Nasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Nasi dalam sebuah mangkuk.

Nasi ialah beras yang telah direbus dan ditanak. Penanakan diperlukan untuk membangkitkan aroma nasi dan membuatnya lebih lunak tetapi tetap terjaga konsistensinya. Penanakan nasi dengan air berlebih dalam proses perebusannya akan menghasilkan bubur. Di Asia dan Amerika Latin, nasi biasanya dimasak menggunakan periuk nasi elektrik.

Warna nasi yang telah masak (tanak) berbeza-beza bergantung pada jenis beras yang digunakan. Pada umumnya, warna nasi ialah putih jika beras yang digunakan berwarna putih. Beras merah atau beras hitam akan menghasilkan warna nasi yang serupa dengan warna berasnya. Kandungan amilosa yang rendah pada pati beras akan menghasilkan nasi yang cenderung kepada lutsinar dan lengket. Ketan, yang patinya hanya mengandung sedikit amilosa dan hampir semuanya berupa amilopektin, memiliki sifat seperti itu. Beras Jepun (japonica) untuk sushi mengandungi kadar amilosa sekitar 12-15% sehingga nasinya lebih lengket daripada nasi yang dimakan di Asia Tropika, yang kadar amilosanya sekitar 20%. Pada umumnya, beras dengan kadar amilosa lebih dari 24% akan menghasilkan nasi yang tidak lekat, keras, dan mudah terpisah-pisah.

Nasi dimakan oleh sebahagian besar penduduk Asia sebagai sumber karbohidrat utama dalam menu seharian. Nasi sebagai makanan ruji biasanya dihidangkan bersama lauk sebagai pelengkap rasa dan juga melengkapi keperluan gizi seseorang. Nasi dapat diolah lagi bersama bahan makanan lain menjadi masakan baru, seperti nasi goreng, nasi lemak atau nasi kerabu.

Nasi sebagai sumber khasiat[sunting | sunting sumber]

Nasi membekalkan khasiat karbohidrat yang kompleks untuk memberi tenaga kepada aktiviti fizikal tubuh badan. Ia rendah lemak dan garam, serta tidak mempunyai kolestrol. Ia juga bebas dari sebarang pengawet atau perisa tambahan, bebas dari gluten dan mempunyai indeks glisemik yang rendah.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]