [ bual ] 13:01, 14 Februari 2019 (UTC)
Urm, pada pandangan saya pula, mungkin kita boleh merujuk kepada Wikipedia Bahasa Inggeris mengenai masalah ini, kerana mereka telah membina satu sistem di mana pengguna berdaftar boleh mencipta laman baharu seperti cara kita mencipta rencana, namun pengguna tidak berdaftar pun boleh mencipta tetapi mereka perlu menggunakan Article Wizard untuk mencapai tujuan tersebut, supaya mereka faham akan tatacara yang betul untuk mencipta rencara baru. Pautan: Wikipedia:Rencana baru (versi bahasa Inggeris), Article Wizard (tidak pasti nama apa yang boleh digunakan dalam bahasa Melayu) محمد حكيمي Information red.svg Information green.svg Information.svg 04:23, 17 Februari 2019 (UTC)
@Hakimi97: Memang sistem sebegitu yang ingin kita wujudkan. Bukannya kita ingin menyekat kebebasan menulis tetapi kita cuma mengawal apa yang ingin ditulis supaya rencana yang ditulis mengikut piawaian sebuah ensiklopedia dan polisi Wikipedia. - CyberTroopers bincang/sumbangan 04:43, 17 Februari 2019 (UTC)
Kalau benarlah kita akan ikut sistem yang saya maksudkan, maka saya akan setuju dengan cadangan saudara @CyberTroopers:. Ini kerana sejujurnya pada pandangan saya kita sebenarnya tidak wajar untuk menyekat kebebasan dan hak pengguna baharu untuk mencipta rencana baharu, namun pengguna baharu juga perlulah bertanggungjawab untuk memastikan rencana yang diciptanya menepati garis panduan dan juga polisi-polisi Wikipedia Bahasa Melayu yang sedia ada ini. Hak dan tanggungjawab memang tidak dapat dipisahkan. Justeru, saya berpendapat bahawa lebih elok untuk pengguna alamat IP untuk mendaftarkan diri mereka sebagai ahli, banyak manfaat sebenarnya yang boleh kita perolehi dengan menjadi ahli Wikipedia. Mungkin sekarang ini kita juga perlukan suara dari pengguna yang tidak berdaftar mengenai hal ini juga, supaya berlaku adil bagi pihak mereka.محمد حكيمي Information red.svg Information green.svg Information.svg 05:47, 17 Februari 2019 (UTC)
Tepat sekali. Seperti kata saudara Kurniasan, pendapat pengguna awanama juga perlu diambil kira kerana kita tidak tahu apa yang ada di minda pengguna awanama dan apa sebenarnya masalah mereka. Saya lihat dalam hari ini sahaja sudah 5 rencana mengarut dicipta oleh pengguna tidak berdaftar.-Fandi89 (bincang) 13:03, 10 April 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Apa sudah jadi, pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna awanama masih tidak dilakukan, mereka bebas melakukan apa sahaja tanpa memikirkan kesannya kepada pengguna berdaftar di Wikipedia. Saya setuju dengan Yosri yang mengatakan "lebih ramai perosak di sini daripada penyumbang berguna". Apa yang sebenarnya berada dalam fikiran pengguna tanpa nama, apa masalah mereka.?!-Fandi89 (bincang) 15:41, 23 April 2019 (UTC)
@Fandi89: Saya rasa elok jika kita lakukan undian untuk memungut suara dan sekiranya majoriti ahli Wikipedia setuju, kita akan kuatkuasakannya.- CyberTroopers bincang/sumbangan 23:50, 23 April 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Bagaimana nak membuat undian?-Fandi89 (bincang) 00:30, 24 April 2019 (UTC)
@Fandi89: Lihat contoh di sini Wikipedia:Kedai Kopi/Jadual usul.- CyberTroopers bincang/sumbangan 00:39, 24 April 2019 (UTC)

Muat naik tempatan[sunting sumber]

Saya ingin mencadangkan agar muat naik tempatan di ms.wiki diaktifkan semula selepas hampir dua tahun ia dimatikan. Selain itu, kriteria kandungan bukan bebas juga perlu dirombak semula kerana saya mengambil kira apa yang tidak boleh dimuat naik ke Wikimedia Commons. Dari apa yang saya tahu, kegunaaan wajar dibenarkan di semua projek Wikimedia, kecuali Commons, kerana mereka melarang kegunaan wajar. Selain itu, sejak kebelakangan ini banyak rencana filem (atau sebagainya) tiada fail disediakan bagi menjelaskan rencana tersebut. Fail tersebut boleh dimuat naik ke sini, namun ringkasan dan perlesenan juga perlu disertakan untuk mengelak ia dihapuskan. Daripada apa yang saya lihat di en.wiki, mana-mana fail bukan bebas yang tidak digunakan di dalam rencana dalam tempoh 7 hari, akan dihapuskan oleh penyelia di sana. Harap maklum.-Fandi89 (bincang) 06:00, 31 Mac 2019 (UTC)