Portal:Geografi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

PORTAL GEOGRAFI

sunting  

Portal Geografi

Bumi

Geografi ialah kajian tentang lokasi, taburan, kekerapan dan interaksi semua unsur penting manusia dan alam sekitar di permukaan Bumi dan apa yang ada di atasnya. Perkataan gegrafi berasal dari bahasa Greek γη (ge) atau γαια (gaia) ("Bumi") dan γραφειν (graphein) ("menulis"). Dua bidang utama dalam geografi ialah geografi fizikal yang menumpukan pada sains bumi, dan geografi manusia yang memfokuskan kepada sains sosial ataupun aspek bukan-fizikal. Moto geografi ialah 'Belajarlah geografi melalui tapak kaki anda'.

sunting  

Rencana pilihan

Gunung Merapi

Gunung Merapi adalah sebuah gunung berapi di Jawa Tengah, Indonesia. Ia merupakan gunung berapi yang paling aktif di Indonesia dan telah meletus sebanyak 69 kali semenjak 1548. Ia berdekatan dengan bandaraya Yogyakarta, dan banyak penduduk tinggal di hilir gunung berapi berkenaan, dengan perkampungan paling tinggi 1700 m di atas paras laut. Oleh kerana bahayanya kepada kawasan berpendudukan ini, ia telah dinamai sebagai satu Gunung Berapi Dekad ini. (Baca lagi...)

sunting  

Gambar pilihan

Scandinavia pada musim sejuk (Gambar diambil daripada satelit milik NASA).
sunting  

Perkara Yang Anda Boleh Bantu

Bantulah mengembangkan rencana-rencana yang berkaitan dengan geografi. Anda juga boleh memuatkan rencana-rencana yang berkaitan dengan geografi sekiranya rencana tersebut masih belum wujud.

sunting  

Tahukah Anda...

  • "... bahawa Delta Danube merupakan delta Eropah terbesar dan paling terpelihara selepas Delta Volga?
  • "... bahawa Tasik Tanganyika merupakan tasik air tawar kedua terbesar dan kedua terdalam di dunia?"
  • "... bahawa empat mata angin utama ditentukan mengikut kutub dan arah putaran Bumi?"
  • "... bahawa Laut Mati merupakan kawasan paling rendah di dunia yang tidak dilitupi ais, dan juga merupakan laut/tasik termasin di dunia?"
sunting  

Penyumbang

Sekiranya anda berminat untuk menyumbang di laman ini atau berminat untuk memulakan rencana baru yang berkaitan dengan geografi, taipkan nama pengguna anda di sini. Kerjasama anda amat dihargai.

sunting  

Kategori

sunting  

Wikimedia Berkaitan

sunting  

Portal-portal


Portal.svg Portal lain

 

Fairytale key enter-2.png Padam singgahan