Shabbat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Untuk kegunaan lain, sila lihat Sabbath.
Meja Shabbat disediakan: 2 challah tertutup, satu cawan kiddush, 2 batang lilin, dan bunga.

Templat:Judaism Shabbat (Bahasa Ibrani: שבת, shabbāt, "rehat/ketidakaktifan"; Sabbath, sering disebut sebagai Shabbos menggunakan sebutan Ashkenaz), merupakan hari rehat mingguan dalam agama Yahudi, melambangkan Hari ke-Tujuh dalam Buku Kejadian, selepas penciptaan alam yang selama enam hari. Shabbat diamalkan dari waktu senja hingga kemunculan tiga bintang pada langit malam Sabtu. Shabbat diiringi dengan lilin yang bernyala. Masa penyalaan lilin berubah-ubah mengikut tempat dan minggu, bergantung pada bila matahari terbenam.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Perkataan shabbat dalam Bahasa Ibrani berasal dari kata kerja shabat, dalam bahasa yang sama, yang secara harafiah beerti "berhenti", atau shev yang beerti "duduk". Meskipun shabbat hampir secara universal diterjemahkan sebagai "istirahat" atau suatu "masa istirahat", terjemahan yang lebih harafiah ialah "berhenti", dengan implikasi "berhenti daripada melakukan pekerjaan". Jadi Sabat merupakan hari untuk berhenti bekerja, dengan implikasinya beristirahat. Perkataan Bahasa Ibrani untuk melakukan "mogok", misalnya, shevita, berasal dari akar kata Bahasa Ibrani yang sama dengan shabbat, dan mengandungi implikasi yang sama, iaitu bahawa para buruh yang mogok secara aktif berhenti melakukan pekerjaan, dan bukan secara pasif "beristirahat".

Kebetulan, hal ini menjelaskan pertanyaan ahli teologi yang sering diajukan tentang mengapa Allah perlu "beristirahat" pada hari yang ketujuh dalam penciptaan, seperti yang dikisahkan dalam Kitab Kejadian. Apabila difahami bahawa Allah "berhenti" bekerja dan bukannya "beristirahat" daripada kerjanya, penggunaan ini lebih konsisten dengan pandangan Alkitab tentang Allah yang mahakuasa yang tidak membutuhakn "istirahat".

Shabbat dalam Bible Ibrani[sunting | sunting sumber]

Pemerhatian Shabbat dijelaskan kerap kali dalam Tanakh, lebih terkenal sebagai keempat pada kebanyakan Sepuluh Rukun (Exodus 20:8-11 dan Deuteronomy 5:12-15). Keadaan lain adalah Exodus 31:12-17 dan 35:2-3, Leviticus 19:3 dan 30, 23:3 dan Numbers 28:9-10 (pengorbanan). Ia dirujukkan secara langsung oleh nabi Isaiah (56:4,6) dan Ezekiel (bab 20, 22, 23) dan Nehemiah 9:14.

Status sebagai hari suci[sunting | sunting sumber]

Tanakh dan Siddur menerangkan Shabbat sebagai mempunyai tiga tujuan:

  1. Memperingati penebusan Bani Israel dari perhambaan Mesir Purba;
  2. Memperingati ciptaan alam semesta Tuhan; pada hari ketujuh Tuhan berehat dari kerjanya (atau berhenti);
  3. Rasa dunia pada zaman-zaman Mesianik.

Judaisme memberi Shabbat status hari suci meriah. Dalam banyak cara, undang-undang Yahudi memberikan Shabbat status sebagai hari suci yang paling penting dalam kalendar Yahudi:

  • Hari ini merupakan hari pertama suci yang disebut dalam Alkitab, dan Allah adalah yang pertama untuk memerhatikan dengan pemberhentian Penciptaan (Kejadian 2:1-3).
  • Liturgi Yahudi merawat Sabat sebagai "pengantin" dan "ratu".
  • The Sefer Torah dibaca semasa Taurat membaca yang merupakan sebahagian daripada perkhidmatan pagi Sabtu, dengan bacaan yang lebih panjang berbanding pada minggu. Taurat dibaca lebih kitaran tahunan daripada 54 parshiot, satu bagi setiap Shabbat (kadang-kadang mereka adalah dua kali ganda). Pada Shabbat membaca dibahagikan kepada tujuh bahagian, lebih daripada apa-apa pada hari suci yang lain, termasuk Yom Kippur. Kemudian, Haftarah membaca dari para nabi Ibrani dibaca.
  • Tradisi negeri-negeri yang Yahudi Mesias akan datang jika setiap seorang Yahudi betul memerhati dua hari Sabat berturut-turut (Talmud, buku ilmiah Shabbat 118).
  • Hukuman pada zaman purba pada memijak Shabbat (rejam) adalah hukuman yang paling teruk dalam undang-undang Yahudi.[1]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. See e.g. Numbers 15:32-36.

Bacaan dicadangkan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Jewish holidays