Senarai bangunan tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut susunan.

Hanya bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Bangunan tertinggi di dunia (lebih daripada 350 m)[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) bil.tingkat Tahun siap dibina
1 Burj Khalifa Dubai  Emiriah Arab Bersatu 2,717 828 163 2010
2 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur  Malaysia 2,113 644 118 2021
3 Menara Shanghai Shanghai  Republik Rakyat China 2,073 632 128 2015
4 Menara Abraj Al-Bait Mekkah  Arab Saudi 1,971 601 120 2012
5 Pusat Kewangan Ping An Shenzhen  Republik Rakyat China 1,962 599 115 2017
6 Kewangan Emas 117 Tianjin  Republik Rakyat China 1,956 597 117 2021
7 Menara Lotte World Seoul  Korea Selatan 1,823 555 123 2017
8 One World Trade Centre Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,776 541  104 2014
9 Pusat Kewangan CTF Guangzhou  Republik Rakyat China 1,740 530 111 2016
10 Taipei 101 Taipei  Taiwan 1,670  509 101 2004
11 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai  Republik Rakyat China 1,614  492 101 2008
12 Menara Pusat Perdagangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,588  484 118 2010
13 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
14 Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
15 Menara Zifeng Nanjing  Republik Rakyat China 1,476  450 89 2010
16 The Exchange 106 Kuala Lumpur  Malaysia 1,614nsvwfbwdvrnet 445&$&$;_1:!#-&2-2_-2_ 95 2019
17 Menara Willis Chicago  Amerika Syarikat 1,451  442 108 1974
18 KK100 Shenzhen  Republik Rakyat China 1,449  441 100 2011
19 Guangzhou International Finance Centre Guangzhou  Republik Rakyat China 1,440 440 103 2010
20 Wuhan Center Wuhan  Republik Rakyat China 1,437 438 88 2017
21 Marina 101 Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,399 427 101 2016
22 432 Park Aveneu Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,397 426  88 2015
23 Trump International Hotel and Tower Chicago  Amerika Syarikat 1,389 423 98 2009
24 Menara Jin Mao Shanghai  Republik Rakyat China 1,380 421 88 1999
25 Menara Puteri Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,358 414 101 2012
26 Menara Al-Hamrah Bandar Kuwait  Kuwait 1,354 413 80 2011
27 Pusat Kewangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,352 412  88 2003
28 23 Marina Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,296  395  89 2012
29 Plaza CITIC Guangzhou  Republik Rakyat China 1,283  391  80 1997
30 Shun Hing Square Shenzhen  Republik Rakyat China 1,260  384  69 1996
31 Eton Place Dalian Tower 1 Dalian  Republik Rakyat China 1,257  383  81 2015
32 Burj Muhammed Bin Rashid Abu Dhabi  Emiriah Arab Bersatu 1,251  381  88 2014
33 Bangunan Empire State Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,250  381  102 1931
34 Elite Residence Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,248  381  87 2012
35 Central Plaza Hong Kong Hong Kong  Hong Kong 1,227  374  78 1992
36 Menara Federasi (Menara Timur) Moscow  Rusia 1,226  374  95 2015
37 Dalian International Trade Centre Dalian  Republik Rakyat China 1,214  370  86 2017
38 The Address the BLVD Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,207  368 72 2017
39 Menara Bank of China Hong Kong  Hong Kong 1,205  367  70 1990
40 Menara Bank of Amerika Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,200  366 54 2009
41 Menara Almas Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,191  363  68 2009
42 Menara Berkembar JW Marriott Marquis Dubai Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,166  355 82 2012
43 Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,166  355 82 2013
44 Emirates Office Tower Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,163 335 54 2000
45 Menara OKO (Menara Selatan) Moscow  Rusia 1,160  354  85 2015
46 The Marina Torch Dubai  Emiriah Arab Bersatu 1,155  352 86 2011
47 Menara Forum 66 (2) Shenyang  Republik Rakyat China 1,155 351 68 2015
48 The Pinnacle Guangzhou  Republik Rakyat China 1,149  350  60 2012

Bangunan tertinggi dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
Menara Jeddah Jeddah  Arab Saudi 3,307 1008  167 Belum diketahui
Merdeka PNB118 Kuala Lumpur  Malaysia 2,113 644 118 2021
Grand Rama 9 Tower Bangkok  Thailand 2,018 615 125 2021
Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang  Republik Rakyat China 1,863  568 114 2020
Skyfame Center Landmark Tower Nanning  Republik Rakyat China 1,732 528 112 2021
Evergrande IFC 1 Hefei  Republik Rakyat China 1,699 518 112 2021
Central Park Tower Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,550 472.4 95 2020
Chengdu Greenland Tower Chengdu  Republik Rakyat China 1,535 468 101 2020
Corporate Avenue 1 Chongqing  Republik Rakyat China 1,535 468 99 ?
Riverview Plaza A1 Wuhan  Republik Rakyat China 1,430 436 73 2019
111 West 57th Street Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,428 435.3 82 2019
Multifunctinal Highrise Complex - Aknmat Tower Grozny  Rusia 1,427 435 102 2020
Diamond Tower Jeddah  Arab Saudi 1,417 432 93 2020
Chongqing Tall Tower Chongqing  Republik Rakyat China 1,414 431 101 ?
Haikou Tower 1 Haikou  Republik Rakyat China 1,404 428 94 2020
Shandong IFC Jinan  Republik Rakyat China 1,404 428 86 2022
One Vanderbilt Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,401 427 58 2021
Dongguan International Trade Center 1 Dongguan  Republik Rakyat China 1,401 426.9 88 2020
LCT Landmark Tower Busan  Korea Selatan 1,350 411.6 101 2020
Dongfeng Plaza Landmark Tower Kunming  Republik Rakyat China 1,335 407 100 2020
Guangxi China Resources Tower Nanning  Republik Rakyat China 1,321 402.7 85 2019
Guiyang International Financial Center T1 Guiyang  Republik Rakyat China 1,316 401 79 2021

Bangunan Tertinggi Dalam Perancangan[sunting | sunting sumber]

Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Dirancang Siap Dibina
Menara Sky Mile Tokyo  Jepun 5,577  1,700  400+ 2045
Menara Azerbaijan Pulau Khazar  Azerbaijan 3,458 1,054 189 2020
Burj Mubarak al-Kabir Sulaibiya  Kuwait 3,284 1,001 ? 2035
Menara Shenzhen H700 Shenzhen  Republik Rakyat China 2,425 739 169 2020
Menara Dubai One Dubai  Emiriah Arab Bersatu 2,333 711 161 2021
CTF Wuhan Wuhan  Republik Rakyat China 2,126 648 123 2020
Menara Signature Jakarta Jakarta  Indonesia 2,093 638 113 2021
Al-Aman World Capital Centre Colombo  Sri Lanka 2,051 625 111 2020
Menara Tradewinds Square Kuala Lumpur  Malaysia 1,974 608 150 ?
Menara Nexus Shenzhen  Republik Rakyat China 1,952  595  124 ?