Demografi Bahrain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Demografi Bahrain, jumlah penduduk dalam ribu

Kebanyakan penduduk Bahrain bertumpu di dua bandar utamanya, Manama dan Al Muharraq.

Agama rasmi Bahrain ialah Islam, dengan majoriti populasinya mengamalkan ajaran Islam. Walau bagaimanapun, dengan kebanjiran pendatang dan pekerja asing dari negara bukan Islam seperti Filipina dan Sri Lanka, peratusan keseluruhan masyarakat Muslim di negara terbabit telah jatuh pada tahun yang terkini. Mengikut banci pada tahun 2001, 81.2% populasi Bahrain ialah Muslim, 9% Kristian, dan 9.8% mengamalkan ajaran lain-lain.

Baru-baru ini, Bahrain telah bertukar menjadi masyarakat kosmopolitan dengan dua masyarakat campuran: dua pertiga populasi Bahrain terdiri daripada masyarakat Arab, manakala yang lain adalah pendatang dan pekerja dari negara seperti Iran, Asia Selatan, dan Asia Tenggara.

Masyarakat terkini boleh diklasifikasikan sebagai Al-Khalifa, puak Arab yang bersekutu dengan Al-Khalifa, masyarakat Baharnah (Syiah Arab), masyarakat Howilla (Sunah Arab dari Parsi), Sunah Arab (dari tanah besar), Ajam (Syiah Parsi), masyarakat India yang berdagang dengan Bahrain dan menetap di sana sebelum terjumpanya minyak (sebelum ini dikenali sebagai Banyan), kelompok masyarakat Yahudi yang kecil, dan masyarakat-masyarakat lain.