Madeleine Albright

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Madeleine Albright

Madeleine Korbel Albright (lahir di Prague, Czech , 15 Mei 1937; umur 83 tahun), diplomat Amerika Syarikat, adalah [[Setiausaha Negara AS] ] ke-64.

Dirayakan sebagai Menteri Luar Negeri AS wanita pertama dan wanita dengan pangkat tertinggi dalam sejarah pemerintahan AS, Albright juga telah dikritik dengan tajam kerana sokongan kuatnya untuk rejim sekatan terhadap Iraq. [1]

Duta Besar Amerika Syarikat untuk Pertubuhan Bangsa-bangsa[sunting | sunting sumber]

Dia adalah duta besar untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa. Dia mulai pada tarikh 6 Februari 1993. [2]

Albright telah dikritik secara meluas untuk komentarnya dalam sebuah wawancara pada 12 Mei 1996 dalam program televisyen 60 Minutes. Dalam topik mengenai sekatan AS terhadap Iraq, Lesley Stahl bertanya:

Kita telah mendengar bahawa setengah juta anak-anak telah meninggal. Itu lebih dari jumlah anak-anak yang tewas di Hiroshima. Apakah ini suatu harga yang pantas dibayar?

Albright menjawab:

Saya rasa ini adalah suatu pilihan yang sukar, namun hal tersebut - kami rasa ia merupakan harga yang pantas dibayar. [3] [4]

Menteri Luar Negeri AS[sunting | sunting sumber]

Dia mulai pada tarikh 23 Januari 1997. [2] Sebagai Menteri Luar Negeri, Albright mencetuskan kemarahan banyak warga Serbia di Yugoslavia kerana peranannya dalam Perang Kosovo dan perang Bosnia serta dasar AS di kawasan Balkan secara keseluruhan.[petikan diperlukan]

Pasa 2000, Albright menjadi diplomat Barat pertama yang bertemu dengan Kim Jong Il, pemimpin Korea Utara. [5]

Maklumat peribadi[sunting | sunting sumber]

Albright terlahir dengan nama Marie Jana Korbel pada 15 Mei 1937 di Prague, Czech. Madeleine adalah nama panggilan yang diberikan neneknya. Dia pindah ke Amerika Syarikat pada 1950 dan menjadi warga negara AS pada 1957.

Pada Mei 1959 dia berkahwin dengan wartawan surat kabar Joseph Medill Patterson Albright, dan mempunyai tiga anak perempuan. Mereka bercerai pada 1982.

Albright sangat multilingual; dia fasih berbahasa Inggeris, Perancis, dan Czech, dengan kemampuan bercakap dan membaca yang baik dalam bahasa Rusia, Jerman, dan Poland.

Sebelum dan semasa Perang Dunia II, ayahnya Josef Korbel dan keluarganya mengungsi di Belgrade, Yugoslavia, di mana mereka berada dalam misi diplomatik dari Czech. Hal ini mungkin telah menyelamatkan nyawanya, ketika banyak dari saudara Yahudi nya di Czech yang terbunuh dalam Holocaust. Albright telah menyatakan bahawa dia tidak mengetahui bahawa dia adalah seorang Yahudi hingga dia dewasa.

Selepas bersara, Albright menerbitkan sebuah memoir, Madam Secretary (2003) ISBN 0-7868-6843-0.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Http://personal.rhul.ac. uk/uhte/014/Truth% 20and% 20Death.pdf
  2. ^ a b "Biography: Madeleine Korbel Albright". Secretary.state.gov. Dicapai pada 2010-06-01.
  3. ^ Česky. org / wiki / Madeleine_Albright "Madeleine Albright - Wikiquote" Periksa |url= value (bantuan). En.wikiquote.org. Dicapai pada 2010-05-17.
  4. ^ "The mighty and the Almighty ... - Google Books". Books.google.com. Dicapai pada 2010-05-17.
  5. ^ {{Cite web | url = http://www.pbs.org / WGBH / pages / frontline / shows / kim / interviews / albright.html | title = frontline: kim 's nuclear gamble: interviews: Madeleine Albright | publisher = PBS | date = 2003-03-27 | accessdate = 2010-06-01} }