Senarai struktur tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai struktur tertinggi di dunia, dahulu dan sekarang dari apa jua jenis. Kebanyakan struktur tertinggi dunia terdiri dari menara pemancar television atau menara pemancar yang digabungkan sebagai bangunan (seperti Menara Kuala Lumpur selain yang mempunyai pusat beli belah di samping sebagai menara komunikasi). Selain menara komunikasi, struktur tinggi yang lain adalah pelantar minyak, menara elektrik, menara jambatan dan lain lain.

Perbandingan menara tertinggi di dunia pada 2009

Senarai[sunting | sunting sumber]

Perhatian: Had ketinggian minimum 500 meters (1,640 ka) untuk struktur-struktur terpenting digunakan untuk tujuan praktikal supaya laman senarai ini tidak meleret.
  • Struktur yang tidak berdiri lagi berhuruf condong.
  • Untuk semua struktur, ketinggian puncak dinyatakan, jadi ketinggian pencakar langit mungkin berbeza dengan perangkaan dalam Senarai bangunan tertinggi di dunia.
  • Kebanyakan tiang tertinggi ini terletak di Amerika Syarikat (berlatar warna biru), di mana berleluasanya tiang-tiang sekitar 2,000 batu (610 m) tingginya adalah kesan peraturan khas dalam negara itu yang mengehadkan struktur dan objek buatan manusia yang melebihi 2,000 batu.
  • Struktur yang sedang dibina dimasukkan dalam senarai utama jika ketinggian semasa mencecah 500 meters (1,640 ka)
  • Tidak termasuk Pelantar kaki tegang.

Struktur sama ada dahulu atau sekarang melebihi 600 m (1,969 kaki)[sunting | sunting sumber]

Nama Tinggi puncak Tahun Jenis struktur Kegunaan utama Negara Bandar Fakta Koordinat
Burj Khalifa 2,722.57 kaki 829.84 m 2010 Pencakar langit Pejabat, hotel, kediaman Emiriah Arab Bersatu Dubai Struktur binaan manusia tertinggi 25°11′50.0″N 55°16′26.6″E / 25.197222°U 55.274056°T / 25.197222; 55.274056 (Burj Dubai)
Tiang Radio Warsaw 2,121 kaki 646.4 m 1974 Tiang bergai Transmisi LF Poland Gąbin-Konstantynów, Kevoivodan Masovia bertebat; runtuh pada 8 Ogos 1991 semasa menukar tali gai 52°22′14″N, 19°48′23″E
Tokyo Sky Tree 2,080 kaki 634.0 m[1] 2012 Menara konkrit Cerapan, pemancaran UHF/VHF Jepun Tokyo Mencapai kemuncak 18 Mac 2011, struktur tertinggi di Jepun 35°42′36.5″N 139°48′39″E / 35.710139°U 139.81083°T / 35.710139; 139.81083 (Tokyo Sky Tree)
Tiang TV KVLY/KTHI 2,063 kaki 628.8 m 1963 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Blanchard, North Dakota Tiang tertinggi dunia 47°20′32″N, 97°17′20″W
Tiang TV KXJB 2,060 kaki 627.8 m 1998 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Galesburg, North Dakota dibina semula selepas runtuh pada 14 Februari 1968 dan 6 April 1997 47°16′45″N, 97°20′27″W
Menara KXTV/KOVR 2,049 kaki 624.5 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Walnut Grove, California Struktur tertinggi di California 38°14′24″N, 121°30′07″W
Pelantar Petronius 2,001 kaki 610 m 2000 Platform luar pantai Penggerudian minyak Teluk Mexico Medan Petronius Terletak kira-kira 210 kilometer (130 batu) tenggara New Orleans 29°06′30″N, 87°56′30″W
Menara KATV 2,000 kaki 609.6 m 1965?1967? Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Redfield, Arkansas was the Struktur tertinggi di Arkansas, runtuh pada 11 Januari 2008 34°28′24.0″N, 92°12′11″W
Menara TV KCAU 2,000 kaki 609.6 m 1965 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Sioux City, Iowa Struktur tertinggi di Iowa (sama)[2] 42°35′11.0″N, 96°13′57″W
Menara TV6 WECT 2,000 kaki 609.6 m 1969 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Colly Township, North Carolina Struktur tertinggi di Carolina Utara 34°34′44.0″N, 78°26′12″W
Menara WOI 2,000 kaki 609.6 m 1972 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Alleman, Iowa Struktur tertinggi di Iowa (sama); juga dikenali sebagai Menara NYT Broadcast Holdings 41°48′35.0″N, 93°37′17″W
Menara TV Des Moines Hearst-Argyle 2,000 kaki 609.6 m 1974 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Alleman, Iowa Struktur tertinggi di Iowa (sama) 41°48′35.0″N, 93°37′17″W
Menara WEAU 2,000 kaki 609.6 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Fairchild, Wisconsin Struktur tertinggi di Wisconsin 44°39′50.0″N, 90°57′41″W
Menara Komunikasi Diversified 2,000 kaki 609.6 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Floyd Dale, South Carolina Struktur tertinggi di Carolina Selatan (sama) 34°22′03.0″N, 79°19′48″W
Menara AFLAC 2,000 kaki 609.6 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rowley, Iowa Struktur tertinggi di Iowa (sama) 42°24′02.0″N, 91°50′37″W
Menara WBTV 2,000 kaki 609.6 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Dallas, North Carolina Struktur tertinggi di Carolina Utara (sama) 35°21′51.0″N, 81°11′12″W
Menara Hearst-Argyle 2,000 kaki 609.6 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Walnut Grove, California 38°15′54.0″N, 121°29′28″W
Menara WTTO 2,000 kaki 609.6 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Windham Springs, Alabama Struktur tertinggi di Alabama 33°28′51.0″N, 87°24′03″W
Menara WCSC 2,000 kaki 609.6 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Awendaw, South Carolina Struktur tertinggi di Carolina Selatan (sama) 32°55′29.0″N, 79°41′57″W
KTVE-Tower 2,000 kaki 609.6 m 1987 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Bolding, Arkansas juga dikenali sebagai SpectraSite Tower Bolding, struktur tertinggi di Arkansas 33°04′41.0″N, 92°13′41″W
WCTV Tower 2,000 kaki 609.6 m 1987 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Metcalf, Georgia Struktur tertinggi di Georgia 30°40′14.0″N, 83°56′26″W
WCIX/CH6 TV Mast 2,000 kaki 609.6 m 1992 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Homestead, Florida runtuh akibat Taufan Andrew pada 1992, dibina semula pada 1993 dengan penyusutan ketinggian ke 538.6 m 25°32′25.0″N, 80°28′6″W
TV Alabama Tower 2,000 kaki 609.6 m 1996 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Windham Springs, Alabama Struktur tertinggi di Alabama 33°28′48.0″N, 87°25′50″W
KDLT Tower 2,000 kaki 609.6 m 1998 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rowena, South Dakota Struktur tertinggi di Dakota Selatan 43°30′18.0″N, 96°33′23″W
KMOS TV Tower 2,000 kaki 609.6 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Syracuse, Missouri Struktur tertinggi di Missouri; juga dipanggil Rohn Tower. 38°37′36.0″N, 92°52′04″W
Liberman Broadcasting Tower Era 2,000 kaki 609.6 m 2006 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Era, Texas Struktur tertinggi di Texas 33°29′05.5″N, 97°24′44.8″W
Winnie Cumulus Broadcasting Tower 2,000 kaki 609.6 m  ? Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Winnie, Texas Dibina, walaupun disebutkan digeran dalam senarai FCC[3] 29°56′09.8″N, 94°30′39.4″W
WRAL HDTV Mast 2,000 kaki 609.5 m 1991 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Auburn, North Carolina dibina semula selepas keruntuhan 2 tiang setinggi 609.3 m pada Disember 1989 35°40′35.1″N, 78°32′07.2″W
Perry Broadcasting Tower 2,000 kaki 609.5 m 2004 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Alfalfa, Oklahoma Struktur tertinggi di Oklahoma 35°15′03.8″N, 98°36′53.8″W
KY3 Tower[4] 1,999 kaki 609.4 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Fordland, Missouri 37°10′26.0″N, 92°56′28.1″W
SpectraSite Tower Thomasville<ref[4] 1,999 kaki 609.4 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Thomasville, Georgia 30°40′50.3″N, 83°58′20.6″W
Pegasus Broadcasting Tower[4] 1,999 kaki 609.4 m Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Metcalf, Georgia Dirancangkan 30°40′52.0″N, 83°58′21″W
CBC Real Estate Tower Auburn[4] 1,999 kaki 609.4 m Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Auburn, North Carolina Dirancangkan 35°40′29.0″N, 78°31′39″W
KLDE Tower[4] 1,999 kaki 609.3 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Liverpool, Texas juga dikenali sebagai Clear Channel Broadcasting Tower, TX 29°17′17.0″N, 95°13′54″W
WCKW/KSTE-Tower[4] 1,999 kaki 609.3 m 1988 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Vacherie, Louisiana Struktur tertinggi di Louisiana; juga dikenali sebagai Clear Channel Broadcasting Tower, LA. 29°57′11.0″N, 90°43′26″W
American Towers Tower Elkhart[4] 1,999 kaki 609.3 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Elkhart, Iowa 41°49′48.0″N, 93°36′54.6″W
Salem Radio Properties Tower[4] 1,999 kaki 609.3 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Collinsville, Texas 33°32′08.4″N, 96°49′55″W
Stowell Cumulus Broadcasting Tower[5] 1,999 kaki 609.3 m  ? Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Stowell, Texas Dibina, walaupun disebutkan digeran dalam senarai FCC 29°41′52.5″N, 94°24′9.3″W
WLBT Tower 1,998 kaki 609 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Raymond, Mississippi Struktur tertinggi di Mississippi 32°12′49.9″N, 90°22′56.5″W
Beasley Tower[4] 1,997 kaki 608.7 m Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Immokalee, Florida Dirancangkan; struktur tertinggi di Florida 26°17′37.3″N, 81°11′29.3″W
KYTV Tower 2[4] 1,996 kaki 608.4 m 1973 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Marshfield, Missouri juga dikenali sebagai American Tower Management 37°13′09.4″N, 92°56′57.4″W
SpectraSite Tower Raymond[4] 1,996 kaki 608.4 m Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Raymond, Mississippi 32°12′11.9″N, 90°23′34.8″W
Radio Tower Hoyt[4] 1,996 kaki 608.38 m 2003 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Hoyt, Colorado Struktur tertinggi di Colorado 39°55′21.8″N, 103°58′20.2″W
Service Broadcasting Tower Decatur[4] 1,995 kaki 608.1 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Decatur, Texas 33°23′12.0″N, 97°33′58″W
WTVD Tower[4] 1,994 kaki 607.8 m 1978 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Auburn, North Carolina 35°40′06.0″N, 78°31′58″W
Channel 40 Tower[4] 1,994 kaki 607.8 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Walnut Grove, California 38°16′18.0″N, 121°30′22″W
Liberman Broadcasting Tower Devers[4] 1,994 kaki 607.7 m 2006 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Devers, Texas 30°01′02.2″N, 94°32′47.9″W
KHYS Tower 1,992 kaki 607.2 m 1997 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Devers, Texas dirobohkan 30°03′07.0″N, 94°31′39″W
Clear Channel Broadcasting Tower Devers[4] 1,992 kaki 607 m 1988 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Devers, Texas 30°03′06.0″N, 94°31′38″W
Media General Tower[4] 1,992 kaki 607 m 1987 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Awendaw, South Carolina 32°56′25.0″N, 79°41′44″W
Eastern North Carolina Broadcasting Tower[4] 1,989 kaki 606.2 m 1980 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Trenton, North Carolina 35°06′16.0″N, 77°20′11″W
WNCN Tower[6] 1,989 kaki 606.2 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Garner, North Carolina 35°40′29.0″N, 78°31′39.0″W
KELO TV Tower[7] 1,985 kaki 605 m 1974 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rowena, South Dakota 43°31′07.0″N, 96°32′06″W
WITN Tower[4] 1,985 kaki 605 m 1979 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Grifton, North Carolina juga dikenali sebagai Gray Television Tower 35°21′56.0″N, 77°23′37.0″W
Noe Corp Tower[4] 1,984 kaki 604.7 m 1998 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Columbia, Louisiana 32°11′51.0″N, 92°04′14″W
Pappas Telecasting Tower[4] 1,980 kaki 603.6 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Plymouth County, Iowa 42°35′12.0″N, 96°13′19.0″W
KHOU-TV Tower 1,975 kaki 602 m 1992 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°33′41.0″N, 95°30′05″W
Richland Towers Tower Missouri City 1,973 kaki 601.3 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°34′16.0″N, 95°30′38″W
Senior Road Tower 1,971 kaki 600.7 m 1983 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°34′35.0″N, 95°30′37″W
KTRK-TV Tower[8] 1,970 kaki 600.5 m 1982 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°34′28.0″N, 95°29′38″W
Houston Tower Joint Venture Tower[4] 1,970 kaki 600.5 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°34′07.0″N, 95°29′58″W
American Towers Tower Missouri City[4] 1,970 kaki 600.5 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°33′45.1″N, 95°30′35.7″W
Fox-TV Tower[4] 1,970 kaki 600.4 m 1982 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Missouri City, Texas 29°34′29.0″N, 95°29′38″W
Mississippi Telecasting Tower[4] 1,969 kaki 600 m 1982 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Inverness, Mississippi 33°22′23.0″N, 90°32′25″W
WCNC-TV Tower[9] 1,969 kaki 600 m 1992 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Dallas, North Carolina 35°20′49.4″N, 81°10′14.2″W
Capstar Radio Tower[4] 1,969 kaki 600 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Middlesex, North Carolina 35°49′54.0″N, 78°08′49″W

Struktur (dulu atau sekarang) antara 550 dan 600 m (1,804 dan 1,969 kaki)[sunting | sunting sumber]

Nama Tinggi puncak Tahun Jenis struktur Kegunaan utama Negara Bandar Fakta Koordinat
KDUH/CH4 TV Mast 1,965 kaki 599 m 1969 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Hemingford, Nebraska runtuh pada 24 September 2003 42°10′21.0″N, 103°13′59″W
American Towers Tower Liverpool[4] 1,963 kaki 598.3 m 1992 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Liverpool, Texas 29°17′56.8″N, 95°14′12.1″W
Media General Tower Dillon[4] 1,962 kaki 598 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Dillon, South Carolina 34°22′05.0″N, 79°19′20″W
Duffy-Shamrock Joint Venture Tower[4] 1,960 kaki 597.4 m 1990 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Bertram, Texas 30°43′34.7″N, 97°59′24.1″W
AMFM Tower Collinsville[4] 1,960 kaki 597.4 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Collinsville, Texas 33°33′37.0″N, 96°57′35″W
KOLR/KOZK Tower[4] 1,960 kaki 597.3 m (orig. 609.6 m) 1971 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Fordland, Missouri juga dipanggil KYTV Tower 1 37°10′11.0″N, 92°56′31″W
Cosmos Broadcasting Tower Winnabow[4] 1,954 kaki 595.6 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Winnabow, North Carolina 34°07′54.0″N, 78°11′16″W
Spectra Site Communications Tower Robertsdale[4] 1,944 kaki 592.6 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Robertsdale, Alabama 30°36′41.0″N, 87°36′26.4″W
CBC Real Estate Co. Inc Tower[4] 1,944 kaki 592.4 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Dallas, North Carolina 35°21′44.5″N, 81°09′18.3″W
Cosmos Broadcasting Tower Grady[4] 1,935 kaki 589.8 m 1977 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Grady, Alabama 31°58′29.0″N, 86°09′44″W
American Towers Tower Columbia[4] 1,929 kaki 587.9 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Columbia, Louisiana 32°05′42.6″N, 92°10′34.3″W
Sonsinger Management Tower[4] 1,928 kaki 587.6 m 1988 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Splendora, Texas juga dipanggil KKHT Radio Mast 30°13′54.0″N, 95°07′27″W
Cedar Rapids TV Tower[4] 1,927 kaki 587.3 m 1974 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Walker City, Iowa 42°18′59.0″N, 91°51′31″W
Channel 6 Tower Eddy[4] 1,924 kaki 586.4 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Eddy, Texas 31°16′25.0″N, 97°13′15″W
Entravision Texas Tower[4] 1,920 kaki 585.2 m 1998 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Greenwood, Texas 33°26′13.0″N, 97°29′06″W
Multimedia Associates Tower[4] 1,916 kaki 584 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rio Grande City, Texas 26°31′02.0″N, 98°39′08″W
American Towers Tower Randleman 1,910 kaki 582.3 m 2004 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Randleman, North Carolina 35°52′13.5″N, 79°50′24″W
KTUL Tower Coweta 1,909 kaki 581.8 m 1988 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Coweta, Oklahoma 35°58′08.0″N, 95°36′56″W
American Towers Tower Robertsdale 1,903 kaki 579.9 m 2004 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Robertsdale, Alabama 30°36′45.4″N, 87°38′41.6″W
Baldpate Platform 1,902 kaki 579.7 m 1998 Offshore platform Oil drilling U.S. Garden Banks, Teluk Mexico (Offshore)
WDJR-FM Tower 1,901 kaki 579.42 m 1978 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Bethlehem, Florida 30°55′12.0″N, 85°44′30″W
Clear Channel Broadcasting Tower Redfield 1,889 kaki 578.8 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Redfield, Arkansas 34°26′31.0″N, 92°13′04″W
WFMY Tower[10] 1,889 kaki 575.9 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Greensboro, North Carolina 35°52′13.5″N, 79°50′24″W
Cox Radio Tower 1,879 kaki 572.8 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Shepard, Texas 30°32′07.0″N, 95°01′05″W
Media General Tower Spanish Fort 1,879 kaki 572.7 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Spanish Fort, Alabama 30°41′21.0″N, 87°49′49″W
WFTV Tower Saint Cloud 1,874 kaki 571.1 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Saint Cloud, Florida 28°16′45.3″N, 81°01′24″W
Capstar Radio Operating Gray Court Tower[perlu rujukan] 1,861 kaki 567.1 m 1980 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Gray Court, South Carolina demolished, not in FCC-list any more
KLKN Tower 1,854 kaki 565.1 m 1965 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Genoa, Nebraska 41°32′28.0″N, 97°40′46″W
Pinnacle Towers Tower Princeton 1,842 kaki 561.3 m 1993 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Princeton, Florida 25°32′25.0″N, 80°28′06″W
WTVJ Tower Princeton 1,841 kaki 561.1 m 1993 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Princeton, Florida 25°32′25.0″N, 80°28′06″W
Pappas Partnership Stations Tower Gretna[perlu rujukan] 1,836 kaki 559.6 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Gretna, Nebraska 41°04′15.9″N, 96°13′32.3″W
KBIM Tower 1,834 kaki 559.02 m 1965 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Roswell, New Mexico 33°03′20.0″N, 103°49′14″W
Tulsa Tower Joint Venture Tower Oneta 1,834 kaki 559 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Oneta, Oklahoma 36°01′15.0″N, 95°40′33″W
CN Tower 1,814 kaki 553 m 1976 Menara konkrit Pemerhatian, Transmisi UHF/VHF Kanada Toronto, Ontario 43°38′30.67″N, 79°23′14.27″W

Struktur (dulu atau sekarang) antara 500 dan 550 m (1,640 dan 1,804 kaki)[sunting | sunting sumber]

Nama Tinggi puncak Tahun Jenis struktur Kegunaan utama Negara Bandar Fakta Koordinat
SBA Towers Tower Haynesville 1,797 kaki 547.7 m 1989 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Haynesville, Alabama 32°08′30.2″N, 86°44′42.1″W
Channel 32 Limited Partnership Tower 1,797 kaki 547.7 m 1990 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Haynesville, Alabama 32°08′31.0″N, 86°44′42.0″W
KATC Tower Kaplan 1,793 kaki 546.6 m 1978 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Kaplan, Louisiana 30°02′20.0″N, 92°22′15″W
Cosmos Broadcasting Tower Egypt 1,793 kaki 546.5 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Egypt, Arkansas 35°53′22.0″N, 90°56′08″W
Raycom Media Tower Mooringsport 1,791 kaki 545.8 m 1975 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Mooringsport, Louisiana 32°40′29.0″N, 93°56′01″W
Pinnacle Towers Tower Mooringsport 1,781 kaki 542.8 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Mooringsport, Louisiana 32°39′58.0″N, 93°55′59″W
Bold Springs Salem Radio Properties Tower 1,779 kaki 542.2 m 2005 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Bold Springs, Georgia 33°52′02.3″N, 83°49′44″W
Menara Ostankino 1,772 kaki 540.1 m 1967 Menara konkrit Pemerhatian, Transmisi UHF/VHF Rusia Moscow Kebakaran 2000, terpaksa diubah suai 55°49′11″N, 37°36′42″E
KLFY TV Tower Maxie 1,772 kaki 540 m 1970 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Maxie, Louisiana 30°19′21.0″N, 92°22′40″W
American Towers Tower Eglin[4] 1,766 kaki 538.3 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. 29045, South Carolina juga dipanggil WOLO TV Tower 34°06′58.4″N, 80°45′49.9″W
Cusseta Richland Towers Tower[4] 1,766 kaki 538.2 m 2005 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Cusseta, Georgia 32°19′16.4″N, 84°47′28.2″W
Cox Radio Tower Flowery Branch[4] 1,765 kaki 537.9 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Flowery Branch, Georgia 34°07′32.0″N, 83°51′32″W
Alabama Telecasters Tower[4] 1,757 kaki 535.5 m 1995 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Gordonsville, Alabama 32°08′58.0″N, 86°46′51″W
WIMZ-FM-Tower 1,752 kaki 534.01 m 1963 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Knoxville, Tennessee juga dipanggil WBIR TV-mast, Struktur tertinggi di dunia, 1963 36°08′06.0″N, 83°43′29″W
Capitol Broadcasting Tower Broadway 1,749 kaki 533.1 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Broadway, North Carolina dismantled 35°30′45.0″N, 78°58′40″W
Capitol Broadcasting Tower Columbia 1,749 kaki 533.1 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Columbia, North Carolina 35°30′44.0″N, 78°58′41″W
WTVM/WRBL-TV & WVRK-FM Tower 1,749 kaki 533 m 1962 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Cusseta, Georgia juga dipanggil WTVM TV Mast, Struktur tertinggi di dunia, 1962-1963 32°19′26.0″N, 84°46′46″W
WAVE-Mast 1,739 kaki 530.05 m 1990 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. La Grange, Kentucky 38°27′23.0″N, 85°25′28″W
Louisiana Television Broadcasting Tower Sunshine 1,737 kaki 529.4 m 1972 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Sunshine, Louisiana 30°17′49.0″N, 91°11′37″W
Bullwinkle Platform 1,736 kaki 529.1 m 1989 Pelantar luar pesisir Penggali minyak Teluk Mexico Manatee Field Terletak kira-kira. Templat:Mi to km di barat daya New Orleans
Pinnacle Towers Tower Addis 1,735 kaki 528.8 m 1986 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Addis, Louisiana 30°19′35.0″N, 91°16′36″W
Richland Towers Tower Cedar Hill 1,731 kaki 527.6 m 2004 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Cedar Hill, Texas 32°35′02.7″N, 96°57′48.8″W
Sears Tower 1,730 kaki 527.3 m 1974 Pencakar langit Pejabat, pemerhatian, Transmisi UHF/VHF U.S. Chicago, Illinois 41°52′44.1″N, 87°38′10.2″W
World Trade Center, Tower 1 1,727 kaki 526.3 m 1973 Pencakar langit Pejabat, Transmisi UHF/VHF U.S. Bandaraya New York runtuh pada 11 September 2001 40°42′42″N, 74°0′45″W
WAFB Tower Baton Rouge 1,725 kaki 525.8 m 1965 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Baton Rouge, Louisiana 30°21′59.0″N, 91°12′47″W
WAEO Tower 1,721 kaki 524.5 m 1966 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Starks, Wisconsin musnah pada 17 November 1968 akibat dilanggar pesawat
Media Venture Tower[4] 1,714 kaki 522.5 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Fincher, Florida 30°40′07.0″N, 83°58′10″W
Media Venture Management Tower Fincher[4] 1,714 kaki 522.5 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Fincher, Florida
Orlando Hearst Argyle Television Tower[4] 1,714 kaki 522.5 m 1980 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Orange City, Florida Ketinggian sekarang 510.5 m 28°56′16.0″N, 81°18′57.0″W
Pinnacle Towers Tower Moody[4] 1,714 kaki 522.4 m 1988 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Moody, Texas 31°18′54.0″N, 97°19′37″W
Clear Channel Broadcasting Tower Rosinton[4] 1,707 kaki 520.3 m 1981 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rosinton, Alabama
Pacific and Southern Company Tower Lugoff[4] 1,707 kaki 520.2 m 1985 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Lugoff, South Carolina 34°05′50.0″N, 80°45′50″W
Young Broadcasting Tower Garden City[4] 1,705 kaki 519.7 m 1978 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Garden City, Dakota Selatan 44°57′56.0″N, 97°35′23″W
Gray Television Tower Carlos[4] 1,705 kaki 519.7 m 1983 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Carlos, Texas 30°33′17.0″N, 96°01′52″W
South Dakota Public Broadcasting Network Tower[4] 1,695 kaki 516.7 m 1974 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Faith, Dakota Selatan 45°03′14.0″N, 102°15′49″W
Spectra Site Communications Tower Orange City[4] 1,695 kaki 516.6 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Orange City, Florida Ketinggian dikurangkan ke 512.7 m 28°55′11.1″N, 81°19′07″W
Christmas Brown Road Tower[4] 1,695 kaki 516.6 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Christmas, Florida 28°36′36.0″N, 81°03′34.0″W
Gray Television Tower Madill[4] 1,694 kaki 516.3 m 1984 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Madill, Oklahoma 34°01′58.0″N, 96°48′01″W
American Tower Christmas[4] 1,684 kaki 513.3 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Christmas, Florida 28°34′53.0″N, 81°04′29″W
Richland Towers Bithlo[4] 1,682 kaki 512.7 m 2002 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Bithlo, Florida 28°35′12.6″N, 81°04′57.5″W
Northland Television Tower Rhinelander[4] 1,682 kaki 512.6 m 1979 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Rhinelander, Wisconsin 45°40′03.0″N, 89°12′29″W
Gray Television Tower Moody[4] 1,679 kaki 511.8 m 1978 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Moody, Texas 31°19′20.0″N, 97°19′03″W
KFVS TV Mast 1,677 kaki 511.1 m 1960 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Cape Girardeau County, Missouri Struktur tertinggi di dunia, 1960-1961 37°25′46.0″N, 89°30′14″W
Taipei 101 1,671 kaki 509.2 m 2004 Pencakar langit Pejabat, pemerhatian, Transmisi UHF/VHF Taiwan Taipei 25°02′01″N, 121°33′52″E
Cox Radio Tower Verna 1,667 kaki 508.1 m 1994 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Verna, Florida 27°24′31.2″N, 82°14′59.3″W
WMTW TV Mast 1,667 kaki 508.1 m 2001 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Baldwin, Maine 43°50′44.0″N, 70°45′41″W
American Towers Tower Cedar Hill[4] 1,661 kaki 506.2 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Cedar Hill, Texas 32°35′20.0″N, 96°58′05.9″W
American Towers Tower Oklahoma City[4] 1,647 kaki 502 m 1999 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Oklahoma City, Oklahoma 35°35′52.1″N, 97°29′23.2″W
University of North Carolina Tower[4] 1,642 kaki 500.5 m 2000 Tiang bergai Transmisi UHF/VHF A.S. Columbia, North Carolina 35°54′01.0″N, 76°20′44″W

Rujukan[sunting | sunting sumber]