Senarai bangunan tertinggi di Pulau Pinang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pandangan panorama George Town di Pulau Pinang.

Pulau Pinang ialah bandar kedua terbesar di Malaysia dan membentuk Zon Metropolitan Georgetown, kawasan metropolitan kedua yang paling ramai penduduk di negara ini. Dikelilingi oleh 738,500 penduduk, ia berpusat di George Town di hujung timur laut pulau itu.[1] Sebagai tambahan kepada status Tapak Warisan Dunia UNESCO, 'pusat bandar bersejarah yang unik dan unik di mana-mana di Asia Timur dan Asia Tenggara', bangunan pencakar langit dan peningkatan tinggi bersama-sama, kadang-kadang bersebelahan, dengan bangunan warisan.[2]

Akibat kekurangan tanah yang wujud di bandar-bandar di pulau, bangunan bertingkat tinggi telah berkembang di seluruh Pulau Pinang. Dianggarkan bahawa, pada 2016, lebih daripada 680 bangunan tinggi dan bangunan pencakar langit yang sedang berdiri di seluruh Pulau Pinang, kebanyakannya terletak di George Town dan pinggir bandarnya.[3]

Pencakar langit pertama di Pulau Pinang kekal tertinggi di negeri ini hingga ke hari ini. Dibina pada tahun 1970-an, Menara KOMTAR pada asalnya adalah 232 meter. Ia kini menempatkan pejabat kerajaan negeri Pulau Pinang, termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang. Pada 2016, tiga lagi tingkat telah ditambah ke bahagian atas, memanjangkan ketinggiannya hingga 249 meter.

Ini adalah senarai bangunan tertinggi di Pulau Pinang yang disenaraikan mengikut ketinggian dan bilangan tingkat setiap struktur.

Bangunan tertinggi[sunting | sunting sumber]

Menara KOMTAR dibina pada tahun 1974, kekal sebagai pencakar langit tertinggi di Pulau Pinang.
Setia V Residence A (kanan) di puncak pada tahun 2017 dan kini merupakan pencakar langit tertinggi kedua di Pulau Pinang.
Menara berkembar Gurney Paragon adalah gedung pencakar langit tertinggi di Pulau Pinang.
Arte S Tower B (kanan), teratas pada tahun 2017, juga merupakan pencakar langit tertinggi di Pulau Pinang.
Pencakar langit di Persiaran Gurney di George Town
Menara MBf di Jalan Northam, George Town
Menara BHL di Jalan Northam di George Town juga menempatkan pejabat Konsulat Jeneral Jepun di Pulau Pinang.
Kondominium Central Park di Batu Lanchang

Jawatankuasa Standard Emporis mentakrifkan pencakar langit sebagai "bangunan berbilang tingkat yang ketinggian arkiteknya sekurang-kurangnya 100 m atau 330 kaki".[4] Struktur ketinggian termasuk menara dan butiran seni bina tetapi tidak termasuk tiang antena.

Berikut adalah beberapa gedung tertinggi dan tinggi bangunan di Pulau Pinang yang melebihi 100 meter dan terdiri daripada lebih daripada 25 tingkat.

Pangkat Nama Tinggi

(m)

Tingkat Lokasi Catatan
1 KOMTAR Tower 248.7 68 Jalan Penang, George Town
2 Setia V Residence A 190.8 48 Persiaran Gurney, George Town [5]
3 Arte S Tower B 170 49 Gelugor [6]
Gurney Paragon East Tower 170 43 Persiaran Gurney, George Town [7]
Gurney Paragon West Tower 170 43 Persiaran Gurney, George Town [7]
6 The Cove E 166 42 Tanjung Bungah [8]
The Cove F 166 42 Tanjung Bungah [9]
8 Shineville Park Condominium 158 40 Air Itam [10]
The Cove A 158 40 Tanjung Bungah [11][12]
The Cove B 158 40 Tanjung Bungah [11][12]
The Cove C 158 40 Tanjung Bungah [11][12]
The Cove D 158 40 Tanjung Bungah [11][12]
The Maritime Suite B 158 40 Persiaran Karpal Singh [12]
14 Pearl Regency I 154 35 Gelugor [13][14]
Pearl Regency II 154 35 Gelugor [13][14]
16 The Peak Residence A 152 38 Tanjung Tokong [15][16]
The Peak Residence B 152 38 Tanjung Tokong [15][16]
The Peak Residence C 152 38 Tanjung Tokong [15][16]
19 The Northam All Suite Hotel 150 38 Jalan Northam, George Town [17]
8 Gurney 150 38 Persiaran Gurney, George Town [18][19]
21 Gurney Resort Hotel 146 37 Persiaran Gurney, George Town [20]
22 Gurney Park I 143 40 Persiaran Gurney, George Town [21]
Gurney Park II 143 40 Persiaran Gurney, George Town [21]
24 Springtide Residence 40 Tanjung Bungah
25 Boulevard Condominium I 38 Air Itam [22]
26 The Oasis Condominium 38 Gelugor [23]
27 Boulevard Condominium II 37 Air Itam [22]
28 The Regency Condominium 37 Persiaran Gurney, George Town [24]
29 Infinity Tower A 36 Tanjung Bungah [25]
30 Silverton 36 Persiaran Gurney, George Town [26]
31 The Maritime Suite A 139 36 Persiaran Karpal Singh
32 Central Park A 35 Batu Lanchang
Central Park B 35 Batu Lanchang
Central Park C 35 Batu Lanchang
Central Park D 35 Batu Lanchang
Central Park E 35 Batu Lanchang
37 Fettes Residence 35 Tanjung Tokong [27]
38 Harmony Residence 35 Tanjung Bungah [28]
39 Infinity Tower B 35 Tanjung Bungah [25]
40 Millennium Tower 35 Persiaran Gurney, George Town
41 Vertiq Condominium I 35 Gelugor [29]
Vertiq Condominium II 35 Gelugor [29]
43 11 Gurney Drive 34 Persiaran Gurney, George Town
44 Bukit Jambul Court 33 Bukit Jambul [30]
45 Sri Sayang Resort 33 Batu Ferringhi [31]
46 Sky Home Condominium 32 Tanjung Bungah [32]
47 N Park Condominium 32 Batu Uban [33]
48 Setia V Residence B 123.3 31 Persiaran Gurney, George Town [5]
49 Mansion One 31 Jalan Northam, George Town
50 MBf Tower 111 31 Jalan Northam, George Town
51 Arte S Tower A 110 27 Gelugor [34]
52 Centrio Avenue A 30 Gelugor [35]
Centrio Avenue B 30 Gelugor [35]
54 BHL Tower 108 30 Jalan Northam, George Town
55 All Seasons Park A 36 Air Itam
All Seasons Park B 36 Air Itam
All Seasons Park C 36 Air Itam
All Seasons Park D 36 Air Itam
59 BL Garden 40 Air Itam [36]
60 Mutiara Villa 30 Tanjung Tokong [37]
61 Sri Perdana Condominium 30 Jalan Northam, George Town [38]
62 Pulse Condominium 30 Gelugor [39]
63 Mayfair Condominium 29 Jalan Northam, George Town
64 1 Gurney Drive 31 Persiaran Gurney, George Town [40]

Struktur dalam pembinaan dan cadangan[sunting | sunting sumber]

Senarai ini terdiri daripada bangunan lebih dari 100 meter yang sedang dibina di Pulau Pinang. Struktur yang dicadangkan juga termasuk.

Nama Tinggi

(m)

Tingkat Lokasi Status
Runnymede Bay[41] 211 61 Jalan Northam, George Town Dirancang
Marriott Gurney 190 55 Persiaran Gurney, George Town Dirancang
Urban Suite I 232 52 Jelutong Dirancang
Arte S Tower B[6][42] 170 49 Gelugor Keluar
Setia V Residence A[5] 190.8 48 Persiaran Gurney, George Town Keluar
Setia V Residence B[5] 123.3 31 Persiaran Gurney, George Town Keluar
Urban Suite II 178 40 Jelutong Dirancang
Urban Suite III 178 40 Jelutong Dirancang
Setia Sky Ville 2A[43] 34 Jelutong Dirancang
Setia Sky Ville 1A[43] 33 Jelutong Dirancang
Setia Sky Ville 1B[43] 33 Jelutong Dirancang
Tropicana 218 Macalister Tower M[44] 33 Jalan Macalister, George Town Dalam pembinaan
Tropicana 218 Macalister Tower T[44] 32 Jalan Macalister, George Town Dalam pembinaan
Arte S Tower A[42][34] 110 27 Gelugor Keluar

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Umum
Khusus
  1. ^ "Population". Penanginstitute.org. Diarkibkan daripada asal pada 22 April 2016. Dicapai 20 October 2016. 
  2. ^ III, Administrator. "About Penang - City of Life". www.visitpenang.gov.my. Dicapai 13 October 2016. 
  3. ^ GmbH, Emporis. "Penang Island | Buildings | EMPORIS". www.emporis.com. Dicapai 2016-11-03. 
  4. ^ Data Standards: skyscraper (ESN 24419), Emporis Standards, accessed on line 16 October 2009.
  5. ^ a b c d "Setia V Residences Perspectives". www.setiavresidences.com. Dicapai 2017-08-16. 
  6. ^ a b "Arte s Tower 1 - The Skyscraper Center". skyscrapercenter.com. Dicapai 2016-11-03. 
  7. ^ a b "Gurney Paragon". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  8. ^ GmbH, Emporis. "The Cove E, Penang Island | 1294344 | EMPORIS". Emporis.com. Dicapai 2016-11-03. 
  9. ^ "The Cove F, Penang Island | 1294345". Emporis.com. Dicapai 2016-11-03. 
  10. ^ "Shineville Park Condominium". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  11. ^ a b c d "The Cove". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  12. ^ a b c d e "George Town Skyscraper Diagram". SkyscraperPage.com. Dicapai 2017-03-11. 
  13. ^ a b "Pearl Regency". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  14. ^ a b GmbH, Emporis. "Pearl Regency, Penang Island | 1294782 | EMPORIS". www.emporis.com. Dicapai 2017-08-16. 
  15. ^ a b c "How you can change your lifestyle living in The Peak Residences? | Edgeworth Biz". Edgeworth.biz. Dicapai 2016-11-03. 
  16. ^ a b c "The Peak Residences, Tanjung Tokong | Propwall". www.propwall.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2017-08-16. 
  17. ^ GmbH, Emporis. "Menara Northam, Penang Island | 122895 | EMPORIS". www.emporis.com. Dicapai 2017-08-16. 
  18. ^ "Gurney The Shore". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  19. ^ GmbH, Emporis. "Gurney 8 A, Penang Island | 1294297 | EMPORIS". www.emporis.com. Dicapai 2017-08-16. 
  20. ^ "Plenitude buys Gurney Resort Hotel & Residences in Penang - Business News". The Star Online. Dicapai 2016-11-03. 
  21. ^ a b "Condo". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  22. ^ a b "Bouvalard Condo | Bouvalard Condo for sale rent in Farlim Penang Malaysia". Penang Properties.com. Dicapai 2016-11-03. 
  23. ^ "The Oasis For Sale". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  24. ^ "The Regency | Regency Condo Gurney Drive Penang Malaysia". Penang Properties.com. Dicapai 2016-11-03. 
  25. ^ a b "Penang Property | Infinity Condominium in Penang Malaysia". Penang-property.com. Dicapai 2016-11-03. 
  26. ^ "Silverton Condominium Penang. A spacious sea view condo for sale and rent". Penang Properties.com. Dicapai 2016-11-03. 
  27. ^ "Fettes Residences". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  28. ^ "Harmony Residence". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  29. ^ a b "Vertiq | Vertiq Condo for sale in Gelugor Penang. New 2016 property". Penang Properties.com. Dicapai 2016-11-03. 
  30. ^ "BJ Court Condominium". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  31. ^ "Sri Sayang Resort Services Apartment , Batu Feringgi , Penang , Malaysia". Srisayangresort.com. Dicapai 2016-11-03. 
  32. ^ "Property in Malaysia | Sky Home Beach Condo for sale in Penang". Penang-property.com. Dicapai 2016-11-03. 
  33. ^ "N-Park, Batu Uban | Propwall". Propwall.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2017-03-10. 
  34. ^ a b "Arte s Tower 2 - The Skyscraper Center". skyscrapercenter.com. Dicapai 2016-11-03. 
  35. ^ a b "Centrio Avenue Apartment, Gelugor". Iproperty.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  36. ^ "BL Garden Bandar Baru Farlim Pulau Pinang Malaysia". wPenangproperties.com. Dicapai 2016-11-03. 
  37. ^ "Mutiara Villa Condominium Bagan Jermal Penang. Units for sale and rent". Penang Properties.com. Dicapai 2017-03-10. 
  38. ^ "Sri Perdana". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 
  39. ^ "Pulse, Gelugor | Propwall". Propwall.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2017-03-10. 
  40. ^ "No. 1 Gurney Drive Persiaran Gurney Penang Malaysia. Condo for sale and rent". Penang Properties.com. Dicapai 2017-03-10. 
  41. ^ "Runnymede Bay". Penang Property Talk (dalam bahasa Inggeris). 2015-07-31. Dicapai 2017-03-10. 
  42. ^ a b "Arte S". Penang Property Talk (dalam bahasa Inggeris). 2013-01-04. Dicapai 2016-11-03. 
  43. ^ a b c "Setia Sky Ville". Penang Property Talk (dalam bahasa Inggeris). 2016-03-21. Dicapai 2016-11-05. 
  44. ^ a b "Tropicana". Propertyguru.com.my. Dicapai 2017-03-11. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]