Batu Ferringhi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 5°28′N 100°15′E / 5.467°N 100.250°E / 5.467; 100.250

Bandar Batu Ferringgi
Pantai di Batu Feringgi
Geografi
Status Mukim
Asal nama N/A
Negara  Malaysia
Negeri  Pulau Pinang
Daerah Daerah Timur Laut
Mukim Bandar Batu Ferringgi
Keluasan N/A

Batu Feringgi (Bahasa Inggeris: Foreigner’s Rock[1]) adalah sebuah kawasan peranginan yang terkenal dengan hotel besar, kedai pelancongan, tempat peranginan, restoran dan pejabat penyewaan kereta dan motosikal. Ia terletak tidak jauh dari pusat bandaraya George Town ( 5 km dari Tanjung Bungah ). Tapi bagi hotelnya, agak jauh sikit bagi sukan beriadah dan relaks.

Batu Feringgi terletak di sepanjang jalan pesisiran barat laut bandar raya Georgetown dan dipenuhi dengan resort bertaraf antarabangsa, merupakan pantai paling popular dan paling relaks di Pulau Pinang dan Malaysia serupa dengan Teluk Bahang.

Pantai Batu Feringgi juga telah dilanda ombak besar tsunami sewaktu berlakunya tragedi Gempa bumi 26 Disember 2004 serupa juga dengan Teluk Bahang.

Batu Feringgi merupakan tempat yang wujud banyak hotel sekali di Pulau Pinang. Hotel-hotel ini adalah terletak di depan pantai sahaja. Banyak pelancong dari Kuala Lumpur dan Australia akan berkunjung di sini menikmati pemandangan setiap bulan.

Tempat ini pun terletak tidak jauh ke George Town. Banyak pelanggan turut bolak-balik dari sini ke George Town semasa berkunjung ke pantai sini.

Hotel-hotel[sunting | sunting sumber]

  • Holiday Inn
  • Rasa Sayang
  • Hard Rock
  • Parkroyal

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Staggeringly beautiful beaches and scenery

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage memiliki panduan pelancongan bagi Batu Ferringhi.