Pergi ke kandungan

Senarai episod Upin & Ipin

Ini adalah senarai pilihan. Klik di sini untuk maklumat lanjut.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Upin & Ipin ialah sebuah siri animasi Malaysia ciptaan Burhanuddin Md Radzi dan Ainon Ariff terbitan Les' Copaque Production. Pada mulanya, ia merupakan projek sampingan untuk filem animasi Geng: Pengembaraan Bermula, ia dikembangkan sebagai sebuah siri animasi untuk siaran televisyen. Ia berkisarkan tentang sepasang dua beradik kembar 5 tahun, Upin dan Ipin yang menjalani kehidupan seharian mereka yang penuh dengan aktiviti menarik dan pengembaraan yang mendebarkan bersama rakan-rakan mereka. Nur Fathiah Diaz meminjamkan suaranya untuk watak tajuk bagi 3 musim, dan beliau digantikan oleh Asyiela Putri bermula dari musim keempat.[1][2]Musim pertama siri ini diterbitkan khusus sempena sambutan Ramadan pada tahun 2007 untuk mendidik kanak-kanak mengenai erti dan kepentingan bulan mulia.[3] Musim keduanya pula diterbitkan pada tahun 2008 mengandungi 12 episod.[4] Bermula dari musim ketiga ke atas,[5][6][7] Upin & Ipin mengandungi 42 episod bagi setiap musim. Sebanyak 11 musim telah disiarkan di TV9 dengan musim ke-11 menjadi musim terakhir yang disiarkan di saluran itu. Musim ke-12 siri ini disiarkan di Indonesia menerusi MNCTV dan menjadi musim pertama Upin & Ipin yang disiarkan di republik itu.[8] Musim ke-18 siri ini disiarkan pada 15 Mac 2024.

Ringkasan siri

[sunting | sunting sumber]
MusimEpisodTayangan asal
Tayangan pertamaTayangan terakhirRangkaian
1614 September 2007 (2007-09-14)13 Oktober 2007 (2007-10-13)TV9
2125 September 2008 (2008-09-05)6 Oktober 2008 (2008-10-06)
3422 Februari 2009 (2009-02-02)30 Disember 2009 (2009-12-30)
44215 Mac 2010 (2010-03-15)29 Disember 2010 (2010-12-29)
54212 Mac 2011 (2011-03-12)31 Disember 2011 (2011-12-31)
64218 Mac 2012 (2012-03-18)30 Disember 2012 (2012-12-30)
7429 Mac 2013 (2013-03-09)28 Disember 2013 (2013-12-28)
84230 Mei 2014 (2014-05-30)25 Disember 2014 (2014-12-25)
94220 Mac 2015 (2015-03-20)1 Januari 2016 (2016-01-01)
10429 April 2016 (2016-04-09)31 Disember 2016 (2016-12-31)
114225 Mac 2017 (2017-03-25)30 Disember 2017 (2017-12-30)
124223 Mei 2018 (2018-05-23)5 Januari 2019 (2019-01-05)MNCTV
Astro Prima
Astro Ceria
134220 April 2019 (2019-04-20)26 Disember 2019 (2019-12-26)
14421 Mei 2020 (2020-05-01)15 Mac 2021 (2021-03-15)
154213 April 2021 (2021-04-13)29 Mac 2022 (2022-03-29)
16423 April 2022 (2022-04-03)3 April 2023 (2023-04-03)
174217 April 2023 (2023-04-17)15 Mac 2024 (2024-03-15)
18915 Mac 2024 (2024-03-15)TerancangAstro Prima


Musim 1 (2007)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
11"Esok Puasa"14 September 2007 (2007-09-14)
22"Dugaan"15 September 2007 (2007-09-15)
33"Nikmat"16 September 2007 (2007-09-16)
44"Terawih"21 September 2007 (2007-09-21)
55"Esok Raya"12 Oktober 2007 (2007-10-12)
66"Hari Raya"13 Oktober 2007 (2007-10-13)

Musim 2 (2008)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
71"Tadika"5 September 2008 (2008-09-05)
82"Anak Bulan"6 September 2008 (2008-09-06)
93"Adat"7 September 2008 (2008-09-07)
104"Tamak"12 September 2008 (2008-09-12)
115"Lailatul Qadr"13 September 2008 (2008-09-13)
126"Kisah dan Tauladan"14 September 2008 (2008-09-14)
137"Sayang Kak Ros"1 Oktober 2008 (2008-10-01)
148"Ketupat"2 Oktober 2008 (2008-10-02)
159"Zakat Fitrah"3 Oktober 2008 (2008-10-03)
1610"Malam Syahdu"4 Oktober 2008 (2008-10-04)
1711"Pagi Raya"5 Oktober 2008 (2008-10-05)
1812"Berkat"6 Oktober 2008 (2008-10-06)

Musim 3 (2009)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
19
20
1
2
"Air Kolah, Air Laut"2 Februari 2009 (2009-02-02)
3 Februari 2009 (2009-02-03)
21
22
3
4
"Basikal Baru"4 Februari 2009 (2009-02-04)
9 Februari 2009 (2009-02-09)
23
24
5
6
"Berkebun"10 Februari 2009 (2009-02-10)
11 Februari 2009 (2009-02-11)
25
26
27
7
8
9
"Gosok, Jangan Tak Gosok"16 Mac 2009 (2009-03-16)
17 Mac 2009 (2009-03-17)
18 Mac 2009 (2009-03-18)
28
29
10
11
"Kisah Dua Malam"14 Mei 2009 (2009-05-14)
15 Mei 2009 (2009-05-15)
30
31
32
12
13
14
"Kembara Ke Pulau Harta Karun (Bahagian 1–3)"16 Mei 2009 (2009-05-16)
21 Mei 2009 (2009-05-21)
22 Mei 2009 (2009-05-22)
33
34
15
16
"Istimewa Hari Ibu"23 Mei 2009 (2009-05-23)
7 September 2009 (2009-09-07)
35
36
17
18
"Kami 1Malaysia"8 September 2009 (2009-09-08)
9 September 2009 (2009-09-09)
37
38
39
19
20
21
"Seronoknya Membaca"21 September 2009 (2009-09-21)
22 September 2009 (2009-09-22)
23 September 2009 (2009-09-23)
40
41
22
23
"Berpuasa Bersama Kawan Baru"24 September 2009 (2009-09-24)
25 September 2009 (2009-09-25)
4224"Selamat Menyambut Lebaran"26 September 2009 (2009-09-26)
43
44
25
26
"Upin, Ipin & Apin"23 November 2009 (2009-11-23)
24 November 2009 (2009-11-24)
45
46
47
27
28
29
"Jejak Rembo"25 November 2009 (2009-11-25)
30 November 2009 (2009-11-30)
1 Disember 2009 (2009-12-01)
48
49
30
31
"Diri Bersih, Badan Sihat"2 Disember 2009 (2009-12-02)
7 Disember 2009 (2009-12-07)
50
51
52
32
33
34
"Kembara Ke Pulau Harta Karun (Bahagian 4–6)"8 Disember 2009 (2009-12-08)
9 Disember 2009 (2009-12-09)
14 Disember 2009 (2009-12-14)
53
54
55
56
35
36
37
38
"Ambil Galah Tolong Tunjukkan"15 Disember 2009 (2009-12-15)
16 Disember 2009 (2009-12-16)
21 Disember 2009 (2009-12-21)
22 Disember 2009 (2009-12-22)
57
58
39
40
"Sapy Oh Sapy"23 Disember 2009 (2009-12-23)
28 Disember 2009 (2009-12-28)
59
60
41
42
"Kembara Ke Pulau Harta Karun (Bahagian 7–8)"29 Disember 2009 (2009-12-29)
30 Disember 2009 (2009-12-30)

Musim 4 (2010)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
61
62
63
1
2
3
"Juara Kampung"15 Mac 2010 (2010-03-15)
16 Mac 2010 (2010-03-16)
17 Mac 2010 (2010-03-17)
64
65
66
67
68
69
4
5
6
7
8
9
"Anak Harimau"7 Jun 2010 (2010-06-07)
8 Jun 2010 (2010-06-08)
9 Jun 2010 (2010-06-09)
14 Jun 2010 (2010-06-14)
15 Jun 2010 (2010-06-15)
16 Jun 2010 (2010-06-16)
70
71
72
73
74
75
10
11
12
13
14
15
"Ramadhan Kembali Lagi"11 Ogos 2010 (2010-08-11)
12 Ogos 2010 (2010-08-12)
13 Ogos 2010 (2010-08-13)
14 Ogos 2010 (2010-08-14)
15 Ogos 2010 (2010-08-15)
16 Ogos 2010 (2010-08-16)
76
77
78
16
17
18
"Menjelang Syawal"10 September 2010 (2010-09-10)
79
80
81
19
20
21
"Bila Besar Nanti"10 September 2010 (2010-09-10)
82
83
84
22
23
24
"Rasa Sayang"15 November 2010 (2010-11-15)
16 November 2010 (2010-11-16)
17 November 2010 (2010-11-17)
85
86
87
25
26
27
"Kisah Raja Pemburu"22 November 2010 (2010-11-22)
23 November 2010 (2010-11-23)
24 November 2010 (2010-11-24)
88
89
90
28
29
30
"Kisah Pisang & Cengkerang"29 November 2010 (2010-11-29)
30 November 2010 (2010-11-30)
1 Disember 2010 (2010-12-01)
91
92
93
31
32
33
"Kenangan Manis"6 Disember 2010 (2010-12-06)
7 Disember 2010 (2010-12-07)
8 Disember 2010 (2010-12-08)
94
95
96
34
35
36
"Lama Tapi Berharga"13 Disember 2010 (2010-12-13)
14 Disember 2010 (2010-12-14)
15 Disember 2010 (2010-12-15)
97
98
99
100
101
102
37
38
39
40
41
42
"Demi Metromillenium"20 Disember 2010 (2010-12-20)
21 Disember 2010 (2010-12-21)
22 Disember 2010 (2010-12-22)
27 Disember 2010 (2010-12-27)
28 Disember 2010 (2010-12-28)
29 Disember 2010 (2010-12-29)

Musim 5 (2011)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
103
104
105
1
2
3
"Belajar Lagi..?"12 Mac 2011 (2011-03-12)
106
107
108
4
5
6
"Terbang Tinggi-Tinggi"4 Jun 2011 (2011-06-04)
109
110
111
7
8
9
"Tersentuh Hati"11 Jun 2011 (2011-06-11)
112
113
114
10
11
12
"Ikhlas Dari Hati"6 Ogos 2011 (2011-08-06)
115
116
117
13
14
15
"Kuih Untuk Opah"13 Ogos 2011 (2011-08-13)
118
119
120
16
17
18
"Rindu Opah"30 Ogos 2011 (2011-08-30)
121
122
123
19
20
21
"Sakit Ke?"10 September 2011 (2011-09-10)
124
125
126
22
23
24
"Garang Ke Sayang?"19 November 2011 (2011-11-19)
127
128
129
25
26
27
"Sedia... Mula!"26 November 2011 (2011-11-26)
130
131
132
28
29
30
"Gelapnya..."3 Disember 2011 (2011-12-03)
133
134
135
31
32
33
"Jari Jemari Salleh"10 Disember 2011 (2011-12-10)
136
137
138
34
35
36
"Cerita Kami"17 Disember 2011 (2011-12-17)
139
140
141
142
143
144
37
38
39
40
41
42
"Metrobot, Bergabung!"24 Disember 2011 (2011-12-24)
31 Disember 2011 (2011-12-31)

Musim 6 (2012)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
145
146
147
1
2
3
"Mainan Baru"18 Mac 2012 (2012-03-18)
148
149
150
4
5
6
"Tangkap Dia"10 Jun 2012 (2012-06-10)
151
152
153
7
8
9
"Kembara Ke Pulau Harta Karun (Bahagian 9–11)"17 Jun 2012 (2012-06-17)
154
155
156
10
11
12
"Kembara Kecil-Kecilan"22 Julai 2012 (2012-07-22)
157
158
159
13
14
15
"Terima Kasih Cikgu!"29 Julai 2012 (2012-07-29)
160
161
162
16
17
18
"Iqra'"12 Ogos 2012 (2012-08-12)
163
164
165
19
20
21
"Rasai Kemenangan"19 Ogos 2012 (2012-08-19)
166
167
168
22
23
24
"Bulan Hantu"26 Ogos 2012 (2012-08-26)
169
170
171
25
26
27
"Hari Misteri"23 September 2012 (2012-09-23)
172
173
174
28
29
30
"Raja Buah"18 November 2012 (2012-11-18)
175
176
177
31
32
33
"Cari dan Simpan"25 November 2012 (2012-11-25)
178
179
180
34
35
36
"Kenangan Mengusik Jiwa"16 Disember 2012 (2012-12-16)
181
182
183
37
38
39
"Taman Mesra"23 Disember 2012 (2012-12-23)
184
185
186
40
41
42
"Sedia Menyelamat"30 Disember 2012 (2012-12-30)

Musim 7 (2013)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
187
188
189
1
2
3
"Gong Xi Fa Cai"9 Mac 2013 (2013-03-09)
190
191
192
4
5
6
"Gigi Susu"27 April 2013 (2013-04-27)
193
194
195
7
8
9
"Nenek Si Bongkok Tiga"1 Jun 2013 (2013-06-01)
196
197
198
10
11
12
"Usahawan Muda"8 Jun 2013 (2013-06-08)
199
200
201
13
14
15
"Sahabat Selamanya"13 Julai 2013 (2013-07-13)
202
203
204
16
17
18
"Dugaan Ramadhan"27 Julai 2013 (2013-07-27)
205
206
207
19
20
21
"Riang Raya"8 Ogos 2013 (2013-08-08)
208
209
210
22
23
24
"Daun Hijau"14 September 2013 (2013-09-14)
211
212
213
25
26
27
"Barang Silam"12 Oktober 2013 (2013-10-12)
214
215
216
28
29
30
"Bahaya Jerebu"26 Oktober 2013 (2013-10-26)
217
218
219
31
32
33
"Pim Pim Pom"16 November 2013 (2013-11-16)
220
221
222
34
35
36
"Kembara Kembar Nakal"30 November 2013 (2013-11-30)
223
224
225
37
38
39
"Beli, Pakai, Suka"14 Disember 2013 (2013-12-14)
226
227
228
40
41
42
"Boria Suka-Suka"28 Disember 2013 (2013-12-28)

Musim 8 (2014)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
229
230
231
1
2
3
"Upin & Ipin Kesayanganku"30 Mei 2014 (2014-05-30)
31 Mei 2014 (2014-05-31)
1 Jun 2014 (2014-06-01)
232
233
234
4
5
6
"Kail dan Laga"2 Jun 2014 (2014-06-02)
3 Jun 2014 (2014-06-03)
4 Jun 2014 (2014-06-04)
235
236
237
7
8
9
"Belajar sambil Main"5 Jun 2014 (2014-06-05)
6 Jun 2014 (2014-06-06)
7 Jun 2014 (2014-06-07)
238
239
240
10
11
12
"Cuai, Cuai, Cuai"8 Jun 2014 (2014-06-08)
9 Jun 2014 (2014-06-09)
10 Jun 2014 (2014-06-10)
241
242
243
13
14
15
"Pengalaman Puasa"29 Jun 2014 (2014-06-29)
244
245
246
16
17
18
"Raya Yang Bermakna"28 Julai 2014 (2014-07-28)
29 Julai 2014 (2014-07-29)
30 Julai 2014 (2014-07-30)
247
248
249
19
20
21
"Warna Warni"13 September 2014 (2014-09-13)
15 September 2014 (2014-09-15)
16 September 2014 (2014-09-16)
250
251
252
22
23
24
"Jaga dan Hargai Mata"18 September 2014 (2014-09-18)
19 September 2014 (2014-09-19)
20 September 2014 (2014-09-20)
253
254
255
25
26
27
"Upin, Ipin dan Ultraman Ribut"14 November 2014 (2014-11-14)
15 November 2014 (2014-11-15)
16 November 2014 (2014-11-16)
256
257
258
28
29
30
"Upin & Ipin : Angkasa"11 Disember 2014 (2014-12-11)
12 Disember 2014 (2014-12-12)
13 Disember 2014 (2014-12-13)
259
260
261
31
32
33
"Hasil Tempatan"14 Disember 2014 (2014-12-14)
15 Disember 2014 (2014-12-15)
16 Disember 2014 (2014-12-16)
262
263
264
34
35
36
"Perangi Rasuah"17 Disember 2014 (2014-12-17)
18 Disember 2014 (2014-12-18)
19 Disember 2014 (2014-12-19)
265
266
267
37
38
39
"Terompah Opah"20 Disember 2014 (2014-12-20)
21 Disember 2014 (2014-12-21)
22 Disember 2014 (2014-12-22)
268
269
270
40
41
42
"Pokok Seribu Guna"23 Disember 2014 (2014-12-23)
24 Disember 2014 (2014-12-24)
25 Disember 2014 (2014-12-25)

Musim 9 (2015–2016)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
271
272
273
1
2
3
"Cip Cip Cip"20 Mac 2015 (2015-03-20)
21 Mac 2015 (2015-03-21)
22 Mac 2015 (2015-03-22)
274
275
276
4
5
6
"Jambatan Ilmu"15 Mei 2015 (2015-05-15)
16 Mei 2015 (2015-05-16)
17 Mei 2015 (2015-05-17)
277
278
279
7
8
9
"Sahabat Pena"5 Jun 2015 (2015-06-05)
6 Jun 2015 (2015-06-06)
7 Jun 2015 (2015-06-07)
280
281
282
10
11
12
"Dah Bocor?"12 Jun 2015 (2015-06-12)
13 Jun 2015 (2015-06-13)
14 Jun 2015 (2015-06-14)
283
284
285
13
14
15
"Al-Kisah Malam Puasa"19 Jun 2015 (2015-06-19)
20 Jun 2015 (2015-06-20)
21 Jun 2015 (2015-06-21)
286
287
288
16
17
18
"Al-Kisah Hari Raya"17 Julai 2015 (2015-07-17)
289
290
291
19
20
21
"Isi Masa Lapang"29 Ogos 2015 (2015-08-29)
30 Ogos 2015 (2015-08-30)
31 Ogos 2015 (2015-08-31)
292
293
294
22
23
24
"Siang Tidur Malam Berjaga"18 September 2015 (2015-09-18)
19 September 2015 (2015-09-19)
20 September 2015 (2015-09-20)
295
296
297
25
26
27
"Skuad Bebas Denggi"25 September 2015 (2015-09-25)
26 September 2015 (2015-09-26)
27 September 2015 (2015-09-27)
298
299
300
28
29
30
"Ultraman Ribut II"13 November 2015 (2015-11-13)
14 November 2015 (2015-11-14)
15 November 2015 (2015-11-15)
301
302
303
31
32
33
"Dulu dan Sekarang"4 Disember 2015 (2015-12-04)
5 Disember 2015 (2015-12-05)
6 Disember 2015 (2015-12-06)
304
305
306
34
35
36
"Siapa Yang Ambil?"18 Disember 2015 (2015-12-18)
19 Disember 2015 (2015-12-19)
20 Disember 2015 (2015-12-20)
307
308
309
37
38
39
"Kedai Makan Upin & Ipin"25 Disember 2015 (2015-12-25)
26 Disember 2015 (2015-12-26)
27 Disember 2015 (2015-12-27)
310
311
312
40
41
42
"Siapa Atan?"1 Januari 2016 (2016-01-01)

Musim 10 (2016)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
313
314
315
1
2
3
"Pisang Goreng Ngap Ngap!"9 April 2016 (2016-04-09)
316
317
318
4
5
6
"Uuuuu... Telur Apa Tu?"21 Mei 2016 (2016-05-21)
319
320
321
7
8
9
"Kenapa Tak Elak?"4 Jun 2016 (2016-06-04)
322
323
324
10
11
12
"Indahnya Ramadhan"11 Jun 2016 (2016-06-11)
325
326
327
13
14
15
"Indahnya Syawal"6 Julai 2016 (2016-07-06)
328
329
330
16
17
18
"Bila Cuti Sekolah"10 September 2016 (2016-09-10)
331
332
333
19
20
21
"Ekosistem"17 September 2016 (2016-09-17)
334
335
336
22
23
24
"Pesta Cahaya"29 Oktober 2016 (2016-10-29)
337
338
339
25
26
27
"Patuk Kau!"26 November 2016 (2016-11-26)
340
341
342
28
29
30
"Kembara 6 Musim"3 Disember 2016 (2016-12-03)
343
344
345
31
32
33
"Di Sebalik Tabir"10 Disember 2016 (2016-12-10)
346
347
348
34
35
36
"Tersilap"17 Disember 2016 (2016-12-17)
349
350
351
37
38
39
"Aku Sebuah Jam"24 Disember 2016 (2016-12-24)
352
353
354
40
41
42
"Animasi Terakhir"31 Disember 2016 (2016-12-31)

Musim 11 (2017)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
355
356
357
1
2
3
"Kompang Dipalu"25 Mac 2017 (2017-03-25)
358
359
360
4
5
6
"Taman Riang Ria"29 April 2017 (2017-04-29)
361
362
363
7
8
9
"Azam Puasa"27 Mei 2017 (2017-05-27)
364
365
366
10
11
12
"Ragam Raya"25 Jun 2017 (2017-06-25)
367
368
369
13
14
15
"Jom Hidup Sihat!"29 Julai 2017 (2017-07-29)
370
371
372
16
17
18
"Hapuskan Virus!"26 Ogos 2017 (2017-08-26)
373
374
375
19
20
21
"Amal Jariah"2 September 2017 (2017-09-02)
376
377
378
22
23
24
"Kembara Alam Dino"16 September 2017 (2017-09-16)
379
380
381
25
26
27
"Magik Pin Pin Pom"25 November 2017 (2017-11-25)
382
383
384
28
29
30
"Pesta Pantun"2 Disember 2017 (2017-12-02)
385
386
387
31
32
33
"Selamatkan Neo Santara"9 Disember 2017 (2017-12-09)
388
389
390
34
35
36
"Terlajak Laris"16 Disember 2017 (2017-12-16)
391
392
393
37
38
39
"Masih Ada Sayang"23 Disember 2017 (2017-12-23)
394
395
396
40
41
42
"Teroka Lautan"30 Disember 2017 (2017-12-30)

Musim 12 (2018–2019)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
397
398
399
1
2
3
"Masak-Masak"23 Mei 2018 (2018-05-23)
400
401
402
4
5
6
"Alunan Ramadhan"23 Mei 2018 (2018-05-23)
403
404
405
7
8
9
"Sinar Syawal"15 Jun 2018 (2018-06-15)
406
407
408
10
11
12
"Idola Misteri"9 Ogos 2018 (2018-08-09)
409
410
411
13
14
15
"Mana Rembo?"22 Ogos 2018 (2018-08-22)
412
413
414
16
17
18
"Untuk Prestasi"1 September 2018 (2018-09-01)
415
416
417
19
20
21
"Ngantuknya..."5 September 2018 (2018-09-05)
418
419
420
22
23
24
"Tanya Sama Pokok"19 Oktober 2018 (2018-10-19)
421
422
423
25
26
27
"Pensel Ajaib"20 Oktober 2018 (2018-10-20)
424
425
426
28
29
30
"Zoo Sayang"23 November 2018 (2018-11-23)
427
428
429
31
32
33
"Kain Perca"29 November 2018 (2018-11-29)
430
431
432
34
35
36
"Aku Sebuah Buku"15 Disember 2018 (2018-12-15)
433
434
435
37
38
39
"Apa Benda Tu?"1 Januari 2019 (2019-01-01)
436
437
438
40
41
42
"Upin dan Ipin Dah Besar"5 Januari 2019 (2019-01-05)

Musim 13 (2019)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
439
440
441
1
2
3
"Si Merah"20 April 2019 (2019-04-20)
442
443
444
4
5
6
"Mulanya Ramadhan"6 Mei 2019 (2019-05-06)
445
446
447
7
8
9
"Tibanya Syawal"5 Jun 2019 (2019-06-05)
448
449
450
10
11
12
"Ehsan Pindah?"10 Julai 2019 (2019-07-10)
451
452
453
13
14
15
"Bijak Sifir"8 Ogos 2019 (2019-08-08)
454
455
456
16
17
18
"Tiga Hajat"26 Ogos 2019 (2019-08-26)
457
458
459
19
20
21
"Bela Berudu"1 September 2019 (2019-09-01)
460
461
462
22
23
24
"Pin Pin Pom Delima Sakti"19 Oktober 2019 (2019-10-19)
463
464
465
25
26
27
"Medal Larian"20 Oktober 2019 (2019-10-20)
466
467
468
28
29
30
"Bila Hujan Turun"29 Oktober 2019 (2019-10-29)
469
470
471
31
32
33
"Perut Ehsan"19 November 2019 (2019-11-19)
472
473
474
34
35
36
"Aku Sebatang Pensel"24 Disember 2019 (2019-12-24)
475
476
477
37
38
39
"Opah Merajuk"25 Disember 2019 (2019-12-25)
478
479
480
40
41
42
"Kawan-Kawan Hilang"26 Disember 2019 (2019-12-26)

Musim 14 (2020–2021)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
481
482
483
1
2
3
"Ragam Ramadhan"1 Mei 2020 (2020-05-01)
484
485
486
4
5
6
"Filem Upin & Ipin"16 Mei 2020 (2020-05-16)
4877"Syahdunya Syawal"24 Mei 2020 (2020-05-24)
488
489
8
9
"Perintah Kawalan Pergerakan"15 Julai 2020 (2020-07-15)
490
491
492
10
11
12
"Kawan Baik Upin & Ipin"12 Ogos 2020 (2020-08-12)
493
494
495
13
14
15
"Dayung Laju-Laju"18 September 2020 (2020-09-18)
496
497
498
16
17
18
"Pertolongan Cemas"24 Oktober 2020 (2020-10-24)
499
500
501
19
20
21
"Tudung Saji Mengkuang"26 November 2020 (2020-11-26)
502
503
504
22
23
24
"Barang Baik, Barang Kita"1 Disember 2020 (2020-12-01)
505
506
507
25
26
27
"Penjaga Baru"25 Disember 2020 (2020-12-25)
508
509
510
28
29
30
"Neo Santara: Demam Karat"1 Januari 2021 (2021-01-01)
511
512
513
31
32
33
"Perang Nyamuk"18 Januari 2021 (2021-01-18)
514
515
516
34
35
36
"Buku Nota Jarjit"5 Februari 2021 (2021-02-05)
517
518
519
37
38
39
"Tumbuh Rambut"17 Februari 2021 (2021-02-17)
520
521
522
40
41
42
"Kain Merah Ipin"15 Mac 2021 (2021-03-15)

Musim 15 (2021–2022)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
523
524
525
1
2
3
"Dugaan Puasa"13 April 2021 (2021-04-13)
526
527
528
4
5
6
"Raya Penuh Makna"13 Mei 2021 (2021-05-13)
529
530
531
7
8
9
"Setem Yang Hilang"16 Jun 2021 (2021-06-16)
532
533
534
10
11
12
"Pondok Kita"17 Ogos 2021 (2021-08-17)
535
536
537
13
14
15
"Aku Sebuah Kereta"7 September 2021 (2021-09-07)
538
539
540
16
17
18
"Juara Karaoke"20 Oktober 2021 (2021-10-20)
541
542
543
19
20
21
"Helang Merah"1 November 2021 (2021-11-01)
544
545
546
22
23
24
"Rajin Menyimpan, Bijak Belanja"19 November 2021 (2021-11-19)
547
548
549
25
26
27
"Angin"13 Disember 2021 (2021-12-13)
550
551
552
28
29
30
"Tamak Selalu Rugi"20 Disember 2021 (2021-12-20)
553
554
555
31
32
33
"Ais Kepal"31 Disember 2021 (2021-12-31)
556
557
558
34
35
36
"Pin Pin Pom Naga Sakti"31 Januari 2022 (2022-01-31)
559
560
561
37
38
39
"Gerobok Rezeki"16 Februari 2022 (2022-02-16)
562
563
564
40
41
42
"Muzikal Kampung Durian Runtuh"29 Mac 2022 (2022-03-29)

Musim 16 (2022–2023)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
565
566
567
1
2
3
"Puasa Norma Baharu"3 April 2022 (2022-04-03)
568
569
570
4
5
6
"Raya Norma Baharu"2 Mei 2022 (2022-05-02)
571
572
573
7
8
9
"Mimpi Terindah"20 Jun 2022 (2022-06-20)
574
575
576
10
11
12
"Lindung Diri dan Keluarga"28 Julai 2022 (2022-07-28)
577
578
579
13
14
15
"Angsa Putih"23 Ogos 2022 (2022-08-23)
580
581
582
16
17
18
"Mencari Idola"14 Oktober 2022 (2022-10-14)
583
584
585
19
20
21
"Motor Kapcai"22 Oktober 2022 (2022-10-22)
586
587
588
22
23
24
"Rasa Sayang"17 November 2022 (2022-11-17)
589
590
591
25
26
27
"Temanku Susanti"19 Disember 2022 (2022-12-19)
592
593
594
28
29
30
"Lembaga Hitam"2 Januari 2023 (2023-01-02)
595
596
597
31
32
33
"Keselamatan dan Kecekapan Tenaga"11 Februari 2023 (2023-02-11)
598
599
600
34
35
36
"Hidup Bergaya"21 Februari 2023 (2023-02-21)
601
602
603
37
38
39
"Kartunis Lagenda"15 Mac 2023 (2023-03-15)
604
605
606
40
41
42
"Penghuni Hutan"3 April 2023 (2023-04-03)

Musim 17 (2023–2024)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
607
608
609
1
2
3
"Ibadah Puasa"17 April 2023 (2023-04-17)
610
611
612
4
5
6
"Irama Raya"22 April 2023 (2023-04-22)
613
614
615
7
8
9
"Kopi, Teh dan Susu"13 Jun 2023 (2023-06-13)
616
617
618
10
11
12
"Perginya Rembo"10 Julai 2023 (2023-07-10)
619
620
621
13
14
15
"Dapur Masak-Masak"7 Ogos 2023 (2023-08-07)
622
623
624
16
17
18
"Abang Atau Kakak"12 September 2023 (2023-09-12)
625
626
627
19
20
21
"Neo Santara Wirabot"21 Oktober 2023 (2023-10-21)
628
629
630
22
23
24
"Penyepit Kayu"3 November 2023 (2023-11-03)
631
632
633
25
26
27
"Cucu Kesayangan Opah"10 November 2023 (2023-11-10)
634
635
636
28
29
30
"Cermin Misteri"2 Disember 2023 (2023-12-02)
637
638
639
31
32
33
"Kenderaan Kecemasan"13 Disember 2023 (2023-12-13)
640
641
642
34
35
36
"Secebis Kenangan Abah"15 Disember 2023 (2023-12-15)
643
644
645
37
38
39
"Rumah Hijau Opah"1 Januari 2024 (2024-01-01)
646
647
648
40
41
42
"Air Bersih, Air Selamat"15 Mac 2024 (2024-03-15)

Musim 18 (2024)

[sunting | sunting sumber]
No.
keseluruhan
No. dalam
musim
TajukTarikh keluaran asal
649
650
651
1
2
3
"Ramadan Diberkati"15 Mac 2024 (2024-03-15)
652
653
654
4
5
6
"Ketupat Aidilfitri"10 April 2024 (2024-04-10)
655
656
657
7
8
9
"Basikal Kawanku"14 Mei 2024 (2024-05-14)
658
659
660
10
11
12
"Gunting Rambut"13 Jun 2024 (2024-06-13)
661
662
663
13
14
15
"Minyak Sawit"20 Julai 2024 (2024-07-20)
664
665
666
16
17
18
"Kolam Renang"25 Julai 2024 (2024-07-25)

Musim 19 (akan datang)

[sunting | sunting sumber]

Media rumah

[sunting | sunting sumber]
  • DVD Vol. 1 - 6 diedarkan oleh Music Valley
  • DVD Vol. 7 - 11 diedarkan oleh Sony Music
  • DVD 12 dan seterusnya diedarkan oleh Music Valley
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Vol. 1 2007
  • Esok Puasa
  • Dugaan
  • Nikmat
  • Terawih
  • Esok Raya
  • Hari Raya
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 2 2008
  • Tadika
  • Anak Bulan
  • Adat
  • Tamak
  • Lailatul Qadr
  • Kisah & Tauladan
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 3 2008
  • Sayang Kak Ros
  • Ketupat
  • Zakat Fitrah
  • Malam Syahdu
  • Pagi Raya
  • Berkat
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 4 2009
  • Air Kolah, Air Laut
  • Berkebun
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 5 2009
  • Basikal Baru
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bhg 1 & 2)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 6 2009
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bhg 3)
  • Kisah Dua Malam
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 1, 2, 3)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 7 2010
  • Istimewa Hari Ibu
  • Upin, Ipin dan Apin
  • Kami 1Malaysia
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 8 2010
  • Seronoknya Membaca
  • Berpuasa Bersama Kawan Baru
  • Selamat Menyambut Lebaran
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 9 2010
  • Jejak Rembo
  • Diri Bersih, Badan Sihat
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 4 & 5)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 10 2010
  • Sapy Oh Sapy
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 6, 7, 8)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 11 2010
  • Ambil Galah Tolong Tunjukkan
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 12 2011
  • Jaguh Kampung
  • Bila Besar Nanti
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 13 2011
  • Anak Harimau
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 14 2011
  • Kisah Pisang dan Cangkerang
  • Kenangan Manis
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 15 2012
  • Lama Tapi Berharga
  • Rasa Sayang
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 16 2012
  • Ramadhan Kembali Lagi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 17 2012
  • Menjelang Syawal
  • Kisah Raja Pemburu
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 18 2012
  • Demi Metromillenium
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 19 2012
  • Belajar Lagi?
  • Terbang Tinggi-Tinggi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 20 2012
  • Tersentuh Hati
  • Ikhlas dari Hati
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 21 2012
  • Kuih untuk Opah
  • Rindu Opah
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 22 2012
  • Garang ke Sayang?
  • Sakit Ke?
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 23 2012
  • Gelapnya...
  • Sedia... Mula!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 24 2012
  • Metrobot, Bergabung!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 25 2013
  • Jari Jemari Salleh
  • Cerita Kami
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition 2013
  • Kenangan Mengusik Jiwa
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 26 2013
  • Mainan Baru
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (Bhg 9, 10, 11)
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 27 2013
  • Tangkap Dia
  • Kembara Kecil-Kecilan
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 28 2013
  • Terima Kasih Cikgu!
  • Iqra'
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 29 2013
  • Rasai Kemenangan
  • Bulan Hantu
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 30 2013
  • Hari Misteri
  • Raja Buah
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 31 2014
  • Cari & Simpan
  • Taman Mesra
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition with Bomba 2014
  • Sedia Menyelamat
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 32 2014
  • Gong Xi Fa Cai
  • Gigi Susu
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 33 2014
  • Dugaan Ramadhan
  • Riang Ria Raya
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 34 2014
  • Nenek Si Bongkok Tiga
  • Usahawan Muda
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 35 2014
  • Sahabat Selamanya
  • Daun Hijau
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 36 2014
  • Barang Silam
  • Bahaya Jerebu
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 37 2014
  • Pim Pim Pom
  • Kembara Kembar Nakal
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 38 2014
  • Beli, Pakai, Suka
  • Boria Suka-Suka
Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 39 2015
  • Upin & Ipin Kesayanganku
  • Kail dan Laga
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 40 2015
  • Belajar Sambil Main
  • Cuai, Cuai, Cuai
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 41 2015
  • Pengalaman Puasa
  • Raya Yang Bermakna
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 42 2015
  • Warna Warni
  • Jaga & Hargai Mata
Upin & Ipin Special Edition: Ultraman Ribut 2015
  • Upin, Ipin dan Ultraman Ribut
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 43 2015
  • Upin Ipin Angkasa
  • Hasil Tempatan
Upin & Ipin Special Edition: SPRM 2015
  • Perangi Rasuah
Upin & Ipin Musim 8: Vol. 44 2015
  • Terompah Opah
  • Pokok Seribu Guna
  1. ^ Pelakon Suara Musim Baru Upin & Ipin, LCP Blog!, 17 Mac 2010. Dicapai pada 17 Mac 2010.
  2. ^ Sering Diminta Rakan Buat Suara Upin Ipin, Asyiela Putri Tak Kisah. gempak. Dicapai pada 11 Januari 2019.
  3. ^ Series Upin & Ipin Won in KLIFF 2007!!, Les Copaque, 30 November 2007. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  4. ^ Upin & Ipin - Setahun Kemudian di TV9, Les Copaque, 31 Ogos 2008. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  5. ^ Saksikan Upin & Ipin : Dan Kawan-Kawan , Les Copaque, 30 Januari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  6. ^ Waktu Tayangan Siri Baru Upin & Ipin, Les Copaque, 2 Februari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  7. ^ Masa Siaran Baru Upin & Ipin di TV9, 11 Mei 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  8. ^ Ramai yang tanya sebelum ni macam mana nak tengok Upin & Ipin Musim 12. Upin Ipin instagram. Retrieved on 28 March 2019. (instagram post in Malay.)

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]