Araceae

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Araceae
Julat zaman: 115–0 Ma
Awal Batu Kapur[1] - Kini
Birah negeri, Alocasia macrorrhizos.
Pengelasan saintifik s
Domain: Eukaryota
Alam: Plantae
Klad: Trakeofit
Klad: Angiosperma
Klad: Monokot
Order: Alismatales
Keluarga: Araceae
Juss.[2]
Subfamilies
Keladi merah, Caladium bicolor.
Kimpul (Xanthosoma sagittifolium), jelas menunjukkan tongkol dan seludang bak centong

Araceae ialah sebuah keluarga tumbuhan berbunga kotiledon tunggal mudah dikenal pasti melalui perbungaannya yang terbentuk dari tongkol (spadix) dan seludang (spathe). Terdapat sekitar 114 genus dan 3750 spesies Araceae yang diketahui di seluruh dunia.[3] Keluarga ini turut disebut keladi-keladian atau talas-talasan, lebih-lebih lagi di Indonesia.[4]

Beberapa tumbuhan dalam keluarga yang sering dikenal umum termasuklah keladi, talas, kimpul dan birah (mencakupi genus Caladium(Keladi), Colocasia(Talas), Alocasia(Birah) dan Xanthosoma (Kimpul), kelemoyang (Homalomena), lekir dan sarek (Amorphophallus), tumbuhan terapung seperti kiambang (Pistia) dan sesudu itik (Lemna), bunga Anthurium(Cuping Gajah) dan Arum, dan lain-lain.[5] Kebanyakan tumbuhan dalam keluarga ini beracun lantaran mengandungi sebilangan kristal kalsium oksalat yang boleh mendatangkan kerengsaan. Beberapa spesies pula boleh dijadikan bahan makanan sekiranya disediakan dengan betul.

Penerangan[sunting | sunting sumber]

Keladi-keladian ialah tumbuhan herba bergetah pahit yang berimpang atau berumbi dan jarang-jarang tumbuh memanjat. Daunnya tumbuh lebat, tersusun berpilin pada batang teras, berbentuk lonjong atau bujur panah, dan selalunya mempunyai lapisan berlilin di permukaan atas daun.

Bunganya kecil dan tersusun pada tongkol bunga di dalam seludang, dan mempunyai dua jantina atau berumah satu (monoecious); dengan bunga jantan berada di atas. Buahnya ialah jenis beri dan selalunya terang setelah matang. Buah ini menjadi makanan untuk burung dan mamalia kecil yang mana membolehkan benihnya dipencarkan.[6]

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Filogeni[sunting | sunting sumber]

Araceae

Gymnostachydoideae Bogner & Nicolson 1991

Orontioideae Brown ex Müller 1860

Lemnoideae

Pothoideae Engler 1876

Monsteroideae Engler 1876

Lasioideae Engler 1876

Zamioculcadoideae Bogner & Hesse 2005

Aroideae Arnott 1832

Genus[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Senarai pokok Pokok mangga
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sender, L.M., Doyle, J.A., Upchurch, J.R. Jr., Villanueva-Amadoz, U. and Diez J.B. 2019. Leaf and inflorescence evidence for near-basal Araceae and an unexpected diversity of other monocots from the late Early Cretaceous of Spain. Journal of Systematic Palaeontology, vol. 17, m/s 1093–1126.
  2. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2009), "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III", Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x
  3. ^ "Araceae". World Flora Online. The World Flora Online Consortium. Dicapai pada 2 Disember 2021.
  4. ^ Endah Dwi Jayanti; Jumari; Erry Wiryani (Disember 2017). "Talas-Talasan (Araceae) Sumber Pangan Lokal Di Kawasan Karst Kecamatan Pracimantoro Kabupaten Wonogiri". 19: 119–124. Dicapai pada 2 Disember 2021. Araceae atau di Indonesia menyebutnya dengan keladi-keladian atau talas-talasan merupakan... Cite journal requires |journal= (bantuan)
  5. ^ pokokkeladi.com-admin (11 Ogos 2021). "18 JENIS KELADI HIASAN YANG POPULAR". Pokok Keladi. Dicapai pada 2 Disember 2021.
  6. ^ "Araceae Juss.". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. Dicapai pada 2021-12-02.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]