Astro Oasis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Astro Oasis
Astro-oasis.jpg
JenisTelevisyen satelit swasta
NegaraMalaysia Malaysia
Brunei Brunei
Indonesia Indonesia
KetersediaanKebangsaan
SloganInspirasi Sanubari (2007-kini)
PemilikAstro
Tokoh utamaAhmad Fauzi
Tarikh pelancaran13 Oktober 2007

Astro Oasis merupakan saluran di Astro yang menampilkan gaya hidup keluarga untuk memenuhi citarasa penonton dari pelbagai usia yang tampil untuk menyajikan pengisian untuk santapan minda dan sanubari masyarakat. Astro Oasis turut memilih Heliza dan Mawi sebagai ikon saluran tersebut bersesuaian dengan konsep programnya yang berteraskan program ilmiah, maklumat, drama, dokumentari dan juga hiburan.

Saluran ini dilancarkan pada 13 Oktober 2007 jam 6.00 pagi di Saluran 106 dengan slogan "Inspirasi Sanubari". Ia akan menjadi platform untuk masyarakat Melayu memperolehi input yang membawa kepada kebaikan dan kedamaian selain menjadi sumber informasi tentang kehidupan umat Islam di seluruh dunia.

Rancangan-rancangan Astro Oasis telah ditayangkan di Astro Prima (saluran 105 Astro) seperti rancangan Trek Global, Cinta Madinah, Julia dan Ziarah telah disiarkan dari 13 September 2007 hingga 12 Oktober 2007 sebelum dilancarkan saluran Astro Oasis sepenuhnya di saluran 106 Astro. Sebelum itu, rancangan keIslaman seperti Ar-Rayyan, Hijrah Remaja, Ulamak Malaysia, & Bersama Dato Dr Fadzilah Kamsah pernah disiarkan di Astro Ria (saluran 104 Astro) telah disiarkan sebelum dipindahkan sepenuhnya ke Astro Oasis. Rancangan-rancangan yang kini ditayangkan adalah Alif, Formula Anggun, Hijrah Remaja, Arena Global, Riwayat Kamil, Ar-Rayyan, Jejak Rasul, Halal BIO dan Forum Perdana.

Astro Oasis akan datang di Singapura melalui Singtel TV Saluran 601

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]