Garis kasar sains fizikal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Sains fizikal)

Sains fizik ialah cabang sains semula jadi yang mengkaji sistem bukan hidup, berbeza dengan sains hayat. Ia pula mempunyai banyak cabang, masing-masing dirujuk sebagai "sains fizikal", bersama-sama dipanggil "sains fizikal".

Definisi[sunting | sunting sumber]

Sains fizikal boleh digambarkan sebagai semua yang berikut:

  • Satu cabang sains (perusahaan sistematik yang membina dan menyusun pengetahuan dalam bentuk penjelasan dan ramalan yang boleh diuji tentang alam semesta).[1] [2]
    • Cabang sains semula jadi – sains semula jadi ialah cabang sains utama yang cuba menerangkan dan meramalkan fenomena alam, berdasarkan bukti empirikal. Dalam sains semula jadi, hipotesis mesti disahkan secara saintifik untuk dianggap sebagai teori saintifik. Kesahan, ketepatan dan mekanisme sosial yang memastikan kawalan kualiti, seperti semakan rakan sebaya dan kebolehulangan penemuan, adalah antara kriteria dan kaedah yang digunakan untuk tujuan ini. Sains semula jadi boleh dipecahkan kepada dua cabang utama: sains hayat (contohnya biologi) dan sains fizikal. Setiap cabang ini, dan semua cabang kecilnya, dirujuk sebagai sains semula jadi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilson, Edward O. (1998). Consilience: The Unity of Knowledge (ed. 1st). New York, NY: Vintage Books. m/s. 49–71. ISBN 0-679-45077-7.
  2. ^ "science". Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster, Inc. Dicapai pada 2011-10-16. 3 a: knowledge or a system of knowledge covering general truths or the operation of general laws especially as obtained and tested through scientific method b: such knowledge or such a system of knowledge concerned with the physical world and its phenomena

Karya dipetik[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]