Perbincangan:Bandar raya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bandaraya Bandar raya merupakan sebahagian daripada WikiProjek Bandaraya, yang bertujuan untuk memperbaiki liputan Wikipedia bagi bandaraya dan topik-topik berkaitan bandaraya. Jika anda mahu menyertai, lawatlah WikiProjek Bandaraya.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
Tertinggi Rencana ini telah didapati berkepentingan Tertinggi pada skala kepentingan.
WikiProjek Bandaraya

Gabungkan rencana "Bandar" dengan "Bandar raya"[sunting sumber]

  • Symbol oppose vote.svg Tidak setuju - Harus diingatkan, istilah "bandar" bermaksud sesebuah petempatan dengan bilangan penduduk antara 10,000 hingga 100,000 orang, manakala istilah "bandar raya" digunakan pada petempatan dengan bilangan penduduk melebihi 100,000 orang. Selain itu, fungsi sesebuah bandar raya juga lebih meluas, misalnya sebagai pusat pentadbiran, ekonomi, sosial dan budaya bagi kawasan yang lebih besar manakala fungsi sesebuah bandar hanya terhad kepada kawasan setempat sahaja. - Hezery99 (bincang) 13:20, 6 Ogos 2008 (UTC)
  • Symbol oppose vote.svg Tidak setuju - Bersependapat dengan Hezery. - Pp.Mm.Cc. 13:27, 6 Ogos 2008 (UTC)
  • Symbol oppose vote.svg Tidak setuju - Di sesetengah tempat (seperti di Malaysia & UK), bandar raya adalah status khas yg perlu dipersetujui Raja/Ratu/Agong. ...Aurora... (bincang) 16:05, 6 Ogos 2008 (UTC)
  • Symbol oppose vote.svg Tidak setuju - Bandaraya (bandar dan raya (besar) mempunyai syarat-syarat khas memerlukan kelulusan seperti dikatakan Aurora. Bukan buta-buta diberikan oleh entah siapa-siapa. Yosri (bincang) 16:19, 6 Ogos 2008 (UTC)