Ini adalah senarai pilihan. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Senarai episod Upin & Ipin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Logo Upin & Ipin

Berikut ialah senarai episod-episod siri animasi Upin & Ipin.

Ringkasan Siri[sunting | sunting sumber]

Musim Episod Tarikh siaran pertama di TV9
Episod pertama Episod terakhir
1 6 14 September 2007 (2007-09-14) 13 Oktober 2007 (2007-10-13)
2 12 5 September 2008 (2008-09-05) 6 Oktober 2008 (2008-10-06)
3 42 2 Februari 2009 (2009-02-02) 30 Disember 2009 (2009-12-30)
4 42 15 Mac 2010 (2010-03-15) 29 Disember 2010 (2010-12-29)
5 42 12 Mac 2011 (2011-03-12) 31 Disember 2011 (2011-12-31)
6 42 18 Mac 2012 (2012-03-18) 30 Disember 2012 (2012-12-30)
7 42 9 Mac 2013 (2013-03-09) 28 Disember 2013 (2013-12-28)
8 42[1] 30 Mei 2014 (2014-05-30) 25 Disember 2014 (2014-12-25)
9 42 20 Mac 2015 (2015-03-20) 1 Januari 2016 (2016-01-01)
10 42 9 April 2016 (2016-04-09) 31 Disember 2016 (2016-12-31)
11 42 25 Mac 2017 (2017-03-25) 30 Disember 2017 (2017-12-30)
Musim Episod Tarikh siaran pertama di MNCTV
Episod pertama Episod terakhir
12 42 23 Mei 2018 (2018-05-23) Disember 2018 (2018-12)

Senarai Episod[sunting | sunting sumber]

Musim pertama (2007)[sunting | sunting sumber]

Musim pertama Upin & Ipin diterbitkan khusus sempena sambutan Ramadan pada tahun 2007 untuk mendidik kanak-kanak menghienai erti dan kepentingan bulan mulia. Sambutan memberangsangkan terhadap siri pendek ini menggalakkan Les' Copaque agar menerbitkan satu musim lagi sempena bulan Ramadan seterusnya. Musim pertama Upin & Ipin memenangi anugerah Animasi Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Kuala Lumpur 2007.[2]

Upin & Ipin (Musim pertama)
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 6
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 14 September 2007 (2007-09-14) – 13 Oktober 2007 (2007-10-13)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Seterusnya →
Musim ke-2
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 Esok Puasa 14 September 2007 Vol. 1
2 Dugaan 15 September 2007
3 Nikmat 16 September 2007
4 Terawih 21 September 2007
5 Esok Raya 12 Oktober 2007
6 Hari Raya 13 Oktober 2007

Musim ke-2 (2008)[sunting | sunting sumber]

Musim kedua yang bertajuk Upin & Ipin: Setahun Kemudian, disiarkan pada pukul 7.00 malam setiap episod. Musim kali ini terdiri dari 12 episod, yang separuh pertama disiarkan pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sepanjang bulan Ramadan[3] (tayangan pertama di separuh awal bulan, ulangan di separuh akhir bulan) dan separuh lagi sempena Hari Raya Aidilfitri dari 1 hingga 6 Syawal.[4] Musim ini ditaja oleh Colgate-Palmolive Malaysia yang mempromosikan keluaran ubat gigi Colgate Kayu Sugi.[5]

Upin & Ipin (Musim ke-2)
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 12
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 5 September 2008 (2008-09-05) – 6 Oktober 2008 (2008-10-06)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim pertama
Seterusnya →
Musim ke-3
# Tajuk Siaran pertama DVD
7 Tadika 5 September 2008 Vol. 2
8 Anak Bulan 6 September 2008
9 Adat 7 September 2008
10 Tamak 12 September 2008
11 Lailatul Qadr 13 September 2008
12 Kisah & Tauladan 14 September 2008
13 Sayang Kak Ros 1 Oktober 2008 Vol. 3
14 Ketupat 2 Oktober 2008
15 Zakat Fitrah 3 Oktober 2008
16 Malam Syahdu 4 Oktober 2008
17 Pagi Raya 5 Oktober 2008
18 Berkat 6 Oktober 2008

Musim ke-3 (2009)[sunting | sunting sumber]

Musim ketiga Upin & Ipin, yang membawa tajuk penuh Upin & Ipin dan Kawan-Kawan, bermula pada 2 Februari 2009.[6] Sehingga pertengahan bulan Mei, tiga episod ditayangkan (termasuk ulangan) setiap minggu pada Isnin hingga Sabtu, jam 7 malam[7], diikuti siaran tiga dalam satu pada Ahad, dari pukul 7.00 hingga 7.30 malam.

Mulai 14 Mei, waktu siaran Upin & Ipin dihadkan kepada hujung minggu, iaitu Jumaat hingga Ahad, jam 5.30 petang. Selain itu, syarikat TM[8] diumumkan sebagai penaja utama siri Upin & Ipin dan Kawan-Kawan hingga kini.

Pada bulan September, siaran Upin & Ipin dikembalikan kepada setiap hari Isnin hingga Ahad dengan episod-episod baru sempena bulan puasa dan cuti sekolah akhir tahun. Musim ketiga diakhiri dengan "Kembara ke Pulau Harta Karun (bahagian 8)" keluar pada 30 Disember 2009, menjadikannya 42 episod kesemuanya.

Upin & Ipin (Musim ke-3)
Upin Ipin 3.jpg
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 2 Februari 2009 (2009-02-02) – 30 Disember 2009 (2009-12-30)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-2
Seterusnya →
Musim ke-4
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 Air Kolah, Air Laut 2 Februari 2009 Vol. 4
2 3 Februari 2009
3 Basikal Baru 4 Februari 2009 Vol. 5
4 9 Februari 2009
5 Berkebun 10 Februari 2009 Vol. 4
6 11 Februari 2009
7 Gosok Jangan Tak Gosok 16 Mac 2009 Vol. 5
8 17 Mac 2009
9 18 Mac 2009 Vol. 6
10 Kisah Dua Malam 14 Mei 2009
11 15 Mei 2009
12 Kembara ke Pulau Harta Karun 16 Mei 2009
13 21 Mei 2009
14 22 Mei 2009
15 Istimewa Hari Ibu 23 Mei 2009 Vol. 7
16 7 September 2009
17 Kami 1Malaysia 8 September 2009
18 9 September 2009
19 Seronoknya Membaca 21 September 2009 Vol. 8
20 22 September 2009
21 23 September 2009
22 Berpuasa Bersama Kawan Baru 24 September 2009
23 25 September 2009
24 Selamat Menyambut Lebaran 26 September 2009
25 Upin, Ipin & Apin 23 November 2009 Vol. 7
26 24 November 2009
27 Jejak Rembo 25 November 2009 Vol. 9
28 30 November 2009
29 1 Disember 2009
30 Diri Bersih Badan Sihat 2 Disember 2009
31 7 Disember 2009
32 Kembara ke Pulau Harta Karun
(Bhg 4 - 6)
8 Disember 2009
33 9 Disember 2009
34 14 Disember 2009 Vol. 10
35 Ambil Galah Tolong Tunjukkan 15 Disember 2009 Vol. 11
36 16 Disember 2009
37 21 Disember 2009
38 22 Disember 2009
39 Sapy oh Sapy 23 Disember 2009 Vol. 10
40 28 Disember 2009
41 Kembara ke Pulau Harta Karun
(Bhg 7 - 8)
29 Disember 2009
42 30 Disember 2009

Musim ke-4 (2010)[sunting | sunting sumber]

Musim keempat Upin & Ipin dan Kawan-kawan bermula pada 15 Mac 2010 dengan episod "Juara Kampung (bahagian 1)", tambahan pula diperkenalkan intro serba baru dengan kad tajuk berbentuk lukisan pensel warna dalam buku latihan. Asyiela Putri menggantikan Fathiah sebagai pengalih suara Upin & Ipin. Musim ini juga ditaja oleh syarikat TM. Sebelum ini, Asyiela pernah mengalih suara siri Upin & Ipin musim ketiga dalam bahasa Inggeris[9] untuk Disney Channel Asia. Sembilan episod pertama musim keempat ini ditayangkan pada dua musim cuti sekolah dalam kalendar 2010 sempena Piala Thomas dan Piala Dunia. Ulang tayang episod musim lalu turut disiarkan pada Sabtu dan Ahad, 5.30 petang, sehingga bulan Ogos.

Pada musim Ramadan (Ogos–September), slot waktu Upin & Ipin pindah ke setiap hari, 7 petang, dengan episod baru.[10] Ini berakhir dengan maraton satu jam yang diisi oleh enam episod baru yang bertajuk "Menjelang Syawal" dan "Bila Besar Nanti". Siaran Upin & Ipin kembali ke ulang tayang hujung minggu sehingga episod baru ditayangkan setiap Isnin, Selasa dan Rabu sempena cuti sekolah akhir tahun, seperti yang dilakukan tahun lalu.

Upin & Ipin (Musim ke-4)
Upin Ipin 4.JPG
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 15 Mac 2010 (2010-03-15) – 29 Disember 2010 (2010-12-29)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-3
Seterusnya →
Musim ke-5
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 Juara Kampung
(DVD:Jaguh Kampung)
15 Mac 2010 Vol. 12
2 16 Mac 2010
3 17 Mac 2010
4 Anak Harimau 7 Jun 2010 Vol. 13
5 8 Jun 2010
6 9 Jun 2010
7 14 Jun 2010
8 15 Jun 2010
9 16 Jun 2010
10 Ramadhan Kembali Lagi 11 Ogos 2010 Vol. 16
11 12 Ogos 2010
12 13 Ogos 2010
13 14 Ogos 2010
14 15 Ogos 2010
15 16 Ogos 2010
16 - 18 Menjelang Syawal 10 September 2010 Vol. 17
19 - 21 Bila Besar Nanti 10 September 2010 Vol. 12
22 Rasa Sayang 15 November 2010 Vol. 15
23 16 November 2010
24 17 November 2010
25 Kisah Raja Pemburu 22 November 2010 Vol. 17
26 23 November 2010
27 24 November 2010
28 Kisah Pisang & Cengkerang 29 November 2010 Vol. 14
29 30 November 2010
30 1 Disember 2010
31 Kenangan Manis 6 Disember 2010
32 7 Disember 2010
33 8 Disember 2010
34 Lama Tapi Berharga 13 Disember 2010 Vol. 15
35 14 Disember 2010
36 15 Disember 2010
37 Demi Metromillenium 20 Disember 2010 Vol. 18
38 21 Disember 2010
39 22 Disember 2010
40 27 Disember 2010
41 28 Disember 2010
42 29 Disember 2010

Musim ke-5 (2011)[sunting | sunting sumber]

Upin & Ipin dan Kawan-kawan musim kelima bermula pada 12 Mac 2011[11], kali ini dengan tayangan pertama setiap episod dalam format setengah jam pada hari Sabtu, 6.30 petang pada musim cuti sekolah.

Pada musim baru ini, Upin & Ipin dan Kawan-kawan mula mempelajari nilai-nilai kemanusiaan yang pasti menyentuh perasaan penonton. Tambah menarik lagi, Upin & Ipin dan Kawan-kawan akan berkenalan dengan ikon-ikon popular Malaysia! Penonton juga bakal dikejutkan dengan pementasan teater dalam versi Upin & Ipin dan Kawan-kawan sendiri!

Upin & Ipin (Musim ke-5)
Upin Ipin 5.JPG
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 12 Mac 2011 (2011-03-12) – 31 Disember 2011 (2011-12-31)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-4
Seterusnya →
Musim ke-6
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 - 3 Belajar Lagi..? 12 Mac 2011 Vol. 19
4 - 6 Terbang Tinggi-Tinggi 4 Jun 2011
7 - 9 Tersentuh Hati 11 Jun 2011 Vol. 20
10 - 12 Ikhlas dari Hati 6 Ogos 2011
13 - 15 Kuih untuk Opah 13 Ogos 2011 Vol. 21
16 - 18 Rindu Opah 30 Ogos 2011
19 - 21 Sakit Ke? 10 September 2011 Vol. 22
22 - 24 Garang ke Sayang? 19 November 2011
25 - 27 Sedia.... Mula! 26 November 2011 Vol. 23
28 - 30 Gelapnya... 3 Disember 2011
31 - 33 Jari Jemari Salleh 10 Disember 2011 Vol. 25
34 - 36 Cerita Kami 17 Disember 2011
37 - 39 Metrobot, Bergabung! 24 Disember 2011 Vol. 24
40 - 42 31 Disember 2011

Musim ke-6 (2012)[sunting | sunting sumber]

Sempena musim keenam, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Ahad 6 petang, mulai 18 Mac 2012.[12].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 6.

Upin & Ipin (Musim ke-6)
Wall ui s06 03 1600x9002-1024x576.jpg
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 18 Mac 2012 (2012-03-18) – 30 Disember 2012 (2012-12-30)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-5
Seterusnya →
Musim ke-7
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 - 3 Mainan Baru 18 Mac 2012 Vol. 26
4 - 6 Tangkap Dia 10 Jun 2012 Vol. 27
7 - 9 Kembara ke Pulau Harta Karun
(Bhg 9 - 11)
17 Jun 2012 Vol. 26
10 - 12 Kembara Kecil-Kecilan 22 Julai 2012 Vol. 27
13 - 15 Terima Kasih Cikgu! 29 Julai 2012 Vol. 28
16 - 18 Iqra' 12 Ogos 2012
19 - 21 Rasai Kemenangan 19 Ogos 2012 Vol. 29
22 - 24 Bulan Hantu 26 Ogos 2012
25 - 27 Hari Misteri 23 September 2012 Vol. 30
28 - 30 Raja Buah 18 November 2012
31 - 33 Cari & Simpan 25 November 2012 Vol. 31
34 - 36 Kenangan Mengusik Jiwa 16 Disember 2012 Special Edition 1
37 - 39 Taman Mesra 23 Disember 2012 Vol. 31
40 - 42 Sedia Menyelamat 30 Disember 2012 Special Edition 2

Musim ke-7 (2013)[sunting | sunting sumber]

Sempena musim ketujuh, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Sabtu 6.30 petang dengan cerita Tahun Baru Cina mulai 9 Mac 2013. Episod pertama musim ke-7 sepatutnya ditayangkan pada 2 Mac 2013, tetapi kerana masalah teknikal yang dihadapi oleh TV9, episod pertama ditayangkan pada 9 Mac 2013. [13].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 7.
Pada bulan Ramadhan (Julai - Ogos), slot Upin & Ipin berpindah ke Sabtu 7.30 petang.
Episod istimewa sempena Hari Raya ditayangkan pada hari raya pertama pada pukul 3:30 pm - 4pm.

Upin & Ipin (Musim ke-7)
Upin ipin 7.JPG
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 9 Mac 2013 (2013-03-09) – 28 Disember 2013 (2013-12-28)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-6
Seterusnya →
Musim ke-8
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 - 3 Gong Xi Fa Cai 9 Mac 2013 (2013-03-09) Vol. 32
4 - 6 Gigi Susu 27 April 2013 (2013-04-27)
7 - 9 Nenek Si Bongkok Tiga 1 Jun 2013 (2013-06-01) Vol. 34
10 - 12 Usahawan Muda 8 Jun 2013 (2013-06-08)
13 - 15 Sahabat Selamanya 13 Julai 2013 (2013-07-13) Vol. 35
16 - 18 Dugaan Ramadhan 27 Julai 2013 (2013-07-27) Vol. 33
19 - 21 Riang Raya (DVD: Riang Ria Raya) 8 Ogos 2013 (2013-08-08)
22 - 24 Daun Hijau 14 September 2013 (2013-09-14) Vol. 35
25 - 27 Barang Silam 12 Oktober 2013 (2013-10-12) Vol. 36
28 - 30 Bahaya Jerebu 26 Oktober 2013 (2013-10-26)
31 - 33 Pim Pim Pom 16 November 2013 (2013-11-16) Vol. 37
34 - 36 Kembara Kembar Nakal 30 November 2013 (2013-11-30)
37 - 39 Beli, Pakai, Suka 14 Disember 2013 (2013-12-14) Vol. 38
40 - 42 Boria Suka-Suka 28 Disember 2013 (2013-12-28)

Musim ke-8 (2014)[sunting | sunting sumber]

Sempena musim kelapan, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Sabtu, Ahad dan Isnin 5.30 petang dengan tiga bahagian (episod) setiap cerita. Episod Upin & Ipin Kesayanganku (Bahagian 1) sepatutnya ditayang pada 22 Mac 2014 [14]. Tetapi berikutan kehilangan pesawat MH370, episod ini ditunda kepada tarikh baru yang akan diumumkan kelak [15].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 8.
Tarikh baru episod pertama Musim 8 telah diumum.[16] 12 episod baru akan disiarkan sempena musim cuti sekolah, bermula 28 Mei 2014 - 8 Jun 2014, 5.30 petang. [17]
Tarikh baru untuk 12 episod baru Musim 8 diubah kepada 30 Mei 2014 - 10 Jun 2014, kerana tidak dapat ditayang pada 28 & 29 Mei 2014. [18]

Upin & Ipin (Musim ke-8)
Upin Ipin 8.jpg
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 30 Mei 2014 (2014-05-30) – 25 Disember 2014 (2014-12-25)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-7
Seterusnya →
Musim ke-9
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 Upin & Ipin Kesayanganku 30 Mei 2014 (2014-05-30) Vol. 39
2 31 Mei 2014 (2014-05-31)
3 1 Jun 2014 (2014-06-01)
4 Kail dan Laga 2 Jun 2014 (2014-06-02)
5 3 Jun 2014 (2014-06-03)
6 4 Jun 2014 (2014-06-04)
7 Belajar Sambil Main 5 Jun 2014 (2014-06-05) Vol. 40
8 6 Jun 2014 (2014-06-06)
9 7 Jun 2014 (2014-06-07)
10 Cuai, Cuai, Cuai 8 Jun 2014 (2014-06-08)
11 9 Jun 2014 (2014-06-09)
12 10 Jun 2014 (2014-06-10)
13 - 15 Pengalaman Puasa 29 Jun 2014 (2014-06-29) Vol. 41
16 Raya Yang Bermakna 28 Julai 2014 (2014-07-28)
17 29 Julai 2014 (2014-07-29)
18 30 Julai 2014 (2014-07-30)
19 Warna Warni 13 September 2014 (2014-09-13) Vol. 42
20 15 September 2014 (2014-09-15)
21 16 September 2014 (2014-09-16)
22 Jaga & Hargai Mata 18 September 2014 (2014-09-18)
23 19 September 2014 (2014-09-19)
24 20 September 2014 (2014-09-20)
25 Upin, Ipin dan Ultraman Ribut 14 November 2014 (2014-11-14) Special Edition:
Upin, Ipin dan Ultraman Ribut
26 15 November 2014 (2014-11-15)
27 16 November 2014 (2014-11-16)
28 Upin Ipin Angkasa 11 Disember 2014 (2014-12-11) Vol. 43
29 12 Disember 2014 (2014-12-12)
30 13 Disember 2014 (2014-12-13)
31 Hasil Tempatan 14 Disember 2014 (2014-12-14)
32 15 Disember 2014 (2014-12-15)
33 16 Disember 2014 (2014-12-16)
34 Perangi Rasuah 17 Disember 2014 (2014-12-17) Upin & Ipin Special Edition: SPRM
35 18 Disember 2014 (2014-12-18)
36 19 Disember 2014 (2014-12-19)
37 Terompah Opah 20 Disember 2014 (2014-12-20) Vol. 44
38 21 Disember 2014 (2014-12-21)
39 22 Disember 2014 (2014-12-22)
40 Pokok Seribu Guna 23 Disember 2014 (2014-12-23)
41 24 Disember 2014 (2014-12-24)
42 25 Disember 2014 (2014-12-25)

Musim ke-9 (2015)[sunting | sunting sumber]

Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 9.
Musim ini merupakan musim pertama dimana episod terakhir ditayang pada tahun berikutnya.

Upin & Ipin (Musim ke-9)
Upin ipin 9.jpg
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 20 Mac 2015 (2015-03-20) – 1 Januari 2016 (2016-01-01)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-8
Seterusnya →
Musim ke-10
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 Cip Cip Cip 20 Mac 2015 (2015-03-20) Vol. 45
2 21 Mac 2015 (2015-03-21)
3 22 Mac 2015 (2015-03-22)
4 Jambatan Ilmu 15 Mei 2015 (2015-05-15)
5 16 Mei 2015 (2015-05-16)
6 17 Mei 2015 (2015-05-17)
7 Sahabat Pena 5 Jun 2015 (2015-06-05) Vol. 46
8 6 Jun 2015 (2015-06-06)
9 7 Jun 2015 (2015-06-07)
10 Dah Bocor 12 Jun 2015 (2015-06-12)
11 13 Jun 2015 (2015-06-13)
12 14 Jun 2015 (2015-06-14)
13 Al Kisah Malam Puasa 19 Jun 2015 (2015-06-19) Vol. 47
14 20 Jun 2015 (2015-06-20)
15 21 Jun 2015 (2015-06-21)
16 - 18 Al Kisah Hari Raya 17 Julai 2015 (2015-07-17)
19 Isi Masa Lapang 29 Ogos 2015 (2015-08-29) Vol. 48
20 30 Ogos 2015 (2015-08-30)
21 31 Ogos 2015 (2015-08-31)
22 Siang Tidur Malam Berjaga 18 September 2015 (2015-09-18)
23 19 September 2015 (2015-09-19)
24 20 September 2015 (2015-09-20)
25 Skuad Bebas Denggi 25 September 2015 (2015-09-25) TBA
26 26 September 2015 (2015-09-26)
27 27 September 2015 (2015-09-27)
28 Ultraman Ribut II 13 November 2015 (2015-11-13)
29 14 November 2015 (2015-11-14)
30 15 November 2015 (2015-11-15)
31 Dulu dan Sekarang 4 Disember 2015 (2015-12-04) Vol. 49
32 5 Disember 2015 (2015-12-05)
33 6 Disember 2015 (2015-12-06)
34 Siapa Yang Ambil 18 Disember 2015 (2015-12-18)
35 19 Disember 2015 (2015-12-19)
36 20 Disember 2015 (2015-12-20)
37 Kedai Makan Upin Ipin 25 Disember 2015 (2015-12-25) Vol. 50
38 26 Disember 2015 (2015-12-26)
39 27 Disember 2015 (2015-12-27)
40 - 42 Siapa Atan? 1 Januari 2016 (2016-01-01)

Musim ke-10 (2016)[sunting | sunting sumber]

Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 10.
Sempena musim kesepuluh, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Sabtu 7.30 petang mulai 9 April 2016.
Sempena bulan Ramadhan, episod Indahnya Ramadhan ditayang pada pukul 5 petang.
Sempena Hari Raya, episod Indahnya Syawal ditayang pada pukul 4.30 petang.

Upin & Ipin (Musim ke-10)
Upin ipin 10.jpg
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 9 April 2016 (2016-04-09) – 31 Disember 2016 (2016-12-31)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-9
Seterusnya →
Musim ke-11
# Tajuk Siaran pertama DVD
1 - 3 Pisang Goreng Ngap Ngap! 9 April 2016 (2016-04-09) Vol. 52
4 - 6 Uuuuu... Telur Apa Tu? 21 Mei 2016 (2016-05-21)
7 - 9 Kenapa Tak Elak? 4 Jun 2016 (2016-06-04) Vol. 53
10 - 12 Indahnya Ramadhan 11 Jun 2016 (2016-06-11) Vol. 51
13 - 15 Indahnya Syawal 6 Julai 2016 (2016-07-06)
16 - 18 Bila Cuti Sekolah 10 September 2016 (2016-09-10) Vol. 53
19 - 21 Ekosistem 17 September 2016 (2016-09-17) Vol. 54
22 - 24 Pesta Cahaya 29 Oktober 2016 (2016-10-29)
25 - 27 Patuk Kau! 26 November 2016 (2016-11-26) Vol. 55
28 - 30 Kembara 6 Musim 3 Disember 2016 (2016-12-03)
31 - 33 Di Sebalik Tabir 10 Disember 2016 (2016-12-10) Vol. 56
34 - 36 Tersilap 17 Disember 2016 (2016-12-17)
37 - 39 Aku Sebuah Jam 24 Disember 2016 (2016-12-24) Vol. 57
40 - 42 Animasi Terakhir 31 Disember 2016 (2016-12-31)

Musim ke-11 (2017)[sunting | sunting sumber]

Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 11.

Upin & Ipin (Musim ke-11)
Negara asal Malaysia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal TV9
Siaran asal 25 Mac 2017 (2017-03-25)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-10
Seterusnya →
Musim ke-12
# Tajuk Siaran pertama
1 - 3 Kompang Dipalu 25 Mac 2017 (2017-03-25)
4 - 6 Taman Riang Ria 29 April 2017 (2017-04-29)
7 - 9 Azam Puasa 27 Mei 2017 (2017-05-27)
10 - 12 Ragam Raya 25 Jun 2017 (2017-06-25)
13 - 15 Jom Hidup Sihat! 29 Julai 2017 (2017-07-29)
16 - 18 Hapuskan Virus! 26 Ogos 2017 (2017-08-26)
19 - 21 Amal Jariah 2 September 2017 (2017-09-02)
22 - 24 Kembara Alam Dino 16 September 2017 (2017-09-16)
25 - 27 Magik Pin Pin Pom 25 November 2017 (2017-11-25)
28 - 30 Pesta Pantun 2 Disember 2017 (2017-12-02)
31 - 33 Selamatkan Neo Santara 9 Disember 2017 (2017-12-09)
34 - 36 Terlajak Laris 16 Disember 2017 (2017-12-16)
37 - 39 Masih Ada Sayang 23 Disember 2017 (2017-12-23)
40 - 42 Teroka Lautan 30 Disember 2017 (2017-12-30)

Musim ke-12 (2018)[sunting | sunting sumber]

Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 12.
Musim ini tidak ditayang di TV9 (Malaysia),
sebaliknya hanya ditayang di MNCTV (Indonesia)

Upin & Ipin (Musim ke-12)
Negara asal Indonesia
Jumlah episod 42
Siaran
Saluran asal MNCTV
Siaran asal 23 Mei 2018 (2018-05-23)
Kronologi musim

← Sebelumnya
Musim ke-11
Seterusnya →
# Tajuk Siaran pertama
1 - 3 Masak-Masak 23 Mei 2018 (2018-05-23)
4 - 6 Alunan Ramadhan 23 Mei 2018 (2018-05-23)
7 - 9 Sinar Syawal 15 Jun 2018 (2018-06-15)
10 - 12 Idola Misteri 9 Ogos 2018 (2018-08-09)
13 - 15 Mana Rembo? 22 Ogos 2018 (2018-08-22)
16 - 18 Untuk Prestasi 1 September 2018 (2018-09-01)

DVD[sunting | sunting sumber]

[19]

  • DVD Vol. 1 - 6 diedarkan oleh Music Valley
  • DVD Vol. 7 - 11 diedarkan oleh Sony Music
  • DVD 12 dan seterusnya diedarkan oleh Music Valley

Musim pertama[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Vol. 1 [20] 2007
  • Esok Puasa
  • Dugaan
  • Nikmat
  • Terawih
  • Esok Raya
  • Hari Raya

Musim ke-2[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 2 [21] 2008
  • Tadika
  • Anak Bulan
  • Adat
  • Tamak
  • Lailatul Qadr
  • Kisah & Tauladan
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 3 [22] 2008
  • Sayang Kak Ros
  • Ketupat
  • Zakat Fitrah
  • Malam Syahdu
  • Pagi Raya
  • Berkat

Musim ke-3[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 4 [23] 2009
  • Air Kolah, Air Laut
  • Berkebun
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 5 [24] 2009
  • Basikal Baru
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bhg 1 & 2)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 6 [25] 2009
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bhg 3)
  • Kisah Dua Malam
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 1, 2, 3)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 7 [26] 2010
  • Istimewa Hari Ibu
  • Upin, Ipin dan Apin
  • Kami 1Malaysia
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 8 [27] 2010
  • Seronoknya Membaca
  • Berpuasa Bersama Kawan Baru
  • Selamat Menyambut Lebaran
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 9 [28] 2010
  • Jejak Rembo
  • Diri Bersih, Badan Sihat
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 4 & 5)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 10 [29] 2010
  • Sapy Oh Sapy
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bhg 6, 7, 8)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 11 [30] 2010
  • Ambil Galah Tolong Tunjukkan

Musim ke-4[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 12 [31] 2011
  • Jaguh Kampung[32]
  • Bila Besar Nanti
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 13 [33] 2011
  • Anak Harimau
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 14 [34] 2011
  • Kisah Pisang dan Cangkerang
  • Kenangan Manis
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 15 [35] 2012
  • Lama Tapi Berharga
  • Rasa Sayang
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 16 [36] 2012
  • Ramadhan Kembali Lagi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 17 [37] 2012
  • Menjelang Syawal
  • Kisah Raja Pemburu
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 18 [38] 2012
  • Demi Metromillenium

Musim ke-5[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 19 [39] 2012
  • Belajar Lagi?
  • Terbang Tinggi-Tinggi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 20 [40] 2012
  • Tersentuh Hati
  • Ikhlas dari Hati
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 21 [41] 2012
  • Kuih untuk Opah
  • Rindu Opah
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 22 [42] 2012
  • Garang ke Sayang?
  • Sakit Ke?
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 23 [43] 2012
  • Gelapnya...
  • Sedia... Mula!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 24 [44] 2012
  • Metrobot, Bergabung!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 25 [45] 2013
  • Jari Jemari Salleh
  • Cerita Kami

Musim ke-6[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition [46] 2013
  • Kenangan Mengusik Jiwa
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 26 [47] 2013
  • Mainan Baru
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (Bhg 9, 10, 11)
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 27 [48] 2013
  • Tangkap Dia
  • Kembara Kecil-Kecilan
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 28 [49] 2013
  • Terima Kasih Cikgu!
  • Iqra'
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 29 [50] 2013
  • Rasai Kemenangan
  • Bulan Hantu
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 30 [51] 2013
  • Hari Misteri
  • Raja Buah
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 31 [52] 2014
  • Cari & Simpan
  • Taman Mesra
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition with Bomba [53] 2014
  • Sedia Menyelamat

Musim ke-7[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 32 [54] 2014
  • Gong Xi Fa Cai
  • Gigi Susu
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 33 [55] 2014
  • Dugaan Ramadhan
  • Riang Ria Raya [56]
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 34 [57] 2014
  • Nenek Si Bongkok Tiga
  • Usahawan Muda
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 35 [58] 2014
  • Sahabat Selamanya
  • Daun Hijau
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 36 [59] 2014
  • Barang Silam
  • Bahaya Jerebu
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 37 [60] 2014
  • Pim Pim Pom
  • Kembara Kembar Nakal
Upin & Ipin Musim 7: Vol. 38 [61] 2014
  • Beli, Pakai, Suka
  • Boria Suka-Suka

Musim ke-8[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Senarai episod
TBA TBA
  • Upin & Ipin Kesayanganku
  • Kail dan Laga
  • Belajar Sambil Main
  • Cuai, Cuai, Cuai
  • Pengalaman Puasa
  • Raya Yang Bermakna
  • Warna Warni
  • Jaga & Hargai Mata
  • Upin, Ipin dan Ultraman Ribut
  • Upin Ipin Angkasa
  • Hasil Tempatan
  • Perangi Rasuah
  • Terompah Opah
  • Pokok Seribu Guna

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://upindanipin.com.my/blog/upin-ipin-musim-8-ditunda-sempena-mh370/
  2. ^ Series Upin & Ipin Won in KLIFF 2007!!, Les Copaque, 30 November 2007. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  3. ^ Upin & Ipin - Setahun Kemudian di TV9, Les Copaque, 31 Ogos 2008. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  4. ^ Upin & Ipin edisi Syawal tayangan hari raya, Les Copaque, 28 September 2008. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  5. ^ promo:The launch of COLGATE Kayu Sugi Charity Campaign, Malaysia Celebrity News Online, 16 Okt 2008. Dicapai pada 8 Mac 2010.
  6. ^ Saksikan Upin & Ipin : Dan Kawan-Kawan , Les Copaque, 30 Januari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  7. ^ Waktu Tayangan Siri Baru Upin & Ipin, Les Copaque, 2 Februari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  8. ^ Masa Siaran Baru Upin & Ipin di TV9, 11 Mei 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  9. ^ Pelakon Suara Musim Baru Upin & Ipin, LCP Blog!, 17 Mac 2010. Dicapai pada 17 Mac 2010.
  10. ^ Berpuasa bersama Upin & Ipin, Les' Copaque Production (blog), 19 Ogos 2010.
  11. ^ https://www.facebook.com/notes/upin-ipin/intro-baru-upin-ipin-/10150134315274273
  12. ^ Episod Baru – Upin & Ipin Musim 6 ~!, http://upindanipin.com.my, 14 Mac 2012. Dicapai pada 14 Mac 2012.
  13. ^ https://www.facebook.com/kelabupindanipin/posts/441483679259806
  14. ^ http://www.youtube.com/watch?v=mUZ5Z886Zs8
  15. ^ https://www.facebook.com/kelabupindanipin/posts/10152358206569750?stream_ref=10
  16. ^ http://www.youtube.com/watch?v=3ul2PbqP2-A
  17. ^ http://www.youtube.com/watch?v=gXDMfVaoM8A
  18. ^ http://upindanipin.com.my/blog/12-episod-baru-upin-ipin-musim-8/#more-3543
  19. ^ http://www.lescopaque.com/store/?cur=catalog/list&id=5&title=DIGITAL_DISC
  20. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=92&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.1
  21. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=93&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.2
  22. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=94&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.3
  23. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=95&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.4
  24. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=96&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.5
  25. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=97&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.6
  26. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=66&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.7
  27. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=67&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.8
  28. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=68&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.9
  29. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=69&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.10
  30. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=70&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.11
  31. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=71&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.12
  32. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=71&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.12
  33. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=98&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.13
  34. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=99&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.14
  35. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=100&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.15
  36. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=101&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.16
  37. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=102&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.17
  38. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=154&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.18
  39. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=155&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.19
  40. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=189&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.20
  41. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=199&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.21
  42. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=200&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.22
  43. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=201&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.23
  44. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=202&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.24
  45. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=227&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.25
  46. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=226&title=DVD_Special_Edition:_Kenangan_Mengusik_Jiwa
  47. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=228&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.26
  48. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=254&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.27
  49. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=255&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.28
  50. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=256&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.29
  51. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=282&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.30
  52. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=304&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.31
  53. ^ http://www.rakuten.com.my/shop/rockcorner/product/DVD-RMD140106/
  54. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=305&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.32
  55. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=306&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.33
  56. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=306&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.33
  57. ^ http://www.upinipinstore.com/?cur=catalog/product&id=5&pid=307&title=Upin_&_Ipin_DVD_Series_Vol.34
  58. ^ http://www.rusamusic.com/Product/ProductDetails/Upin-Ipin-musim7-Vol-35-DVD-/814_2124_10703/
  59. ^ http://www.rusamusic.com/Product/ProductDetails/Upin-Ipin-musim7-Vol-36-DVD-/814_2124_10715/
  60. ^ http://www.rusamusic.com/Product/ProductDetails/Upin-Ipin-musim7-Vol-37/814_2124_10731/
  61. ^ http://www.rusamusic.com/Product/ProductDetails/Upin-Ipin-musim7-Vol-38-DVD-/814_2124_10727/