Naura HD

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
NAURA
NAURA.png
Dilancarkan1 Oktober 2018
Dimiliki olehAstro
Format gambarHDTV (1080i 16:9)
Negara Malaysia
BahasaBahasa Inggeris
Bahasa Malaysia
Ibu pejabatKuala Lumpur, Malaysia
PenggantiAstro Bella
Laman sesawangwww.astro.com.my
Ketersediaan
Satelit
Malaysia AstroSaluran 109 (HD)

NAURA merupakan saluran di Astro yang merupakan sebuah saluran gaya hidup Muslim kontemporari dengan tawaran kandungan program Islamik dari dalam dan luar negara.

Saluran ini dilancarkan pada 1 Oktober 2018 [1]. Seleksi kandungan yang ditawarkan meliputi program yang memaparkan gaya hidup masyarakat Muslim masa kini, dokumentari, program bual bicara santai dan ceramah daripada tokoh ilmuwan terkemuka dari dalam dan luar negara[2], program adaptasi buku Islamik terlaris serta kandungan ringkas lagi padat yang menjawab persoalan asas mengenai Islam. Menariknya mengenai tawaran seleksi program di NAURA, setiap kandungan yang disajikan berpaksikan pada tiga elemen utama iaitu inspirasi, informatif dan hiburan. Selain itu, program di NAURA turut menampilkan ramai personaliti hit masa kini daripada pelbagai latar belakang berbeza yang sering dijadikan sumber inspirasi buat masyarakat Muslim terutamanya dalam kalangan generasi muda.

Mulai 1 Januari 2021, NAURA tersedia di Indonesia melalui satelit Telkom-4 dari Telkomsat.

Rancangan[sunting | sunting sumber]

NAURA tidak hanya membawakan kandungan tempatan sahaja tetapi juga antarabangsa.

Kandungan tempatan[sunting | sunting sumber]

Antara kandungan tempatan yang ditawarkan adalah ‘Naura Shares’; program perkongsian dari hati yang akan berlangsung dalam suasana santai dan penuh intimasi bersama penonton oleh individu seperti Min Luna, Lisa Surihani, Hanis Zalikha, Kamal Affendi dan Siu Lim, ‘Inspires’; program gaya hidup yang menampilkan personaliti Muslim dari pelbagai negara dengan latar belakang berbeza.

Tidak ketinggalan, rancangan bual bicara ‘Quran Tag with Ayesha & Ustazah Liyana Musfirah’[3] yang memaparkan cara unik untuk mendekatkan diri dengan Al-Quran bersama selebriti muda[4] seperti Sarah Suhairi, Aiman Tino dan As’ad Motawh serta rancangan variasi ‘Dua’s of the Believer’ yang memaparkan kisah perjalanan hidup yang dipilih oleh wanita-wanita hebat seperti Mizz Nina, Siu Lim dan Memem Khan. ‘Tuesday Love Letter’ pula merupakan adaptasi ‘newsletter’ dengan tajuk yang sama oleh penulis Aida Azlin yang dihantar kepada pengikutnya pada setiap hari Selasa.

Kandungan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Bagi tawaran kandungan Islamik antarabangsa pula, antaranya adalah ‘5 Times Salah in A City’; rancangan berkonsepkan travelog yang membawa penonton meneroka lima buah masjid dalam tempoh solat lima waktu, ‘Al Baqarah Series with Nouman Ali Khan’; kupasan terperinci ayat-ayat dalam surah Al-Baqarah oleh Ustaz Nouman Ali Khan, ‘Grand Mosque’; memaparkan kisah 40 bandar di Anatolia dan menyingkap sejarah tamadun masa lalu serta pelbagai program menarik yang lain.

Selain itu, NAURA juga menawarkan kandungan faktual terbitan IQRAA TV yang memaparkan pelbagai topik menarik antaranya sejarah Mekah dan Madinah, kisah hidup para Rasul dan Nabi serta zaman kegemilangan tamadun Islam.

Langganan[sunting | sunting sumber]

Saluran NAURA boleh didapati dengan melanggan pek Mustika. Selain NAURA, pek Mustika turut mengandungi saluran Astro Warna dan Astro Citra[5].

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]