Senarai bangunan tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut susunan.

Hanya bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Bangunan tertinggi di dunia (lebih daripada 350 m)[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) bil.tingkat Tahun siap dibina
1 Burj Khalifa Dubai  UAE 2,717 828 163 2010
2 Menara Shanghai Shanghai  China 2,073 632 128 2015
3 Menara Abraj Al-Bait Mekkah  Arab Saudi 1,971 601 120 2012
4 Pusat Kewangan Ping An Shenzhen  China 1,962 599 115 2017
5 Kewangan Emas 117 Tianjin  China 1,956 597 117 2021
6 Menara Lotte World Seoul  Korea Selatan 1,823 555 123 2017
7 One World Trade Centre Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,776 541  104 2014
8 Pusat Kewangan CTF Guangzhou  China 1,740 530 111 2016
9 Taipei 101 Taipei  Taiwan 1,670  509 101 2004
10 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai  China 1,614  492 101 2008
11 Menara Pusat Perdagangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,588  484 118 2010
12 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
13 Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
14 Menara Zifeng Nanjing  China 1,476  450 89 2010
15 The Exchange 106 Kuala Lumpur  Malaysia 1,614 445 95 2019
16 Menara Willis Chicago  Amerika Syarikat 1,451  442 108 1974
17 KK100 Shenzhen  China 1,449  441 100 2011
18 Guangzhou International Finance Centre Guangzhou  China 1,440 440 103 2010
19 Wuhan Center Wuhan  China 1,437 438 88 2017
20 Marina 101 Dubai  UAE 1,399 427 101 2016
21 432 Park Aveneu Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,397 426  88 2015
22 Trump International Hotel and Tower Chicago  Amerika Syarikat 1,389 423 98 2009
23 Menara Jin Mao Shanghai  China 1,380 421 88 1999
24 Menara Puteri Dubai  UAE 1,358 414 101 2012
25 Menara Al-Hamrah Bandar Kuwait  Kuwait 1,354 413 80 2011
26 Pusat Kewangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,352 412  88 2003
27 23 Marina Dubai  UAE 1,296  395  89 2012
28 Plaza CITIC Guangzhou  China 1,283  391  80 1997
29 Shun Hing Square Shenzhen  China 1,260  384  69 1996
30 Eton Place Dalian Tower 1 Dalian  China 1,257  383  81 2015
31 Burj Muhammed Bin Rashid Abu Dhabi  UAE 1,251  381  88 2014
32 Bangunan Empire State Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,250  381  102 1931
33 Elite Residence Dubai  UAE 1,248  381  87 2012
34 Central Plaza Hong Kong Hong Kong  Hong Kong 1,227  374  78 1992
35 Menara Federasi (Menara Timur) Moscow  Russia 1,226  374  95 2015
36 Dalian International Trade Centre Dalian  China 1,214  370  86 2017
37 The Address the BLVD Dubai  UAE 1,207  368 72 2017
38 Menara Bank of China Hong Kong  Hong Kong 1,205  367  70 1990
39 Menara Bank of Amerika Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,200  366 54 2009
40 Menara Almas Dubai  UAE 1,191  363  68 2009
41 Menara Berkembar JW Marriott Marquis Dubai Dubai  UAE 1,166  355 82 2012
42 Dubai  UAE 1,166  355 82 2013
43 Emirates Office Tower Dubai  UAE 1,163 335 54 2000
44 Menara OKO (Menara Selatan) Moscow  Russia 1,160  354  85 2015
45 The Marina Torch Dubai  UAE 1,155  352 86 2011
46 Menara Forum 66 (2) Shenyang  China 1,155 351 68 2015
47 The Pinnacle Guangzhou  China 1,149  350  60 2012

Bangunan tertinggi dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
1 Menara Jeddah Jeddah  Arab Saudi 3,307 1008  167 Belum diketahui
2 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur  Malaysia 2,113 644 118 2021
3 Grand Rama 9 Tower Bangkok  Thailand 2,018 615 125 2021
4 Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang  China 1,863  568 114 2020
5 Skyfame Center Landmark Tower Nanning  China 1,732 528 112 2021
6 Evergrande IFC 1 Hefei  China 1,699 518 112 2021
7 Central Park Tower Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,550 472.4 95 2020
8 Chengdu Greenland Tower Chengdu  China 1,535 468 101 2020
9 Corporate Avenue 1 Chongqing  China 1,535 468 99 ?
10 Riverview Plaza A1 Wuhan  China 1,430 436 73 2019
11 111 West 57th Street Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,428 435.3 82 2019
12 Multifunctinal Highrise Complex - Aknmat Tower Grozny  Russia 1,427 435 102 2020
13 Diamond Tower Jeddah  Arab Saudi 1,417 432 93 2020
14 Chongqing Tall Tower Chongqing  China 1,414 431 101 ?
15 Haikou Tower 1 Haikou  China 1,404 428 94 2020
16 Shandong IFC Jinan  China 1,404 428 86 2022
17 One Vanderbilt Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,401 427 58 2021
18 Dongguan International Trade Center 1 Dongguan  China 1,401 426.9 88 2020
19 LCT Landmark Tower Busan  Korea Selatan 1,350 411.6 101 2020
20 Dongfeng Plaza Landmark Tower Kunming  China 1,335 407 100 2020
21 Guangxi China Resources Tower Nanning  China 1,321 402.7 85 2019
22 Guiyang International Financial Center T1 Guiyang  China 1,316 401 79 2021

Bangunan Tertinggi Dalam Perancangan[sunting | sunting sumber]

Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Dirancang Siap Dibina
Menara Sky Mile Tokyo  Jepun 5,577  1,700  400+ 2045
Menara Azerbaijan Pulau Khazar  Azerbaijan 3,458 1,054 189 2020
Burj Mubarak al-Kabir Sulaibiya  Kuwait 3,284 1,001 ? 2035
Menara Shenzhen H700 Shenzhen  China 2,425 739 169 2020
Menara Dubai One Dubai  UAE 2,333 711 161 2021
CTF Wuhan Wuhan  China 2,126 648 123 2020
Menara Signature Jakarta Jakarta  Indonesia 2,093 638 113 2021
Al-Aman World Capital Centre Colombo  Sri Lanka 2,051 625 111 2020
Menara Tradewinds Square Kuala Lumpur  Malaysia 1,974 608 150 ?
Menara Nexus Shenzhen  China 1,952  595  124 ?