Pergi ke kandungan

Bencinta (drama)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bencinta
Genre
Ditulis olehMufid Shuhaimi
PengarahShuhaimi Lua
Dibintangi oleh
Nur Fathia
Fattah Amin
Erwin Dawson
Lagu pembukaan"Kisah Kita" - Nieyl Mentor ft. Sabhi Saddi
Lagu penutup"Kisah Kita" - Nieyl Mentor ft. Sabhi Saddi
Negara asalMalaysia
BahasaMelayu
Bilangan episod15 Episod
Penerbitan
Penerbit eksekutifMuhamad Norazhar Baharuddin
PenerbitMohd Fadzil Teh
Tempoh siaran42 Minit
Syarikat penerbitan
Zeel Production Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asalTV3 (Slot Samarinda)
Format gambar
Format audioDolby Digital
Siaran asal31 Mac 2015 – 30 April 2015
Kronologi
MengikutiTabir Zulaikha
Diikuti olehHidayahMu Ramadan

Bencinta merupakan drama bersiri malaysia tahun 2015 arahan Shuhaimi Lua, dibintangi oleh Fattah Amin, Fathia Latiff dan Erwin Dawson. Siri ini memulakan tayangan di Slot Samarinda, TV3 bermula 31 Mac 2015 hingga 30 April 2015 menggantikan Tabir Zulaikha. [1]

Drama ini ulangan di TV9 mulai 7 Oktober 2021 setiap hari 4:30 pagi.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan tentang Nabil (Fattah Amin) yang menjadi anak yatim piatu selepas ibunya meninggal dunia pada usia 10 tahun. Mak saudaranya, Maimunah (Sabrina Ali) telah menghantar Nabil ke rumah anak yatim kerana menganggapnya sebagai seorang yang sial. Di sana, Nabil berkawan rapat dengan Aishah (Bella Dally) dan Ikmal (Azri). Sifat kepimpinan Nabil terserlah sejak kecil.

Selepas setahun, Nabil menjadi anak angkat kepada Majid (Dato’ Eizlan Yusof) dan Maria (Amy Mastura) yang tidak dikurniakan cahaya mata setelah sekian lama berkahwin. Walaupun hanya anak angkat, Nabil ditatang seperti minyak yang penuh oleh Maria. Majid pula sering membawa Nabil ke pejabatnya kerana mahu mendidiknya sebagai waris syarikatnya sejak usia muda lagi.

Tidak lama kemudian, Maria telah mengandung. Malangnya, Maria meninggal dunia selepas melahirkan seorang bayi perempuan yang dinamakan Nabila (Fatiya Latiff). Maria telah meninggalkan amanat kepada Nabil supaya menjaga Nabila dan mengahwini Nabila apabila mereka berdua dewasa nanti.

Nabil menjaga Nabila dengan penuh kasih sayang. Namun, sikap Nabil yang terlalu mengongkong telah menyebabkan Nabila mula memberontak dan bencikan Nabil. Lalu, Nabila yang mendahagakan kebebasan telah membuat keputusan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara. Nabil tidak bersetuju tapi dia terpaksa akur kerana Majid telah memberikan kelepasan kepada Nabila.

Nabila mengambil jurusan perniagaan kerana dia mahu mengambil alih perniagaan ayahnya dari jatuh ke tangan Nabil. Nabila telah bercinta dengan Adam (Erwin Dawson) namun mereka terpaksa berpisah apabila Adam dipanggil pulang oleh keluarganya selepas tamat pengajian. Nabila dan Adam berjanji akan jumpa di Malaysia dan tidak akan putus hubungan.

Nabil berjumpa semula dengan Aishah dan Ikmal. Aishah masih memendam perasaan terhadap Nabil. Aishah mengambil peluang memenangi hati Nabil selepas berjaya mendapat jawatan sebagai pembantu peribadi kepada Nabil. Kemunculan Natasya (Nazeera Sardi) sebagai klien Nabil telah menggugat perasaan Aishah. Natasya seorang wanita korporat yang lincah, tidak segan silu menggoda Nabil walaupun dalam urusan rasmi.

Selepas tamat pengajian, Nabila pulang dengan tekad dan azam baharu. Suasana di rumah sudah berbeza kerana Nabil yang lebih berkuasa. Nabil yang mengatur semua urusan memandangkan Majid sudah uzur. Nabila hanya bersabar dengan Nabil demi menjaga hati ayahnya. Kebencian Nabila terhadap Nabil bertambah apabila hanya diberikan jawatan biasa dalam syarikat ayahnya.

Pertemuan semula Adam dan Nabila membibit semula cinta mereka. Nabila sering pulang lewat. Majid mula risau dan mahu Nabil mengawal cara hidup Nabila. Majid ingin menyatukan Nabil dan Nabila. Nabila terima Nabil dengan berat hati kerana tidak ingin syarikat keluarganya menjadi milik mutlak Nabil sekiranya dia tidak berkahwin dengan Nabil.

Selepas berkahwin, Nabila masih berjumpa dengan Adam tanpa menghiraukan perasaan suaminya. Nabil telah menyiasat tentang Adam. Akhirnya, Nabil menunjukkan bukti bahawa Adam telah berkahwin dan mempunyai dua orang anak. Walaupun begitu, Nabila tetap bersikap dingin terhadap Nabil malah dia berpihak kepada Adam yang terpaksa berkahwin demi menyelamatkan syarikat ayahnya.

Nabil dan Nabila sering bertengkar pasal Adam. Nabila pula menyerang Nabil kerana Natasya sering mendampingi Nabil. Suatu hari, Nabila yang tidak dapat mengawal kemarahannya telah mengatakan syarikat tidak memerlukan Nabil kerana dia boleh uruskan sendiri. Oleh kerana tercabar dengan kenyataan Nabila, Nabil telah meletak jawatan dan menghilangkan diri.

Apakah Nabila akan bahagia selepas Nabil mengundurkan diri? Apakah yang akan berlaku seterusnya?

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Budiey (4 April 2015) Fathia Latiff, Fattah Amin dalam drama bersiri Bencinta. Sensasi Selebriti. Dicapai 5 April 2015.