Senarai saluran Astro

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan saluran-saluran yang terdapat di Astro mengikut pakej yang ditawarkan.

Saluran televisyen[sunting | sunting sumber]

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya didapati oleh pelanggan Astro B.yond sahaja dan tidak boleh diterima oleh pelanggan biasa.


Astro Family Pack/Astro Family HD Pack[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia kepada semua pelanggan Astro, dan pelanggan yang memilih pakej ini sahaja membayarkan yuran langganan yang terendah.
  • Diingatkan bahawa "saluran Preview" juga disenaraikan di sini kerana turut disertakan dengan setiap langganan Astro untuk masa tertentu, tetapi kemudian dipindahkan ke pakej yang berkenaan selepas itu. (Rujuk [N 1])
Saluran Nama Huraian
101 RTM TV1 Saluran terestial umum berasaskan berita (juga terdapat di Singapura melalui StarHub TV)
102 RTM TV2 Saluran terestial umum berasaskan hiburan sekeluarga
103 TV3 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
104 Astro Ria Saluran berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui Singtel TV)
105 Astro Prima Saluran berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui Singtel TV)
106 Astro Oasis Saluran gaya hidup Melayu dan Islam terbitan sendiri
107 NTV7 Saluran swasta umum berbahasa Mandarin dan Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
108HD Tara HD Saluran pelbagai hiburan Bollywood berbahasa Hindi dalam HD
109 RTM TVi Saluran info TV dari Sabah & Sarawak
111 ART Saluran pelbagai ragam berbahasa Arab dari Negara Timur Tengah
114 TV AlHijrah Saluran terestial berunsur Islamiah pertama berbahasa Melayu
118HD Astro GO Shop Malay HD Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu dalam HD
119 TV9 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
120 Astro GO Shop Malay Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu
123HD Astro Ria HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
135HD Astro Maya HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
201 Astro Vaanavil Saluran hiburan Tamil terbitan sendiri
202 Astro Vellithirai Saluran filem Tamil susunan sendiri
203 Makkal TV Saluran budaya dan bahasa Tamil dari India
231HD Astro Vinmeen HD Saluran HD berbahasa Tamil pertama
300HD Astro Xi Yue HD Saluran berbahasa Kantonis, Cina dan Hokkien dalam bentuk HD terbitan sendiri (saluran HD ini yang kali pertama di NJOI)
301 Astro AEC Saluran berbahasa Cina terbitan sendiri
303HD Astro GO Shop Chinese HD Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Cina dalam HD
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong
306HD Astro AEC HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
308HD Astro Quan Jia HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
321 Celestial Classic Movies Saluran filem klasik berbahasa Cina 24/7 sehari
325 Astro Xiao Tai Yang Saluran Kanak-kanak berbahasa Cina terbitan sendiri
334 CCTV-4 Saluran negara China berita, hiburan, pendidikan, sukan dan dokumentari terbitan sendiri
391 KBS World Saluran hiburan antarabangsa dari Republik Korea (ROK)
392HD KBS World HD Saluran hiburan antarabangsa dari ROK dalam bentuk HD
393HD ONE HD Saluran hiburan Republik Korea dan Asia dalam format HD.
501 Astro Awani Saluran berita berbahasa Melayu terbitan sendiri
502 Bernama News Channel (BNC) Saluran berita dalam empat bahasa milik BERNAMA
509 CGTN Saluran berita antarabangsa berbahasa Inggeris milik CCTV
550 Nat Geo Wild Saluran dokumentari dalam empat bahasa - Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil
601 Astro Tutor TV UPSR Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar UPSR
602 Astro Tutor TV PT3 Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)
603 Astro Tutor TV SPM Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar SPM
610 Astro TVIQ Saluran belajar sambil berhibur terbitan sendiri
611 Astro Ceria Saluran kanak-kanak berbahasa Melayu terbitan sendiri
617 Disney XD Saluran kanak-kanak antarabangsa dalam empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil)
637HD Disney XD HD Saluran kanak-kanak antarabangsa empak bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil) dalam HD
701 AXN Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris
702 DIVA Saluran filem Inggeris (dahulu dikenali sebagai Hallmark Channel)
703 AFC Saluran masakan serantau berbahasa Inggeris
707 TLC Saluran pelancongan dan riadah berbahasa Inggeris
708 8TV Saluran swasta umum berbahasa Inggeris dan Mandarin serta Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
720HD HITS HD Siaran rancangan popular retro dalam bentuk HD
721HD AXN HD Siaran serentak AXN dalam bentuk HD
723HD DIVA HD Siaran serentak DIVA dalam bentuk HD
724HD FOX HD Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris dalam bentuk HD
725HD Nat Geo People HD Saluran dokumentari antarabangsa berbahasa Inggeris dalam bentuk HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
726HD FX HD Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris dalam bentuk HD
727HD Food Network HD Saluran tentang masakan-masakan antarabangsa dalam bentuk HD
729HD Kix HD Saluran filem aksi Hollywood dan Asia dalam HD
801 Astro Arena Saluran sukan tempatan 24 jam berbahasa Melayu pertama terbitan sendiri
802HD Astro Arena HD Saluran sukan tempatan 24 jam berbahasa Melayu dalam bentuk HD terbitan sendiri
808HD eGG HD Saluran e-sukan yang pertama di Malaysia
818 Fox Sports 3 Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
830HD Fox Sports 3 HD Saluran sukan HD terbitan FOX Sports (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)

Astro Chuen Min Pack/Astro Chuen Min HD Pack[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia kepada semua pelanggan Astro, dan pelanggan yang memilih pakej ini sahaja membayarkan yuran langganan yang terendah.
  • Diingatkan bahawa "saluran Preview" juga disenaraikan di sini kerana turut disertakan dengan setiap langganan Astro untuk masa tertentu, tetapi kemudian dipindahkan ke pakej yang berkenaan selepas itu. (Rujuk [N 1])
  • Pakej ini tidak termasuk Astro Ria, Astro Ria HD, Astro Prima, Astro Vaanavil dan Makkal TV.
Saluran Nama Huraian
101 RTM TV1 Saluran terestial umum berasaskan berita (juga terdapat di Singapura melalui starhub TV)
102 RTM TV2 Saluran terestial umum berasaskan hiburan sekeluarga
103 TV3 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
106 Astro Oasis Saluran gaya hidup Melayu dan Islam terbitan sendiri
107 NTV7 Saluran swasta umum berbahasa Mandarin dan Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
108HD Tara HD Saluran pelbagai hiburan Bollywood berbahasa Hindi dalam HD
109 RTM TVi Saluran info TV dari Sabah & Sarawak
111 ART Saluran pelbagai ragam berbahasa Arab dari Negara Timur Tengah
114 TV AlHijrah Saluran terestial berunsur Islamiah pertama berbahasa Melayu
118HD Astro GO Shop Malay HD Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu dalam HD
119 TV9 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
120 Astro GO Shop Malay Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu
135HD Astro Maya HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
202 Astro Vellithirai Saluran filem Tamil susunan sendiri
231HD Astro Vinmeen HD Saluran HD berbahasa Tamil pertama
300HD Astro Xi Yue HD Saluran berbahasa Kantonis, Cina dan Hokkien dalam bentuk HD terbitan sendiri (saluran HD ini yang kali pertama di NJOI)
301 Astro AEC Saluran berbahasa Cina terbitan sendiri
303HD Astro GO Shop Chinese HD Saluran membeli belah dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Cina dalam-q HD
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong
306HD Astro AEC HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
308HD Astro Quan Jia HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia (juga terdapat di Astro New Emperor Pack atau Astro Pek Emas)
321 Celestial Classic Movies Saluran filem klasik berbahasa Cina 24/7 sehari
322 Celestial Movies Saluran filem berbahasa Cina 24/7 sehari (juga terdapat di Astro New Emperor Pack atau saluran berpremium tapi untuk menonton versi HD, sila melanggan Servis HD dengan New Emperor Pack atau saluran berpremium)
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
325 Astro Xiao Tai Yang Saluran Kanak-kanak berbahasa Cina terbitan sendiri
334 CCTV-4 Saluran negara China berita, hiburan, pendidikan, sukan dan dokumentari terbitan sendiri
391 KBS World Saluran hiburan antarabangsa dari Republik Korea (ROK)
392HD KBS World HD Saluran hiburan antarabangsa dari ROK dalam bentuk HD
393HD ONE HD Saluran hiburan Republik Korea dan Asia dalam format HD.
501 Astro Awani Saluran berita berbahasa Melayu terbitan sendiri
502 Bernama News Channel (BNC) Saluran berita dalam empat bahasa milik BERNAMA
509 CGTN Saluran berita antarabangsa berbahasa Inggeris milik CCTV
550 Nat Geo Wild Saluran dokumentari dalam empat bahasa - Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil
601 Astro Tutor TV UPSR Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar UPSR
602 Astro Tutor TV PT3 Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)
603 Astro Tutor TV SPM Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar SPM
610 Astro TVIQ Saluran belajar sambil berhibur terbitan sendiri
611 Astro Ceria Saluran kanak-kanak berbahasa Melayu terbitan sendiri
617 Disney XD Saluran kanak-kanak antarabangsa dalam empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil)
637HD Disney XD HD Saluran kanak-kanak antarabangsa empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil) dalam HD
701 AXN Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris
702 Diva Saluran filem Inggeris (dahulu dikenali sebagai Hallmark Channel)
703 AFC Saluran masakan serantau berbahasa Inggeris
707 TLC Saluran pelancongan dan riadah berbahasa Inggeris
708 8TV Saluran swasta umum berbahasa Inggeris dan Mandarin serta Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
720HD HITS HD Siaran rancangan popular retro dalam bentuk HD
721HD AXN HD Siaran serentak AXN dalam bentuk HD
723HD DIVA HD Siaran serentak DIVA dalam bentuk HD
724HD FOX HD Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris dalam bentuk HD
725HD Nat Geo People HD Saluran dokumentari antarabangsa berbahasa Ingeris dalam bentuk HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
726HD FX HD Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris dalam bentuk HD
727HD Food Network HD Saluran tentang masakan-masakan antarabangsa dalam bentuk HD
729HD Kix HD Saluran filem aksi Hollywood dan Asia dalam HD
801 Astro Arena Saluran sukan tempatan 24 jam berbahasa Melayu pertama terbitan sendiri
802HD Astro Arena HD Saluran sukan tempatan 24 jam berbahasa Melayu dalam bentuk HD terbitan sendiri
808HD eGG HD Saluran e-sukan yang pertama di Malaysia
818 Fox Sports 3 Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
830HD Fox Sports 3 HD Saluran sukan HD terbitan FOX Sports (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)

Pakej Prime[sunting | sunting sumber]

Astro Dynasty Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
307HD Astro Shuang Xing HD Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun dalam HD terbitan sendiri (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
310HD Astro Wah Lai Toi HD Saluran berbahasa Kantonis dalam HD terbitan sendiri
311 Astro Wah Lai Toi Saluran berbahasa Kantonis terbitan sendiri
312 Phoenix Television Saluran berbahasa Cina dari Hong Kong (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
313 TVB Entertainment Saluran berita hiburan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong
314 TVB Xing He Saluran drama pilihan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong
317 TVBS-Asia Saluran berbahasa Mandarin dari Republik China Taiwan
324 Astro Shuang Xing Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun terbitan sendiri (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
350HD Astro On Demand HD Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong pertama dalam bentuk HD (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
351-353 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 8.30 malam (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
361-363 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 9.30 malam (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
398 NHK World Saluran hiburan antarabangsa dari Jepun

Astro Movies Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
411 HBO Saluran filem Inggeris terbitan HBO
412 Cinemax Saluran filem Inggeris terbitan HBO
413 Fox Movies Saluran filem Inggeris terbitan Fox Movies.
430HD Fox Familly Movies HD Siaran Fox Familly Movies dalam format HD.
431HD HBO HD Siaran serentak HBO dalam format HD
433HD Fox Movies HD Siaran Fox Movies dalam format HD.
434HD Fox Action Movies HD Siaran Fox Action Movies dalam format HD.
435HD tvN Movies HD Filem dari negara ROK dalam definasi tinggi. (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)

Astro Sports Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
808HD eGG HD Saluran e-sukan yang pertama di Malaysia
810 Astro SuperSport Saluran sukan terbitan sendiri
811 Astro SuperSport 2 Saluran sukan terbitan sendiri
812 Fox Sports Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
813 Fox Sports 2 Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
814 Eurosport Saluran sukan dari Eropah
816 Astro SuperSport 3 Saluran sukan terbitan sendiri
817 Astro SuperSport 4 Saluran sukan terbitan sendiri
829HD Fox Sports 2 HD Saluran sukan HD terbitan FOX Sports. (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
831HD Astro SuperSport HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
832HD Fox Sports HD Saluran sukan HD terbitan FOX Sports. (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
833HD Astro SuperSport 2 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
834HD Astro SuperSport 3 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
836HD Astro SuperSport 4 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
837HD BeIN Sports Saluran bola sepak dari negara Eropah dalam HD

Pakej Mini[sunting | sunting sumber]

Astro Pek Berita[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
511 CNN Saluran berita dunia dari Amerika Syarikat
512 BBC World News Saluran berita dunia dari England
513 Al Jazeera Saluran rujukan bagi peristiwa di Timur Tengah (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
518 CNBC Saluran berita saham dan kewangan
519 Bloomberg TV Saluran berita saham dan kewangan (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
521 Australia Plus Television Saluran berita dunia dari Australia (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
532HD Sky News HD Saluran berita dunia dari England dalam format HD

Astro Pek Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
551 Discovery Channel Saluran dokumentari terbitan Discovery Communications
553 National Geographic Channel Saluran dokumentari terbitan National Geographic
554 Discovery Science Saluran dokumentari sains terbitan Discovery Communications
555 History Saluran dokumentari sejarah terbitan AAEN
556 Animal Planet Saluran dokumentari zoologi terbitan Discovery Communications
571HD Discovery Asia Dokumentari sains, teknologi dan sejarah terpilih dalam bentuk HD
573HD National Geographic Channel HD Dokumentari NGC terpilih dalam bentuk HD
575HD History HD Dokumentari History pilihan dalam bentuk HD

Astro Pek Kanak-Kanak[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
612 Nickelodeon Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu and Inggeris
613 Disney Junior Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu and Inggeris
615 Disney Channel Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu and Inggeris
616 Cartoon Network Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu and Inggeris
619 Zoo Moo Saluran rancangan kanak-kanak berasaskan hidupan liar

Astro Pek Variasi[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
709HD Lifetime HD Memaparkan gaya hidup, filem, drama, memasakan dan bersemangat kontemporari berkaitan untuk wanita dalam format HD
711 Fox Life Saluran hiburan terbitan Fox.
712 E! Saluran gosip & hiburan
713 MTV Saluran muzik terbitan MTV Networks, bertapak di Singapura
715 Animax Saluran animasi Jepun (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
719HD Warner TV Saluran Hiburan in U.S. (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
722HD Fox Life HD Saluran hiburan terbitan Fox dalam format HD

Pakej Plus[sunting | sunting sumber]

Astro Jade Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Family Pack atau Chuen Min Pack, jika anda tak langgan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
313 TVB Entertainment Saluran berita hiburan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika anda tak langgan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
314 TVB Xing He Saluran drama pilihan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika anda tak langgan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
317 TVBS-Asia Saluran berbahasa Mandarin dari Republik China Taiwan (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika anda tak langgan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
326HD TVB Jade HD Sebuah saluran kantonis disesuaikan untuk Malaysia memakan drama TVB terkini pada hari yang sama seperti rakan-rakan Hong Kong
327 Asian Action Channel Sebuah saluran aksi dalam bahasa Kantonis
328 TVB Classic Movies Sebuah saluran filem klasik dalam bahasa Kantonis

Astro Pek Emas[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
332HD Astro Hua Hee Dai HD Saluran berbahasa Hokkien dalam HD terbitan sendiri
333 Astro Hua Hee Dai Saluran berbahasa Hokkien terbitan sendiri

Astro New Emperor Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
307HD Astro Shuang Xing HD Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun dalam HD terbitan sendiri
309HD Celestial Movies HD Saluran filem berbahasa Cina dalam HD 24/7 sehari
312 Phoenix Television Saluran berbahasa Cina dari Hong Kong
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia
322 Celestial Movies Saluran filem berbahasa Cina 24/7 sehari
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
324 Astro Shuang Xing Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun terbitan sendiri
332HD Astro Hua Hee Dai HD Saluran berbahasa Hokkien dalam HD terbitan sendiri
333 Astro Hua Hee Dai Saluran berbahasa Hokkien terbitan sendiri

Astro Sports Lite Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
810 Astro SuperSport Saluran sukan terbitan sendiri
811 Astro Supersport 2 Saluran sukan terbitan sendiri
831HD Astro SuperSport HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
833HD Astro SuperSport 2 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri

Astro Sports Focus Pack[sunting | sunting sumber]

  • Pakej tambahan ini untuk pelangan Astro Sports Pack
Saluran Nama Huraian
835HD GOLF Channel HD Saluran sukan golf dalam format HD
838HD Astro Cricket Saluran sukan kriket dalam bentuk format HD terbitan sendiri
839HD Setanta Sports Saluran sukan dalam bentuk format HD terbitan sendiri

Astro Pek Mustika[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
124HD Astro Warna HD Saluran komedi berbahasa Melayu dalam bentuk HD terbitan sendiri
131 Astro Citra Saluran filem dari Malaysia dan seluruh Asia terbitan sendiri
132 Astro Warna Saluran komedi berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui StarHub TV)
133 Astro Bella Saluran khusus gaya hidup wanita, telenovela dari Amerika Latin, Filipina dan Drama tempatan dari Malaysia
134HD Astro Mustika HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti

Astro Indo Pek[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
141 Bintang Memaparkan Drama sinetron atau Filem dari indonesia.
142 Pelangi Memaparkan Hiburan dan gaya hidup Drama sinetron dari indonesia.

Astro Maharaja Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
211 Sun TV Saluran hiburan berbahasa Tamil
212 Sun Music Saluran muzik berbahasa Tamil
213 Chutti TV Saluran kanak-kanak berbahasa Tamil
214 Adithya TV Saluran komedi berbahasa Tamil

Astro Chakravarthy Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
221 Jaya TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
222 Raj TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
223 Kalaignar TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
224 Star Vijay Saluran hiburan Bahasa Tamil

Astro Pek Korea[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
394HD Oh! K HD Saluran drama dan hiburan variety Korea. Kerjasama Turner dan MBC dalam HD
395HD TVN HD Saluran hiburan dan drama dari Korea dalam HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)

Astro Metro Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
731HD HGTV HD Saluran terkemuka dan gaya hidup yang jenama hiburan berbahasa Inggeris dalam format HD terbitan HGTV.
732 Crime & Investigation Network Saluran jenayah & penyiasatan berbahasa Inggeris.
733 EVE Saluran gaya hidup kaum wanita berbahasa Inggeris.
734 DMAX Saluran gaya hidup kaum lelaki berbahasa Inggeris.
736 Fyi Saluran gaya hidup kontemporari untuk inspirasi, imaginasi dan inovasi anda berbahasa Inggeris.

Saluran tambahan[sunting | sunting sumber]

Astro First[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
480 Astro First Saluran menu filem
482-492 Astro First Saluran filem tempatan, Tamil dan Mandarin terbaru dari pawagam dalam format SD

Astro Best[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
481 Astro Best Saluran menu filem
467-479 Astro Best Saluran filem antarabangsa terbaru dari pawagam dalam format SD

Astro PPV Movies HD[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
495HD
496HD
497HD
Astro PPV Movies HD Siaran terpilih filem Astro Best atau Astro First dalam format HD

Saluran Premium[sunting | sunting sumber]

Saluran Boo Huraian
310HD Astro njoi Saluran berbahasa Kantonis dalam HD terbitan sendiri
311 Astro Wai Lai Toi Saluran berbahasa Kantonis terbitan sendiri
Saluran Nama Huraian
315 STAR Chinese Channel Saluran hiburan Mandarin yang terkemuka di rantau Asia (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
Saluran Nama Huraian
309HD Celestial Movies HD Saluran filem berbahasa Cina dalam HD 24/7 sehari
322 Celestial Movies Saluran filem berbahasa Cina 24/7 sehari
Saluran Nama Huraian
618 BabyTV Saluran khas untuk bayi dan kanak-kanak kecil serta ibu bapa mereka
Saluran Boo Huraian
404HD Boo Saluran filem-filem seram terbaik dan mengerikan dalam format HD terbitan sendiri
Saluran Nama Huraian
456HD A-List HD Saluran Filem yang diiktiraf dan pernah memenangi anugerah dalam format HD
Saluran Nama Huraian
835HD GOLF Channel HD Saluran sukan golf dalam format HD
Saluran Nama Huraian
820 WWE Network Saluran sukan terbitan WWE Network
840HD WWE Network HD Saluran sukan terbitan WWE Network
Saluran Nama Huraian
838HD Astro Cricket Saluran sukan kriket dalam bentuk format HD terbitan sendiri
Saluran Nama Huraian
839HD Setanta Sports Saluran sukan dalam bentuk format HD terbitan sendiri

Astro Box Office[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
130 Astro Box Office Movies Tayangan Hebat Saluran filem Asia Bahasa Malaysia / Korea, Inggeris & Thailand terkini
241 Astro Box Office Movies Thangathirai Saluran Filem Tamil baru
251HD Astro Box Office BollyOne HD Saluran Filem Bollywood dalam HD
825 Astro Box Office Sport Saluran sukan dalam SD (Jika Ada)
845HD Astro Box Office Sport HD Saluran sukan dalam HD (Jika Ada)

Astro On Demand Dragon Pack[sunting | sunting sumber]

  • Pakej ini untuk bukan pelangan Astro Dynasty Pack
Saluran Nama Huraian
350HD Astro On Demand HD Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong pertama dalam bentuk HD
351-353 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 8.30 malam
361-363 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 9.30 malam

Astro GO Eksklusif[sunting | sunting sumber]

  • Salura ini untuk khas untuk Pelanggan Astro GO
Nama Huraian
Comedy Central Paling ketara di dunia jenama, Comedy Central adalah destinasi utama untuk dos harian LOL anda. Sebagai rangkaian komedi pertama dan satu-satunya, perkataan 4 huruf kegemaran kami adalah ROFL dan kami mengambil perniagaan lucu dengan serius dengan pertunjukan kami yang memenangi anugerah.Terima kasih kegemaran penggemar seperti The Daily Show, Lip Sync Battle, SNL , Panggang, istimewa dan banyak lagi!
Aniplus Asia Platform terunggul untuk interaksi melalui anime Jepun dan budaya J-Pop, menjanjikan rancangan eksklusif serta-merta selepas tayangan Jepun setiap minggu sepanjang tahun.
KPLUS K-PLUS rangkaian hiburan Korea terunggul yang menyajikan penonton Asia dengan siri drama dan program hiburan ekslusif dari penyiar utama TV di Korea.
DW English Deutsche Welle (DW) ialah penyiar antarabangsa Jerman dan sumber yang dipercayai untuk berita dan maklumat yang boleh dipercayai dengan kandungan dalam 30 bahasa. Saluran utama DW menyediakan analisis dan pandangan kepada penonton di seluruh dunia, melaporkan isu-isu penting dalam Bahasa Inggeris 24/7. Dengan berita berterusan, ciri khas dan rancangan ceramah yang meliputi segala-galanya dari perniagaan, sains dan politik kepada budaya dan sukan, DW membawa orang lebih dekat dengan apa yang paling penting yang dibuat di Jerman, dibuat untuk minda.

Saluran Yang Akan Datang[sunting | sunting sumber]

Siaran terestrial TV Digital Percuma mulai pada 2018, Saluran terestrial dalam definisi tinggi dengan nombor saluran yang berikutnya:

Saluran radio Astro[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Format Bahasa Radio icon.png Cell phone icon.svg
852 Hitz.FM CHR / Top 40 Inggeris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
853 My FM Kontemporari Dewasa Cina Cina Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
854 Lite FM Easy Listening / Soft AC Inggeris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
855 Mix FM Kontemporari Inggeris Dewasa Terhangat Inggeris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
856 Era FM Kontemporari Melayu Dewasa Terhangat Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png DENGAR
857 Sinar FM Melayu Klasik Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
858 Melody FM Mandarin 90-an Mandarin Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
859 THR Raaga Kontemporari Dewasa Tamil Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
860 Classic Rock Rock Klasik Inggeris
861 Golden Oldies Oldies Inggeris
862 Opus Muzik klasikal Inggeris
863 THR Gegar Kontemporari Dewasa Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png DENGAR
864 India Beat Kontemporari Pop India Utara Hindi
865 Jazz Mainstream Jazz Inggeris
866 Osai FM India Tamil
867 Bayu Radio FM Sabah Kadazan, Melayu
868 Radio Kenyalang Sarawak Iban, Melayu
869 Nasional FM RTM Bahasa Melayu

Stesen Bahasa Melayu 24 jam dengan menggunakan slogan ''Sentiasa Di Hati''

870 V FM RTM Sabah Bahasa Kadazan Checkbox - 2.png
871 Wai FM RTM Sarawak Bahasa Iban Checkbox - 2.png
872 TraXX FM RTM Inggeris Checkbox - 2.png
873 Minnal FM RTM Tamil Checkbox - 2.png
874 Ai FM RTM Cina Checkbox - 2.png
875 Asyik FM RTM Melayu Checkbox - 2.png
876 Zayan Kontemporari Muslim moden Melayu Checkbox - 2.png
877 Go Xuan jenama Kontemporari digital Cina yang pertama Cina Checkbox - 2.png

KUNCI:

Radio icon.png Menunjukkan boleh didapati sebagai radio FM terestrial
Cell phone icon.svg Menunjukkan boleh didapati pada Maxis3G (Maxis TV)
Semua saluran Radio adalah percuma untuk semua pelanggan Astro dan NJOI

Perkhidmatan interaktif[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
200 Astro Servis Portal Saluran menu pelbagai pakej ASTRO

Harga[sunting | sunting sumber]

Semua pelanggan Astro mempunyai pakej Famili sebagai langganan minimum, tetapi lazimnya mereka juga melanggan pakej-pakej lain. Jadual di bawah menunjukkan harga langganan bagi kombinasi pakej yang berlainan. [1][Nota 1][Nota 2] Harga disebut dalam Ringgit Malaysia (RM).

Pakej Sahaja 2MN 3MN 4MN CL CL+2MN CL+3MN CL+4MN DP [Nota 3] DP+3MN DP+4MN DP+4MN
FA 39.95 55.95 60.90 65.95 52.95 64.95 69.95 84.95 92.90 104.90 109.90 124.90
FA+GD 50.90 62.90 67.90 82.90 65.90 77.90 82.90 97.90 105.85 117.85 122.85 137.85
FA+NE 59.90 71.90 76.90 91.90 [N 2] 114.85 126.85 131.85 146.85
FA+MV 75.95 84.95 88.95 93.95 90.95 99.95 103.95 108.95 130.90 139.90 143.90 148.90
FA+DY 79.95 89.95 93.95 99.95 94.95 104.95 108.95 114.95 119.90 129.90 133.90 139.90
FA+SU 97.95 100.95 104.95 109.95 112.95 115.95 119.95 124.95 137.90 140.90 144.90 149.90
FA+MV+GD 88.90 97.90 101.90 106.90 103.90 112.90 116.90 121.90 143.85 152.85 156.85 161.85
FA+DY+GD 92.90 102.90 106.90 112.90 107.90 117.90 121.90 127.90 132.85 142.85 146.85 152.85
FA+SU+GD 110.90 113.90 117.90 122.90 125.90 128.90 132.90 137.90 150.85 153.85 157.85 162.85
FA+MV+NE 97.90 106.90 110.90 115.90 [N 2] 152.85 161.85 165.85 170.85
FA+DY+NE 101.90 111.90 115.90 121.90 141.85 151.85 155.85 161.85
FA+SU+NE 119.90 122.90 126.90 131.90 159.85 162.85 166.85 171.85
FA+SK+1MN [Nota 4] 66.95 71.95 86.95 84.95 69.95 74.95 89.95 99.95 109.90 114.90 129.90 139.90
FA+GD+SK+1MN 67.90 72.90 87.90 97.90 82.90 87.90 102.90 112.90 122.85 127.85 142.85 152.85
FA+NE+SK+1MN 76.90 81.90 96.90 106.90 [N 2] 131.85 136.85 151.85 161.85
FA+MV+SK+1MN 89.95 93.95 98.95 104.95 104.95 108.95 113.95 119.95 144.90 148.90 153.90 159.90
FA+DY+SK+1MN 94.95 98.95 104.95 109.95 109.95 113.95 119.95 124.95 134.90 138.90 144.90 149.90
FA+SU+SK+1MN 105.95 109.95 114.95 119.95 120.95 124.95 129.95 134.95 145.90 149.90 154.90 159.90
FA+MV+GD+SK+1MN 102.90 106.90 111.90 117.90 117.90 121.90 126.90 132.90 157.85 161.85 166.85 172.85
FA+DY+GD+SK+1MN 107.90 111.90 117.90 122.90 122.90 126.90 132.90 137.90 147.85 151.85 157.85 162.85
FA+SU+GD+SK+1MN 118.90 122.90 127.90 132.90 133.90 137.90 142.90 147.90 158.85 162.85 167.85 172.85
FA+MV+NE+SK+1MN 111.90 115.90 120.90 126.90 [N 2] 166.85 170.85 175.85 181.85
FA+DY+NE+SK+1MN 116.90 120.90 126.90 131.90 156.85 160.85 166.85 171.85
FA+SU+NE+SK+1MN 127.90 131.90 136.90 141.90 167.85 171.85 176.85 181.85

Kunci:

  • FA = Family
  • MV = Movies
  • DY = Dynasty
  • SU = Super (MV+DY)
  • MN = Mini
  • SK = Sukan
  • GL = Gold (Plus)
  • NE = New Emperor (Plus)
  • CL = Celestial Movies
  • DP = AOD Dragon Pack

Nota:

  1. ^ Pelanggan baharu akan dikenakan RM 4.80 tambahan untuk langganan majalah AstroView.
  2. ^ Pelanggan yang mengubah pakej langganan mereka akan dikenakan bayaran RM10.
  3. ^ Pelanggan Dynasty membayar RM39.95, sementara yang tidak melanggan membayar RM54.95.
  4. ^ Memerlukan sekurang-kurangnya satu pakej mini untuk melanggan.

Pakej Tambahan[sunting | sunting sumber]

Nama pakej Harga tambahan
Maharaja RM 12.95 RM 20.95
Chakravarty RM 13.00
ABO Movies Thangathirai RM 6.95 RM 15.95
ABO Movies Tayangan Hebat RM 9.95
ABO Sports Bergantung kepada acara

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Saluran Preview – boleh diterima oleh semua pengguna sehingga pemberitahuan akan datang dari Astro.
  2. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan cel tidak disediakan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Susunan Pakej dan Saluran, diterima pada 14 November 2008.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]