Portal:Empayar British

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Empayar British

edit

British Empire, 1897

Empayar British (atau Empayar Inggeris) merupakan empayar terbesar yang pernah didirikan dalam sejarah dan bagi masa yang lama menjadi kuasa dunia utama. Empayar ini merupakan hasil Zaman Penemuan Eropah yang bermula dengan penerokaan maritim pada abad ke-15 yang mencetuskan era penjajahan kuasa Eropah.

Menjelang tahun 1921, Empayar British meluaskan pengaruhnya terhadap lebih 458 juta orang, iaitu kira-kira ¼ daripada populasi dunia. Empayar ini meliputi lebih kurang 36.6 juta km², juga kira-kira ¼ daripada jumlah keluasan tanah di Bumi. Peninggalan Empayar British sangat mendalam sama ada dalam sistem perundangan dan kerajaan, amalan ekonomi, ketenteraan, pendidikan, sukan (seperti kriket, ragbi dan bola sepak), dan juga peluasan penggunaan bahasa Inggeris di seluruh dunia.

Rencana pilihan

edit Malayan Union yang ditubuhkan pada 1 April 1946 selepas Perang Dunia II merupakan sebuah gabungan Negeri-Negeri Melayu dengan Negeri-Negeri Selat (tanpa Singapura) untuk menjadi pengganti British Malaya.

(lebih lanjut...)

Gambar pilihan

edit

British Empire evolution3.gif
Animasi peluasan Empayar British.
Perkara Yang Anda Boleh Bantu

edit Bantulah mengembangkan rencana yang berkaitan dengan Empayar British. Anda juga boleh memuatkan rencana yang berkaitan dengan Empayar British sekiranya rencana tersebut masih belum wujud.


Portal.svg Portal lain

 

Fairytale key enter-2.png Padam singgahan