Pergi ke kandungan

Haji Abdul Hamid Kampung Tebauk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Haji Abdul Hamid Kampung Tebauk merupakan salah seorang tokoh ulamak di nusantara yang terkemuka.[1]

Haji Abdul Hamid Kampung Tebauk merupakan salah seorang daripada ulamak Melayu yang bertanggung jawab mengembangkan syiar Islam di nusantara. [2]

Kedudukan nusantara diantara jalan perdagangan tanah Arab dengan negara China merupakan peluang yang membenarkan kawasan nusantara menjadi satu kuasa bertaraf antarabangsa yang dipengaruhi oleh idea dan kebudayaan daripada bangsa Arab, India dan China.

Mereka yang bertaraf ulamak biasanya pernah melanjutkan penggajian ke Semenanjung Arab seperti di Mekah, atau Universiti Al-Azhar. Di sana mereka juga terdedah kepada kebudayaan Parsi, Rom dan Turki sebagaimana yang dapat dikesan dalam sastera golongan istana seperti Hikayat Amir Hamzah, dan juga oleh kebudayaan China seperti mana yang terdapat dalam Hikayat Hang Tuah, dan Syair Siti Zubaidah.

Pengetahuan ugama dan politik dunia ini menjadikan mereka seseorang yang berpengaruh sekembalinya mereka ke nusantara ketika itu. Haji Abdul Hamid telah mengasaskan Pondok Haji Abdul Hamid, Kampung Tebauk, Kuala Nerus, Kuala Terengganu pada akhir abad ke 19M.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • TOKOH-TOKOH ULAMA' SEMENANJUNG MELAYU (1), Ismail Che Daud, Percetakan ZulRahim Sdn. Bhd., ISBN 983-2391-00-8