Our Airline

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Our Airline
Nauru Airlines
Syarikat Penerbangan Our Airline
Syarikat Penerbangan Nauru Airlines
Logo Rasmi Syarikat Penerbangan Nauru Airline.jpg
IATA ICAO Pengenal
ON RON OUR AIRLINE (sejak 4 September 2006)
AIR NAURU (sehingga 4 September 2006)
Ditubuhkan17 September 1969; 51 tahun yang lalu (1969-09-17) (sebagai Air Nauru);
4 September 2006; 14 tahun yang lalu (2006-09-04) (sebagai Our Airline);
1 Ogos 2014; 6 tahun yang lalu (2014-08-01) (dinamakan semula dan dijenamakan semula sebagai Nauru Airlines)
Hab
Bandar tumpuan
Pesawat5 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini, 4 Boeing 737-300 dan 1 Boeing 737-300F)
DestinasiOur Airline (hingga 1 Ogos 2014): Brisbane, Honiara (ditamatkan), Nadi, Nauru dan Tarawa.
Nauru Airline (sejak 1 Ogos 2014): Brisbane, Kepulauan Marshall, Nadi, Nauru dan Tarawa.
Norfolk Air: Brisbane, Melbourne, Newcastle, Norfolk dan Sydney.
Ibu pejabatLapangan Terbang Antarabangsa Nauru
Nauru Yaren, Nauru
Orang pentingCEO: Karam Chand
Geoff Bowmaker
Presiden: Jim Bradfield
Laman webwww.nauruair.com

Our Airline adalah penerbangan kebangsaan Nauru. Penerbangan ini bermula pada tarikh 14 Februari 1970, sebagai Air Nauru, nama ini diubah menjadi Our Airline pada tarikh 4 September 2006, dan pada tarikh 1 Ogos 2014 nama ini diubah lagi menjadi Nauru Airlines.

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : ON
 • Kod ICAO : RON
 • Panggilan: Our Airline
 • Panggilan Bekas: Air Nauru

[sunting | sunting sumber]

sebelum 1 Ogos 2014

[1]

Selepas 1 Ogos 2014

[2]

Logo Syarikat Penerbangan dengan Fon bergaya[sunting | sunting sumber]


Our Airline

« Airline of the Pacific. »

Nama Syarikat[sunting | sunting sumber]

 • Our Airline

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dengan Rekaan yang Klasik

[3]

sebuah pesawat Air Nauru Fokker F28 Fellowship di Lapangan Terbang Melbourne, Australia pada Tahun (1973)
sebuah pesawat Air Nauru Boeing 737-400 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kingsford Smith, Australia pada Tahun (2003)

Nauru Airlines ditubuhkan sebagai Air Nauru pada 17 September 1969[4], dan mula beroperasi pada 14 Februari 1970 dengan perkhidmatan eksperimen antara Nauru dan Brisbane, menggunakan Dassault Falcon 20 (ukuran sederhana jet perniagaan) yang Piagam dari syarikat Australia.[5][6] Perkhidmatan berjadual tetap dimulakan setelah penghantaran pada Januari 1972 jet kembar pertama Fokker F28 Fellowship syarikat penerbangan [5] (Fellowship kedua kemudiannya juga digunakan). Boeing 737-200C telah ditambahkan ke armada pada tahun 1975[7] dan Boeing 727-100 memasuki perkhidmatan pada 16 Jun 1976.[8] Kemudian pada tahun 1970-an dua Fellowship terjual dan lebih banyak Boeings ditambahkan ke armada.

Menjelang 1983 armada itu merangkumi tujuh pesawat: dua Boeing 727-100s dan lima Boeing 737-200;[9] kerana keseluruhan penduduk Nauru pada masa ini sekitar 8,000,[10] syarikat penerbangan tersebut mempunyai kapasiti tempat duduk yang sama dengan 10% daripada populasi Orang Nauru. Syarikat penerbangan itu juga mempunyai reputasi buruk untuk membatalkan penerbangan sesuka hati pemilik kerajaannya, termasuk menggunakan pesawat Boeing 727 untuk pencarian peringkat rendah untuk nelayan Nauru yang hilang di laut sementara saudara-mara di dalam kapal disajikan alkohol oleh pramugari.[11] Dari titik tinggi ini (sekurang-kurangnya dari segi jumlah armada) syarikat penerbangan secara beransur-ansur menguncup, menyewa beberapa pesawat dan menjual yang lain. Lima tahun kemudian pada tahun 1988 armada terdiri dari tiga pesawat Boeing 737-200 dengan satu lagi yang tinggal 727-100 disewakan kepada Trans Australia Airlines. Pada masa ini syarikat penerbangan itu terjejas teruk oleh perselisihan industri dengan juruterbangnya dan beroperasi tanpa jadual waktu yang ditetapkan, situasi yang berlangsung selama beberapa bulan.[12]

Pada awal 1990-an, sebuah Air Nauru 737 disewa untuk mengendalikan laluan Auckland - Niue Niue Airlines, satu-satunya perkhidmatan syarikat terakhir.

Pada tahun 1993 dua dari 737-200 digantikan oleh Boeing 737-400s, meninggalkan Boeing 737-200C untuk tentera untuk sementara waktu lebih lama.[13] Syarikat penerbangan itu, dengan hanya beroperasi satu pesawat 737-400, diperbadankan pada bulan Julai 1996 sebagai Nauru Air Corporation (NAC) yang diketuai oleh CEO baru tanpa hubungan dengan pemerintah, yang membolehkannya beroperasi secara bebas di pasar komersial, bebas dari kebanyakan kekangan kerajaannya.[11]

Sepasang pesawat Syarikat Penerbangan Nauru Airlines Boeing 737-300s di Lapangan Terbang Antarabangsa Nauru (Februari 2016)

Pada tahun 1998 Air Nauru berada di bawah kawalan pengawalseliaan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Australia dan sejak itu telah menjadi syarikat penerbangan asing terpilih yang memegang Sijil Pengendali Udara Australia (AOC). Salah urus kekayaan pulau itu dan masalah ekonomi yang dihasilkan menyebabkan syarikat penerbangan kehilangan sejumlah besar wang, dan dalam beberapa kesempatan menjadi muflis (Bankrupt). Operasinya juga ditangguhkan untuk jangka masa pendek pada tahun 1990-an kerana kebimbangan yang dikemukakan oleh Australia mengenai rekod kelayakan dan keselamatan pesawatnya. Pejabat dan peralatan syarikat penerbangan juga sering diambil alih oleh pemerintah Australia kerana kelalaian pinjaman asing oleh Nauru. Syarikat penerbangan tersebut menjadi pertikaian dengan Export-Import Bank of the United States pada tahun 2002, dan pada bulan Disember 2005 Mahkamah Tinggi Australia menegaskan keputusan sebelumnya untuk membenarkan bank untuk merampas satu-satunya pesawat Air Nauru, meninggalkan Nauru[14] dan Negara Kepulauan Kiribati[petikan diperlukan] tanpa perkhidmatan penerbangan. Pesawat tersebut disita oleh pemiutang di Lapangan Terbang Melbourne pada 18 Disember 2005.[15][pautan putus] Berikutan pemerolehan pesawat pengganti (Boeing 737-300) pada pertengahan tahun 2006, syarikat penerbangan ini dijenamakan semula sebagai Syarikat Penerbangan Our Airline dan dilancarkan semula pada 14 Oktober 2006. [16] Syarikat Penerbangan Our Airline dinamakan semula menjadi Nauru Airlines pada 1 Ogos 2014.

Nauru Airlines kini dimiliki sepenuhnya oleh negeri dan mempunyai 65 pekerja pada bulan Julai 2012.[17]

Pasukan Kami[sunting | sunting sumber]

Kami sangat berbangga dengan perkhidmatan yang kami tawarkan kepada penumpang kami. Sebelum tiket anda ditempah, pasukan kami hadir untuk memastikan perjalanan anda seaman dan lancar.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menempah tiket anda, pasukan tempahan kami sedia membantu. Dari sana, pasukan operasi dan kejuruteraan kami beroperasi dengan standard keselamatan tertinggi.

Kakitangan darat kami di setiap pelabuhan bekerja dengan cekap untuk memastikan anda mempunyai pendaratan yang lancar dan perputaran cepat ketika anda transit.

Kami tidak akan menjadi syarikat penerbangan tanpa kru kabin dan juruterbang kami yang luar biasa. Pasukan kami semua terlatih untuk memastikan keselamatan dan keselesaan anda ialah keutamaan kami.[18]

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Our Airline hingga 1 Ogos 2014[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Flag of Australia.svg Australia
RWBA Flughafen(R).svg Brisbane BNE - Hab utama Our Airline

Flag of the Solomon Islands.svg Kepulauan Solomon
RWBA Flughafen(R).svg Honiara HIR (Ditamatkan) - Bekas Bandar Tumpuan Our Airline

Flag of Nauru.svg Nauru
RWBA Flughafen(R).svg Yaren INU - Hab utama Our Airline

Flag of Kiribati.svg Kiribati
RWBA Flughafen(R).svg Tarawa TRW - Bandar Tumpuan Our Airline

Flag of Fiji.svg Fiji
RWBA Flughafen(R).svg Nadi NAN - Bandar Tumpuan Our Airline

Destinasi (Terkini)[sunting | sunting sumber]

Nauru Airlines sejak 1 Ogos 2014[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Nauru Airlines melayani destinasi berikut pada Disember 2019:[19]

Bandar Negara Lapangan Terbang Kod IATA Kod ICAO
Brisbane Australia Australia Lapangan Terbang Brisbane [Hab utama Nauru Airline] BNE YBBN
Majuro Kepulauan Marshall Kepulauan Marshall Lapangan Terbang Antarabangsa Marshall Island [20] MAJ PMKJ
Nadi Fiji Fiji Lapangan Terbang Antarabangsa Nadi [Bandar Tumpuan Nauru Airline] NAN NFFN
Yaren Nauru Nauru Lapangan Terbang Antarabangsa Nauru [Hab utama Nauru Airline] INU ANYN
Tarawa Kiribati Kiribati Lapangan Terbang Antarabangsa Bonriki [Bandar Tumpuan Nauru Airline] TRW NGTA

Air Nauru pernah memiliki jaringan yang sangat komprehensif di Asia-Pasifik, dengan perkhidmatan ke Hong Kong, Kagoshima, Taipei, Okinawa, Manila, Singapore, Guam, Saipan, Koror, Chuuk, Pohnpei, Honiara, Kosrae, Majuro, Tarawa, Honolulu, Honiara, Port Vila, Nouméa, Apia, Pago Pago, Nadi, Tonga, Kanton Island, Niue, Raratonga, Auckland, Melbourne, Sydney, Brisbane, dan Kiritimati, juga dikenali sebagai Pulau Krismas (Kiribati).[21] Faktor muatan rata-rata di seluruh rangkaian adalah sekitar 20%, dengan banyak penerbangan yang membawa tidak ada atau sedikit penumpang. [21] Pemerintah Nauru memberi subsidi kepada syarikat penerbangan dengan keuntungan dari perlombongan fosfat. Oleh kerana simpanan fosfat habis pada awal tahun 1990-an, bersama dengan salah urus cadangan pulau, syarikat penerbangan itu mula menghentikan perkhidmatan ke destinasi yang tidak menguntungkan.[petikan diperlukan]

Sejak melancarkan semula perkhidmatan pada tahun 2006, syarikat penerbangan Our Airline telah berulang kali menyesuaikan peta laluannya. Ketika syarikat penerbangan pada mulanya memulakan semula perkhidmatan pada tahun 2006, ia menawarkan perkhidmatan dua kali seminggu dari Brisbane ke Honiara, Nauru, Tarawa, dan Majuro. Ini dengan cepat dikurangkan, dengan penerbangan ke Majuro dihilangkan. Sambungan Tarawa ditangguhkan dari bulan Julai 2008 hingga November 2009 kerana, bersama dengan harga bahan bakar yang tinggi pada masa itu, mengoperasikan penerbangan Tarawa tidak menguntungkan tanpa adanya tujuan penghubung.[22] Sambungan Tarawa ditangguhkan lagi pada tahun 2011 kerana perselisihan, tetapi dilanjutkan pada awal 2012.[23] Sementara itu, perkhidmatan Honiara dihentikan pada masa yang sama.[petikan diperlukan]

Walaupun telah dilaporkan pada awal tahun 2007 bahawa Syarikat Penerbangan kami akan memulakan perkhidmatan antara Nauru dan Fiji dalam waktu dekat,[24] syarikat penerbangan itu memberikan perkhidmatan Tarawa kepada Nadi seminggu sekali bagi pihak Air Kiribati bermula pada bulan November 2009.[25] Namun, perkhidmatan antara Nauru dan Fiji yang bermula pada tahun 2010 berhenti pada bulan Disember 2011 kerana pertikaian antara pemerintah Kiribati dan Fiji.[26] Ini digantikan dengan perkhidmatan dua minggu yang beroperasi dari Nauru ke Nadi tanpa henti.[petikan diperlukan]

Norfolk Air[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Our Airline mengendalikan semua perkhidmatan Norfolk Air.

Flag of Australia.svg Australia
RWBA Flughafen(R).svg Brisbane BNE - Bandar Tumpuan Norfolk Air
RWBA Flughafen(R).svg Newcastle NTL - Bandar Tumpuan Norfolk Air
RWBA Flughafen(R).svg Sydney SYD - Bandar Tumpuan Norfolk Air
RWBA Flughafen(R).svg Melbourne MEL - Bandar Tumpuan Norfolk Air

Flag of Norfolk Island.svg Pulau Norfolk
RWBA Flughafen(R).svg Norfolk NLK - Hab utama Norfolk Air

Galeri Logo Lama dan Armada Syarikat Penerbangan Our Airline (Nauru Airlines) (ON)[sunting | sunting sumber]

Perkhidmatan yang disedikan ke Pulau Norfolk[sunting | sunting sumber]

sebuah pesawat syarikat penerbangan Our Airline Boeing 737-300 beroperasi untuk Norfolk Air mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Sydney, Australia. di Tahun (2010)

Pulau Norfolk Norfolk Jet Express dan Norfolk Air telah menyewa perkhidmatan Syarikat Penerbangan untuk terbang antara Pulau Norfolk dan Brisbane, Newcastle, Melbourne dan Sydney. Norfolk Jet Express keluar dari perniagaan pada 4 Jun 2005. Syarikat penerbangan yang dikendalikan oleh kerajaan, yang dipanggil Norfolk Air, kemudian ditubuhkan tetapi tanpa pesawat sendiri, Qantas mengendalikan penerbangan dari 11 Jun 2005 menggunakan Boeing 737-400 milik Air Nauru.[28] Pengaturan ini berhenti pada akhir tahun itu, ketika pesawat itu disita kerana masalah kewangan Air Nauru sendiri. Syarikat penerbangan lain memenuhi kekosongan untuk Norfolk Air, tetapi Air Nauru sekali lagi mula menyediakan pesawat untuk penerbangan Norfolk Air pada bulan April 2009. Kerajaan Norfolk menutup Norfolk Air pada bulan Mac 2012, dengan perjanjian baru yang Air New Zealand akan mengambil alih penerbangan Pulau Norfolk, menggunakan pesawatnya sendiri.[29]

Laluan[sunting | sunting sumber]

Laluan dikendalikan oleh Our Airline


Operasi Lintas Udara laluan adalah sebagai berikut:

 • Brisbane – Honiara – Nauru – Tarawa
 • Tarawa – Nadi
 • Brisbane – Norfolk
 • Newcastle – Norfolk
 • Sydney – Norfolk
 • Melbourne – NorfolkPesawat[sunting | sunting sumber]

Our Airline/Nauru Airline menguruskan empat Boeing 737-300 , dan satu Boeing 737-300F. (Hanya 2 Imej dan 2 Nombor Pendaftaran yang ada untuk Table dibawah ini)

Pesawat Identiti Kerusi Tujuan Komentar
Our Airline (VH-INU) Boeing 737-3Y0 at Sydney Airport.jpg
Boeing 737-300
VH-INU 130 Brisbane, Honiara, Nauru, Tarawa dan Nadi Perkhidmatan daripada Nadi untuk Tarawa dikendalikan dengan sokongan daripada Air Kiribati

Boeing 737-300
VH-NKL 126 Melbourne, Sydney, Newcastle, Brisbane dan Pulau Norfolk Norfolk Air Boeing dikendalikan dan diurus oleh Our Airline

Armada[sunting | sunting sumber]

Armada Nauru Airlines terdiri daripada pesawat berikut (pada Ogos 2019):[30]

Armada Nauru Airlines
Pesawat Dalam Perkhidmatan disimpan Penumpang
Boeing 737-300[31] 4 1 130
Boeing 737-300F[32] 1

Pesawat yang beroperasi sebelumnya:[33]

Pada bulan Mac 2006, pemerintah Republik China, dilaporkan sebagai hadiah untuk Nauru pengiktirafan diplomatik ROC dan bukannya Republik Rakyat China,[34] membantu Air Nauru dengan pembelian barang terpakai Boeing 737, yang dijangka akan beroperasi pada pertengahan tahun 2006, setelah beberapa kelewatan logistik. Pembelian ini ditangguhkan pada Mei 2006 kerana OzJet dan Air Pacific telah memulakan perjalanan yang sebelumnya dikendalikan oleh Air Nauru.[35] Pada bulan Oktober 2006 pesawat Boeing baru mula digunakan. Pesawat ini didaftarkan sebagai VH-INU dan dinamakan sebagai 'Naoero'. Pada tahun 2008, syarikat penerbangan tersebut membeli Boeing 737-300 lalu kedua pesawat yang dimiliki, dihiasi penuh dengan livery Norfolk Air, yang masih ada hingga sekarang walaupun keadaan kini Norfolk Air ditutup. Pesawat ini didaftarkan sebagai VH-NLK. Kemudian pada bulan Mac 2013, Syarikat Penerbangan membeli Boeing 737-300 dari GECAS. Pesawat itu dicat di liang 'Our Airline' di Melbourne, membuat lawatan pertama ke Lapangan Terbang Brisbane pada 3 September 2013.[36]

Boeing B737[sunting | sunting sumber]

Armada kami terdiri dari empat pesawat penumpang Boeing 737-300 dan satu pesawat kargo Boeing 737-300 khusus.

Kami kini menawarkan susun atur dua kelas dengan kelas perniagaan dan ekonomi.

Dari makanan di kapal hingga kru kabin kami yang luar biasa, kami berhasrat untuk menjadikan setiap aspek perjalanan anda luar biasa.

Kami merupakan syarikat penerbangan perkhidmatan penuh dan berharap dapat menyambut anda di kapal.[37]

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Rasmi_Syarikat_Penerbangan_Our_Airline.jpg
 2. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Rasmi_Syarikat_Penerbangan_Nauru_Airline.jpg
 3. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Rasmi_Air_Nauru.jpg
 4. ^ Aero - Sammelwerk der Luftfahrt (Aviation Magazine, Germany), issue: 192, 1987
 5. ^ a b A brief flying history of Brisbane Airport Diarkibkan 24 Oktober 2007 di Wayback Machine retrieved 2007-09-22.
 6. ^ Image of VH-BIZ Diarkibkan 5 Jun 2007 di Wayback Machine retrieved 2007-09-22.
 7. ^ List of Boeing 737s operated by Air Nauru Diarkibkan 7 Oktober 2007 di Wayback Machine retrieved 2007-09-22.
 8. ^ History of Boeing 727-77QC c/n 20370 retrieved 2007-09-22.
 9. ^ Australian Aviation magazine 1984 Major Airline Directory. Aerospace Publications Pty. Ltd. ISSN 0813-0876.
 10. ^ Population number derived from figures mentioned on Page 14 of this report retrieved 2007-09-22.
 11. ^ a b "Micronesian Carriers to Stage a Comeback?" Australian Aviation magazine, No. 127, April 1997, p60-61. Aerospace Publications Pty. Ltd. ISSN 0813-0876.
 12. ^ Australian Aviation magazine 1989 Major Airline Directory. Aerospace Publications Pty. Ltd. ISSN 0813-0876.
 13. ^ Australian Aviation magazine 1994 Major Airline Directory. Aerospace Publications Pty. Ltd. ISSN 0813-0876.
 14. ^ "Court ruling grounds Air Nauru". Australian Broadcasting Corporation. 17 Disember 2005. Diarkib daripada yang asal pada 21 Februari 2006. Dicapai pada 24 Mei 2006.
 15. ^ Suit costs Nauru its air link retrieved 2007-09-22.
 16. ^ name = "FI"
 17. ^ name="FI"
 18. ^ https://www.nauruair.com/about-us/our-team
 19. ^ http://nauruairlines.com.au/
 20. ^ "Press releases". www.ourairline.com.au. Diarkib daripada yang asal pada 28 July 2013. Dicapai pada 2013-08-06.
 21. ^ a b "John Laming - A Merry Tale of Air Nauru". Airwaysmuseum.com. Dicapai pada 2013-08-06.
 22. ^ "Nauru's airline cooperates with Solomons as fuel price hikes bite". Radio New Zealand International. 25 June 2008. Dicapai pada 1 November 2011.
 23. ^ [1] Diarkibkan 17 Oktober 2009 di Wayback Machine
 24. ^ "Air Nauru to serve Fiji route". Fiji Times. 26 Januari 2007. Diarkib daripada yang asal pada 27 September 2007. Dicapai pada 26 Januari 2007.
 25. ^ [2] Diarkibkan 17 Oktober 2009 di Wayback Machine
 26. ^ "Fiji is Back!". www.ourairline.com.au. 5 Mac 2012. Diarkib daripada yang asal pada 30 Jun 2012. Dicapai pada 6 Ogos 2013.
 27. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Rasmi_Air_Nauru.jpg
 28. ^ Air International, July 2005
 29. ^ [3] Diarkibkan 7 Julai 2011 di Wayback Machine
 30. ^ "Global Airline Guide 2019 (Part One)". Airliner World (October 2019): 4.
 31. ^ https://www.nauruair.com/about-us/our-fleet
 32. ^ https://www.nauruair.com/about-us/our-fleet
 33. ^ http://www.airliners.net, Air Nauru aircraft (advanced search function)
 34. ^ Taiwan Switch Keeps Air Nauru Flying Diarkibkan 25 April 2007 di Wayback Machine retrieved 2007-09-22.
 35. ^ "Nauru shelves plans to buy a new plane after losing key air routes". Radio New Zealand. 23 May 2006. Dicapai pada 2006-05-24.
 36. ^ Our Airline B733 VH-PNI Retrieved 15 September 2013
 37. ^ https://www.nauruair.com/about-us/our-fleet

Pautan luar[sunting | sunting sumber]