D

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
D
Abjad Rumi dasar
  Aa Bb Cc Dd  
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz  

Huruf D ialah huruf Rumi yang keempat. Huruf ini disebut di (IPA: [diː]).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hieroglif Mesir "pintu" D Proto-Semitik D Phoenicia D Etruscan Delta Greek
O31
Proto-semiticD-01.pngProto-semiticD-02.png PhoenicianD-01.png EtruscanD-01.png Delta uc lc.svg

Huruf Semitik Dâlet barangkalinya berkembang dari logogram yang bermaksud ikan atau pintu. Terdapat pelbagai hieroglif Mesir yang mungkin mengilhamkannya. Dalam bahasa Semitik, Yunani Purba, dan Latin, huruf ini mewakili konsonan /d/; dalam huruf Etruscan pula huruf ini seolah-olah tidak diperlukan, tetapi masih dikekalkan (lihat huruf B). huruf Yunani: Δ (besar) atau δ (kecil) (Delta).

Bentuk huruf kecil bagi "d", yang terdiri daripada satu gelung dan satu tangkai menegak yang tinggi, berkembang daripada perubahan secara beransur-ansur pada bentuk huruf besar D. Dalam penulisan zaman dahulu adalah satu kelaziman untuk memulakan lengkung pada kiri tangkai menegak, lalu menghasilkan satu serif pada atas lengkung itu. Serif ini disambung manakala bahagian lain huruf ini dikecutkan, lalu menghasilkan satu tangkai berbucu dan lengkungan. Tangkai berbucu ini kemudiannya tberubah menjadi tangkai menegak.

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Dalam kebanyakan bahasa yang memakai abjad Latin, huruf d melambangkan bunyi /d/, tetapi dalam abjad Vietnam pula bunyinya /z/ di utara dan /j/ (seperti "y" dalam "ya") di selatan. Di akhir perkataan Jerman pula, huruf d berbunyi /t/. Dalam bahasa Fiji, huruf ini melambangkan hentian prasengau /nd/. Dalam sesetengah bahasa yang mana hentian tak bersuara tanpa hemnbusan melawan tak bersuara hentian berhembusan, d melambangkan /t/ tanpa hembusan, sementara t pula berbunyi /tʰ/ berhembusan. Contoh-contoh bahasa berkenaan termasuk bahasa Iceland, bahasa Gaelik Scot, bahasa Navajo, dan transliterasi pinyin untuk bahasa Mandarin.

Kod-kod pengkomputeran[sunting | sunting sumber]

Titik kod Huruf besar
D
Huruf kecil
d
Unikod U+0044 U+0064
ASCII Perpuluhan 68 100
Perduaan 01000100 01100100
EBCDIC 196 132
Abjad Rumi/Latin
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz