Kumpulan Guthrie Berhad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kumpulan Guthrie Berhad
Public
Industri Perladangan, Hartanah, Pembuatan & Lain=lain
Ditubuhkan 1821
Dibubarkan 2007
Ibu pejabat Kuala Lumpur, Malaysia
Perancang utama
Tan Sri Dato’ Dr. Wan Mohd. Zahid Mohd Noordin(Chairman)
Dato’ Abd Wahab Maskan (Group Chief Executive)
Hasil ( 2.406 billion MYR 2006
( 0.43billion MYR)
Bilangan pekerja
46,759
Laman sesawang Official Guthrie Group website

Guthrie Group Limited ( Bahasa Melayu: Kumpulan Guthrie Berhad MYX: 3131 , dinyah-senaraikan) adalah sebuah syarikat Malaysia n yang utama yang berurusan dengan ladang-ladang. Ia digabungkan dengan tiga kumpulan perladangan lain untuk membentuk syarikat perladangan dunia yang terbesar dengan nama Sime Darby Berhad.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Guthrie telah diasaskan di Singapura pada tahun 1821 oleh Alexander Guthrie, sebagai syarikat perdagangan British yang pertama di Asia Tenggara. Guthrie telah memperkenalkan getah dan kelapa sawit di Malaysia pada tahun 1896 dan 1924 masing-masing.

Perolehan oleh Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1981, kumpulan itu telah menjadi sebuah syarikat milik penuh rakyat Malaysia selepas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad merancang serbuan oleh Pemodalan Nasional Berhad untuk mengambil alih kumpulan di London Stock Exchange. Pengambilalihan ini membolehkan Malaysia untuk mengembalikan pemilikan kira-kira 200,000 ekar (800 km ²) tanah pertanian kepada rakyat Malaysia.

Kumpulan Guthrie itu dibuat sebagai syarikat awam pada tahun 1987 dan kemudiannya telah disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) pada tahun 1989 yang ketika itu di isu awam terbesar di Malaysia.

Penggabungan Bersama Sime Darby[sunting | sunting sumber]

Dengan syarikat pelaburan kerajaan Pemodalan Nasional Berhad sebagai pemegang saham tunggal terbesar, kerajaan digabungkan Guthrie dengan Sime Darby dan Golden Hope perladangan untuk membentuk sebuah entiti baru yang dinamakan Synergy Drive, kemudiannya dinamakan Sime Darby. Semua saham Guthrie telah dinyah-senaraikan pada 1 November, 2007 dan disenaraikan semula pada 30 November, 2007. Sehingga November 2007, Sime Darby adalah syarikat terbesar di Malaysia dengan permodalan pasaran dan juga pengendali perladangan terbesar di dunia dengan simpanan tanah yang lebih daripada 540,000 hektar [1]

Aktiviti semasa[sunting | sunting sumber]

Aktiviti utama kumpulan itu adalah perladangan dan pengurusan harta. Nama perdagangan rasmi Guthrie adalah Kumpulan Guthrie Berhad. Kumpulan Guthrie mempunyai kawasan ladang di Semenanjung Malaysia dan Sabah, dan utara Sumatera dan Kalimantan Barat (Borneo) di Indonesia. Kumpulan itu juga terlibat dalam hartanah (dengan pembentukan Hartanah Guthrie pada tahun 1994) dan pembuatan.

Rujukan / pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Tanjong Pagar Dock Syarikat