Senarai Panglima Tentera Darat Diraja Thai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Panglima Tentera Darat Diraja Thai
ผู้บัญชาการทหารบก
Flag for Commander-in-Chief of the Royal Thai Army.svg
Bendera Panglima
Penyandang
Jeneral Narongpan Jitkaewthae
sejak 1 Oktober 2020
Ahli kepadaRTA
Lapor kepadaMenteri Pertahanan
PencadangMenteri Pertahanan
PelantikRaja Thailand
Pemegang sulungPutera Damrong Rajanubhab
Pembentukan1887
Laman sesawangThai Army Commander

Panglima Tentera Darat Diraja Thai (Bahasa Thai: ผู้บัญชาการทหารบก) beribupejabat di Bangkok. Panglima Tentera Darat Diraja Thai adalah kedudukan yang berkuasa hinggakan menjadi batu loncatan ke jawatan Perdana Menteri. Sebelum tahun 1932, jawatan Panglima Tentera Darat Siam telah digabungkan dengan Jabatan Kalahom. Panglima Tentera Darat dianggap sebagai jawatan tentera Thai yang paling berprestij kerana beliau memerintah angkatan terbesar Thailand.

Individu-individu berikut pernah memerintah Tentera Darat Diraja Thai:

Tentera Darat Diraja Siam[sunting | sunting sumber]

# Nama Imej Lahir–Mati Pangkat Mula Tamat Tempoh Khidmat
1 Putera Damrong Rajanubhab Prince Damrong Rajanubhab.jpg 1862–1943 Jeneral 8 April 1887 15 April 1890 3 tahun, 7 hari
2 Chaophraya Surasakmontri Phraya Surasakmontri.jpg 1851–1931 Fil Marsyal 15 April 1890 27 Mac 1892 1 tahun, 347 hari
3 Putera Bhanubandhu Vongsevoradej Prince Bhanurangsi Savangwongse.jpg 1859–1928 Fil Marsyal 1 April 1892 16 Mac 1896 3 tahun, 350 hari
4 Putera Narisara Nuwattiwong Naritsaranuwattiwong - 001.jpg 1863–1947 Jeneral 16 Mac 1896 1 April 1899 3 tahun, 16 hari
5 Putera Bhanubandhu Vongsevoradej Prince Bhanurangsi Savangwongse.jpg 1859-1928 Fil Marsyal 1 April 1899 8 Ogos 1901 2 tahun, 129 hari
6 Putera Nakhon Chaisi Field Marshal Prince Chirapravati Voradej.jpg 1876–1913 Jeneral 8 Ogos 1901 4 Februari 1913 11 tahun, 180 hari
7 Chao Phraya Bodindhra Dejanuchit [th] Field Marshal Chao Phraya Bodindechanuchit (Mom Rajawongse Aroon Chatkul).jpg 1856–1921 Fil Marsyal 1 April 1914 25 Ogos 1921 † 7 tahun, 146 hari
8 Chao Phraya Bodindechanuchit [th] General Chao Phraya Bodindechanuchit (Yam Na Nakorn) 2.jpg 1867–1961 Jeneral 1 April 1922 3 Ogos 1926 4 tahun, 124 hari
9 Putera Nakhon Sawan Paribatra Sukhumbhand.jpg 1881–1944 Fil Marsyal 3 Ogos 1926 31 Mac 1928 1 tahun, 241 hari
10 Putera Boworadet General HH Prince Boworadet.jpg Jeneral 25 Oktober 1928 16 Jun 1931 2 tahun, 234 hari
11 Putera Singha Admiral HRH Prince Vudhijaya Chalermlabha.jpg 1883–1947 Jeneral 8 November 1931 28 Jun 1932 233 hari

Tentera Darat Diraja Thai[sunting | sunting sumber]

No. Potret Pangkat Nama Mula khidmat Tamat khidmat
11
(1)
Phraya Pahol.jpg Jeneral Phraya Phahonphonphayuhasena
(Phot Phahonyothin)
1932 1938
12
(1)
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg Fil Marsyal Luang Phibunsongkhram
(Plaek Phibunsongkhram)
1938 1944
13 Lieutenant General Luang Kriengsakpichit.jpg Leftenan Jeneral Phichit Kriangsakphichit 6 Ogos 1944 24 Ogos 1944
11
(2)
Phraya Pahol.jpg Jeneral Phraya Phahon Phonphayuhasena
(Phot Phahonyothin)
1944 1946
14 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Adul Aduldejcharat
(Bhat Peungprakhun)
1946 1947
12
(2)
Field Marshal Plaek Phibunsongkhram.jpg Fil Marsyal Luang Phibunsongkhram
(Plaek Phibunsongkhram)
1947 1948
15 Phin Choonhavan.jpg Fil Marsyal Phin Choonhavan 1948 1954
16 Sarit Dhanarajata.jpg Fil Marsyal Sarit Thanarat 1954 1963
17 Thanom Kittikachorn 1960 02.jpg Fil Marsyal Thanom Kittikachorn 1963 1964
18 Praphas Charusathien.jpg Fil Marsyal Praphas Charusathien 1964 1973
19 กฤษณ์ สีวะรา.jpg Jeneral Kris Sivara 1973 1975
20 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Boonchai Bamroongpong 1975 1976
21 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Serm Na Nagara 1976 1978
22 Prem Tinsulanoda cropped.JPG Jeneral Prem Tinsulanonda 1978 1981
23 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Prayut Jarumanee 1981 1982
24 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Arthit Kamlang-ek 1982 1986
25 Chavalit Yongchaiyudh 18 May 2018 01 cropped.jpg Jeneral Chavalit Yongchaiyudh 1986 1990
26 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Suchinda Kraprayoon 1990 1992
27 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Isarapong Noonpakdee 7 Apr 1992 31 Jul 1992
28 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Vimol Vongvanich 1992 1995
29 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Pramon Plasindhi 1995 1996
30 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Chettha Thannajaro 1996 1998
31 General Surayud Chulanont.jpg Jeneral Surayud Chulanont 1998 2002
32 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Somtat Attanand 2002 2003
33 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Chaiyasit Shinawatra 2003 2004
34 General Prawit Wongsuwan.jpg Jeneral Prawit Wongsuwan 2004 2005
35 Sonthi Boonyaratglin (cropped).png Jeneral Sonthi Boonyaratglin 2005 2007
36 Anupong Paochinda (in 1st Infantry Regiment's royal guard uniform).jpg Jeneral Anupong Paochinda 2007 2009
37 Prayut Chan-O-Cha in 1st Infantry Regiment's royal guard uniform.jpg Jeneral Prayut Chan-o-cha[1] 2010 2014
38 Udomdej Sitabutr.jpg Jeneral Udomdej Sitabutr 2014 2015
39 ธีรชัย นาควานิช 11-06-2018 01 (ครอบตัด).jpg Jeneral Thirachai Nakwanich 2015 2016
40 No picture Royal Thai army.svg Jeneral Chalermchai Sitthisart 2016 2018
41 พลเอก อภิรัชต์ คงสมพงษ์.jpg Jeneral Apirat Kongsompong[2] 2018 2020
42 Jeneral Narongphan Jitkaewthae 2020 Penyandang kini

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Profile: Thai General Prayuth Chan-ocha". BBC News. 2014-08-21. Dicapai pada 10 December 2017.
  2. ^ Nanuam, Wassana (29 September 2018). "New chief to 'strengthen' army". Bangkok Post. Dicapai pada 29 September 2018.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Military of Thailand