Senarai Maharaja Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai Maharaja Jepun mengikut susunan penggantian secara tradisional.[1] Rekod pemerintahan Maharaja Jepun dikumpul mengikut kalendar tradisional Jepun. Sistem nengō telah digunakan sejak akhir kurun ke-7. Sistem ini ialah suatu sistem dimana tahun pemerintahan dikira menggunakan era nama Jepun ,apabila bermulanya era nengō.[2]

Susunan dan tarikh 28 Mahajara Jepun yang pertama, terutamanya dari yang pertama sehinnga ke-16, adalah berdasarkan sistem era nama Jepun. [3]

Maharaja-Maharaja Jepun (660 SM–sekarang)[sunting | sunting sumber]

# Waktu memerintah Gambar Nama Postumus atau nama selepas kematian Nama Jepun (imina) Nota
Kategori:Maharaja-Maharaja Zaman Lagenda Jepun (660 BC-269 AD)
1 660–585 BC Emperor Jimmu.jpg Maharaja Jimmu Kan'yamato Iwarebiko   Tarikh tradisional; menyatakan bahawa beliau merupakan keturunan dewi matahari, Amaterasu; [4] dianggap sebagai lagenda
2 581–549 BC Suizei thumb 1.jpg Maharaja Suizei Kamu Nunagawamimi no Mikoto   Tarikh tradisional;[5] anak ke-3 Jimmu;[6] dianggap sebagai lagenda
3 549–511 BC Tennō Annei thumb.jpg Maharaja Annei Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto   Tarikh tradisional;[7] anak dan pewaris Suizei;[6]

dianggap sebagai lagenda

4 510–476 BC Tennō Itoku thumb.jpg Maharaja Itoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto   Tarikh tradisional;[8] anak ke-2 Anei;[6] dianggap sebagai lagenda
5 475–393 BC Tennō Kōshō thumb.jpg Maharaja Kōshō Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto   Tarikh tradisional;[9] anak dan pewaris Itoku;[6]

dianggap sebagai lagenda

6 392–291 BC Tennō Kōan thumb.jpg Maharaja Kōan Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto   Tarikh tradisional;[10] anak ke-2 Kōshō;[6]

dianggap sebagai lagenda

7 290–215 BC Tennō Kōrei thumb.jpg Maharaja Kōrei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto   Tarikh tradisional;[11] anak dan pewaris Kōan;[6] dianggap sebagai lagenda
8 214–158 BC Tennō Kōgen thumb.gif Maharaja Kōgen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto   Tarikh tradisional;[12] anak dan pewaris Korei;[6] dianggap sebagai lagenda
9 157–98 BC Tennō Kaika thumb.jpg Maharaja Kaika Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto   Tarikh tradisional;[13] anak ke-2 Kōgen;[6]

dianggap sebagai lagenda

10 97–30 BC Emperor Sujin.jpg Maharaja Sujin Mimaki Irihiko Inie no Mikoto Tarikh tradisional;[14] kemungkinan maharaja pertama yang wujud
11 29 BC–70 AD No image.png Maharaja Suinin Ikume Irihiko Isachi no Mikoto Tarikh tradisional[15]
12 71–130 No image.png Maharaja Keikō Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto Tarikh tradisional[16]
13 131–191 No image.png Maharaja Seimu Waka Tarasihiko Tarikh tradisional[17]
14 192–200 Tennō Chūaii thumb.gif Maharaja Chūai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Tarikh tradisional[18]
201–269 Empress OKINAGA TARASI.JPG Maharani Jingu Okinaga Tarashihime no Mikoto Tarikh tradisional;[19] berkhidmat sebagai pemangku untuk Maharaja Ōjin; tidak dikira maharaja yang rasmi
Zaman Kofun (270-539)
15 270–310 Emperor Ōjin.jpg Maharaja Ōjin Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Tarikh tradisional;[20] maharaja proto-historical yang

terakhir[perlu rujukan]; didewakan sebagai Hachiman.

16 313–399 Nintoku-tennō detail.jpg Maharaja Nintoku Ō Sazaki no Mikoto Tarikh tradisional[21]
17 400–405 No image.png Maharaja Richū Isaho Wake no Mikoto Tarikh tradisional[22]
18 406–410 No image.png Maharaja Hanzei Tajihi Mizuha Wake no Mikoto Tarikh tradisional[23]
19 411–453 No image.png Maharaja Ingyō Wo Asazuma Wakugo no Sukune Tarikh tradisional[24]
20 453–456 No image.png Maharaja Ankō Anaho no Mikoto Tarikh tradisional[25]
21 456–479 Tennō Yūryaku detail.jpg Maharaja Yūryaku Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto Tarikh tradisional[26]
22 480–484 No image.png Maharaja Seinei Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto Tarikh tradisional[27]
23 485–487 No image.png Maharaja Kenzō Ohoke no Mikoto Tarikh tradisional[28]
24 488–498 No image.png Maharaja Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko Tarikh tradisional[29]
25 498–506 No image.png Maharaja Buretsu Wohatsuse Wakasazaki Tarikh tradisional[30]
26 507–531 No image.png Maharaja Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[31] sasilah dari sini dianggap tepat[perlu rujukan]
27 531–535 No image.png Maharaja Ankan Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto Tarikh tradisional[32]
28 535–539 No image.png Maharaja Senka Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto Tarikh tradisional[33]
Zaman Asuka (539–710)
29 539–571 No image.png Maharaja Kimmei Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto Tarikh tradisional[34]
30 572–585 No image.png Maharaja Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto Tarikh tradisional[35]
31 585–587 Yomeitenno.jpg Maharaja Yōmei Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto Tarikh tradisional[36]
32 587–592 No image.png Maharaja Sushun Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto Tarikh tradisional[37]
33 592–628 Empress Suiko.jpg Maharani Suiko Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Tarikh tradisional;[38] maharani pertama bukan lagenda; Putera Shotoku bertindak sebagai pemangkunya
34 629–641 No image.png Maharaja Jomei Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[39]
35 642–645 Empress Kogyoku-Saimei.jpg Maharani Kōgyoku Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[40] memerintah dua kali
36 645–654 No image.png Maharaja Kōtoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[41]
37 655–661 Empress Kogyoku-Saimei.jpg Maharani Saimei Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[42] Maharani Kōgyoku memerintah kali kedua
38 661–672 Hyakuninisshu 001.jpg Maharaja Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto) Tarikh tradisional[43]
39 672 No image.png Maharaja Kōbun Ōtomo Tarikh tradisional;[44] dirampas kuasa oleh Temmu; diberikan nama selepas kematian (1870)
40 672–686 Emperor Tenmu.jpg Maharaja Temmu Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[45]
41 686–697 Hyakuninisshu 002.jpg Maharani Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[46]
42 697–707 Monmu.gif Maharaja Mommu Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[47]
43 707–715 Empress Gemmei.jpg Maharani Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[48]
Zaman Nara (710–794)
43 707–715 Empress Gemmei.jpg Maharani Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[48]
44 715–724 Empress Genshō.jpg Maharani Genshō Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[49]
45 724–749 Emperor Shomu.jpg Maharaja Shōmu Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[50]
46 749–758 No image.png Maharani Kōken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[51] memerintah dua kali
47 758–764 No image.png Maharaja Junnin Ōi Tarikh tradisional[52] diturun takhta oleh Shōtoku; diberikan nama selepas kematian (1870)
48 764–770 No image.png Maharani Shōtoku Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[53] Maharani Kōken memerintah kali kedua
49 770–781 No image.png Maharaja Kōnin Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto) Tarikh tradisional[54]
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg Maharaja Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Tarikh tradisional[55]
Zaman Heian (794–1185)
50 781–806 Emperor Kammu large.jpg Maharaja Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Tarikh tradisional[55]
51 806–809 No image.png Maharaja Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto) Tarikh tradisional[56]
52 809–823 Emperor Saga large.jpg Maharaja Saga Kamino Tarikh tradisional[57]
53 823–833 No image.png Maharaja Junna Ōtomo Tarikh tradisional[58]
54 833–850 No image.png Maharaja Ninmyō Masara Tarikh tradisional[59]
55 850–858 Emperor Montoku.jpg Maharaja Montoku Michiyasu Tarikh tradisional[60]
56 858–876 Emperor Seiwa.jpg Maharaja Seiwa Korehito Tarikh tradisional[61]
57 876–884 Hyakuninisshu 013.jpg Maharaja Yōzei Sadaakira Tarikh tradisional[62]
58 884–887 Tennō Kōkō.jpg Maharaja Kōkō Tokiyasu Tarikh tradisional[63]
59 887–897 Emperor Uda large.jpg Maharaja Uda Sadami Tarikh tradisional[64]
60 897–930 Emperor Daigo.jpg Maharaja Daigo Atsuhito Tarikh tradisional[65]
61 930–946 60px Maharaja Suzaku Yutaakira Tarikh tradisional[66]
62 946–967 Emperor Murakami.jpg Maharaja Murakami Nariakira Tarikh tradisional[67]
63 967–969 No image.png Maharaja Reizei Norihira Tarikh tradisional[68]
64 969–984 No image.png Maharaja En'yū Morihira Tarikh tradisional[69]
65 984–986 Tennō Kazan detail.jpg Maharaja Kazan Morosada Tarikh tradisional[70]
66 986–1011 Emperor Ichijō.jpg Maharaja Ichijō Yasuhito/Kanehito Tarikh tradisional[71]
67 1011–1016 Hyakuninisshu 068.jpg Maharaja Sanjō Okisada/Iyasada Tarikh tradisional[72]
68 1016–1036 No image.png Maharaja Go-Ichijō Atsuhira Tarikh tradisional[73]
69 1036–1045 No image.png Maharaja Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi Tarikh tradisional[74]
70 1045–1068 No image.png Maharaja Go-Reizei Chikahito Tarikh tradisional[75]
71 1068–1073 No image.png Maharaja Go-Sanjō Takahito Tarikh tradisional[76]
72 1073–1086 No image.png Maharaja Shirakawa Sadahito Tarikh tradisional[77]
73 1087–1107 No image.png Maharaja Horikawa Taruhito Tarikh tradisional[78]
74 1107–1123 Emperor Toba.jpg Maharaja Toba Munehito Tarikh tradisional[79]
75 1123–1142 Emperor Sutoku2.jpg Maharaja Sutoku Akihito Tarikh tradisional[80]
76 1142–1155 No image.png Maharaja Konoe Narihito Tarikh tradisional[81]
77 1155–1158 Emperor Go-Shirakawa2.jpg Maharaja Go-Shirakawa Masahito Tarikh tradisional[82]
78 1158–1165 Nijotenno.jpg Maharaja Nijō Morihito Tarikh tradisional[83]
79 1165–1168 No image.png Maharaja Rokujō Yorihito Tarikh tradisional[84]
80 1168–1180 Emperor Takakura.jpg Maharaja Takakura Norihito Tarikh tradisional[84]
81 1180–1185 Emperor Antoku.jpg Maharaja Antoku Tokihito Tarikh tradisional[85]
Zaman Kamakura (1185–1333)
82 1183–1198 Emperor Go-Toba.jpg Maharaja Go-Toba Takahira Tarikh tradisional[86]
83 1198–1210 Emperor Tsuchimikado.jpg Maharaja Tsuchimikado Tamehito Tarikh tradisional[87]
84 1210–1221 Emperor Juntoku large.jpg Maharaja Juntoku Morihira/Morinari Tarikh tradisional[88]
85 1221 No image.png Maharaja Chūkyō Kanehira/Kanenari Tarikh tradisional;[89] diberikan nama selepas kematian (1870)
86 1221–1232 Emperor Go-Horikawa.jpg Maharaja Go-Horikawa Yutahito Tarikh tradisional[90]
87 1232–1242 Emperor Shijō.jpg Maharaja Shijō Mitsuhito/Hidehito Tarikh tradisional[91]
88 1242–1246 Emperor Go-Saga.jpg Maharaja Go-Saga Kunihito Tarikh tradisional[92]
89 1246–1260 No image.png Maharaja Go-Fukakusa Hisahito Tarikh tradisional[93]
90 1260–1274 Emperor Kameyama.jpg Maharaja Kameyama Tsunehito Tarikh tradisional[94]
91 1274–1287 Emperor Go-Uda.jpg Maharaja Go-Uda Yohito Tarikh tradisional[95]
92 1287–1298 Emperor Fushimi.jpg Maharaja Fushimi Hirohito Tarikh tradisional[96]
93 1298–1301 Emperor Go-Fushimi.jpg Maharaja Go-Fushimi Tanehito Tarikh tradisional[97]
94 1301–1308 Emperor Go-Nijō.jpg Maharaja Go-Nijō Kuniharu Tarikh tradisional[98]
95 1308–1318 Tennō Hanazono detail.jpg Maharaja Hanazono Tomihito Tarikh tradisional[99]
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg Maharaja Go-Daigo Takaharu Tarikh tradisional;[100]

Istana Selatan

Istana Utara (1333–1392)
1331–1333 Emperor Kōgon.jpg Maharaja Kōgon Kazuhito Tarikh tradisional[101]
1336–1348 Emperor Kōmyō.jpg Maharaja Kōmyō Yutahito Tarikh tradisional[102]
1348–1351 No image.png Maharaja Sukō Okihito Tarikh tradisional[103]
1351–1352 Interregnum(waktu peralihan/masa antara dua pemerintahan)
1352–1371 Emperor Go-Kōgon.jpg Maharaja Go-Kōgon Iyahito Tarikh tradisional[104]
1371–1382 Emperor Go-En'yū detail.jpg Maharaja Go-En'yū Ohito Tarikh tradisional[105]
1382–1392 Emperor Go-Komatsu.jpg Maharaja Go-Komatsu Motohito Tarikh tradisional;[106] istana-istana disatukan pada tahun 1392;

lihat 100 dan kebawah

Zaman Muromachi (1333–1573)
96 1318–1339 Emperor Godaigo.jpg Maharaja Go-Daigo Takaharu Tarikh tradisional;[100] Istana Selatan
97 1339–1368 Emperor Go-Murakami.jpg Maharaja Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Tarikh tradisional; [107] Istana Selatan
98 1368–1383 No image.png Maharaja Chōkei Yutanari Tarikh tradisional;[108] Istana Selatan
99 1383–1392 Emperor Go-Kameyama.jpg Maharaja Go-Kameyama Hironari Tarikh tradisional;[109] Istana Selatan
100 1392–1412 Emperor Go-Komatsu.jpg Maharaja Go-Komatsu Motohito Tarikh tradisional;[110] istana-istana disatukan; lihat juga entri seksyen Istana Utara diatas


101 1412–1428 No image.png Maharaja Shōkō Mihito Tarikh tradisional[111]
102 1428–1464 Emperor Go-Hanazono.jpg Maharaja Go-Hanazono Hikohito Tarikh tradisional[112]
103 1464–1500 No image.png Maharaja Go-Tsuchimikado Fusahito Tarikh tradisional[113]
104 1500–1526 No image.png Maharaja Go-Kashiwabara Katsuhito Tarikh tradisional[114]
105 1526–1557 Emperor Go-Nara.jpg Maharaja Go-Nara Tomohito Tarikh tradisional[115]
106 1557–1586 Emperor Ogimachi3.jpg Maharaja Ōgimachi Michihito Tarikh tradisional[116]
Zaman Azuchi-Momoyama (1573–1603)
106 1557–1586 Emperor Ogimachi3.jpg Maharaja Ōgimachi Michihito Tarikh tradisional[116]
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg Maharaja Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Tarikh tradisional[117]
Zaman Edo (1603–1867)
107 1586–1611 Emperor Go-Yōzei2.jpg Maharaja Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Tarikh tradisional[117]
108 1611–1629 Emperor Go-Mizunoo2.jpg Maharaja Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito Tarikh tradisional[118]
109 1629–1643 Meisho of Japan.jpg Maharani Meishō Okiko Tarikh tradisional[119]
110 1643–1654 Emperor Go-Kōmyō.jpg Maharaja Go-Kōmyō Tsuguhito Tarikh tradisional[120]
111 1655–1663 Emperor Go-Sai.jpg Maharaja Go-Sai Nagahito Tarikh tradisional[121]
112 1663–1687 Emperor Reigen.jpg Maharaja Reigen Satohito Tarikh tradisional[122]
113 1687–1709 Emperor Higashiyama.jpg Maharaja Higashiyama Asahito Tarikh tradisional[123]
114 1709–1735 Emperor Nakamikado.jpg Maharaja Nakamikado Yasuhito Tarikh tradisional[124]
115 1735–1747 Emperor Sakuramachi.jpg Maharaja Sakuramachi Teruhito Tarikh tradisional[125]
116 1747–1762 Emperor Momozono.jpg Maharaja Momozono Toohito Tariikh tradisional[126]
117 1762–1771 Go-Sakuramachi cropped.jpg Maharani Go-Sakuramachi Toshiko Tarikh tradisional[127]
118 1771–1779 Emperor Go-Momozono.jpg Maharaja Go-Momozono Hidehito Tarikh tradisional[128]
119 1780–1817 Emperor Kōkaku.jpg Maharaja Kōkaku Tomohito Tarikh tradisional[129]
120 1817–1846 Emperor Ninkō.jpg Maharaja Ninkō Ayahito Tarikh tradisional[130]
121 1846–1867 The Emperor Komei.jpg Maharaja Kōmei Osahito
Jepun Moden (Empayar Jepun dan Jepun selepas Perang) (1867–sekarang)
122 1867–1912 Black and white photo of emperor Meiji of Japan.jpg Maharaja Meiji Mutsuhito Maharaja pertama Empayar Jepun.
123 1912–1926 Emperor Taishō.jpg Maharaja Taishō Yoshihito Putera Mahkota Hirohito berkhidmat sebagai Sesshō (Prince Regent) 1921–1926.
124 1926–1989 Hirohito in dress uniform.jpg Maharaja Shōwa Hirohito Berkhidmat sebagai Sesshō (Prince Regent) 1921–1926. Maharaja terakhir Empayar Jepun.
125 1989–sekarang Emperor Akihito cropped 3 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg Maharaja "Kinjō"
(Monarki yang sedang memerintah)
Akihito Dirujuk sebagai 'Maharaja sekarang' or Tenno Heika (i.e. Baginda Maharaja) dalam Bahasa Jepun dan Maharaja Akihito dalam Bahasa Inggeris. Nama selepas kematiannya berkemungkinan besar ialah Maharaja Heisei.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rencana ini disalin dan diterjemah dari Wikipedia Bahasa Inggeris

Mohor Imperial Jepunchrysanthemum berkembang yang diolah
  1. ^ Nussbaum, Louis Frédéric. (2005). [http://books.google.com/books?id=p2QnPijAEmEC&lpg=PP1&pg=PA962#v=onepage&q=list%20tenno&f=true "Traditional Order of Tennō" in Japan Encyclopedia, p. 962.]
  2. ^ Nussbaum, "Nengō" in Japan Encyclopedia, p. 704.
  3. ^ A list of other Japanese calling themselves or being called emperors (追尊天皇, 尊称天皇, 異説に天皇とされる者, 天皇に準ずる者, 自称天皇) can be seen on the Japanese Wikipedia page 天皇の一覧 (List of Japanese monarchs).
  4. ^ Titsingh, Isaac. (1834). [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&&pg=PA1#v=onepage&q&f=false Annales des empereurs du japon (Nihon Ōdai Ichiran), pp. 1-3]; Brown, Delmer M. (1979). Gukanshō, p. 249; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 84-88;
  5. ^ Titsingh, pp. 3-4; Brown, pp. 250-251; Varley, pp. 88-89.
  6. ^ a b c d e f g h Brown, p. 248.
  7. ^ Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  8. ^ Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  9. ^ Titsingh, pp. 4-5; Brown, p. 251; Varley, p. 90.
  10. ^ Titsingh, p. 5; Brown, pp. 251-252; Varley, p. 90.
  11. ^ Titsingh, pp. 5-6; Brown, p. 252; Varley, pp. 90-92.
  12. ^ Titsingh, p. 6; Brown, p. 252; Varley, pp. 92-93.
  13. ^ Titsingh, pp. 6-7; Brown, p. 252; Varley, p. 93.
  14. ^ Titsingh, pp. 7-9; Brown, p. 253; Varley, p. 93-95.
  15. ^ Titsingh, p. 9-10; Brown, pp. 253-254; Varley, pp. 95-96.
  16. ^ Titsingh, p. 11-14; Brown, p. 254; Varley, pp. 96-99.
  17. ^ Brown, p. 254; Varley, pp. 99–100; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA11,M1 Titsingh, pp. 14]–15.
  18. ^ Brown, pp. 254–255; Varley, pp. 100–101; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA15,M1 Titsingh, p. 15].
  19. ^ Brown, p. 255; Varley, pp. 101–103; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA16,M1 Titsingh, pp. 16]–19.
  20. ^ Titsingh, pp. 19–22; Brown, p. 255-56; Varley, pp. 103–10.
  21. ^ Brown, pp. 256–257; Varley, pp. 110–111; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA22,M1 Titsingh, pp. 22]–24.
  22. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 111; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA24,M1 Titsingh, pp. 24]–25.
  23. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 112; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA25,M1 Titsingh, p. 25].
  24. ^ Brown, pp. 257–258; Varley, p. 112; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA26,M1 Titsingh, p. 26].
  25. ^ Brown, p. 258; Varley, p. 113; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA26,M1 Titsingh, p. 26].
  26. ^ Brown, p. 258; Varley, pp. 113–115; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA27,M1 Titsingh, pp. 27]–28.
  27. ^ Brown, p. 258–259; Varley, pp. 115–116; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA28,M1 Titsingh, pp. 28]–29.
  28. ^ Brown, p. 259; Varley, p. 116; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA29,M1 Titsingh, pp. 29]–30.
  29. ^ Titsingh, p. 30; Brown, [http://books.google.com/books? id=w4f5FrmIJKIC&pg=PA259&dq=#v=onepage&q&f=false p. 259-260]; Varley, p. 117.
  30. ^ Brown, p. 260; Varley, pp. 117–118; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA31,M1 Titsingh, p. 31].
  31. ^ Brown, pp. 260–261; Varley, pp. 17–18, 119–120; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1 -PA31,M1 Titsingh, p. 31]–32.
  32. ^ Brown, p. 261; Varley, pp. 120–121; Brown, p. 261; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA33,M1 Titsingh, p. 33].
  33. ^ Brown, p. 261; Varley, p. 121; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA33,M1 Titsingh, p. 33]–34.
  34. ^ Brown, pp. 261–262; Varley, pp. 123–124; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA34,M1 Titsingh, p. 34]–36.
  35. ^ Varley, pp. 124–125; Brown, pp. 262–263; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA36,M1 Titsingh, p. 36]–37.
  36. ^ Brown, p. 263; Varley, pp. 125–126; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA37,M1 Titsingh, p. 37]–38.
  37. ^ Brown, p. 263; Varley, p. 126; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA38,M1 Titsingh, p. 38]–39.
  38. ^ Brown, pp. 263–264; Varley, pp. 126–129; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA39,M1 Titsingh, pp. 39]–42.
  39. ^ Brown, pp. 264–265; Varley, pp. 129–130; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA42,M1 Titsingh, pp. 42]–43.
  40. ^ Brown, pp. 265–266; Varley, pp. 130–132; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA43,M1 Titsingh, pp. 43]–47.
  41. ^ Brown, pp. 266–267; Varley, pp. 132–133; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA47,M1 Titsingh, pp. 47]–50.
  42. ^ Brown, p. 267; Varley, pp. 133–134; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA50,M1 Titsingh, pp. 50]–52.
  43. ^ Brown, p. 268; Varley, p. 135; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA52,M1 Titsingh, pp. 52]–56.
  44. ^ Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA56,M1 Titsingh, pp. 56]–58.
  45. ^ Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA58,M1 Titsingh, pp. 58]–59.
  46. ^ Brown, pp. 269–270; Varley, pp. 136–137; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA59,M1 Titsingh, pp. 59]–60.
  47. ^ Brown, pp. 270–271; Varley, pp. 137–140; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA60,M1 Titsingh, pp. 60]–63.
  48. ^ a b Brown, p. 271; Varley, p. 140; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA63,M1 Titsingh, pp. 63]–65.
  49. ^ Brown, p. 271–272; Varley, pp. 140–141; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA65,M1 Titsingh, pp. 65]–67.
  50. ^ Brown, pp. 272–273; Varley, pp. 141–143; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA67,M1 Titsingh, pp. 67]–73.
  51. ^ Brown, pp. 274–275; Varley, p. 143; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA73,M1 Titsingh, pp. 73]–75.
  52. ^ Brown, p. 275; Varley, pp. 143–144; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA75,M1 Titsingh, pp. 75]–78.
  53. ^ Brown, p. 276; Varley, pp. 144–147; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA78,M1 Titsingh, pp. 78]–81.
  54. ^ Brown, p. 276–277; Varley, pp. 147–148; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA81,M1 Titsingh, pp. 81]–85.
  55. ^ a b Brown, pp. 277–279; Varley, pp. 148–150; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA86,M1 Titsingh, pp. 86]–95.
  56. ^ Brown, pp. 279–280; Varley, p. 151; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA96,M1 Titsingh, pp. 96]–97.
  57. ^ Brown, pp. 280–282; Varley, pp. 151–164; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA97,M1 Titsingh, pp. 97]–102.
  58. ^ Brown, p. 282–283; Varley, p. 164; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA103,M1 Titsingh, pp. 103]–106.
  59. ^ Brown, pp. 283–284; Varley, pp. 164–165; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA106,M1 Titsingh, pp. 106]–112.
  60. ^ Brown, pp. 285–286; Varley, p. 165; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA112,M1 Titsingh, pp. 112]–115.
  61. ^ Brown, pp. 286–288; Varley, pp. 166–170; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA115,M1 Titsingh, pp. 115]–121.
  62. ^ Brown, pp. 288–289; Varley, pp. 170–171; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA121,M1 Titsingh, pp. 121]–124.
  63. ^ Brown, p. 289; Varley, pp. 171–175; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA124,M1 Titsingh, pp. 124]–125.
  64. ^ Brown, p. 289–290; Varley, pp. 175–179; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA125,M1 Titsingh, pp. 125]–129.
  65. ^ Brown, pp. 290–293; Varley, pp. 179–181; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA129,M1 Titsingh, pp. 129]–134.
  66. ^ Brown, pp. 294–295; Varley, pp. 181–183; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA134,M1 Titsingh, pp. 134]–138.
  67. ^ Brown, pp. 295–298; Varley, pp. 183–190; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA139,M1 Titsingh, pp. 139]–142.
  68. ^ Brown, p. 298; Varley, pp. 190–191; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA142,M1 Titsingh, pp. 142]–143.
  69. ^ Brown, pp. 299–300; Varley, pp. 191–192; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA144,M1 Titsingh, pp. 144]–148.
  70. ^ Brown, pp. 300–302; Varley, p. 192; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA148,M1 Titsingh, pp. 148]–149.
  71. ^ Brown, pp. 302–307; Varley, pp. 192–195; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA150,M1 Titsingh, pp. 150]–154.
  72. ^ Brown, p. 307; Varley, p. 195; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA154,M1 Titsingh, pp. 154]–155.
  73. ^ Brown, pp. 307–310; Varley, pp. 195–196; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA156,M1 Titsingh, pp. 156]–160.
  74. ^ Brown, pp. 310–311; Varley, p. 197; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA160,M1 Titsingh, pp. 160]–162.
  75. ^ Brown, pp. 311–314; Varley, pp. 197–198; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA162,M1 Titsingh, pp. 162]–166.
  76. ^ Brown, pp. 314–315; Varley, pp. 198–199; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA166,M1 Titsingh, pp. 166]–168.
  77. ^ Brown, pp. 315–317; Varley, pp. 199–202; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA169,M1 Titsingh, pp. 169]–171.
  78. ^ Brown, pp. 317–320; Varley, p. 202; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA172,M1 Titsingh, pp. 172]–178.
  79. ^ Brown, pp. 320–322; Varley, pp. 203–204; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA178,M1 Titsingh, pp. 178]–181.
  80. ^ Brown, pp. 322–324; Varley, pp. 204–205; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA181,M1 Titsingh, pp. 181]–185.
  81. ^ Brown, pp. 324–326; Varley, p. 205; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA186,M1 Titsingh, pp. 186]–188.
  82. ^ Brown, p. 326–327; Varley, pp. 205–208; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA188,M1 Titsingh, pp. 188]–190.
  83. ^ Brown, pp. 327–329; Varley, pp. 208–212; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA191,M1 Titsingh, pp. 191]–194.
  84. ^ a b Brown, pp. 329–330; Varley, p. 212; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA191,M1 Titsingh, pp. 194]–195.
  85. ^ Brown, pp. 333–334; Varley, pp. 214–215; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA200,M1 Titsingh, pp. 200]–207.
  86. ^ Brown, pp. 334–339; Varley, pp. 215–220; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA207,M1 Titsingh, pp. 207]–221.
  87. ^ Brown, pp. 339–341; Varley, pp 220; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA221,M1 Titsingh, pp. 221]–230.
  88. ^ Brown, pp. 341–343, Varley, pp. 221–223; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA230,M1 Titsingh, pp 230]–238.
  89. ^ Brown, pp. 343–344; Varley, pp. 223–226; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA236,M1 Titsingh, pp. 236]–238.
  90. ^ Brown, pp. 344–349; Varley, pp. 226–227; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA238,M1 Titsingh, pp. 238]–241.
  91. ^ Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242– 245.
  92. ^ Varley, pp. 228–231; Titsingh, pp. 245– 247.
  93. ^ Varley, pp. 231–232; Titsingh, pp. 248– 253.
  94. ^ Varley, pp. 232–233; Titsingh, pp. 253– 261.
  95. ^ Varley, pp. 233–237; Titsingh, pp. 262– 269.
  96. ^ Varley, pp. 237–238; Titsingh, pp. 269– 274.
  97. ^ Varley, pp. 238–239; Titsingh, pp. 274– 275.
  98. ^ Varley, p. 239; Titsingh, pp. 275– 278.
  99. ^ Varley, pp. 239–241; Titsingh, pp. 278– 281.
  100. ^ a b Varley, pp. 241–269; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1- PA281,M1 Titsingh, pp. 281]–286, and Titsingh, p. 290–294.
  101. ^ Titsingh, pp. 286–289.
  102. ^ Titsingh, pp. 294–298.
  103. ^ Titsingh, pp. 298–301.
  104. ^ Titsingh, pp. 302–309.
  105. ^ Titsingh, pp. 310–316.
  106. ^ Titsingh, pp. 317-327.
  107. ^ Varley, pp. 269–270 | Titsingh, p. .
  108. ^ Titsingh, p. .
  109. ^ [Titsingh, p. ]–320.
  110. ^ Titsingh, pp. 320–327.
  111. ^ Titsingh, pp. 327–331.
  112. ^ Titsingh, pp. 331–351.
  113. ^ Titsingh, pp. 352–364.
  114. ^ Titsingh, pp. 364–372.
  115. ^ Titsingh, pp. 372–382.
  116. ^ a b Titsingh, pp. 382–402.
  117. ^ a b Titsingh, pp. 402–409.
  118. ^ Titsingh, pp. 410–411.
  119. ^ Titsingh, pp. 411–412.
  120. ^ Titsingh, pp. 412–413.
  121. ^ Titsingh, p. 413.
  122. ^ Titsingh, pp. 414–415.
  123. ^ Titsingh, pp. 415–416.
  124. ^ Titsingh, pp. 416–417.
  125. ^ Titsingh, pp. 417–418.
  126. ^ Titisngh, pp. 418–419.
  127. ^ Titsingh, p. 419.
  128. ^ Titsingh, pp. 419–420.
  129. ^ Titsingh, pp. 420–421.
  130. ^ Titsingh, p. 421.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

ISBN 9780702214851; OCLC 157026188

  • Brown, Delmer M. and Ichirō Ishida, eds. (1979). Gukanshō: The Future and the Past. Berkeley: University of California Press. 10-ISBN

0-520-03460-0; 13-ISBN 978-0-520-03460-0; [http://www.worldcat.org/title/future-and-the-past-a-transl-and-study-of-the-gukansho-an-interpretative-history-of

-japan-written-in-1219/oclc/251325323 OCLC 251325323]

Annales des empereurs du Japon.] Paris: Royal Asiatic Society, Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland.

OCLC 5850691

  • Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki: A Chronicle of Gods and Sovereigns. New York: Columbia University Press. 10-ISBN 0-231-

04940-4; 13-ISBN 978-0-231-04940-5; [http://www.worldcat.org/title/chronicle-of-gods-and-sovereigns-jinno-shotoki-of-kitabatake-chikafusa/oclc/59145842 OCLC

59145842]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]