Kapal perang Ironclad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pertempuran pertama antara ironclad: CSS Virginia (kiri) vs. USS Monitor, dalam Pertempuran Hampton Roads pada Mac 1862

Kapal ironclad atau kapal lapisan besi adalah sejenis kapal perang berenjin stim yang dilindungi oleh besi tempa atau kepingan perisai keluli yang digunakan pada awal abad ke-19.[1] Kapal ironclad telah dibangunkan sebagai hasil dari kerapuhan kapal perang kayu terhadap bahan letupan atau bom api. Kapal tempur ironclad pertama, Gloire, telah dilancarkan oleh Tentera Laut Perancis pada November 1859.[2] Pihak Admiralti British telah mempertimbangkan kapal perang berperisai sejak tahun 1856 dan menyediakan satu draf reka bentuk untuk korvet berperisai pada tahun 1857; pada awal tahun 1859 pihak Royal Navy memulakan pembinaan dua frigat berperisai besi, dan menjelang tahun 1861 telah membuat keputusan untuk beralih ke sebuah armada tempur yang lengkap berperisai. Selepas pertembungan pertama kapal-kapal ironclad (kedua-dua dengan kapal kayu dan antara satu sama lain) berlangsung pada tahun 1862 semasa Perang Saudara Amerika, menjadi jelas bahawa ironclad telah menggantikan ship of the line yang tidak berperisai sebagai kapal perang paling kuat sekali. Jenis kapal ini akan menjadi sangat berjaya dalam Perang Saudara Amerika.[3]

Ironclad direka untuk pelbagai peranan, seperti kapal tempur laut dalam, kapal pertahanan tepi pantai, dan penjajap jarak jauh. Perkembangan pesat rekaan kapal perang pada akhir abad ke-19 mengubah ironclad daripada kapal berbadan kayu yang membawa layar kepada penambahan enjin wap lantas menjadi kapal tempur dan kapal penjajap binaan keluli yang berturet pada abad ke-20. Perubahan ini telah dibawa kehadapan oleh pembangunan meriam tentera yang lebih berat (ironclad tahun 1880an membawa beberapa meriam paling berat yang pernah dipasang pada masa itu), enjin wap yang lebih canggih, dan maju dalam metalurgi yang membuat pembinaan kapal keluli menjadi kenyataan.

Kadar perubahan pantas menyebabkan banyak kapal menjadi lapuk sebaik sahaja ia siap, dan dengan itu taktik tentera laut berada dalam keadaan tidak tetap. Banyak ironclad dibina untuk menggunakan teknik melanggar atau torpedo, yang mana beberapa orang pereka bentuk tentera menganggap betapa pentingnya senjata tempur laut. Tidak ada maksud jelas mengenai tempoh ironclad, tetapi menjelang penghujung tahun 1890an istilah ironclad telah digugurkan. Kapal-kapal baru semakin banyak dibina mengikut corak standard dan dinamakan kapal tempur atau kruiser berperisai.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hill, Richard. War at Sea in the Ironclad Age ISBN 0-304-35273-X; p. 17.
  2. ^ Sondhaus, Lawrence. Naval Warfare 1815–1914 ISBN 0-415-21478-5, pp. 73–4.
  3. ^ Sondhaus, Naval Warfare 1815–1914 p. 86.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]