Senarai bangunan tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut susunan.

Hanya bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Bangunan tertinggi di dunia (lebih daripada 300 m)[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Tahun siap dibina bil. tingkat
1 Burj Khalifa Dubai  UAE 2,717 828 163 2010
2 Menara Shanghai Shanghai  China 2,073 632 128 2015
3 Menara Abraj Al-Bait Mekkah  Arab Saudi 1,971 601 120 2012
4 Pusat Kewangan Ping An Shenzhen  China 1,965 600 115 2016
5 Menara Lotte World Seoul  Korea Selatan 1,823 555 123 2016
6 One World Trade Centre Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,776 541  104 2014
7 Pusat Kewangan CTF Guangzhou  China 1,740 530 111 2016
8 Taipei 101 Taipei  Taiwan 1,670  509 101 2004
9 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai  China 1,614  492 101 2008
10 Menara Pusat Perdagangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,588  484 118 2010
11 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
12 Kuala Lumpur  Malaysia 1,483  452 88 1998
13 Menara Zifeng Nanjing  China 1,476  450 89 2010
14 Menara Willis Chicago  Amerika Syarikat 1,451  442 108 1974
15 KK100 Shenzhen  China 1,449  441 100 2011
16 Guangzhou International Finance Centre Guangzhou  China 1,440 440 103 2010
17 Wuhan Center Wuhan  China 1,437 438 88 2016
18 Marina 101 Dubai  UAE 1,399 427 101 2015
19 432 Park Aveneu Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,397 426  88 2015
20 Trump International Hotel and Tower Chicago  Amerika Syarikat 1,389 423 98 2009
21 Menara Jin Mao Shanghai  China 1,380 421 88 1999
22 Menara Puteri Dubai  UAE 1,358 414 101 2012
23 Menara Al-Hamrah Bandar Kuwait  Kuwait 1,354 413 80 2011
24 Pusat Kewangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 1,352 412  88 2003
25 23 Marina Dubai  UAE 1,296  395  89 2012
26 Plaza CITIC Guangzhou  China 1,283  391  80 1997
27 Shun Hing Square Shenzhen  China 1,260  384  69 1996
28 Eton Place Dalian Tower 1 Dalian  China 1,257  383  81 2015
29 Burj Muhammed Bin Rashid Abu Dhabi  UAE 1,251  381  88 2014
30 Bangunan Empire State Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,250  381  102 1931
31 Elite Residence Dubai  UAE 1,248  381  87 2012
32 Central Plaza Hong Kong Hong Kong  Hong Kong 1,227  374  78 1992
33 Menara Federasi (Menara Timur) Moscow  Russia 1,226  374  95 2015
34 Dalian International Trade Centre Dalian  China 1,214  370  86 2016
35 The Address the BLVD Dubai  UAE 1,207  368 72 2016
36 Menara Bank of China Hong Kong  Hong Kong 1,205  367  70 1990
37 Menara Bank of Amerika Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,200  366 54 2009
38 Menara Almas Dubai  UAE 1,191  363  68 2009
39 Menara Berkembar JW Marriott Marquis Dubai Dubai  UAE 1,166  335 82 2012
40 Dubai  UAE 1,166  335 82 2012
41 Emirates Office Tower Dubai  UAE 1,163 335 54 2000
42 Menara OKO (Menara Selatan) Moscow  Russia 1,160  354  85 2015
43 The Marina Torch Dubai  UAE 1,155  352 86 2011
44 Menara Forum 66 (2) Shenyang  China 1,155 351 68 2015
45 The Pinnacle Guangzhou  China 1,149  350  60 2012
46 Menara Tuntex Sky Kaohsiung  Taiwan 1,140  347 85 1997
47 Aon Center Chicago  Amerika Syarikat 1,136  346 83 1973
48 The Center Hong Kong  Hong Kong 1,135  346 73 1998
49 John Hancock center Chicago  Amerika Syarikat 1,128  344 100 1969
50 ADNOC Headquarters Abu Dhabi  UAE 1,122  342  76 2015
51 Menara Ahmed Abdul Rahim Al Attar  Dubai  UAE 1,122  342  76 2015
52 The Wharf Times Square Wuxi  China 1,112  339 68 2014
53 Chongqing World Financial Center Chongqing  China 1,112  339 78 2014
54 Menara Mercury City  Moscow  Russia 1,112  339 75 2013
55 Menara Tianjin Modern City Office  Tianjin  China 1,109  338  65 2015
56 Tianjin World Financial Center Tianjin  China 1,105  337  79 2010
57 Whilsire Grand Center Los Angeles  Amerika Syarikat 1,099 335 73 2016
58 Shimao International Plaza Shanghai  China 1,094  333 61 2005
59 Menara Ros Dubai  UAE 1,093 333 72 2007
60 Bangunan Bank Minsheng   Wuhan  China 1,087  331  68 2008
61 Menara Pusat Perdangan Dunia China 3 Beijing  China 1,083  330  74 2009
62 Hotel Ryugyong Pyongyang  Korea Utara 1,083  330  105 1992
63 Zhuhai St. Regis Hotel & Office Tower Zhuhai  China 1,083  330  67 2016
64 Menara Yuexiu Fortune Center 1 Wuhan  China 1,083  330  66 2016
65 Pusat Bandar Hon Kwok  Shenzhen  China 1,081  329  80 2015
66 Keangnam Hanoi Landmark Tower Hanoi  Vietnam 1,078  329 72 2012
67 Menara Al Yaqoub  Dubai  UAE 1,076  328  69 2013
68 Hotel Antarabangsa Longxi  Huaxi  China 1,076  328  72 2011
69 Wuxi Suning Plaza 1 Wuxi  China 1,076  328  68 2014
70 The Index Dubai  UAE 1,070  326 80 2010
71 Guangxi Finance Plaza Naning  China 1,066  325  68 2016
72 The Landmark Abu Dhabi  UAE 1,063  324  72 2012
73 Deji Plaza Phase 2 Naning  China 1,063  324  62 2013
74 Yantai Shimao No.1 The Harbour Yantai  China 1,060  323  59 2015
75 Q1 Gold Coast  Australia 1,058  323  80 2005
76 Pusat Perdagangan Dunia Wenzhou Wenzhou  China 1,056  322 68 2010
77 Burj Al-Arab Dubai  UAE 1,053  321  60 2000
78 Menara Nina Hong Kong  Hong Kong 1,051  320 80 1999
79 Sinar Mas Center 1 Shanghai  China 1,048  320 66 2007
80 Bangunan Chrysler Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,046  319 77 1930
81 Global City Square Guangzhou  China 1,046  319 67 2015
82 Bangunan New York Times  Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 1,046  319 52 2007
83 Menara HHHR Dubai  UAE 1,042 317 72 2010
84 Chongqing IFS T1 Chongqi  China 1,037  316  65 2016
85 Nanjing International Youth Cultural Centre Tower 1 Nanjing  China 1,032  315  68 2015
86 MahaNakhon Bangkok  Thailand 1,031  314  75 2016
87 Plaza Bank of America Atlanta  Amerika Syarikat 1,024  312  55 1992
88 Moi Center Shenyang  China 1,020  311 75 2012
89 Menara Bank Amerika Syarikat Los Angeles  Amerika Syarikat 1,018  310  73 1989
90 Menara Telekom Kuala Lumpur  Malaysia 1,017  310  55 2001
91 Ocean Heights Dubai  UAE 1,017  310 82 2010
92 Menara Sungai Pearl Guangzhou  China 1,016  310 71 2013
93 Fortune Center Guangzhou  China 1,015  309 68 2015
94 Menara Hotel Jumeirah Emirates Dubai  UAE 1,014  309 56 2000
95 Stalnaya Vershina Moscow  Russia 1,013  309 72 2015
96 Burj Rafal Riyadh  Arab Saudi 1,010  308 68 2013
97 Plaza Wanda 1 Kunming  China 1,008  307  70 2016
98 Plaza Wanda 2 Kunming  China 1,008  307  70 2016
99 Franklin Center Chicago  Amerika Syarikat 1,007  307  60 1989
100 Menara Cayan Dubai  UAE 1,005 306 76 2013

Bangunan tertinggi dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
1 Menara Kingdom Jeddah  Arab Saudi 3,307 1008  167 2020
4 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur  Malaysia 2,113 644 118 2020
2 Menara Signature Jakarta Jakarta  Indonesia 2,093 638 113 2021
3 Wuhan Greenland Center Wuhan  China 2,087 636  125 2018
5 Goldin Finance 117 Tianjin  China 1,959 597 117 2017
6 Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang  China 1,854  565 114 2018
7 Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center Tianjin  China 1,739 530 97 2018
8 Zhongguo Zun Beijing  China 1,732 528 108 2018
9 Menara Entisar Dubai  UAE 1,706 520 111 2020
10 Dalian Greenland Center Dalian  China 1,699 518 88 2018
Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Dirancang Siap Dibina
1 Menara Sky Mile Tokyo  Jepun 5,577  1,700  400+ 2045
2 Menara Azerbaijan Pulau Khazar  Azerbaijan 3,458 1,054 189 2020
3 Burj Mubarak al-Kabir Sulaibiya  Kuwait 3,284 1,001 ? 2035
4 Menara Tradewinds Square Kuala Lumpur  Malaysia 2,543 775 150 ?
5 Menara Shenzhen H700 Shenzhen  China 2,425 739 169 2020
6 Menara Dubai One Dubai  UAE 2,333 711 161 2021
7 CTF Wuhan Wuhan  China 2,126 648 123 2019
8 Al-Aman World Capital Centre Colombo  Sri Lanka 2,051 625 111 2020
9 Menara Rama IX Bangkok  Thailand 2,018 615 125 2021
10 Menara Nexus Shenzhen  China 1,952  595  124 ?

Pembinaan pencakar langit yang tinggi semakin pesat di seleruh pelusuk dunia terutamanya di Asia. Di Timur Tengah, negara-negara yang bersaing sengit ialah Emiriah Arab Bersatu (Emiriah Arab Bersatu) dan Arab Saudi (Arab Saudi). Di Asia Timur, negara-negara yang bersaing ialah China (Republik Rakyat China), Korea Selatan (Korea Selatan) dan Taiwan (Taiwan). Manakala di Asia Tenggara, negara-negara yang bersaing ialah Indonesia (Indonesia), Vietnam (Vietnam), Thailand (Thailand) dan Malaysia (Malaysia). Kebanyakkan negara berlumba-lumba untuk membina bangunan tertinggi. Kini, China mempunyai pencakar langit tingggi terbanyak di dunia mengalahkan Emiriah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. Burj Khalifa setinggi 828 meter (2,717 kaki) di Dubai merupakan bangunan tertinggi di dunia kini. Namun pada 2020, gelaran Burj Khalifa bakal dirampas oleh Menara Jeddah setinggi 1,008 meter (3,307 kaki) di Arab Saudi.

(Mengikut kepercayaan Islam, apabila manusia berlumba-lumba membina bangunan-bangunan tinggi, ia adalah salah satu tanda kiamat kecil)

Berikut merupakan senarai bangunan tertinggi di dunia pada masa hadapan. Hanya bangunan yang sudah dibina dan dalam pembinaan sahaja yang dimasukkan ke dalam senarai bagi memudahkan tugasan. Beberapa maklumat adalah tidak pasti. Oleh itu, penyuntingan dari semasa ke semasa amat digalakkan.

Menunjukkan bangunan tertinggi di dunia kini
Menunjukkan bangunan sudah siap dibina
Menunjukkan bangunan masih dalam pembinaan
No.
Bangunan
Bandar
Negara
Tinggi
(m)
Tinggi
(ka)
Tingkat
Tahun
siap
dibina
Makluman
1 Menara Jeddah Jeddah  Arab Saudi 1,008 3,307  167 2020 Apabila siap pada 2020, ia akan menjadi bangunan tertingggi di dunia
2 Burj Khalifa Dubai  UAE 828 2,717  162 2010 Bangunan dan Struktur Pembinaan tertinggi di dunia kini
3 KL118 Kuala Lumpur  Malaysia 682 2,238  118 2020 Juga dikenali sebagai Merdeka PNB118 atau Warisan Merdeka
4 Menara Signature Jakarta Jakarta  Indonesia 638 2,093  113 2021 Bakal menjadi bangunan tertinggi di Indonesia
5 Wuhan Greenland Center Wuhan  China 636 2,087  125 2018
6 Menara Shanghai Shanghai  China 632 2,073  128 2015 Kini bangunan tertinggi di China
7 Menara Abraj Al Bait Makkah  Arab Saudi 601 1,972  120 2012 Kini bangunan tertinggi di Arab Saudi dan Menara Jam tertinggi di dunia
8 Pusat Kewangan Ping An Shenzhen  China 600 1,968  115 2016
9 Goldin Finance 117 Tianjin  China 596.5 1,957  117 2018
10 Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang  China 568 1,864  128 2016
11 Menara Lotte World Seoul  Korea Selatan 555 1,819  123 2016 Kini bangunan tertinggi di Korea Selatan
12 One World Trade Center Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 541 1,776  104 2014 Kini bangunan tertinggi di Amerika Syarikat.
13 Pusat Kewangan CTF Guangzhou  China 530 1,739  111 2016
14 Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center Tianjin  China 530 1,739  97 2018
15 Menara China Zun Beijing  China 528 1,732  108 2018 Juga dikenali sebagai "China Zun"
16 Menara Landmark Pusat Skyfame Nanning  China 527 1,729  108 2021
17 Menara Entisar Dubai  UAE 520 1,706  111 2020
18 Evergrande IFC Hefei  China 518 1,699  112 2020
19 Dalian Greenland Center Dalian  China 518 1,699  88 2018
20 Taipei 101 Taipei  Taiwan 508 1,667  101 2004 Bekas bangunan tertinggi di dunia (2004-2010)
21 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai  China 492 1,614  101 2008
22 Hengqin Headquarters Tower 2 Zhuhai  China 490 1,608  106 2017
23 Menara Pusat Perdagangan Antarabangsa Hong Kong  Hong Kong 484 1,588  108 2010 Kini bangunan tertinggi di Hong Kong
24 Menara Central Park Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 472 1,586  99 2018
25 Menara Chengdu Greenland Chengdu  China 468 1,535  101 2018
26 Pusat Perdagangan Antarabangsa China 1 Chongqing  China 468 1,535  100 2017
27 Guangdong Bangunan Tianjin  China 468 1,535  91 2018
28 Lakhta Center Saint Petersburg  Russia 463 1,517  86 2018 Bakal menjadi bangunan tertinggi di Russia
29 Landmark 81 Ho Chi Minh  Vietnam 462 1,514  81 2018 Bakal menjadi bangunan tertinggi di Vietnam
30 One Vanderbilt Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 462 1,514 65 2020
31 Riverview Plaza A1 Wuhan  China 460 1,509  82 2017
32 Menara Changsha IFS T1 Changsha  China 452 1,483  88 2017
33 Menara Petronas 1 Kuala Lumpur  Malaysia 452 1,483  88 1998 Bekas bangunan tertinggi di dunia (1998-2004)

dan masih bangunan berkembar tertinggi di dunia

Menara Petronas 2 Kuala Lumpur  Malaysia
35 Pusat Kewangan Antarabangsa Suzhou Suzhou  China 450 1,476  95 2017
36 Menara Zifeng Nanjing  China 450 1,476  66 2010
37 Marina 106 Dubai  UAE 445 1,461  106 2019
38 China Resources Centre Block A Nanning  China 445 1,461  90 2018
39 Menara Willis Chicago  Amerika Syarikat 442 1,451  108 1974
40 World One Mumbai  India 442 1,450  117 2018
41 KK100 Shenzhen  China 441.8 1,449  100 2011
42 Menara TRX Kuala Lumpur  Malaysia 439 1,440  92 2019
43 Pusat Kewangan Antarabangsa Guangzhou Guangzhou  China 438.6 1,439  103 2010
44 Menara Akhmat Groznyj  Russia 435 1,427  102 2020
45 Menara Berlian Jeddah  Arab Saudi 432 1,417  93 2019
46 Menara Hoiku 1 Hoiku  China 428 1,404  94 2020
47 Pusat Perdagangan Antarabangsa Dongguan Dongguan  China 427 1,401  88 2019
48 432 Park Avenue Bandar Raya New York  Amerika Syarikat 426 1,396  85 2015
49 Menara Antarabangsa Trump Chicago  Amerika Syarikat 423 1,389  98 2009
50 Menara Jin Mao Shanghai  China 421 1,380  88 1999