Senarai bangunan tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut susunan.

Hanya bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Senarai 100 Bangunan Tertinggi Di Dunia[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Kaki) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
1 Burj Khalifa Dubai  UAE 2,717 830 163 2010
2 Menara Shanghai Shanghai  China 2,073 632 128 2015
3 Menara Abraj Al-Bait Mekkah  Arab Saudi 1,971 601 120 2012
4 Ping An Finance Centre Shenzhen  China 1,965 600 115 2016
5 Lotte World Tower Seoul  Korea Selatan 1,823 555 123 2016
6 One World Trade Centre Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,776 541  104 2014
7 CTF Finance Centre Guangzhou  China 1,740 530 111 2016
8 Taipei 101 Taipei  Taiwan 1,670  509 101 2004
9 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai  China 1,614  492 101 2008
10 International Commerce Centre Hong Kong  Hong Kong 1,588  484 118 2010
11 Menara Petronas 1 Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
12 Menara Petronas 2 Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
13 Menara Zifeng Nanjing  China 1,476  450 89 2010
14 Menara Willis Chicago  Amerika Syarikat 1,451  442 108 1974
15 KK100 Shenzhen  China 1,449  441 100 2011
16 Guangzhou International Finance Centre Guangzhou  China 1,440 440 103 2010
17 Wuhan Center Wuhan  China 1,437 438 88 2016
18 Marina 101 Dubai  UAE 1,399 427 101 2015
19 432 Park Aveneu Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,397 426  88 2015
20 Trump International Hotel and Tower Chicago  Amerika Syarikat 1,389 423 98 2009
21 Menara Jin Mao Shanghai  China 1,380 421 88 1999
22 Menara Puteri Dubai  UAE 1,358 414 101 2012
23 Menara Al-Hamrah Bandar Kuwait  Kuwait 1,354 413 80 2011
24 Pusat Kewangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,352 412  88 2003
25 23 Marina Dubai  UAE 1,296  395  89 2012
26 Plaza CITIC Guangzhou  China 1,283  391  80 1997
27 Shun Hing Square Shenzhen  China 1,260  384  69 1996
28 Eton Place Dalian Tower 1 Dalian  China 1,257  383  81 2015
29 Burj Muhammed Bin Rashid Abu Dhabi  UAE 1,251  381  88 2014
30 Bangunan Empire State Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,250  381  102 1931
31 Elite Residence Dubai  UAE 1,248  381  87 2012
32 Central Plaza Hong Kong Hong Kong  Hong Kong 1,227  374  78 1992
33 Menara Federasi (Menara Timur) Moscow  Russia 1,226  374  95 2015
34 Dalian International Trade Centre Dalian  China 1,214  370  86 2016
35 The Address the BLVD Dubai  UAE 1,207  368 72 2016
36 Menara Bank of China Hong Kong  Hong Kong 1,205  367  70 1990
37 Menara Bank of Amerika Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,200  366 54 2009
38 Menara Almas Dubai  UAE 1,191  363  68 2009
39 Menara JW Marriott Marquis Dubai 1 Dubai  UAE 1,166  335 82 2012
40 Menara JW Marriott Marquis Dubai 2 Dubai  UAE 1,166  335 82 2012
41 Emirates Office Tower Dubai  UAE 1,163 335 54 2000
42 Menara OKO (Menara Selatan) Moscow  Russia 1,160  354  85 2015
43 The Marina Torch Dubai  UAE 1,155  352 86 2011
44 Menara Forum 66 (2) Shenyang  China 1,155 351 68 2015
45 The Pinnacle Guangzhou  China 1,149  350  60 2012
46 Stratosphere Las Vegas Las Vegas  Amerika Syarikat 1,149  350  N\A 1996
47 Menara Tuntex Sky Kaohsiung  Taiwan 1,140  347 85 1997
48 Aon Center Chicago  Amerika Syarikat 1,136  346 83 1973
49 The Center Hong Kong  Hong Kong 1,135  346 73 1998
50 John Hancock center Chicago  Amerika Syarikat 1,128  344 100 1969
51 ADNOC Headquarters Abu Dhabi  UAE 1,122  342  76 2015
52 Menara Ahmed Abdul Rahim Al Attar  Dubai  UAE 1,122  342  76 2015
53 The Wharf Times Square Wuxi  China 1,112  339 68 2014
54 Chongqing World Financial Center Chongqing  China 1,112  339 78 2014
55 Menara Mercury City  Moscow  Russia 1,112  339 75 2013
56 Menara Tianjin Modern City Office  Tianjin  China 1,109  338  65 2015
57 Tianjin World Financial Center Tianjin  China 1,105  337  79 2010
58 Whilsire Grand Center Los Angeles  Amerika Syarikat 1,099 335 73 2016
59 Shimao International Plaza Shanghai  China 1,094  333 61 2005
60 Menara Ros Dubai  UAE 1,093 333 72 2007
61 Bangunan Bank Minsheng   Wuhan  China 1,087  331  68 2008
62 Menara Pusat Perdangan Dunia China 3 Beijing  China 1,083  330  74 2009
63 Hotel Ryugyong Pyongyang  Korea Utara 1,083  330  105 1992
64 Zhuhai St. Regis Hotel & Office Tower Zhuhai  China 1,083  330  67 2016
65 Menara Yuexiu Fortune Center 1 Wuhan  China 1,083  330  66 2016
66 Pusat Bandar Hon Kwok  Shenzhen  China 1,081  329  80 2015
67 Keangnam Hanoi Landmark Tower Hanoi  Vietnam 1,078  329 72 2012
68 Menara Al Yaqoub  Dubai  UAE 1,076  328  69 2013
69 Hotel Antarabangsa Longxi  Huaxi  China 1,076  328  72 2011
70 Wuxi Suning Plaza 1 Wuxi  China 1,076  328  68 2014
71 The Index Dubai  UAE 1,070  326 80 2010
72 Guangxi Finance Plaza Naning  China 1,066  325  68 2016
73 The Landmark Abu Dhabi  UAE 1,063  324  72 2012
74 Deji Plaza Phase 2 Naning  China 1,063  324  62 2013
75 Yantai Shimao No.1 The Harbour Yantai  China 1,060  323  59 2015
76 Q1 Gold Coast  Australia 1,058  323  80 2005
77 Pusat Perdagangan Dunia Wenzhou Wenzhou  China 1,056  322 68 2010
78 Burj Al-Arab Dubai  UAE 1,053  321  60 2000
79 Menara Nina Hong Kong  Hong Kong 1,051  320 80 1999
80 Sinar Mas Center 1 Shanghai  China 1,048  320 66 2007
81 Bangunan Chrysler Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,046  319 77 1930
82 Global City Square Guangzhou  China 1,046  319 67 2015
83 Bangunan New York Times  Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,046  319 52 2007
84 Menara HHHR Dubai  UAE 1,042 317 72 2010
85 Chongqing IFS T1 Chongqi  China 1,037  316  65 2016
86 Nanjing International Youth Cultural Centre Tower 1 Nanjing  China 1,032  315  68 2015
87 MahaNakhon Bangkok  Thailand 1,031  314  75 2016
88 Plaza Bank of America Atlanta  Amerika Syarikat 1,024  312  55 1992
89 Moi Center Shenyang  China 1,020  311 75 2012
90 Menara Bank Amerika Syarikat Los Angeles  Amerika Syarikat 1,018  310  73 1989
91 Menara Telekom Kuala Lumpur  Malaysia 1,017  310  55 2001
92 Ocean Heights Dubai  UAE 1,017  310 82 2010
93 Menara Sungai Pearl Guangzhou  China 1,016  310 71 2013
94 Fortune Center Guangzhou  China 1,015  309 68 2015
95 Menara Hotel Jumeirah Emirates Dubai  UAE 1,014  309 56 2000
96 Stalnaya Vershina Moscow  Russia 1,013  309 72 2015
97 Burj Rafal Riyadh  Arab Saudi 1,010  308 68 2013
98 Plaza Wanda 1 Kunming  China 1,008  307  70 2016
99 Plaza Wanda 2 Kunming  China 1,008  307  70 2016
100 Franklin Center Chicago  Amerika Syarikat 1,007  307  60 1989

Negara Dengan Jumlah Bangunan Paling Banyak Dalam Senarai[sunting | sunting sumber]

Negara Bil. Bangunan Peratusan
China 42 42%
UAE 22 22%
Amerika Syarikat 14 14%
Hong Kong 6 6%
Russia 3 3%
Malaysia 3 3%
Arab Saudi 2 2%
Taiwan 2 2%
Korea Selatan 1 1%
Korea Utara 1 1%
Vietnam 1 1%
Thailand 1 1%
Australia 1 1%
Kuwait 1 1%

Senarai 10 Bangunan Tertinggi Dalam Pembinaan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Kaki) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
1 Menara Kingdom Jeddah  Arab Saudi 3,307 1008  167 2020
2 Wuhan Greenland Center Wuhan  China 2,087 636  125 2018
3 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur  Malaysia 2,067 630 118 2020
4 Goldin Finance 117 Tianjin  China 1,959 597 117 2017
5 Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang  China 1,854  565 114 2018
6 Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center Tianjin  China 1,739 530 97 2018
7 Zhongguo Zun Beijing  China 1,732 528 108 2018
8 Menara Entisar Dubai  UAE 1,706 520 111 2020
9 Dalian Greenlang Center Dalian  China 1,699 518 88 2018
10 Menara Hengqin Headquarters 2 Zhuhai  China 1,608 490 106 2017

Senarai 10 Bangunan Tertinggi Dalam Perancangan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Kaki) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Dirancang Siap Dibina
1 Menara Azerbaijan Pulau Khazar  Azerbaijan 3,458 1,054 189 2020
2 Madinat al-Hareer Sulaibiya  Kuwait 3,284 1,001 ? 2035
3 Menara Shenzhen H700 Shenzhen  China 2,425 739 169 2020
4 Menara Dubai One Dubai  UAE 2,333 711 161 2021
5 CTF Wuhan Wuhan  China 2,126 648 123 2019
6 Menara Signature Jakarta Jakarta  Indonesia 2,093 638 113 2021
7 Al-Aman World Capital Centre Colombo  Sri Lanka 2,051 625 111 2020
8 Menara Super Rama IX Bangkok  Thailand 2,018 615 125 2021
9 Menara Tradewinds Square A Kuala Lumpur  Malaysia 1,995 608 110 ?
10 Menara Signature Bukit Lanco Hyderabad  India 1,982 604 112 ?