Fondue

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Fondue
Swiss fondue 2.jpg
Mencicah fondue keju menggunakan garfu panjang
Tempat asal Switzerland[1]
Bahan utama Keju-keju, wain putih, perasa, bawang putih dan kadangkalanya kirsch
di Wikibuku Buku Masakan: Fondue  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Fondue

Fondue (disebut /ˈfɒndj/ dalam bahasa inggeris British;[2] dalam bahasa inggeris Amerika biasanya /fɒnˈd/;[3] Sebutan bahasa Perancis: [fɔ̃dy]) adalah sejenis hidangan Swiss[4] yang terdiri daripada keju cair dihidangkan dalam periuk (caquelon) yang dipanaskam atas dapur mudah alih (réchaud) dengan lilin atau minyak tanah, dan dimakan dengan mencelup roti ke dalam keju menggunakan garfu panjang. Ia telah dipromosikan sebagai Swiss hidangan nasional oleh Keju Swiss Kesatuan (Schweizerische Käseunion) pada tahun 1930-an, dan dipopularkan di Amerika Utara di tahun 1960-an.

Fondue dipopularkan sebagai suatu hidangan kebangsaan Swiss  Kesatuan Pengeluar Keju Switzerland (Schweizerische Käseunion) pada tahun 1930-an sebagai cara untuk meningkatkan pemakanan keju. Kesatuan tersebut turut juga menciptakan resipi seakan tradisi wilayah resep sebagai bagian dari "rohani pertahanan Switzerland".[5][6] Selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua, Kesatuan Pengeluar Keju Switzerland masih meneruskan kempen pemasaran mereka dengan menghantar set fondue set kepada anggota tentera penganjur acara di Switzerland.

Persediaan[sunting | sunting sumber]

Set fondue keju lengkap di Switzerland. Selain dari potongan-potongan roti untuk diceicah ke dalam keju cair, bahan sampingan seperti kirsch, bawang putih mentah, jeruk acar, bawang serta buah zaitun juga disediakan.

Keju fondue terdiri dari campuran keju, wain putih dan perasa. Periuk caquelon disapu dengan seulas bawang putih yang dipotong terlebih dahulu. Wain putih dicampurkan dengan tepung jagung dipanaskan dalam periuk ini, dan seterusnya parutan keju ditambahkan ke dalamnya dan kacau sehingga cair. Campuran dikacau sentiasa sementara periuk caquelon itu memanas.

Apabila kuah fondue tersebut siap, ia dicicah bersama kepingan roti dengan menggunakan sejenis garfu panjang.

Jenis lain[sunting | sunting sumber]

Coklat[sunting | sunting sumber]

Keping buah atau pastri dicelup dalam seperiuk coklat cair yang sering diperisakan dengan rum atau brandi kirsch. Pencuci mulut fondue juga boleh dibuat dengan kelapa, madu, karamel atau marshmallow.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ fondue, collinsdictionary.com, retrieved 12 November 2016
  2. ^ Oxford University Press, "Oxford Dictionaries Online: 'fondue'", Oxford Dictionaries Online, Retrieved 16 January 2015.
  3. ^ [1], American Heritage Dictionary, Retrieved 10 April 2017.
  4. ^ Fondue, Encyclopædia Britannica, global.britannica.com, retrieved 12 November 2016
  5. ^ Isabelle Raboud-Schüle, director of the Musée gruérien, interview "History of Cheese Fondue" [2]
  6. ^ National Public Radio, "The Fondue Conspiracy", Planet Money 575 (October 10, 2014) [3]