Senarai saluran Astro

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan saluran-saluran yang terdapat di Astro mengikuti pakej yang ditawarkan.

Saluran televisyen[sunting | sunting sumber]

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya didapati oleh pelanggan Astro HD (B.yond) sahaja dan tidak boleh diterima oleh pelanggan biasa.

Pek Astro Family / Astro Family HD[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia kepada semua pelanggan Astro, dan pelanggan yang memilih pakej ini sahaja membayarkan yuran langganan yang terendah.
  • Diingatkan bahawa "saluran Preview" juga disenaraikan di sini kerana turut disertakan dengan setiap langganan Astro untuk masa tertentu, tetapi kemudian dipindahkan ke pakej yang berkenaan selepas itu. (Rujuk [N 1])
Saluran Nama
101 TV1
102 TV2
103 TV3
104 Astro Ria
105 Astro Prima
106 Astro Oasis
107 NTV7
108HD Colors HD
109 TV Okey
110HD Hello (HD)
111 ART Variety
114 TV AlHijrah
118HD Astro GO Shop Malay (HD)
119 TV9
120 Astro GO Shop Malay
121HD Astro Prima (HD)
122HD Astro Oasis (HD)
123HD Astro Ria (HD)
201 Astro Vaanavil
202 Astro Vellithirai
203 Makkal TV
231HD Astro Vinmeen HD
300HD iQIYI HD
301 Astro AEC
303HD Astro GO Shop Chinese (HD)
304HD Astro Xiao Tai Yang (HD)
305 TVB Classic
306HD Astro AEC (HD)
308HD Astro Quan Jia HD
321 CCM
325 Astro Xiao Tai Yang
334 CCTV-4
391 KBS World
392HD KBS World (HD)
393HD Sony ONE (HD)
501 Astro Awani
502 Bernama News Channel
509 CGTN
550 Nat Geo Wild
570HD Nat Geo Wild (HD)
601 Astro Tutor TV UPSR
602 Astro Tutor TV PT3
603 Astro Tutor TV SPM
610 Astro TVIQ
611 Astro Ceria
631HD Astro Ceria (HD)
637HD Disney XD (HD)
701 AXN
702 DIVA (sehingga 31 Disember 2019)
703 Asian Food Network (AFN)
707 TLC
708 8TV
711 FOX Life
720HD HITS (HD)
721HD AXN (HD)
722HD FOX Life (HD)
723HD DIVA (HD) (sehingga 31 Disember 2019)
724HD FOX (HD)
725HD Nat Geo People (HD)
727HD Food Network (HD)
728HD TLC (HD)
729HD KIX (HD)
730HD Asian Food Network (AFN) (HD)
800HD eGG Network (HD)
801 Astro Arena
802HD Astro Arena (HD)
817HD FOX Sports 3 (HD)
837 FOX Sports 3

Pek Astro Chuen Min / Astro Chuen Min HD[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia kepada semua pelanggan Astro, dan pelanggan yang memilih pakej ini sahaja membayarkan yuran langganan yang terendah.
  • Diingatkan bahawa "saluran Preview" juga disenaraikan di sini kerana turut disertakan dengan setiap langganan Astro untuk masa tertentu, tetapi kemudian dipindahkan ke pakej yang berkenaan selepas itu. (Rujuk [N 1])
  • Pakej ini tidak termasuk Astro Ria, Astro Ria HD, Astro Prima, Astro Prima HD, Astro Vaanavil dan Makkal TV.
Saluran Nama
101 TV1
102 TV2
103 TV3
106 Astro Oasis
107 NTV7
108HD Colors HD
109 TV Okey
110HD Hello (HD)
111 ART Variety
114 TV AlHijrah
118HD Astro GO Shop Malay (HD)
119 TV9
120 Astro GO Shop Malay
122HD Astro Oasis (HD)
202 Astro Vellithirai
231HD Astro Vinmeen HD
300HD iQIYI HD
301 Astro AEC
303HD Astro GO Shop Chinese (HD)
304HD Astro Xiao Tai Yang (HD)
305 TVB Classic
306HD Astro AEC (HD)
308HD Astro Quan Jia HD
316 CTi Asia
321 CCM
322 Celestial Movies
323 Phoenix InfoNews Channel
325 Astro Xiao Tai Yang
334 CCTV-4
391 KBS World
392HD KBS World (HD)
393HD Sony ONE (HD)
501 Astro Awani
502 Bernama News Channel
509 CGTN
550 Nat Geo Wild
570HD Nat Geo Wild (HD)
601 Astro Tutor TV UPSR
602 Astro Tutor TV PT3
603 Astro Tutor TV SPM
610 Astro TVIQ
611 Astro Ceria
631HD Astro Ceria (HD)
637HD Disney XD (HD)
701 AXN
702 DIVA (sehingga 31 Disember 2019)
703 Asian Food Network (AFN)
707 TLC
708 8TV
711 FOX Life
720HD HITS (HD)
721HD AXN (HD)
722HD FOX Life (HD)
723HD DIVA (HD) (sehingga 31 Disember 2019)
724HD FOX (HD)
725HD Nat Geo People (HD)
727HD Food Network (HD)
728HD TLC (HD)
729HD KIX (HD)
730HD Asian Food Network (AFN) (HD)
800HD eGG Network (HD)
801 Astro Arena
802HD Astro Arena (HD)
817HD FOX Sports 3 (HD)
837 FOX Sports 3

Pakej Prime[sunting | sunting sumber]

Pek Astro Dynasty (Mulai 12 Disember 2019)[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
307HD Astro Shuang Xing (HD)
310HD Astro Wah Lai Toi (HD)
311 Astro Wah Lai Toi
312 Phoenix Chinese Channel
313 TVB Entertainment News
314 TVB Xing He
317 TVBS-Asia
318HD Phoenix Chinese Channel (HD)
319HD TVB Xing He (HD)
324 Astro Shuang Xing
350HD Astro AOD (HD)
351-353 Astro AOD
361-363 Astro AOD
398 NHK World Premium

Astro Pek Filem[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
411 HBO
412 CINEMAX
413 FOX Movies
430HD FOX Familly Movies (HD)
431HD HBO (HD)
432HD CINEMAX (HD)
433HD FOX Movies (HD)
434HD FOX Action Movies (HD)
435HD tvN Movies (HD)

Pek Astro Sukan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
800HD eGG Network (HD)
811HD Astro SuperSport (HD)
812HD Astro SuperSport 2 (HD)
813HD Astro SuperSport 3 (HD)
814HD Astro SuperSport 4 (HD)
815HD FOX Sports (HD)
816HD FOX Sports 2 (HD)
817HD FOX Sports 3 (HD)
818HD beIN Sports (HD)
819HD beIN Sports MAX (HD)
820HD Eurosport (HD)
831 Astro SuperSport
832 Astro SuperSport 2
833 Astro SuperSport 3
834 Astro SuperSport 4
835 FOX Sports
836 FOX Sports 2
837 FOX Sports 3
840 Eurosport

Pakej Mini[sunting | sunting sumber]

Astro Pek Berita (12 Disember 2019)[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
511 CNN
512 BBC World News
513 Al Jazeera
518 CNBC
519 Bloomberg Television
521 ABC Australia
531HD CNN (HD)
532HD Sky News (HD)
533HD CNA (HD)
534HD BBC World News (HD)
535HD Al Jazeera (HD)
538HD CNBC (HD)

Pek Astro Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
551 Discovery Channel
553 National Geographic
554 Discovery Science
555 HISTORY
556 Animal Planet
571HD Discovery Asia (HD)
572HD Discovery Channel (HD)
573HD National Geographic (HD)
574HD Discovery Science (HD)
575HD HISTORY (HD)
576HD Animal Planet (HD)

Pek Astro Kanak-Kanak[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
612 Nickelodeon
613 Disney Junior
615 Disney Channel
616 Cartoon Network
632HD Nickelodeon (HD)
635HD Disney Channel (HD)
636HD Cartoon Network (HD)

Pek Astro Variasi[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
712 E! (sehingga 31 Disember 2019)
713 MTV Asia
715 Animax
716HD Crime + Investigation (HD)
717HD DMAX (HD)
718HD E! (HD) (sehingga 31 Disember 2019)
719HD Warner TV (HD)
726HD FX (HD)
731HD HGTV (HD)
732 Crime + Investigation
734 DMAX

Pakej Plus[sunting | sunting sumber]

Pek Astro Jade (Mulai 12 Disember 2019)[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
305 TVB Classic
313 TVB Entertainment News
314 TVB Xing He
317 TVBS-Asia
319HD TVB Xing He (HD)
326HD TVB Jade (HD)
327 Asian Action Channel
328 TVB Classic Movies

Pek Astro Emas[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
316 CTi Asia
323 Phoenix InfoNews Channel
332HD Astro Hua Hee Dai (HD)
333 Astro Hua Hee Dai

Pek Astro New Emperor (Mulai 12 Disember 2019)[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
307HD Astro Shuang Xing (HD)
309HD Celestial Movies (HD)
312 Phoenix Chinese Channel
318HD Phoenix Chinese Channel (HD)
316 CTi Asia
322 Celestial Movies
323 Phoenix InfoNews Channel
324 Astro Shuang Xing
332HD Astro Hua Hee Dai (HD)
333 Astro Hua Hee Dai

Pek Astro Sukan Lite[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
811HD Astro SuperSport (HD)
812HD Astro SuperSport 2 (HD)
831 Astro SuperSport
832 Astro Supersport 2

Pek Astro Sukan Fokus[sunting | sunting sumber]

  • Pakej tambahan ini untuk pelanggan Pek Sukan.
Saluran Nama
822HD Golf Channel (HD)
823HD Setanta Sports (HD)
824HD Astro Cricket (HD)

Pek Astro Mustika[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
124HD Astro Warna (HD)
125HD Naura (HD)
126HD Astro Citra (HD)
131 Astro Citra
132 Astro Warna

Pek Astro Indo[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
141 MNC Bintang
142 NET. Pelangi

Pek Astro Maharaja[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
211 Sun TV
212 Sun Music
213 Chutti TV
214 Adithya TV
234HD Sun TV (HD)

Pek Astro Chakravarthy[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
221 Jaya TV
222 Raj TV
223 Kalaignar TV
224 STAR Vijay
232HD STAR Vijay (HD)
233HD Colors Tamil (HD)

Pek Astro Korean[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
394HD Oh!K (HD)
395HD tvN Asia (HD)

Saluran tambahan[sunting | sunting sumber]

Astro First[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
480 Astro First
482-492 Astro First

Astro Best[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
481 Astro Best
467-479 Astro Best

Astro PPV Movies HD/PPV Movies UHD[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
495HD
496HD
497HD
Astro PPV Movies HD
498UHD
499UHD
Astro PPV Movies UHD

Saluran Premium[sunting | sunting sumber]

Astro Wah Lai Toi

Saluran Nama
310HD Astro Wah Lai Toi (HD)
311 Astro Wah Lai Toi

STAR Chinese Channel (Mulai 12 Disember 2019)

Saluran Nama
315HD STAR Chinese Channel (HD)

Celestial Movies

Saluran Nama
309HD Celestial Movies (HD)
322 Celestial Movies

BOO

Saluran Nama
404HD BOO (HD)

WWE Network

Saluran Nama
821HD WWE Network (HD)
841 WWE Network

Golf Channel

Saluran Nama
822HD Golf Channel (HD)

Setanta Sports

Saluran Nama
823HD Setanta Sports (HD)

Astro Cricket

Saluran Nama
824HD Astro Cricket (HD)

Astro Box Office Movies[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
130HD Astro Box Office Movies Tayangan Hebat (HD)
241HD Astro Box Office Movies Thangathirai (HD)
251HD Astro Box Office BollyOne HD

Pek Astro AOD Dragon[sunting | sunting sumber]

  • Pakej ini untuk bukan pelanggan Pek Astro Dynasty.
Saluran Nama
350HD Astro AOD (HD)
351-353 Astro AOD
361-363 Astro AOD

Saluran Ultra Definisi Tinggi (4K UHD)[sunting | sunting sumber]

  • Memerlukan dekoder jenis baru untuk tonton siaran UHD.
Saluran Nama
780UHD Astro UHD

Saluran khas[sunting | sunting sumber]

  • Dipertontonkan secara percuma atau berbayar untuk masa terhad.
Saluran Nama
?? Astro Supersport EURO 2020

Astro GO Eksklusif[sunting | sunting sumber]

  • Dibawakan khas untuk pelanggan Astro GO.
Nama
ANIPLUS (HD)
Comedy Central (HD)
DW (HD)
France 24 English (HD)
K-PLUS (HD)

Saluran radio Astro[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Bahasa
852 Hitz Inggeris
853 MY Cina
854 Lite Inggeris
855 Mix Inggeris
856 ERA Melayu
857 Sinar Melayu
858 Melody Mandarin
859 Raaga Tamil
860 SYOK Classic Rock Inggeris
861 SYOK Gold Inggeris
862 SYOK Opus Inggeris
863 Gegar Melayu
864 SYOK India Beat Hindi
865 SYOK Jazz Inggeris
866 SYOK Osai Tamil
867 SYOK Bayu Kadazan, Melayu
868 SYOK Kenyalang Iban, Melayu
869 Nasional FM Bahasa Melayu
870 Sabah V FM Bahasa Kadazan
871 Wai FM Bahasa Iban
872 TraXX FM Inggeris
873 Minnal FM Tamil
874 Ai FM Cina
875 Asyik FM Melayu
876 Zayan Melayu
877 Go Xuan Cina
882 Astro Arena Radio Melayu

Perkhidmatan interaktif[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
200 Astro Service Portal
480 Astro First
481 Astro Best

Harga[sunting | sunting sumber]

Semua pelanggan Astro mempunyai pakej Famili sebagai langganan minimum, tetapi lazimnya mereka juga melanggan pakej-pakej lain. Jadual di bawah menunjukkan harga langganan bagi kombinasi pakej yang berlainan. [1][Nota 1][Nota 2] Harga disebut dalam Ringgit Malaysia (RM).

Pakej Sahaja 2MN 3MN 4MN CL CL+2MN CL+3MN CL+4MN DP [Nota 3] DP+3MN DP+4MN DP+4MN
FA 39.95 55.95 60.90 65.95 52.95 64.95 69.95 84.95 92.90 104.90 109.90 124.90
FA+GD 50.90 62.90 67.90 82.90 65.90 77.90 82.90 97.90 105.85 117.85 122.85 137.85
FA+NE 59.90 71.90 76.90 91.90 [N 2] 114.85 126.85 131.85 146.85
FA+MV 75.95 84.95 88.95 93.95 90.95 99.95 103.95 108.95 130.90 139.90 143.90 148.90
FA+DY 79.95 89.95 93.95 99.95 94.95 104.95 108.95 114.95 119.90 129.90 133.90 139.90
FA+SU 97.95 100.95 104.95 109.95 112.95 115.95 119.95 124.95 137.90 140.90 144.90 149.90
FA+MV+GD 88.90 97.90 101.90 106.90 103.90 112.90 116.90 121.90 143.85 152.85 156.85 161.85
FA+DY+GD 92.90 102.90 106.90 112.90 107.90 117.90 121.90 127.90 132.85 142.85 146.85 152.85
FA+SU+GD 110.90 113.90 117.90 122.90 125.90 128.90 132.90 137.90 150.85 153.85 157.85 162.85
FA+MV+NE 97.90 106.90 110.90 115.90 [N 2] 152.85 161.85 165.85 170.85
FA+DY+NE 101.90 111.90 115.90 121.90 141.85 151.85 155.85 161.85
FA+SU+NE 119.90 122.90 126.90 131.90 159.85 162.85 166.85 171.85
FA+SK+1MN [Nota 4] 66.95 71.95 86.95 84.95 69.95 74.95 89.95 99.95 109.90 114.90 129.90 139.90
FA+GD+SK+1MN 67.90 72.90 87.90 97.90 82.90 87.90 102.90 112.90 122.85 127.85 142.85 152.85
FA+NE+SK+1MN 76.90 81.90 96.90 106.90 [N 2] 131.85 136.85 151.85 161.85
FA+MV+SK+1MN 89.95 93.95 98.95 104.95 104.95 108.95 113.95 119.95 144.90 148.90 153.90 159.90
FA+DY+SK+1MN 94.95 98.95 104.95 109.95 109.95 113.95 119.95 124.95 134.90 138.90 144.90 149.90
FA+SU+SK+1MN 105.95 109.95 114.95 119.95 120.95 124.95 129.95 134.95 145.90 149.90 154.90 159.90
FA+MV+GD+SK+1MN 102.90 106.90 111.90 117.90 117.90 121.90 126.90 132.90 157.85 161.85 166.85 172.85
FA+DY+GD+SK+1MN 107.90 111.90 117.90 122.90 122.90 126.90 132.90 137.90 147.85 151.85 157.85 162.85
FA+SU+GD+SK+1MN 118.90 122.90 127.90 132.90 133.90 137.90 142.90 147.90 158.85 162.85 167.85 172.85
FA+MV+NE+SK+1MN 111.90 115.90 120.90 126.90 [N 2] 166.85 170.85 175.85 181.85
FA+DY+NE+SK+1MN 116.90 120.90 126.90 131.90 156.85 160.85 166.85 171.85
FA+SU+NE+SK+1MN 127.90 131.90 136.90 141.90 167.85 171.85 176.85 181.85

Kunci:

  • FA = Family
  • MV = Movies
  • DY = Dynasty
  • SU = Super (MV+DY)

  • MN = Mini
  • SK = Sukan
  • GL = Gold (Plus)

  • NE = New Emperor (Plus)
  • CL = Celestial Movies
  • DP = AOD Dragon Pack

Nota:

  1. ^ Pelanggan baharu akan dikenakan RM 4.80 tambahan untuk langganan majalah AstroView.
  2. ^ Pelanggan yang mengubah pakej langganan mereka akan dikenakan bayaran RM10.
  3. ^ Pelanggan Dynasty membayar RM39.95, sementara yang tidak melanggan membayar RM54.95.
  4. ^ Memerlukan sekurang-kurangnya satu pakej mini untuk melanggan.

Pakej Tambahan[sunting | sunting sumber]

Nama pakej Harga tambahan
Maharaja RM 12.95 RM 20.95
Chakravarthy RM 13.00
ABO Movies Thangathirai RM 6.95 RM 15.95
ABO Movies Tayangan Hebat RM 9.95
ABO Sports Bergantung kepada acara

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Saluran Preview – boleh diterima oleh semua pengguna sehingga pemberitahuan akan datang dari Astro.
  2. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan cel tidak disediakan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Susunan Pakej dan Saluran, diterima pada 14 November 2008.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]