Perahu-perahu orang Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Orang-orang Melayu sememangnya telah terkenal sebagai pelaut yang handal. Ketika berada puncak kegemilangan mereka, orang-orang Melayu telah sampai sehingga kebanyakan pulau-pulau yang jauh sehinggakan seluruh kawasan ini dikenali sebagai kepulauan Melayu. Malah leluhur orang-orang Melayu telah pun sampai sehingga ke Kepulauan Polinesia dan belayar ke sebelah barat sehingga ke Pulau Madagasar dan pantai barat Afrika. Sehingga hari ini keturunan mereka masih mendiami tempat-tempat ini.

Malangnya semasa perperangan dunia kedua, kegiatan kapal selam yang membedil kapal-kapal yang berlayar diperairan telah menyebabkan kemerosotan kegunaan kapal-kapal kayu akibat tidak mampu diganti oleh pemiliknya. Seterusnya, pengenalan penggangkutan yang menggunakan kapal-kapal dagang besar yang berenjin dan sistem penggangkutan darat yang bertambah baik, mengakibatkan sistem perdagangan menggunakan kapal-kapal kecil lumpuh. Hanya dibeberapa kawasan seperti di Aceh, perahu-perahu traditional kayu masih kekal digunakan bagi penggangkutan barangan perdagangan.

Negeri Terengganu merupakan salah sebuah negeri di Malaysia yang mempunyai pelabuhan yang sibuk pada suatu masa. Malah dikatakan bahawa salah satu sebab jalan keretapi tidak dibina melalui Terengganu kerana dibimbangi ia akan menggugat perdagangan kapal layar yang menggangkut barang-barang pada masa itu. Sehingga kini pembuatan bot kayu buatan tangan terkenal diseluruh dunia di Pulau Duyung, Terengganu. Bagaimanapun, bot-bot Melayu ini kini lebih dikenali oleh orang-orang luar berbanding orang-orang tempatan yang kurang berminat mempelajari warisan zaman-berzaman ini.

Perahu-perahu orang Melayu[sunting | sunting sumber]

 1. Jong Melayu
 2. Perahu Aceh
 3. Perahu bedar
 4. Perahu bedar besar
 5. Perahu belakang potong
 6. Perahu buatan barat
 7. Perahu cadik
 8. Perahu dogol
 9. Perahu gelibat
 10. Perahu jalorar
 11. Perahu jalor
 12. Perahu jokong
 13. Perahu kajangan/setok
 14. Perahu kolek
 15. Perahu pengail / kolek pengail
 16. Perahu kuel
 17. Perahu kulit
 18. Perahu licang
 19. Perahu Mat Rian
 20. Perahu payang
 21. Perahu pinis
 22. Perahu setak
 23. Perahu sekoci
 24. Perahu sekoci kecil
 25. Sampan Riau