Astro Citra

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Astro Citra
Astro Citra.png
Negara Malaysia
Kawasan siaran Malaysia
Ibu pejabatKuala Lumpur Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
Pengaturcaraan
BahasaMelayu
Format gambar16:9 HDTV (1080i)
Pemilikan
PemilikAstro Malaysia Holdings
Saluran kembarAstro Ria
Astro Prima
Astro Oasis
Astro Warna
Go Shop BAARU
Astro Rania
Astro Aura
Go Shop RUUMA
Sejarah
DilancarkanMalaysia 1 Jun 2009 (SD)
Malaysia 1 Oktober 2018 (HD)
MenggantikanAstro Kirana
Astro Mustika HD
DitutupMalaysiaBrunei 12 April 2021 (SD)
Brunei 1 April 2022 (HD)
Ketersediaan
Satelit
Malaysia AstroSaluran 108 (HD)
Malaysia NJOISaluran 108 (HD)
Media penstriman
Malaysia AstroAstro GO / On Demand

Astro Citra ialah saluran televisyen filem blockbuster 24 jam di Malaysia yang mulai siaran secara perdana tanggal 1 Jun 2009 untuk sebelum pelancar pakej Mustika dan menggantikan oleh Astro Kirana di saluran 122 yang dihentikan penyiaran pada 18 Mei 2009 kerana jumlah penonton yang rendah.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Astro Kirana di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Selepas bersiaran di Indonesia, Astro Kirana akan hadir di Malaysia memulakan siaran pertamanya pada 31 Ogos 2006 sempena menyambut Hari Kemerdekaan. Astro Kirana di Malaysia menyiarkan rancangan filem dari Malaysia tanpa mengira negara luar (Asia) bersiaran 24 jam setiap hari. Astro Kirana boleh dilihat di televisyen satelit berbayar Astro di nombor 122. Selain itu, slot terbaik disiarkan seperti Gemilang, Kirana Insomia, Klip Klip, Sinema Klasik, Sinema Pagi, dan lain-lain, malah boleh termasuk acara malam anugerah, contohnya Anugerah Filem Pendek.dan menyertai banyak pertandingan iaitu Skrin Amatur.

Lancarkan semula dan namakan semula[sunting | sunting sumber]

Pada 18 Mei 2009, Astro Kirana akan menghentikan penyiaran kerana bilangan penonton yang lebih rendah dan menukar nama saluran itu kepada Astro Citra. Astro Citra menayangkan program film dari Malaysia apapun antarabangaa (Thailand, Amerika Syarikat dan lain-lain) dengan sari kata dalam mana-mana bahasa dan mungkin termasuk telefilem keluaran sendiri yang disiarkan 24 jam satu hari. Astro Citra boleh dilihat di televisyen satelit berbayar Astro Citra di nombor 122 hanya untuk pelanggan pakej Mustika yang mengandungi tiga saluran diaktifkan. Slogan utama baharu yang digunakan oleh Astro Citra ialah Dunia Sinemaku, di mana, salah satu konsep saluran ini adalah berdasarkan komponen filem yang dibahagikan kepada beberapa bahagian dunia.

Lebih tepatnya, pada tanggal 1 Jun 2011, Astro Citra turut memperingati ulang tahun ke-2 dalam acara malam konsert yang menampilkan penyanyi terkenal di Malaysia bertemakan dunia perfileman untuk menghiburkan keluarga.

Pada 1 Oktober 2018, Astro Citra menukar siaran saluran filem itu kepada format kualiti HD dengan Astro Citra HD di nombor 134 untuk digantikan oleh saluran hiburan umum Astro Mustika HD kerana berhenti siaran. Program filem pertama dari saluran HD ini ialah Kampung Drift. Pada nombor 122 skrin mempunyai skrin 4:3 maka ia sebenarnya berubah menjadi 16:9. Kemudian Astro Citra HD menyiarkan rakaman filem komedi iaitu Senario yang tular dalam slot Malam Filem Melayu sebelum ini yang disiarkan selepas kejayaan sebuah rangkaian televisyen swasta, rupa-rupanya TV3.

Selepas Astro Citra, Astro Citra Plus melancarkan siaran pertamanya pada 27 November 2021 sebagai rancangan khas untuk mengadakan malam anugerah filem yang berasal dari budaya Cina yang dinamakan Golden Horse Awards di nomor 338.

Perubahan Nombor[sunting | sunting sumber]

Mulai 1 April 2020, nombor saluran Colors HD telah digantikan kepada saluran 116 dan Astro Citra kini bersiaran di saluran 108 (dahulunya di saluran 126).

Astro Citra kini bersiaran di Astro & NJOI saluran 108 dalam format HD (definisi tinggi). Saluran ini (Versi SD) telah ditamatkan pada 12 April 2021 sebelum menyambut bulan Ramadan yang jatuh pada 13 April 2021. Saluran ini ditamatkan di Kristal-Astro bermula 1 April 2022.

Slot Filem di Astro Citra[sunting | sunting sumber]

Sedang ditayangkan[sunting | sunting sumber]

 • Citra Exclusive
 • Citra Originals
 • Citra Vaganza
 • Malam Filem Melayu
 • Seram Sabtu

Tidak ditayangkan[sunting | sunting sumber]

 • Aksi Citra
 • Blockbuster Ahad
 • CineCitra
 • Dunia Citra
 • Pentas Asean
 • Senyum Isnin
 • Senyum Ahad
 • Teather Oriental

Drama bersiri di Astro Citra[sunting | sunting sumber]

Suatu Ketika[sunting | sunting sumber]

Pada awal penyiaran, saluran ini juga turut menyiarkan siri mini (kebanyakannya adalah kisah dongeng masa silam) pada setiap Rabu dan Khamis jam 9.00 malam.

Karya 12[sunting | sunting sumber]

Biografi istimewa karier 6 pengarah tersohor di Malaysia sempena projek Karya 12.

Bil Judul Tarikh Tayangan Pengarah Lakonan Lagu Tema Nota
1 Wau Kasih 30 April 2016 Sabri Yunus Pekin Ibrahim, Sharifah Sakinah, Sabri Yunus Mengisahkan tentang kisah pengorbanan seorang ayah untuk membantu keluarga namun ianya disalah erti oleh anak-anaknya.
2 Pangkalan Batu 6 1 Mei 2016 Remy Ishak, Fathia Latiff, Haleeda Mazlin, Anne Abdullah "Srikandi Cintamu" M. Nasir
3 Chalie 7 Mei 2016 Bernard Chauly Cristina Suzanne Stockstill, Akhmal Nazri, Nadiah Aqilah "Tenanglah" Takahara Suiko Jiwa wanita amat susah untuk difahami kisah Chalie yang menghadapi konflik diri sehingga menyebabkan dia terpaksa berpisah dengan suami tercinta. Namun dia mula melalui pelbagai cabaran tanpa suaminya.
4 Eropah, Here I Am 8 Mei 2016 Bront Palarae, Lila Baklesi, Nur Fazura
5 Syahadah Yang Hilang 14 Mei 2016 Ghaz Abu Bakar Lisa Surihani, Shafiq Kyle, Didie Alias Kisah kasih sayang seorang ibu yang sanggup mewarisi saka kecantikan keturunan kerana ingin menyelamatkan anaknya.
6 Lampu Merah 15 Mei 2016 Ucoop, Nora Danish, Pablo Amirul, Didie Alias "Romeo" nyanyian Stacy Si lelaki sukakan si perempuan, tanpa sedar yang si perempuan itu psiko & obses dengan cintanya. Cara untuk selamatkan diri hanya dengan jatuh cinta dengan si perempuan semula.
7 Alien Janda Baik 21 Mei 2016 Yusry Abdul Halim Cat Farish, Mimi Ernida, A.R. Badul
8 Rongples Rongtaim 22 Mei 2016 Kamal Adli, Tauke Jambu, Bell Ngasri, Ayahanda Rani Kulup, Kin Wah, Alvin Martin Kisah mengenai sebuah kemalangan yang berlaku di simpang jalan di antara 3 kereta melanggar Raja Report Malaysia telah menyebabkan huru-hara berlaku.

Astro Originals[sunting | sunting sumber]

Drama premium disiarkan di Astro Citra setiap Isnin di bawah jenama Astro Originals. Ia biasanya disiarkan sebanyak 8 episod.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]