Crash Landing on You

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Crash Landing on You
Juga dikenali sebagai
 • Emergency Love Landing
 • Love's Crash Landing
 • Crash Landing of Love
GenreDrama romantik[1]
PenciptaStudio S
Ditulis olehPark Ji-eun
PengarahLee Jeong-hyo
Dibintangi oleh
Lagu pembukaan"Sigriswil" oleh Kim Kyung-hee
Penggubah
 • Nam Hye-seung
 • Park Sang-hee
 • Go Eun-jung
Negara asalKorea Selatan
BahasaKorea
Bilangan episod16 (Senarai episod)
Penerbitan
Lokasi
 • Korea Selatan
 • Switzerland[2]
 • Mongolia[2]
Tempoh siaran70–110 minit
Syarikat penerbitan
Syarikat pengedaran
Penyiaran
Saluran asalSBS
Format gambar1080i (HDTV)
Format audioDolby Digital
Siaran asal14 Disember 2019 (2019-12-14) – 16 Februari 2020 (2020-02-16)
Pautan luar
Laman sesawang

Crash Landing on You[3] (Melayu: Terhempas di Atasmu; Hangul사랑의 불시착; RRSarangui Bulsichak; lit. Pendaratan Kecemasan Cinta) adalah drama Korea Selatan yang diarahkan oleh Lee Jeong-hyo dan menampilkan Hyun Bin, Son Ye-jin, Kim Jung-hyun, dan Seo Ji-hye. Ini adalah tentang seorang wanita Korea Selatan yang tidak sengaja terkandas di Korea Utara. Ia disiarkan di SBS di Korea Selatan dan di Netflix bagi siaran seluruh dunia dari 14 Disember 2019 hingga 16 Februari, 2020. Ia drama Korea Selatan yang paling tinggi dalam sejarah televisyen kabel.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Crash Landing on You menceritakan kisah dua insan, Yoon Se-ri (Son Ye-jin), pewaris Chaebol Korea Selatan, dan Ri Jeong-hyuk (Hyun Bin), ahli elit Korea Utara (yang juga kebetulan menjadi pegawai tentera). Suatu hari ketika Yoon Se-ri meluncur udara di Seoul, Korea Selatan, angin secara tiba-tiba bertiup kencang dan menerbangkannya. Se-ri sedar daripada pengsan dan mendapati dirinya di dalam hutan di DMZ bahagian Korea Utara (kawasan yang dilarang untuk Korea Selatan). Di sana dia bertemu Ri Jeong-hyuk, pegawai tentera Korea Utara. Ri Jeong-hyuk akhirnya memberikan perlindungan Yoon Se-ri, dan mengembangkan rancangan untuk diam-diam membantunya kembali ke Korea Selatan. Lama kelamaan, mereka jatuh cinta, walaupun terdapat cabaran dan pertikaian antara negara masing-masing.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Dong, Sun-hwa (November 18, 2019). "Sneak peek into romantic drama". The Korea Times. Dicapai pada December 15, 2019.
 2. ^ a b Kiew, Chelsea (February 18, 2020). "What Singapore fans say about K-drama Crash Landing On You and 7 things to know about the show". The Straits Times. Dicapai pada February 29, 2020.
 3. ^ a b Kang, Minji (October 20, 2019). "NETFLIX TO LAUNCH HIGHLY-ANTICIPATED ROMANTIC COMEDY CRASH LANDING ON YOU, STARRING HYUN BIN AND SON YE-JIN". Netflix Media Center. Dicapai pada October 23, 2019.
 4. ^ a b "21.7%: 'Crash Landing on You' sets record for tvN drama". The Korea Times. The Korea Times. Dicapai pada March 4, 2020.
 5. ^ ""Crash Landing on You" Kim Jung-hyun, "My Life's Textbook Example"". HanCinema. Nate. Dicapai pada February 18, 2020.
 6. ^ "Seo Ji-hye Joins Writer Park Ji-eun in "Emergency Love Landing"". HanCinema. Nate. Dicapai pada July 18, 2019.
 7. ^ Hwang Soo-yeon (24 Februari 2020). "사랑의 불시착' 탕준상 "한국 국적, 탕웨이와 친척 아니에요" (인터뷰)". xportsnews (dalam bahasa Korea). Dicapai pada 19 Mei 2021.

Patuan luar[sunting | sunting sumber]