Senarai kapal pengangkut pesawat Tentera Laut Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:United States Navy ship types Berikut merupakan senarai kapal pengangkut pesawat yang telah atau berada dalam perkhidmatan Tentera Laut Amerika Syarikat. Kapal-kapal ini dikelaskan dengan menggunakan designasi simbol pengenalan badan iaitu CV (kapal pengangkut pesawat), CVA (kapal pengangkut pesawat penyerang), CVB (kapal pengangkut pesawat besar), CVL (kapal pengangkut pesawat ringan), CVN (kapal pengangkut pesawat (berkuasa nuklear)) dan CVAN (kapal pengangkut pesawat penyerang (berkuasa nuklear)). Bermula dengan kelas-Forrestal, (CV-59 hingga kini), kesemua kapal pengangkut pesawat yang ditauliahkan ke dalam perkhidmatan dikelaskan sebagai kapal pengangkut pesawat super. Tentera Laut A.S juga menggunakan kapal pengiring pengangkut pesawat dan kapal pengangkut pesawat udara. Senarai ini tidak termasuk kapal-kapal amfibia yang juga boleh digunakan sebagai kapal pengangkut pesawat.

Senarai[sunting | sunting sumber]

#[1] Nama[1] Gambar Kelas Dimulakan[2] Diberhentikan[2] Hayat perkhidmatan Status[2] Ruj.
CV-1 Langley USS Langley (CV-1) underway in June 1927 (520809).jpg Langley
(kapal sulung)
20 Mac 1922 27 Februari 1942 19 tahun, 11 bulan dan 7 hari Ditenggelamkan dan karam 65 nm ke selatan Cilacap, Jawa [3][4][5]
CV-2 Lexington USS Lexington (CV-2) leaving San Diego on 14 October 1941 (80-G-416362).jpg Lexington
(kapal sulung)
14 Disember 1927 8 Mei 1942 14 tahun, 4 bulan dan 24 hari Karam dalam Pertempuran Coral Sea [5][6]
CV-3 Saratoga USS Saratoga (CV-3) underway, circa in 1942 (80-G-K-459).jpg Lexington 16 November 1927 26 Jul 1946 18 tahun, 8 bulan dan 12 hari Karam dalam Operasi Crossroads sebagai sasaran ujian nuklear berhampiran Atol Bikini di Lautan Pasifik [5][7]
CV-4 Ranger USS Ranger (CV-4) underway at sea during the later 1930s.jpg Ranger
(kapal sulung)
4 Jun 1934 18 Oktober 1946 12 tahun, 4 bulan dan 14 hari Diceraikan pada 1947 [8]
CV-5 Yorktown USS Yorktown (CV-5) Jul1937.jpg Yorktown
(kapal sulung)
30 September 1937 7 Jun 1942 4 tahun, 8 bulan dan 8 hari Karam dalam Pertempuran Midway [9]
CV-6 Enterprise USS Enterprise (CV-6) in Puget Sound, September 1945.jpg Yorktown 12 Mei 1938 17 Februari 1947 8 tahun, 9 bulan dan 5 hari Diceraikan pada 1960 [10]
CV-7 Wasp USS Wasp (CV-7) entering Hampton Roads on 26 May 1942.jpg Wasp
(kapal sulung)
25 April 1940 15 September 1942 2 tahun, 4 bulan dan 21 hari Karam dalam Kempen Guadalcanal [11]
CV-8 Hornet Aft view of USS Hornet (CV-8), circa in late 1941 (NH 81313).jpg Yorktown 20 Oktober 1941 26 Oktober 1942 1 tahun dan 6 hari Karam dalam Pertempuran Kepulauan Santa Cruz [12][13]
CV-9 Essex USS Essex (CV-9) in Hampton Roads on 1 February 1943 (NNAM.1996.488.242.078).jpg Essex
(kapal sulung)
31 Disember 1942 20 Jun 1969 26 tahun, 5 bulan dan 20 hari Diceraikan pada 1975 [14]
CV-10 Yorktown USS Yorktown (CVS-10) at sea off Hawaii, circa in 1962 (NH 97458-KN).jpg Essex 15 April 1943 27 June 1970 27 tahun, 2 bulan dan 12 hari Dipulihara di Muzium Maritim dan Laut Patriot PointMount Pleasant, Carolina Selatan, AS [15]
CV-11 Intrepid USS Intrepid (CV-11) operating in the Philippine Sea in November 1944 (NH 97468).jpg Essex 16 Ogos 1943 15 Mac 1974 30 tahun, 6 bulan dan 27 hari Dipulihara di Muzium Laut-Udara-Angkasa IntrepidNew York, New York, AS [16]
CV-12 Hornet USS Hornet (CVS-12) underway at sea on 9 August 1968 (USN 1116887).jpg Essex 20 November 1943 26 Mei 1970 26 tahun, 6 bulan dan 6 hari Dipulihara di Muzium USS HornetAlameda, California, AS [17]
CV-13  Franklin USS Franklin (CV-13) underway at sea on 1 August 1944 (80-G-367248).jpg Essex 31 Januari 1944 17 Februari 1947 2 tahun, 11 bulan dan 17 hari Diceraikan pada 1966 [18]
CV-14 Ticonderoga USS Ticonderoga (CVA-14) refueling from USS Ashtabula (AO-51) off Vietnam c1966.jpg Essex (extended bow) 8 Mei 1944 1 September 1973 29 tahun, 3 bulan dan 24 hari Diceraikan pada 1975 [19]
CV-15 Randolph USS Randolph (CVS-15) underway on 25 October 1959 (USN 1059601).jpg Essex (extended bow) 9 Oktober 1944 13 February 1969 24 tahun, 4 bulan dan 4 hari Diceraikan pada 1975 [20]
CV-16 Lexington USS Lexington (CVS-16) underway in the 1960s.JPEG Essex 17 February 1943 8 November 1991 48 tahun, 8 bulan dan 22 hari Dipulihara di USS Lexington Museum On the BayCorpus Christi, Texas, AS [21][22]
CV-17 Bunker Hill USS Bunker Hill (CV-17) at sea in 1945 (NH 42373).jpg Essex 25 Mei 1943 9 Jul 1947 4 tahun, 1 bulan dan 14 hari Diceraikan pada 1973 [23][24][25]
CV-18 Wasp USS Wasp (CVS-18) underway at sea, circa in early 1967 (NH 97509).jpg Essex 24 November 1943 1 July 1972 28 tahun, 7 bulan dan 7 hari Diceraikan pada 1973 [26]
CV-19 Hancock USS Hancock (CVA-19) off Pearl Harbor 1968.jpg Essex (extended bow) 15 April 1944 30 Januari 1976 31 tahun, 9 bulan dan 15 hari Diceraikan pada 1976 [27]
CV-20 Bennington USS Bennington (CVS-20) underway at sea on 5 March 1965 (NH 97581).jpg Essex 6 Ogos 1944 15 Januari 1970 25 tahun, 5 bulan dan 9 hari Diceraikan pada 1994 [28]
CV-21 Boxer USS Boxer (CVA-21) underway off Korea in July 1953.jpg Essex (extended bow) 16 April 1945 1 Disember 1969 24 tahun, 7 bulan dan 15 hari Diceraikan pada 1971 [29][30]
CVL-22 Independence USS Independence (CVL-22) in San Francisco Bay on 15 July 1943 (80-G-74436).jpg Independence
(kapal sulung)
14 Januari 1943 28 Ogos 1946 3 tahun, 7 bulan dan 14 hari Ditenggelamkan pada 1951 [31]
CVL-23 Princeton USS Princeton (CVL-23) underway in Puget Sound on 3 January 1944 (NH 95651).jpg Independence 25 Februari 1943 24 Oktober 1944 1 tahun, 7 bulan dan 29 hari Karam dalam Pertempuran Teluk Leyte [2]
CVL-24 Belleau Wood USS Belleau Wood (CVL-24) underway on 22 December 1943 (NH 97269).jpg Independence 31 Mac 1943 13 Januari 1947 3 tahun, 9 bulan dan 13 hari Diceraikan pada 1960 [2]
CVL-25 Cowpens USS Cowpens (CVL-25) at sea on 31 August 1944.jpg Independence 28 Mei 1943 13 Januari 1947 3 tahun, 7 bulan dan 16 hari Diceraikan pada 1960 [2]
CVL-26 Monterey USS Monterey (CVL-26) in Gulf of Mexico.jpg Independence 17 Jun 1943 16 Januari 1956 12 tahun, 6 bulan dan 30 hari Diceraikan pada 1971 [2]
CVL-27 Langley USS Langley (CVL-27) underway off Cape Henry on 6 October 1943 (80-G-87113).jpg Independence 31 Ogos 1943 11 Februari 1947 3 tahun, 5 bulan dan 11 hari Diceraikan pada 1964 [2]
CVL-28 Cabot USS Cabot (CVL-28).jpg Independence 24 Julai 1943 21 Januari 1955 11 tahun, 5 bulan dan 28 hari Diceraikan pada 2002 [2]
CVL-29 Bataan USS Bataan (CVL-29) underway at sea in January 1952.jpg Independence 17 November 1943 9 April 1954 10 tahun, 4 bulan dan 23 hari Diceraikan pada 1961 [32]
CVL-30 San Jacinto USS San Jacinto (CVL-30) underway at sea on 23 January 1944 (80-G-212799).jpg Independence 15 Disember 1943 1 Mac 1947 3 tahun, 2 bulan dan 14 hari Diceraikan pada 1972
CV-31 Bon Homme Richard USS Bon Homme Richard (CVA-31) underway c1956.jpg Essex 26 November 1944 2 Julai 1971 26 tahun, 7 bulan dan 6 hari Diceraikan pada 1992 [33]
CV-32 Leyte USS Leyte (CV-32) with F9Fs.jpg Essex (extended bow) 11 April 1946 15 Mei 1959 13 tahun, 1 bulan dan 4 hari Diceraikan pada 1970
CV-33 Kearsarge USS Kearsarge (CVS-33) crew spells out 'Mercury 9' on the flight deck on 15 May 1963 (GPN-2000-001403).jpg Essex (extended bow) 2 Mei 1946 15 Januari 1970 23 tahun, 8 bulan dan 13 hari Diceraikan pada 1974 [34]
CV-34 Oriskany USS Oriskany (CVA-34) near Midway Atoll 1967.jpg Essex (extended bow) 25 September 1950 20 September 1979 28 tahun, 11 bulan dan 26 hari Ditenggelamkan sebagai terumbu buatan di Teluk Mexico pada 2006
CV-35 Reprisal CV-35 Reprisal.jpg Essex (haluan dipanjangkan) n/a n/a n/a Dibatalkan semasa pembinaan.
Diceraikan pada 1949
[35]
CV-36 Antietam USS Antietam (CVS-36) operating training aircraft on 19 April 1961 (KN-4834).jpg Essex (extended bow) 28 Januari 1945 8 Mei 1963 18 tahun, 3 bulan dan 10 hari Diceraikan pada 1974 [36]
CV-37 Princeton USS Princeton (LPH-5) underway at sea, circa 1965 (NNAM.1996.488.060.030).jpg Essex (extended bow) 18 November 1945 30 Januari 1970 24 tahun, 2 bulan dan 12 hari Diceraikan pada 1971
CV-38 Shangri-la USS Shangri-La (CV-38) underway in the pacific, 1946.jpg Essex (extended bow) 15 September 1944 30 Julai 1971 26 tahun, 10 bulan dan 15 hari Diceraikan pada 1988 [37]
CV-39 Lake Champlain USS Lake Champlain (CVS-39) underway in February 1965 (USN 1114106).jpg Essex (extended bow) 3 Julai 1945 2 Mei 1966 20 tahun, 9 bulan dan 29 hari Diceraikan pada 1972
CV-40 Tarawa USS Tarawa (CVA-40) underway at sea on 18 December 1952.jpg Essex (extended bow) 8 Disember 1945 13 Mei 1960 14 tahun, 5 bulan dan 5 hari Diceraikan pada 1968
CVB-41 Midway USS Midway (CVA-41) in the Pacific Ocean on 30 November 1974 (NH 97633).jpg Midway
(kapal sulung)
10 September 1945 11 April 1992 46 tahun, 7 bulan dan 1 hari Dipulihara di Muzium USS MidwaySan Diego, California, AS [38]
CVB-42 Franklin D. Roosevelt USS Franklin D. Roosevelt (CVA-42) Sep 1967.jpeg Midway 27 Oktober 1945 1 Oktober 1977 31 tahun, 11 bulan dan 4 hari Diceraikan pada 1978 [39]
CVB-43 Coral Sea USS Coral Sea (CV-43) underway at sea in 1986.jpg Midway 1 Oktober 1947 26 April 1990 42 tahun, 6 bulan dan 25 hari Diceraikan pada 1993 [40]
CV-44 No name assigned (no image available) Midway n/a n/a n/a Dibatalkan sebelum pembinaan dimulakan. [41]
CV-45 Valley Forge USS Valley Forge (LPH-8) underway in the Pacific Ocean, circa 1962-63 (NH 96946).jpg Essex
(extended bow)
3 November 1946 15 Januari 1970 23 tahun, 2 bulan dan 12 hari Diceraikan pada 1971
CV-46 Iwo Jima CV-46 Iwo Jima.jpg Essex (extended bow) n/a n/a n/a Dibatalkan semasa pembinaan.
Diceraikan pada 1946
[42]
CV-47 Philippine Sea USS Philippine Sea (CVA-47) underway at sea on 9 July 1955 (80-G-K-18429).jpg Essex (extended bow) 11 Mei 1946 28 Disember 1958 12 tahun, 7 bulan dan 17 hari Diceraikan pada 1971
CVL-48 Saipan USS Saipan (CVL-48) underway c1955.jpg Saipan
(kapal sulung)
14 Julai 1946 14 Januari 1970 23 tahun dan 6 bulan Diceraikan pada 1976
CVL-49 Wright USS Wright (CVL-49) underway in the early 1950s.jpg Saipan 9 Februari 1947 15 Mac 1956 9 tahun, 1 bulan dan 6 hari Diceraikan pada 1980 [2]
CV-50
to
CV-55
Nama tidak diberikan (no images available) Essex Kesemua badan kapal dibatalkan sebelum pembinaan bermula. [41]
CVB-56
&
CVB-57
Nama tidak diberikan (no images available) Midway Kesemua badan kapal dibatalkan sebelum pembinaan bermula. [41]
CVA-58 United States Artist's impression of the US Navy aircraft carrier USS United States (CVA-58) in October 1948.jpg United States
(kapal sulung)
n/a n/a n/a Dibatalkan semasa pembinaan. Diceraikan [43]
CV-59 Forrestal USS Forrestal (CVA-59) underway at sea on 31 May 1962 (KN-4507).jpg Forrestal
(kapal sulung)
1 Oktober 1955 30 September 1993 37 tahun, 11 bulan dan 29 hari Diceraikan pada 2014 [44][45]

[46] [47]

CV-60 Saratoga USS Saratoga (CV-60) underway in the Adriatic Sea on 29 July 1992 (6480624).jpg Forrestal 14 April 1956 20 Ogos 1994 38 tahun, 4 bulan dan 6 hari Diceraikan pada 2015 [48]
CV-61 Ranger USS Ranger (CV-61) departing San Diego, in February 1987 (NH 97689-KN).jpg Forrestal 10 Ogos 1957 10 Julai 1993 35 tahun dan 11 bulan Diceraikan pada 2017 [49]
CV-62 Independence USS Independence (CV-62) at sea during the later 1980s or early 1990s (NH 97715).jpg Forrestal 10 Januari 1959 30 September 1998 39 tahun, 8 bulan dan 20 hari Dijual sebagai skrap [50]
CV-63 Kitty Hawk USS Kitty Hawk CV-63.jpg Kitty Hawk
(kapal sulung)
29 April 1961 12 Mei 2009 48 tahun dan 13 hari Ditembak, akan diceraikan [51]
CV-64 Constellation USS Constellation (CV-64) off Perth, Australia, on 29 April 2003.jpg Kitty Hawk 27 Oktober 1961 7 Ogos 2003 41 tahun, 9 bulan dan 11 hari Diceraikan pada 2015 [52]
CVN-65 Enterprise USS Enterprise (CVN-65).jpg Enterprise
(kapal sulung)
25 November 1961 3 Februari 2017 55 tahun, 2 bulan dan 9 hari Partially dismantled, awaiting recycling as of 2017 [53]
CV-66 America USS America (CV-66) underway in the Indian Ocean on 24 April 1983.jpg Kitty Hawk 23 Januari 1965 9 Ogos 1996 31 tahun, 6 bulan dan 17 hari Dikaramkan sebagai sasaran pada 2005 [54]
CV-67 John F. Kennedy USS John F. Kennedy (CV-67) departs Naval Station Mayport on 11 November 2003.jpg John F. Kennedy
(kapal sulung)
7 September 1968 23 Mac 2007 38 tahun, 6 bulan dan 16 hari Disimpan [55]
CVN-68 Nimitz USS Nimitz (CVN-68).jpg Nimitz
(kapal sulung)
3 Mei 1975
44 tahun, 3 bulan dan 19 hari Berpangkalan di Naval Base Kitsap, Bremerton, Washington [56]
CVN-69 Dwight D. Eisenhower US Navy 000722-N-7412M-005 USS Eisenhower ^ USS George Washington.jpg Nimitz 18 Oktober 1977
41 tahun, 10 bulan dan 4 hari Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [57]
CVN-70 Carl Vinson USS Carl Vinson (CVN-70) underway in the Pacific Ocean on 31 May 2015.JPG Nimitz 13 Mac 1982
37 tahun, 5 bulan dan 9 hari Berpangkalan di Naval Air Station North Island, San Diego, California [58][59]
CVN-71 Theodore Roosevelt USS Theodore Roosevelt operations 150322-N-ZF573-140.jpg Nimitz 25 Oktober 1986
32 tahun, 9 bulan dan 28 hari Berpangkalan di Naval Air Station North Island, San Diego, California [60]
CVN-72 Abraham Lincoln USS Abraham Lincoln (CVN-72) underway in the South China Sea on 8 May 2006 (060508-N-4166B-030).jpg Nimitz 11 November 1989
29 tahun, 9 bulan dan 11 hari Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [61]
CVN-73 George Washington Starboard bow view of USS George Washington (CVN-73) in formation with Japanese and American ships during ANNUALEX 2008 081119-N-8842M-182.jpg Nimitz 4 Julai 1992
27 tahun, 1 bulan dan 18 hari Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [62]
CVN-74 John C. Stennis USS John C. Stennis, 2007May11.jpg Nimitz 9 Disember 1995
23 tahun, 8 bulan dan 13 hari Berpangkalan di Naval Base Kitsap, Bremerton, Washington [63]
CVN-75 Harry S. Truman 030117-N-9851B-027 USS Harry Truman alongside Military Sealift Command ship USNS Spica (T-AFS 9).jpg Nimitz 25 Julai 1998
21 tahun dan 28 hari Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [64]
CVN-76 Ronald Reagan USSRONALDREAGANgoodshot.jpg Nimitz 12 Julai 2003
16 tahun, 1 bulan dan 10 hari Berpangkalan di Yokosuka Naval Base, Yokosuka, Jepun [65]
CVN-77 George H.W. Bush US Navy 110129-N-3885H-158 USS George H.W. Bush (CVN 77) is underway in the Atlantic Ocean.jpg Nimitz 10 Januari 2009
10 tahun, 7 bulan dan 12 hari Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [66]
CVN-78 Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford (CVN-78) underway on 8 April 2017.JPG Gerald R. Ford
(kapal sulung)
22 Julai 2017
2 tahun dan 1 bulan Berpangkalan di Naval Station Norfolk, Norfolk, Virginia [67]
CVN-79 John F. Kennedy Illustration of USS John F. Kennedy (CVN-79) (110623-N-ZZ999-203).jpg Gerald R. Ford ~2020
Lunas dibaringkan; Newport News Shipbuilding, Newport News, Virginia [68][69]
CVN-80 Enterprise USS Enterprise (CVN-80) artist depiction.jpg Gerald R. Ford ~2025
Pemotongan besi dan fabrikasi; Newport News Shipbuilding, Newport News, Virginia [68][70][71]
CVN-81 Tidak dinamakan Bow view of USS Gerald R. Ford (CVN-78) underway on 8 April 2017.JPG Gerald R. Ford ~2030
Dipesan [68]
CVN-82 Tidak dinamakan Bow view of USS Gerald R. Ford (CVN-78) underway on 8 April 2017.JPG Gerald R. Ford ~2034
Dipesan [68]
Kata kunci
  •      kapal yang tidak berfungsi
  •      kapal dibatalkan sebelum siap
  •      kapal yang masih aktif dalam perkhidmatan
  •      kapal dalam pembinaan
  •      kapal yang dipesan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "USN Aircraft Carriers Throughout History". Dicapai 2015-06-21. 
  2. ^ a b c d e f g h i j Petty, Dan. "The US Navy Aircraft Carriers". www.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  3. ^ Kaplan, Phillip (2013). Naval Air: Celebrating a Century of Naval Flying. Pen and Sword. ISBN 978-1-78159-241-0. 
  4. ^ Roscoe, Theodore (1953). United States Destroyer Operations In World War II. Annapolis: United States Naval Academy. ISBN 0-87021-726-7. 
  5. ^ a b c "Board for selling doomed warships". The New York Times. 1922-05-03. ISSN 0362-4331. Dicapai 2015-06-22. 
  6. ^ "NH 61245". www.history.navy.mil. Dicapai 2015-06-22. 
  7. ^ Australia, The. "From Hermes To Saratoga - Diving two aircraft carriers within two months - The Scuba Doctor". The Scuba Doctor. Dicapai 2015-06-22. 
  8. ^ "USS Ranger (CV-4) - History, Specs and Pictures - Navy Ships". Dicapai 2015-06-22. 
  9. ^ "USS Yorktown (CV 5)". United States Navy. 11 June 2009. Dicapai 22 June 2015. 
  10. ^ "Specifications and Armament". www.cv6.org. Dicapai 2015-07-29. 
  11. ^ "Aircraft Carrier Photo Index: USS WASP (CV-7)". www.navsource.org. Dicapai 2015-07-29. 
  12. ^ "CV-8 Brief History - WORLD WAR II - Aircraft Carrier USS Hornet Museum". www.uss-hornet.org. Dicapai 2015-07-29. 
  13. ^ "USS Hornet CV-8". www.its.caltech.edu. Dicapai 2015-07-29. 
  14. ^ "Essex". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  15. ^ "Yorktown". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  16. ^ "Intrepid". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  17. ^ "Hornet". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  18. ^ "Franklin". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  19. ^ "Ticonderoga". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  20. ^ "Randolph". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  21. ^ "USS Lexington (CV 16)". navysite.de. Dicapai 2015-07-29. 
  22. ^ "USS Lexington (CV-16) Deployments & History". www.hullnumber.com. Dicapai 2015-07-29. 
  23. ^ "Bunker Hill I (CV-17)". www.history.navy.mil. Dicapai 2015-08-06. 
  24. ^ "Aircraft Carrier USS Bunker Hill (CV-17)". Dicapai 2015-08-06. 
  25. ^ "Aircraft Carrier Photo Index: USS BUNKER HILL (CV-17)". www.navsource.org. Dicapai 2015-08-06. 
  26. ^ "Wasp". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  27. ^ "Hancock". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  28. ^ "Bennington". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  29. ^ "USS BOXER (CV-21) Deployments & History". www.hullnumber.com. Dicapai 2015-08-06. 
  30. ^ "USS Boxer (CV 21)". www.navysite.de. Dicapai 2015-08-06. 
  31. ^ "Welcome Aboard The USS Independence CVL-22 Official Site". www.cvl-22.com. Dicapai 2015-08-06. 
  32. ^ "USS Bataan (CVL-29)". United States Navy. 12 June 2009. Dicapai 22 June 2015. 
  33. ^ "Bon Homme Richard". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  34. ^ "Kearsarge". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  35. ^ "CV=35". navsource.org. Dicapai 21 December 2017. 
  36. ^ "Antietam". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  37. ^ "Shangri-la". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  38. ^ "Midway". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  39. ^ "Franklin D. Roosevelt". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  40. ^ "Coral Sea". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  41. ^ a b c "NavSource Online: Aircraft Carrier Photo Archive". www.navsource.org. 
  42. ^ "CV-46". navsource.org. Dicapai 21 December 2017. 
  43. ^ "CVA-58". navsource.org. Dicapai 21 December 2017. 
  44. ^ "USS Forrestal (CV 59)". navysite.de. Dicapai 2015-08-06. 
  45. ^ Killmeyer. "6 JUNE 1967 - 47 Years Ago". www.uss-forrestal.com. Dicapai 2015-08-06. 
  46. ^ "Brief History of the USS FORRESTAL". www.uss-forrestal.com. Dicapai 2015-08-06. 
  47. ^ "Aircraft Carrier Photo Index: USS FORRESTAL (CVA-59)". www.navsource.org. Dicapai 2015-08-06. 
  48. ^ "Saratoga". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  49. ^ "Ranger". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  50. ^ "Independence". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  51. ^ "Kitty Hawk". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  52. ^ "Constellation". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  53. ^ "Enterprise". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  54. ^ "America". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  55. ^ "John F. Kennedy". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  56. ^ "Nimitz". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  57. ^ "Dwight D. Eisenhower". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  58. ^ "Carl Vinson". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  59. ^ CNN, Ben Westcott. "Where in the world is the USS Carl Vinson?". CNN. Dicapai 2017-04-22. 
  60. ^ "Theodore Roosevelt". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  61. ^ "Abraham Lincoln". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  62. ^ "George Washington". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  63. ^ "John C. Stennis". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  64. ^ "Harry S. Truman". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  65. ^ "Ronald Reagan". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  66. ^ "George H.W. Bush". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  67. ^ 22 Jul 2017→ http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=101579
  68. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan fas tidak disediakan
  69. ^ "John F. Kennedy". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2018-01-07. 
  70. ^ "Enterprise". www.nvr.navy.mil. Dicapai 2015-06-21. 
  71. ^ "USS Enterprise: Past Present And Future". The Official US Navy Blog. US Navy. Dicapai 1 Disember 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]