Senarai Presiden Filipina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai Presiden Filipina ini lengkap mengikut urusan konologi dan perlembagaan negara negara 1899, 1935 .

Filipina pernah dijajah oleh Sepanyol (1565–1898), Amerika Syarikat (1898–1946), Jepun dan Amerika Syarikat semula sebelum mencapai kemerdekaan.

Senarai presiden[sunting | sunting sumber]

██ Tidak ada parti ██ Parti Nasionalis Filipina ██ Parti Liberal Filipina ██ Kilusang Bagong Lipunan ██ Pertubuhan Demokratik Nasionalis Bersatu ██ Lakas- Demokrat Kristian Muslim ██ Parti Ng Masang Pilipino

# Presiden Mula Tamat Parti Timbalan Presiden Tempoh Era
1 Emilio Aguinaldo 24 Mei 1899[L 1] 1 April 1901[L 2] -Tiada-
(Puak Magdalo dari Katipunan)
-Tiada-
(Perlembagaan Filipina 1899 tidak menyatakan tentang Timbalan Presiden)
- Deklarasi Perlembagaan Filipina
Republik Filipina
Defunct
Pemimpinan Kepulauan Filipina dari 1 April 1901 hingga 15 November 1935.
2 Manuel L. Quezon 15 November 1935 1 Ogos 1944[L 3] Parti Nasionalis Filipina Sergio Osmeña Pilihan Raya Presiden Filipina 1935 Komanwel Filipina
Pilihan Raya Umum Filipina 1941
3 José P. Laurel 14 Oktober 1943 17 Ogos 1945[L 4] KALIBAPI[L 5]
(Kerajaan sementara semasa penjajahan Jepun)
Benigno Aquino Sr.[1]
Ramon Avancena[2]
- Sejarah Tentera Filipina semasa Perang Dunia II
4 Sergio Osmeña 1 Ogos 1944 28 Mei 1946 Parti Nasionalis Filipina vacant 2 Komanwel Filipina
(Restored)
5 Manuel Roxas 28 Mei 1946 15 April 1948[L 6] Parti Liberal Filipina Elpidio Quirino 3
Sejarah Filipina (1946–1965)- Republik ketiga.
6 Elpidio Quirino 17 April 1948 30 Disember 1953 Parti Liberal Filipina vacant
Fernando Lopez Pilihan Raya Umum Filipina 1949
7 Ramon Magsaysay 30 Disember 1953 17 Mac 1957[L 7] Parti Nasionalis Filipina Carlos P. Garcia Pilihan Raya Umum Filipina 1953
8 Carlos P. Garcia 18 Mac 1957 30 Disember 1961 vacant
Diosdado Macapagal Pilihan Raya Umum Filipina 1957
9 Diosdado Macapagal 30 Disember 1961 30 Disember 1965 Parti Liberal Filipina Emmanuel Pelaez Pilihan Raya Umum Filipina 1961
10 Ferdinand Marcos 30 Disember 1965 25 Februari 1986[L 8] Parti Nasionalis Filipina Fernando Lopez Pilihan Raya Umum Filipina 1965
Pilihan Raya Umum Filipina 1969
Kilusang Bagong Lipunan vacant Pilihan raya Parlimen Flipina 1978 Sejarah Filipina (1965–1986)- Diktator ke-2]]
"The New Society"
Pilihan Raya Umum Filipina 1981 Sejarah Filipina (1965–1986)- Republik ke-4 (1981–1986)- Republik ke-4.
Arturo Tolentino Pilihan Raya Presiden Filipina 1986
11 Corazon Aquino 25 Februari 1986[L 9] 30 Jun 1992 Pertubuhan Demokratik Nasionalis Bersatu Salvador Laurel
Sejarah Filipina (1986–sekarang)-Republik ke-5.
12 Fidel V. Ramos 30 Jun 1992 30 Jun 1998 Lakas-Demokrat Kristian Muslim Joseph Estrada Pilihan Raya Umum Filipina 1992
13 Joseph Estrada 30 Jun 1998 20 Januari 2001[L 10] Parti Ng Masang Pilipino
(dibawah koalisi Laban ng Makabayang Masang Pilipino)
Gloria Macapagal-Arroyo Pilihan Raya Umum Filipina 1998
14 Gloria Macapagal-Arroyo 20 Januari 2001 30 Jun 2010 Lakas-Demokrat Kristian Muslim vacant
Teofisto Guingona
Lakas-Demokrat Kristian Muslim
(dibawah koalisi Koalisyon ng Katapatan at Karanasan sa Kinabukasan)
Noli de Castro Pilihan Raya Umum Filipina 2004
14 Benigno Aquino III 30 Jun 2010 sekarang Parti Liberal vacant
Jejomar Binay
PDP-Laban
UNO)
Jejomar Binay Pilihan Raya Umum Filipina 2010

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. Tempoh bermula apabila Aguinaldo bertugas sebagai "Diktator Filipina".
  2. Tempoh tamat setelah beiau ditangkap di Palanan, Isabela.
  3. Mati akibat tuberculosis di Tasik Saranac, New York.
  4. Tempoh tamat setelah tentera Jepun menyerah kalah kepada Amerika Syarikat dalam Perang Dunia II.
  5. Semua parti semasa Jepun digabung menjadi Kalibapi.
  6. Mati akibat serangan jantung di Pangkalan Udara Clark.
  7. Mati semasa Kemalangan pesawat Cebu Douglas C-47 1957 di Gunung Manunggal, pulau Cebu
  8. Disingkirkan melalui Revolusi kuasa Rakyat Filipina 1986.
  9. Assumed presidency by claiming victory in the disputed Pilihan Raya Presiden Filipina 1986.
  10. Disingkirkan selepas Mahkamah Filipina memutuskan beliau bersalah berhubung Revolusi EDSA 2001.

Statistik[sunting | sunting sumber]

  • Presiden paling lama: Ferdinand Marcos (5,259 hari)
  • Presiden paling singkat: Jose P. Laurel (479 hari)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Senarai Presiden Filipina
Cap Presiden Filipina
Aguinaldo | Quezon | Osmeña | Laurel | Roxas | Quirino | Magsaysay | Garcia | Macapagal | Marcos | Aquino | Ramos | Estrada | Arroyo | Aquino

Templat:PhilPres Templat:Southeast Asian leaders