Banjaran Rocky

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Banjaran Rocky
the Rockies (en), les Rocheuses (fr),
Montañas Rocosas, Rocallosas (es)
Moraine Lake 17092005.jpg
Titik tertinggi
PuncakGunung Elbert (Colorado, Amerika Syarikat)
Ketinggian14,440 ka (4,400 m)
Dimensi
Panjang3,000 bt (4,800 km)
Geografi
Ralat Lua pada baris 510 di Modul:Location_map: Tidak dapat cari takrifan peta lokasi yang ditentukan: "Modul:Peta lokasi/data/RockyMountainsLocatorMap.png" tidak wujud.
NegaraKanada and Amerika Syarikat
Negeri/Wilayah
Induk banjaranKordilera Amerika Utara
Geologi
Usia batuanZaman Prakambria and Zaman Batu Kapur
Jenis batuanIgneus, Enap and Metamorf

Banjaran Rocky atau Pergunungan Rocky, dikenali sebagai Rockies, adalah banjaran utama di barat Amerika Utara. Pergunungan Rocky mengunjurkan lebih dari 3,000 batu (4,800 km) dari bahagian utara British Columbia, di barat Kanada, ke New Mexico, di barat daya Amerika Syarikat. Dalam Kordilera Amerika Utara, Banjaran Rocky adalah agak berbeza daripada Banjaran Pantai Pasifik dan Banjaran Cascade dan Sierra Nevada mana semua terletak lebih ke barat.

Pergunungan Rocky pada asalnya dibentuk 80 juta ke 55 juta tahun lalu semasa orogeni Laramid, di mana beberapa plat mula meluncur ke bawah plat Amerika Utara. Sudut benam adalah cetek, menyebabkan jalur luas gunung bergerak ke barat Amerika Utara. Sejak itu, aktiviti tektonik lanjutan dan hakisan oleh glasier telah menghakis Rockies kepada puncak dan lembah mendadak. Pada akhir Zaman Ais yang lalu, manusia mula mendiami pergunungan itu. Selepas orang Eropah, seperti Sir Alexander Mackenzie dan orang Amerika, seperti ekspedisi Lewis dan Clark, mula meneroka banjaran, mineral dan bulu memacu eksploitasi awal ekonomi pergunungan itu, walaupun banjaran itu sendiri tidak pernah padat dengan penduduk.

Pada masa ini, kebanyakan banjaran gunung dilindungi oleh taman-taman awam dan kawasan hutan, dan merupakan destinasi pelancongan yang popular, terutama untuk perkhemahan, pendakian gunung, memancing, memburu, berbasikal gunung, ski, adan meluncur papan salji.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Nama pergunungan adalah terjemahan nama Amerindia yang berkait rapat dengan Algonquian; nama Cree "[as-sin-wati] Error: {{Transl}}: unrecognized language / script code: cre (bantuan)", diberikan sebagai, apabila dilihat dari padang rumput, ia kelihatan seperti jisim berbatu. Sebutan pertama namanya sekarang oleh orang Eropah adalah dalam jurnal Jacques Legardeur de Saint-Pierre pada tahun 1752, di mana ia dipanggil "Montagnes de Roche".[1][2]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Banjaran Rocky biasanya ditakrifkan sebagai bermula dari Liard River di British Columbia ke selatan di Rio Grande, New Mexico. banjaran gunung lain berterusan melepasi kedua-dua sungai, termasuk Pergunungan Selwyn di Yukon, Banjaran Brooks di Alaska, dan Sierra Madre di Mexico, tetapi mereka bukanlah adalh sebahagian daripada Rockies, walaupun mereka adalah sebahagian daripada Kordilera Amerika. Amerika Syarikat mendefinisikan Rockies termasuk Pergunungan Cabinet dan Pergunungan Salish Idaho dan Montana. Yang sekawan dengannya adalah di utara Sungai Kootenai, Pergunungan Columbia, adalah dianggap sistem yang berasingan di Kanada, yang terletak di sebelah barat Jurang Gunung Rocky yang besar. Ini mengunjurkan British Columbia dari permulaan di tengah-tengah lembah Sungai Flathead di barat Montana ke tebing selatan Sungai Liard.[3] Rockies berbeza-beza lebar 70 ke 300 batu (110 ke 480 kilometer). Juga barat Jurang Gunung Rocky, lebih jauh utara dan berhadapan dengan Banjaran Muskwa merentasi jurang, adalah Banjaran Stikine dan Pergunungan Omineca daripada sistem Pergunungan Interior British Columbia. Satu kawasan kecil di timur Prince George, British Columbia di sebelah timur Jurang, Penara McGregor, menyerupai Rockies tetapi dianggap sebahagian daripada Penara Interior.

Banjaran Depan Pergunungan Rocky berhampiran Denver, Colorado

Ekologi dan iklim[sunting | sunting sumber]

Terdapat pelbagai faktor-faktor alam sekitar di Pergunungan Rocky. Rockies dalam lingkungan latitud antara Sungai Liard di British Columbia (59° N) dan Rio Grande di New Mexico (di 35° N). Prairi terdapat pada atau di bawah 1,800 kaki (550 m), manakala puncak tertinggi banjaran ialah Gunung Elbert pada 14,440 kaki (4,400 m). Julat hujan dari 10 inci (250 mm) setiap tahun di lembah selatan[4] ke 60 inci (1,500 mm) setiap tahun secara tempatan di puncak utara.[5] Purata suhu Januari boleh terdiri daripada 20 °F (−7 °C) di Prince George, British Columbia, ke 43 °F (6 °C) di Trinidad, Colorado. Oleh itu, tidak ada satu ekosistem monolitik tunggal bagi keseluruhan Banjaran Gunung Rocky.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Akrigg, G. P. V.; Akrigg, Helen B. (1997). British Columbia Place Names (ed. 3rd). Vancouver, BC: UBC Press. m/s. 229. ISBN 0774806362. Dicapai pada 2 September 2015.
  2. ^ Mardon, Ernest G.; Mardon, Austin A. (2010). Community Place Names of Alberta (ed. 3rd). Edmonton, AB: Golden Meteorite Press. m/s. 283. ISBN 9781897472170. Dicapai pada 2 September 2015.
  3. ^ Cannings, Richard (2007). The Rockies: A Natural History. Greystone/David Suzuki Foundation. m/s. 5. ISBN 9781553652854.
  4. ^ "Southern Rocky Mountains". Forest Encyclopedia Network. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-07-07. Dicapai pada 2010-08-22.
  5. ^ "Southern Rocky Mountains". Forest Encyclopedia Network. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-21. Dicapai pada 2010-08-22.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]