Michael J. Ryan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Michael Ryan
Kelahiran
Michael Joseph Ryan

1965 (umur 58–59)
PendidikanM.P.H, MB BCh BAO
Pusat pendidikanNUI Galway, UCD, Health Protection Agency
PekerjaanDoktor dan Pengarah Eksekutif, Program Kecemasan Kesihatan (WHO)
Tahun aktif1990–kini

Michael Joseph Ryan[1] (lahir 1965) ialah bekas pakar bedah trauma dan ahli epidemiologi Ireland yang pakar dalam penyakit berjangkit dan kesihatan awam. Beliau ialah pengarah eksekutif Program Kecemasan Kesihatan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, mengetuai pasukan yang bertanggungjawab untuk penahanan dan rawatan COVID-19 antarabangsa.[2][3] Ryan telah memegang jawatan kepemimpinan dan telah bekerja pada pelbagai pasukan penularan wabak di lapangan untuk membasmi penyebaran penyakit termasuk disentri basilari, kolera, demam hemoragik Crimean-Congo, Ebola, penyakit virus Marburg, campak, meningitis, demam kambuh, demam Rift Valley, SARS, dan Shigellosis.[4][5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Branswell, Helen (30 October 2019). "The World Health Organization's emergencies chief is put to the test". STAT.
  2. ^ "WHO Headquarters Leadership Team: Dr Michael Ryan, Executive Director, WHO Health Emergencies Programme". World Health Organization (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 23 March 2020.
  3. ^ Cullen, Paul (2 February 2020). "Irishman leading WHO response to coronavirus outbreak optimistic". The Irish Times (dalam bahasa Inggeris).
  4. ^ "About WHO: Dr Michael J Ryan, Senior Advisor, Global Polio Eradication Initiative (GPEI), National Emergency Operations Centre, Islamabad, Pakistan". World Health Organization. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-03-14. Dicapai pada 23 March 2020.
  5. ^ Patnaik, Priti (12 March 2020). "Q&A: How countries in crisis can prepare for a coronavirus epidemic". The New Humanitarian (dalam bahasa Inggeris).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]