Wikipedia:Kedai Kopi (lain-lain)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi untuk perbincangan mengenai topik-topik yang tidak bertepatan dengan bahagian-bahagian Kedai Kopi yang lain. Sila pos di laman dasar, cadangan, atau teknikal, atau di meja bantuan mengikut kesesuaian perkara yang anda ingin bincangkan. Untuk soalan pengetahuan umum, rujuklah di meja rujukan.
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?


Archive Arkib
  1. 2016
  2. 2017
  3. 2018
  4. 2019
  5. 2020


Bulan Asia Wikipedia[sunting sumber]

Salam sejahtera semua Wikipedian! Bulan Asia Wikipedia kembali lagi pada tahun ini!! Anda dia-alukan untuk turut sama menyertai! Hadiah menarik menanti anda. Kunjungi Wikipedia:Bulan Asia Wikipedia untuk maklumat lanjut berkenaannya. Selamat berjaya! CyberTroopers ❯❯❯ 2 November 2018, 2:36 petang (Waktu Malaysia MYT).

Mobile editing[sunting sumber]

Please help translate to your language

Hello, all! The mw:Editing team at the Wikimedia Foundation wants to make it easier to edit, for people who use mobile devices. Many editors at the Malay Wikipedia use the mobile site for editing. Would you please look at mw:Visual-based mobile editing/Ideas/October 2018 and share your thoughts? It is important to me that the team builds something that works for you. Whatamidoing (WMF) (bincang) 22:28, 9 November 2018 (UTC)

Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula[sunting sumber]

Sila kemukakan pendapat anda mengenai kewujudan Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula di laman perbincangannya. Kerjasama anda amatlah dialu-alukan. Selamat memajukan Wikipedia! Kacha Permata (bincang) 16:27, 12 November 2018 (UTC)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 19:34, 13 November 2018 (UTC)

Gelaran[sunting sumber]

Salam pengguna Wikipedia Bahasa Melayu, berkenaan gelaran "Haji" atau "Hajah" bagi orang Islam yang telah mengerjakan haji di Mekah, wajarkah gelaran ini dimasukkan ke dalam biografi seseorang?
❯❯❯CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن)

Menurut dasar Wikipedia, gelaran dilucutkan dalan judul rencana. Menurut garis panduan Wikipedia, dalam rencana boleh diletakkan nama yang paling digunakan (dalam media / rujukan) rasmi. Yosri (bincang) 14:40, 18 November 2018 (UTC)

Indeks awalan - Haji Indeks awalan - Hajji Masih ada puluhan judul rencana yang meletakkan gelaran Haji dan Hajji di pangkal nama. Perlukah kita alihkan rencana tersebut kepada namanya tanpa gelaran? Kacha Permata (bincang) 01:43, 19 November 2018 (UTC)

Untuk rencana biografi, gelaran boleh disebut dalam ayat pertama perenggan pendahuluan rencana jika judul rencananya tanpa gelaran. Terdapat pula beberapa tokoh yang lebih dikenali dengan gelaran Haji, agak janggal jika judul rencana tanpa gelaran Haji. Bagaimana pula dengan rencana mengenai nama tempat, nama jalan, nama bangunan, dan apa-apa perkara yang dinamakan bersempena dengan nama tokoh tertentu yang meletakkan gelaran di pangkal nama. Adakah dibolehkan mengikut dasar Wikipedia meletakkan gelaran dalam judul rencana tersebut? Sebagai contoh, Hajji Abbas Kandi? Kacha Permata (bincang) 01:50, 19 November 2018 (UTC)

Bagi tokoh sejarah yang lebih dikenali dengan gelaran haji, ia boleh digunakan sebagai nama lebih dikenali.Yosri (bincang) 10:58, 19 November 2018 (UTC)

Bagaimana pula dengan gelaran Pn./En. pada nama ahli jawatankuasa pentadbiran dalam rencana-rencana sekolah? Perlu dibuang atau tidak? WikiRockk (bincang) 16:46, 29 November 2018 (UTC)
Lihat sumber asal, bagaimana mereka dikenali di situ. Yosri (bincang) 17:49, 29 November 2018 (UTC)

Kawalan kewibawaan[sunting sumber]

Pautan interwiki dan {{Persondata}} dahulu ditambah secara manual oleh pengguna ataupun bot di bawah rencana. Selepas tersedianya Wikidata, bot pernah memindahkan pautan interwiki dan {{Persondata}} di bawah rencana itu ke Wikidata. Bagi {{Kawalan kewibawaan}} pula, pengguna selalunya meletakkan templat itu secara manual di bawah rencana. Adakah {{Kawalan kewibawaan}} boleh diletakkan di kesemua 323,728 rencana Wikipedia secara automatik oleh bot? Lagipun data yang terdapat dalam templat kawalan kewibawaan itu sebenarnya boleh didapati di Wikidata. Kacha Permata (bincang) 00:16, 20 November 2018 (UTC)

Community Wishlist Survey vote[sunting sumber]

18:13, 22 November 2018 (UTC)

Advanced Search[sunting sumber]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 11:03, 26 November 2018 (UTC)

Ejaan nama negara berdaulat dalam bahasa Melayu[sunting sumber]

Ejaan nama negara yang diterima pakai sebagai ejaan piawai dalam bahasa Melayu banyak dipengaruhi oleh banyak faktor, antaranya, pengaruh bahasa rasmi negara berkenaan, bahasa Indonesia, bahasa Inggeris atau bahasa Arab. Kongsikan pendapat anda di laman Perbincangan:Senarai negara berdaulat. Kacha Permata (bincang) 12:28, 26 November 2018 (UTC)

Ejaan nama negara adalah menggunakan piwaian DBP Malaysia. Jika tiada, rujuk media Malaysia utama, kemudian menurut ejaan Inggeris jika masih tiada. Yosri (bincang) 16:27, 26 November 2018 (UTC)

New Wikimedia password policy and requirements[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 20:03, 6 Disember 2018 (UTC)

Pertindihan makna "kerajaan" = government atau kingdom?[sunting sumber]

Saya ingin mengemuka masalah/kekeliruan yang saya hadapi sendiri semasa saya menyunting dan mencipta laman berkaitan sains politik dunia dan sejarah dunia di sini. Setahu saya, "kerajaan" dalam konteks sejarah umumnya (sekurang-kurangnya daripada pemahaman saya dari bacaan bahasa Melayu dan Inggeris masa di sekolah dahulu) bertepatan dengan kingdom manakala dalam sains politik pula ia dipadankan dengan government. Macam mana kita nak membezakan antara contohnya "Kingdom of Ireland" dengan "Government of Ireland"? Kita boleh sahaja pakai "pemerintah" dalam konteks "government" seperti yang dipakai umum dan rasmi oleh media Singapura,[1] tetapi kenapa laman "Government of Singapore" dipadankan dengan "Kerajaan Singapura"? Harap mafhum dan maklum... --Anumengelamun (bincang) 10:22, 15 Disember 2018 (UTC)

Pemerintah lebih pada "ruler". Yosri (bincang) 10:56, 15 Disember 2018 (UTC)
Tapi badan tersebut jelas menggunakan istilah "Pemerintah" sebagai padanan ramsi kepada "Government" yang kadangkalanya disertakan bersama dalam dokumen rasmi pelbagai bahasa di negara tersebut (saya tidak ingat di mana, tetapi seingat saya ada...kalau ada bukti, saya akan tampilkan). Bagimana keadaan begini? Kita perlu pertimbangkan keadaan dan tujuan laman kita yang mewakili semua "Bahasa Melayu" secara keseluruhannya, bukannya "Bahasa Malaysia"...--Anumengelamun (bincang) 16:23, 2 Januari 2019 (UTC)
Kerajaan adalah pemerintah. Bahasa Melayu adalah bahasa yang kompleks dan fleksibel. Kadang-kadang ia bergantung dalam konteks bagi menggantikan istilah yang sesuai. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) 16:59, 2 Januari 2019 (UTC)
Jika lihat daripada PRPM, kingdom adalah negara beraja atau monarki. Manakala government adalah pemerintahan yang tidak semestinya beraja. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Isnin, 21 Januari 2019 15:01:48 (UTC)
Perlu lihat pada konteks penggunaan. Bahasa Inggeris can boleh membawa maksud (boleh, dibuang, sejenis tarian, tin ) bergantung pada konteks kegunaan dalam ayat. Yosri (bincang) 17:17, 2 Januari 2019 (UTC)

Istilah BM[sunting sumber]

Perlukah rencana-rencana kabupaten ditukar kepada daerah kerana ia adalah istilah daripada bahasa Indonesia? Saya juga cadangkan rencana-rencana provinsi supaya ditukar kepada wilayah kerana kedua-duanya membawa maksud yang sama. Tetapi, provinsi adalah perkataan yang jarang digunakan. Oleh itu, saya rasakan lebih baik digunakan wilayah kerana lebih mudah difahami oleh pembaca. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Isnin, 21 Januari 2019 15:01:48 (UTC)

Lanjutan daripada itu, perlukah provinsi itu ditukar makna kepada wilayah pula. Walau bagaimanapun, Dewan Bahasa turut mempunyai masukan Kabupaten, jadi saya tidak pasti tentang itu. - Polar (bincang) 12:14, 15 Disember 2018 (UTC)
Tidak menjadi kewajipan kerana provinsi memang ada dalam kamus Dewan. Cuma istilah provinsi itu jarang digunakan malah media-media turut menggunakan wilayah. Saya lihat terlalu banyak rencana berkenaan tempat-tempat di Indonesia perlu diselenggara. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Isnin, 21 Januari 2019 15:01:48 (UTC)
Daripada Wikipedia:Gunakan bahasa Melayu piawai:

Jika kosa yang digunakan merupakan import daripada bahasa Inggeris dan perkataan Melayu yang lain wujud, perkataan lain itu dianggap piawai dan perkataan import daripada bahasa Inggeris dianggap tidak piawai. Demikian juga keadaannya meskipun perkataan ini telah diiktiraf DBP dan perkataan lain itu hanya wujud sebagai kebiasaan dalam masyarakat atau kamus bahasa Melayu lain yang diterbitkan penerbit yang kurang terkemuka. Namun dalam kes sebegini, pengguna yang menggunakan perkataan ini harus membuktikan kewujudan perkataan berkenaan sekiranya terdapat bangkangan.

Ujarkan pendapat anda. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Isnin, 21 Januari 2019 15:01:48 (UTC)
Wahai pengguna Wikipedia Bahasa Melayu, sila bantu saya. 😂 Bagaimanakah pendapat anda? CyberTroopers (bincang) 12:40, 16 Disember 2018 (UTC)
Haha. Bagi saya tiada masalah untuk tidak tukar istilah kabupaten kerana ia hanya istilah tempatan, sama seperti Kelantan yang mengguna istilah "jajahan". - Polar (bincang) 14:32, 16 Disember 2018 (UTC)
@Polar: Tapi, kabupaten adalah istilah bahasa Indonesia. Bagaimana? CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Isnin, 21 Januari 2019 15:01:48 (UTC)
@CyberTroopers:Agak mencabar sebenarnya untuk diuraikan penggunaan istilah ini di Indonesia. Dalam konteks Indonesia sendiri, daerah itu boleh merujuk kepada Provinsi, Kabupaten, mahupun Kota. Daerah diletakkan sebagai kata umum sebaga kumpulan pentadbiran dan bukan tahap pentadbiran. Mereka juga menggunakan istilah daerah secara rasmi seperti Dewan Perwakilan Rakyat Daerah. Dan dalam Bahasa Indonesia, istilah daerah yang kita guna menjadi distrik pula di sana. Kabupaten pula lebih merujuk kepada keregenan yang sejarahnya kembali kepada zaman pemerintahan beraja di Indonesia yang kini diwarisi walaupun negaranya menjadi republik. Jadi, bagaimana pendapat anda? Yang lain-lain? - Polar (bincang) 18:35, 16 Disember 2018 (UTC)

Geroda dan garuda[sunting sumber]

Saya keliru dengan kedua-dua perkataan ini. Garuda adalah dewa Hindu yang mempunyai sayap emas dan sebagainya manakala geroda pula adalah mitos burung dalam sastera lama yang sama dengan ciri-ciri Dewa tu. Ibarat Dewa itu adalah geroda dan geroda adalah dewa. Kedua-duanya adalah sama?CyberTroopers (bincang) 05:49, 16 Disember 2018 (UTC)

Bagi saya, kedua-duanya sama. Garuda ataupun Geroda, hanya dialek ataupun peristilahan kepada makhluk mitos yang boleh terbang dari alam dewata yang mempunyai penjelmaan dan manifestasi yang pelbagai. - Polar (bincang) 14:36, 16 Disember 2018 (UTC)
Sila rujuk laman DBP untuk ejaan. Yosri (bincang) 16:29, 2 Januari 2019 (UTC)
Sudah dan ia menyatakan perihal burung apa saya pun sudah lupa. Namun pernyataan itu sama dengan Garuda iaitu dewa yang mempunyai sayap emas seperti burung kepercayaan masyarakat Hindu. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) 17:01, 2 Januari 2019 (UTC)

Invitation from Wiki Loves Love 2019[sunting sumber]

Please help translate to your language

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (bincang) 10:13, 27 Disember 2018 (UTC)

FileExporter beta feature[sunting sumber]

Johanna Strodt (WMDE) 09:41, 14 Januari 2019 (UTC)

Rujukan[sunting sumber]

  1. ^ Masagos Zulkifli (22 Disember 2017). "KOMENTAR: Bagaimana sistem & prinsip PAP pastikan S'pura terus maju, makmur dan bersatu padu". Mediacorp. Untuk mengurangkan dorongan melakukan rasuah, Pemerintah Singapura memastikan gaji ahli politik... 

No editing for 30 minutes on 17 January[sunting sumber]

You will not be able to edit the wikis for up to 30 minutes on 17 January 07:00 UTC. This is because of a database problem that has to be fixed immediately. You can still read the wikis. Some wikis are not affected. They don't get this message. You can see which wikis are not affected on this page. Most wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

18:49, 16 Januari 2019 (UTC)