Sejarah Yahudi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sejarah Yahudi ialah sejarah mengenai orang dan agama Yahudi.

Yahudi dan migrasi[sunting | sunting sumber]

Menggores pengusiran Yahudi dari Frankfurt pada 23 Ogos, 1614. Yang berikut mengatakan: "1380 orang tua dan muda telah dikira pada pintu keluar pagar"

Sepanjang sejarah Yahudi, Yahudi telah berulangkali secara terus atau tidak terus diusir dari kedua-dua tanahair asal mereka, dan kawasan yang mereka menetap. Pengalaman ini sebagai kedua-dua imigran dan emigran (lihat: pelarian Yahudi) telah membentuk identiti Yahudi dan amalan keagamaan dengan berbagai cara, elemen penting dari sejarah Yahudi. Suatu senarai tak lengkap dari migrasi seumpama termasuk:

Kerajaan Israel dan Judah[sunting | sunting sumber]

Penguntukan dari suku Bani Israel di Eretz Israel. (1695 Amsterdam Haggada)

Yahudi diturunkan kebanyakannya dari Bani Israel purba (juga dikenali sebagai Ibrani), yang menetap di Tanah Israel. Bani Israel menjejak salasilah lazim mereka kepada patriakh biblikal Abraham melalui Isaac dan Jacob. Monarki Bersatu telah didirikan dibawah Saul dan diteruskan dibawah Raja David dan Solomon Raja David menakluk Baitulmaqdis (pertama seorang Kanaan, kemudian bandar Jebusit) dan membuatkan ia ibukotanya. Selepas pemerintahan Solomon, negara ini berpecah kepada dua kerajaan, Kerajaan Israel (di utara) dan Kerajaan Judah (di selatan). Kerajaan Israel ditakluk oleh pemerintahan Assyria Shalmaneser V pada abad ke-8 SME dan tersebar ke seluruh empayar Assyria, iaitu mereka diasimilasikan kepada budaya lain dan hadir dikenali sebagai Sepuluh Kaum yang Hilang. Kerajaan Judah diteruskan sebagai negeri merdeka hingga ia ditakluk oleh tentera Babylonia pada awal abad ke-6 SME, memusnahkan Kuil Pertama yang merupakan pusat ibadat Yahudi. Elit Judea telah diusir ke Babylonia, tetapi kemudian sekurang-kurangnya sebahagian dari mereka kembali ke tanahair mereka selepas penaklukan Babylonia yang berikut oleh Parsi tujuhbelas tahun kemudian, tempoh yang dikenali sebagai Tawanan Babylonia. Kuil Kedua telah dibina oleh Raja Parsi, dan amalan keagamaan kuno telah disambung semula.

Pemerintahan Parsi, Greek, dan Rom[sunting | sunting sumber]

Lihat rencana berkaitan Perang Yahudi-Rom.

Kerajaan Seleucid, iaitu bangkit selepas Parsi telah dikalahkan oleh Iskandar Agung, mencari untuk perkenalkan budaya Greek kepada dunia Parsi. Apabila Greek dibawah Antiochus IV Epiphanes, disokong oleh Yahudi yang dihellenisasikan (yang telah mengambil budaya Greek), mencuba untuk menukar Kuil Yahudi kepada Kuil Zeus, Yahudi memberontak dibawah kepimpinan dari Maccabees. Selepas kemenangan mereka, Yahudi mendedikasikan semula Kuil kepada Tuhan (demikian asal usul Hanukkah) dan mencipta negeri Yahudi merdeka yang dikenali sebagai Kerajaan Hasmonea, yang bertahan selama 165 SME kr 63 SME, apabila ia didatangi dibawah pengaruh Empayar Rom. Semasa bahagian awal pemerintahan Rom, Hasmonea kekal dalam kuasa, sehingga, keluarga tersebut dilenyapkan oleh Herod si Agung. Herod berasal dari keluarga kaya Idumean dan menjadi raja pelanggan yang sangat berjaya dibawah Rom. Beliau secara penting mengembangkan Kuil di Baitulmaqdis.

Arca Titus menggambarkan Judean yang diperhambakan dan objek dari Kuil dibawa ke Rom.

Pada kematian beliau pada 4 SME Rom secara terus memerintah Judea dan terdapat perubahan kerap dari polisi dengan percanggahan dan pembinaan-empayar Caesar, jeneral, gabenor, dan konsul yang selalu bertindak kejam atau mencuba untuk meningkatkan kekayaan dan kuasa mereka. Kelakuan Rom berayun dari toleransi ke bermusuhan terhadap subjek Yahudinya, yang sejak itu bergerak sepanjang Empayar tersebut. Rom, yang menyembah pantheon besar, tidak bersedia menerima monoteisme eksklusif dari agama Yahudi, dan Yahudi berkeagamaan tidak menerima politeisme Rom. (Ia pada iklim gamat yakni Kristianiti muncul buat pertamanya, dikalangan kumpulan kecil Yahudi.) Selepas kemarau dan rusuhan pada 66 EL, Yahudi di Judea memulakan pemberontakan terhadap Rom. Pemberontakan ini telah dihancurkan oleh Titus Flavius, anak dan pewaris dari Maharaja Rom Vespasian. Di Rom Arca Titus masih berdiri, menunjukkan Judea yang diperhambakan dan menorah yang dibawa ke Rom. Ia adat untuk Yahudi untuk berjalan melaluinya, berbanding melalui, arca ini.[2]

Rom memusnahkan kebanyakan dari Baitulmaqdis tetapi meninggalkan Tembok Barat, sebuah tembok penahan dari Masjid al-Aqsa. Selepas akhir dari pemberontakan pertama ini, Yahudi terus hidup di tanah mereka dalam bilangan besar, dan telah dibenarkan untuk mengamalkan agama mereka. Pada abad kedua Mahajara Rom Hadrian mula membina semula Baitulmaqdis sebagai bandar jahiliah sementara menghadkan sesetengah amalan Yahudi. Marah dengan penghinaan ini, Yahudi sekali lagi memberontak yang diketuai oleh Simon Bar Kokhba. Hadrian membalas dengan kekuatan amat besarm menundukkan pemberontakan dan membunuh seramai separuh juta Yahudi..[3] Selepas Legiun Rom memenangi pada 135, Yahudi tidak dibenarkan untuk memasuki bandar Baitulmaqdis dan kebanyakan ibadat Yahudi telah dilarang oleh Rom.[4] Berikutan kemusnahan Baitulmaqdis dan pengusiran Yahudi, ibadat Yahudi berhenti berpusatnya tersusun sekitar Kuil, dan sebaliknya para rabai mengambil kedudukan lebih nyata sebagai guru dan ketua dari komuniti individu. Tiada buku baru telah ditambah kepada Injil Yahudi selepas tempoh Rom,[5] sebaliknya usaha utama bermula dengan mentafsirkan dan mengembangkan Halakhah, atau hukum lisan, dan menulis tradisi ini dalam Talmud, karya utama pada penafsiran hukum Yahudi, ditulis semasa abad pertama dan kelima EL.[6]

Pada 212, semua Yahudi dibuat sebagai warganegara empayar Rom. Kristianiti menjadi negeri agama tunggal dari empayar Rom yang berkurangan, apabila Constantine I mengisukan Titah Milan pada 313. Kehidupan Yahudi dan Kristian berkembang dalam "diametriknya ke arah bertentangan" semasa abad terakhir empayar Rom.[7] Kehidupan Yahudi menjadi autonomus, nyahpusat, dan komuniti-berpusat, dalam kontras kepada kehidupan Kristian, iaitu menjadi sistem hierarki tegar dibawah kuasa agung dari Paus dan Maharaja Rom.

Kehidupan Yahudi selepas kejatuhan Israel secara asasnya demokratik.[8] Para rabai dalam Talmud mentafsirkan Deuteronomy 29:9, “kepala anda, suku anda, warga tua anda, dan pegawai anda, malah semua manusia Israel” as “Walaupun saya telah melantik untuk kepala anda, warga tua, dan pegawai, anda semua sama sebelumku” (Tanhuma). Talmud menekankan bahawa hak sentiasa melibatkan tanggungjawab: “anda semua bertanggungjawab untuk satu sama lain.”

Kewujudan Yahudi dalam menghadapi tekanan luaran dari empayar Katolik Rom kini dan empayar Parsi Majusi dilihat sebagai ‘membingungkan’ oleh ramai sejarawan.[9] Contohnya,Wilhelm von Humboldt menulis “fenomena luarbiasa seumpama dalam sejarah dunia dan sejarah agama bahawa ramai berminda baik telah meragui samada ia semua boleh dijelaskan dalam sekadar istilah manusia”[10]

Menurut kepada sejarawan terkenal Yahudi, Salo Wittmayer Baron, sebilangan mekanisma dari kewujudan Yahudi berkembang semasa abad penting ini antara kejatuhan Israel dan kejatuhan Rom. Beliau menghuraikan sekurang-kurangnya lapan faktor yang menguatkan agama Yahudi dan masyarakat Yahudi.

 • 1. Keimanan Mesianik. Kepercayaan dalam unggulnya hasil positif dan pemulihan Israel.
 • 2. Doktrin Akhirat telah ditingkatkan perinciannya. Kepercayaan pada kehidupan selepas mati telah secara besar tidak diendahkan semasa zaman Biblikal. Kini ia dibincangkan lebih oleh pendeta. Ia menyelaraskan Yahudi dengan penderitaan di dunia ini dan membantu mereka menentang untuk memeluk.
 • 3. Penderitaan telah memberi makna melalui penafsiran sejarah dan takdir Yahudi.
 • 4. Doktrin syahid dan ketidaklepasan dari penindasan mengubah kedua-dua kepada sumber komunal perpaduan.
 • 5. Kehidupan harian Yahudi amat memuaskan. Walaupun hidup sepanjang tempoh empayar Rom dan empayar Parsi dan selanjutnya, Yahudi hidup dikalangan Yahudi. Dalam, amalan, pada jangka hayat, kebanyakan Yahudi didatangi penindasan terang-terangan hanya pada peristiwa dramatik yang sedikit. Mereka kebanyakannya hidup dibawah diskriminasi yang memberi kesan pada semua, dan iaitu mereka ditempatkan. Kehidupan harian telah diperintah oleh pembanyakan dari keperluan upacara, supaya Yahudi sentiasa berwaspada dari hubungan mereka dengan Tuhan sepanjang hari. “Untuk kebanyakan bahagian, beliau menjumpai liputan-semua cara hidup Yahudi yang sangat terkemukanya berpuasan bahawa beliau bersedia mengorbankan dirinya…untuk pemeliharaan dari fundamentalnya.”[11] Rukun tersebut iaitu Yahudi mengorbankan nyawa mereka, seperti mengingkari penyembahan berhala, memakan khinzir, memerhati penyunatan, iaitu seseorang paling tegas berpegang padanya.
 • 6. Polisi perkembangan dan pengasingan korporat dari lewat empayar Rom dan empayar Parsi, membantu membuatkan organisasi komuniti Yahudi kuat.
 • 7. Talmud memberikan kuasa yang sangat berkesan untuk mengekalkan etika, hukum dan budaya Yahudi, sistem kebajikan dan kehakiman yang baik hati, pendidikan universal, untuk mengembangkan dan mengekalkan yang kuat, penyayang dan berseksualnya kehidupan keluarga yang memuaskan, dan kehidupan keagamaan yang memuaskan dari lahir ke mati.
 • 8. Penumpuan dari keramaian Yahudi didalam ‘kelas pertengahan lebih rendah’[12] mengekalkan kebaikan kelas pertengahan dari kawalan-diri seksual. Yahudi, tidak seperti budaya sekitar mereka, mengikuti laluan sederhana antara zahid dan kegasangan. Untuk Yahudi, perkahwinan membentuk asas kehidupan yang kuat dari segi etnik, dan etika.

Permusuhan hanya membantu mengukuhkan penyatuan Yahudi dan kekuatan dan komitmen dalaman.

Bermulanya diaspora[sunting | sunting sumber]

Meskipun Yahudi telah menetap di luar Israel sejak zaman Babylonia, akibat dari tindak balas Rom kepada penberontakan Yahudi mengubah pusat kehidupan Yahudi dari tanah purba kepada diaspora. Sementara sesetengah Yahudi masih tinggal di Judea, dinamakan semula Palestin oleh Rom, sesetengah Yahudi telah dijual kepada perhambaan, manakala yang lain menjadi warganegara dari bahagian Empayar Rom yang lain. Ini merupakan penjelasan tradisional kepada diaspora Yahudi, hampir universalnya diterima elsklusifnya keturunan biologikal dari usiran Judea. Pada enam abad sebelum kebangkitan Islam, terdapat migrasi besar-besaran luar dari Palestin (dibinasakan oleh perang, dan selepas pemelukan Maharaja Constantine pada 313, tekanan dari misi Kristian) dan kepada Syria, Babylonia dan Dataran Tinggi Iran, supaya kawasan ini "menerima campuran besar dari darah Yahudi.”[13]

Sesetengah sejarawan sekular menspekulasikan bahawa majoriti Yahudi di Antikuiti adalah paling kemungkinan keturunan dari pemeluk di kota dari Dunia Græco-Rom, terutamanya di Iskandariah dan Asia kecil.[14] Mereka hanya dipengaruhi oleh diaspora dalam maksud kerohanian dan oleh maksud kehilangan dan ketidakrumahan iaitu menjadi sendi dari fahaman Yahudi, iaitu menyebarkan agama Yahudi sepanjang tempoh tamadun Hellenistik, kelihatan bertambah berikutan kemusnahan negeri Yahudi, dan telah berakhir hanya apabila Kristian datang berkuasa.[15] Pada zaman era Kristian Yahudi di Mesir mungkin hadir berbilangan sekitar berjuta dari julah populasi sekitar tujuh dan separuh juta.[16]

Bukti DNA dari teori ini telah menjadi berbintik, tetapi sesetengah sejarawan percaya berdasarkan pada sesetengah rekod bersejarah bahawa pada fajar Kristianiti sebanyak 10% dari populasi Empayar Rom adalah Yahudi, rajah yang hanya boleh dijelaskan oleh pemelukan tempatan.[14]

Amsterdam Esnoga, saumaah dari komuniti Sephardik.

Semasa sedikit beratus tahun pertama dari Diaspora, komuniti Yahudi terpenting adalah di Babylonia, iaitu Talmud Babylonia telah ditulis, dan di mana rejim yang relatifnya bertoleransi membenarkan kebebasan Yahudi. Situasi lebih teruk di Empayar Byzantine yang melayan Yahudi lebih keras, yang enggan membenarkan mereka untuk memegang jawatan atau membina tempat ibadat. Dalam kepercayaan dari pemulihan yang akan datang, Yahudi membuat pakatan dengan Parsi yang menakluk Palestin pada 614, berlawan pada pihak mereka, mengalahkan garison di Baitulmaqdis, dan untuk tiga tahun memerintah kota tersebut. Tetapi Parsi membuat perdamaian dengan Maharaja Heraclius. Pemerintahan Kristian telah didirikan semula, dan bagi Yahudi yang masih hidup dari penyembelihan sekali lagi dilenyapkan dari Baitulmaqdis.[17]

Penaklukan dari kebanyakan Empayar Byzantine dan Babylonia oleh tentera Islam umumnya membaikpulih kehidupan Yahudi, meskipun mereka masih dianggap warganegara kelas-kedua. Tindakbalas dari penaklukan Islam, Perang Salib Pertama dari 1096 cuba menakluk semula Baitulmaqdis, mengakibatkan kemusnahan dari banyak dari komuniti Yahudi yang tertinggal di kawasan tersebut. Yahudi merupakan pejuang Baitulmaqdis paling bersemangat terhadap ahli Perang Salib.[18] Apabila kota itu jatuh, ahli Perang Salib mengumpulkan Yahudi di saumaah dan membakar mereka.[19] Yahudi hampir secara sendiri pertahankan Haifa terhadap ahli Perang Salib, menahankan kota yang dikepung untuk seluruh bulan (Jun-Julai 1099). Pada masa ini, beribu tahun penuh selepas kejatuhan negeri Yahudi, terdapat komuniti Yahudi di seluruh negara. Limapuluh dari mereka dikenali sebagai sejarawan; mereka termasuk Baitulmaqdis, Tiberias, Ramleh, Asqalan, Caesarea, dan Gaza.[17]

Imej dari pengazan membacakan kisah Pesach di Iberia Moor, dari abad ke-14 Iberia Haggadah.

Zaman Pertengahan: Eropah[sunting | sunting sumber]

Yahudi menetap di Eropah semasa zaman Empayar Rom. Masyarakat medieval awal, sebelum Kristian menjadi tersusun penuh, adalah toleran. Antara 500 dan 1100 terdapat 1.5 juta Yahudi di Eropah Kristian. Mereka bertuah kerana tidak menjadi sebahagian dari sistem feudal sebagai hamba atau satria, demikian telah diselamatkan dari kezaliman dan peperangan kerap yang membuatkan hidup sukar untuk kebanyakan Kristian. Tidak seperti Kristian peletak, kebanyakan Yahudi celik huruf; mereka lebih bersih dan demikian lebih sihat dari Kristian, contohnya, mati dalam bilangan lebih sedikit semasa Maut Hitam; dan mereka mampu hidup dibawah hukum Yahudi, iaitu lebih adil dan lebih perikemanusiaan. Dalam hubungan dengan masyarakat Kristian, mereka telah dilindungi oleh raja, putera dan biskop, kerana dari khidmat penting yang mereka berikan di tiga kawasan: kewangan, pentadbiran, dan sebagai doktor. Sarjana Kristian yang cenderung dalam Injil akan malah berjumpa dengan rabai Talmudik. Semua ini berubah dengan pembentukan semula dan penguatan dari Gereja Katolik Rom, terutamanya penciptaan dari pendakwah sami Franciscan dan Dominican, dan kebangkitan dari kecemburuan dan kelas-pertengahan kompetitif, Kristian berpenghuni-kota. Pada 1300 rahib dan paderi tempatan telah menggunakan Passion Plays pada masa Easter, iaitu menggambarkan Yahudi dalam pakaian kotemporari membunuh Christ, bagi mengajar penduduk umum untuk benci dan bunuh Yahudi. ia pada detik ini yakni penindasan dan pengusiran menjadi endemik. Akhirnya sekitar 1500, Yahudi menjumpai keselamatan dan pembaharuan kejayaan di Poland.[20]

Ahli Perang Salib secara rutin menyerang komuniti Yahudi,[21] dan hukum kekerasan bertambah menghadkan Yahudi dari kebanyakan aktiviti ekonomik dan pemilikan tanah, membiarkan terbuka hanya pinjaman-wang dan beberapa perdagangan lain.[22] Yahudi disubjekkan usir dari England, Perancis, dan Empayar Rom Suci selepas 1300, dengan kebanyakan dari populasi bergerak ke Eropah Timur dan terutamanya Poland, iaitu secara uniknya toleran dari Yahudi melalui 1700an. Pengusiran Yahudi besar-besaran terakhir, dan yang terbesar, berlaku selepas penaklukan Kristian (Reconquista) dari Iberia pada 1492 (lihat Sejarah Yahudi di Sepanyol dan Sejarah Yahudi di Portugal). Selepas ahkir pengusiran pada abad ke-17, keadaan individu berbeza dari negara ke negara dan masa ke masa, tetapi, sebagai peraturan, Yahudi di Tembok Barat umumnya dipaksa, mengikut ketentuan atau tekanan tak rasmi, untuk hidup dalam ghetto yang tinggi diasingkan dan shtetl. Menjelang permulaan abad keduapuluh, kebanyakan Yahudi Eropah hidup dalam seumpama-dipanggil Penempatan Pucat, sempadan Barat dari Empayar Rusia yang terdiri dari umumnya negara moden-kini dari Poland, Lithuania, Belarus, dan rautan kejiranan.

Zaman Pertengahan: Eropah Islam, Afrika Utara, Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Di Semenanjung Iberia, dibawah pemerintahan Muslim, Yahudi berupaya membuat kecanggihan unggul dalam matematik, astronomi, falsafah, kimia, dan filologi,[23] Era ini kadangkala dirujuk sebagai Zaman Keemasan budaya Yahudi di Semenanjung Iberia.[24]

Semasa Islam awal, Leon Poliakov menulis, Yahudi menikmati keistimewaan hebat, dan komuniti mereka menjadi makmur. Terdapat tiada penggubalan atau batasan sosial yang menghalang mereka dari melakukan aktiviti komersial. Ramai Yahudi bermigrat kepada kawasan yang baru ditakluk oleh Muslim dan mendirikan komuniti di sana. Wizurai dari Baghdad mengamanahkan ibukotanya dengan pengurus bank Yahudi. Yahudi telah ditanggunjawabkan dari sesetengah bahagian maritim dan perdagangan hamba. Siraf, plabuhan prinsip dari pengkhalifah pada abad ke-10 EL, mempunyai gabenor Yahudi.[25]

Sepanjang sejarah, terdapat banyak umpama dari pogrom terhadap Yahudi.[26] Contoh termasuklah Pembunuhan beramai-ramai Granada 1066, dimana meranapkan seluruh kawasan Yahudi di kota Andalusia dari Grenada pada 1066.[27] Di Afrika Utara, terdapat kes keganasan terhadap Yahudi pada Zaman Pertengahan,[28] dan di tanah Arab lain termasuk Mesir,[29] Syria,[30] dan Yaman.[31]

Almohad, yang telah mengambilalih kebanyakan dari Iberia Islam pada 1172, jauh mengatasi Almoravides dalam pandangan fundamentalis, dan mereka melayan dhimmis secara keras. Yahudi dan Kristian telah diusir dari Maghribi dan Sepanyol Islam.[32] Berhadapan dengan pilihan samada kematian atau pemelukan, sesetengah Yahudi, seperti keluarga Maimonides, lari ke selatan dan timur kepada tanah Muslim yang lebih toleran, manakala yang lain menuju utara untuk menetap di kerajaan Kristian yang semakin bertambah.[33][34]

Kesedaran dan pembebasan[sunting | sunting sumber]

Napoleon membebaskan Yahudi, dipersembahkan oleh wanita dengan menorah, pada cetakan Perancis 1804.

Semasa Zaman Kesedaran, perubahan penting berlaku didalam komuniti Yahudi. Gerakan Haskalah selari dengan Kesedaran yang lebih luas, laksana Yahudi bermula pada 1700an untuk meninggalkan eksklusifan mereka dan memiliki pengetahuan, adab, dan aspirasi dari masyarakat Eropah lebih luas. Pendidikan sekular dan saintifik telah ditambah kepada arahan keagamaan tradisional yang diterima oleh pelajar, dan minat dalam identiti kebangsaan Yahudi, termasuk pemulihan dalam kajian dari sejarah Yahudi dan Ibrani, mula berkembang.[35]

Gerakan Haskalah mempengaruhi kelahiran dari semua mazhab Yahudi moden, dan menanam benih Zionisme. Pada masa sama, ia menyumbang kepada galakan asimilasi kebudayaan kepada negara yang Yahudi menetap, baik juga pada abad kesembilanbelas Gerakan pembentukan-semula dalam agama Yahudi. Pada sekitar masa sama satu lagi gerakan telah dilahirkan, satu berdakwah hampir bertentangan dari Haskalah, agama Yahudi Hasidik. Agama Yahudi Hasidik bermula pada 1700an oleh Israel ben Eliezer, Baal Shem Tov, dan secara cepat menaiki pengikutan dengan semangatnya, pendekatan mistikal kepada agama. Dua gerakan ini, dan pendekatan ortodoks tradisional kepada agama Yahudi dari yang mereka bercambah, membentuk asas untuk pembahagian moden didalam pemerhatian Yahudi.

Pada masa sama, dunia luar sedang berubah. Pada 1791, Perancis menjadi negara Eropah pertama untuk membebaskan populasi Yahudinya, membenarkan mereka hak samarata dibawah undang-undang.[36] Napoleon selanjutnya menyebarkan pembebasan, mengajak Yahudi untuk meninggalkan Ghetto Yahudi di Eropah dan mencari perlindungan pada rejim ciptaan baru berpolitik toleran (lihat Napoleon dan Yahudi). Negara lain seperti Denmark, England, dan Sweden juga mengambil polisi liberal kepada Yahudi semasa tempoh Kesedaran, dengan sesetengah mengakibatkan imigrasi. Pada pertengahan abad ke-19, hampir semua negara Eropah Barat telah membebaskan populasi Yahudi mereka, dengan pengecualian penting dari Negeri Paus, tetapi penindasan diteruskan di Eropah Timur termasuk pogrom besar-besaran pada akhir abad ke-19 dan sepanjang Penempatan Pucat. Keterusan dari anti-semitisme, kedua-dua secara ganas di timur dan secara sosial di barat, membawa kepada berbilangan dari gerakan politikal Yahudi, berakhir dengan Zionisme.

Zionisme dan emigrasi dari Eropah[sunting | sunting sumber]

Poster dari sekolah Zionis Tarbut pada 1930an. Parti Zionis amat aktif dalam politik Poland. Pada pilihanraya Poland 1922, Zionis memegang 24 kerusi dari jumlah 35 ahli parlimen Yahudi.

Zionisme merupakan gerakan politikal antarabangsa yang menyokong tanahair untuk Orang Yahudi di Tanahair Israel. Walaupun asal usulnya adalah lebih awal, gerakan tersebut secara rasmi didirikan oleh wartawan Austria Theodor Herzl pada lewat abad kesembilanbelas.[37] Gerakan antarabangsa tersebut akhirnya berjaya dalam mendirikan Negeri Israel pada 1948, sebagai dunia pertama dan satu-satunya Negeri Yahudi moden. Ia terus secara primer sebagai penyokong untuk negeri dan kerajaan dari Israel dan status berterusanya sebagai tanahair untuk orang Yahudi.[38] Dihuraikan sebagai "nasionalisme diaspora,"[39] penyokongnya menganggapnya sebagai gerakan pembebasan kebangsaan iaitu sasarannya adalah keazaman-sendiri dari orang Yahudi.[40]

Sementara Zionisme berdasarkan pada bahagian atas tradisi keagamaan berpautkan orang Yahudi kepada Tanahair Israel, iaitu konsep kenegaraan Yahudi difikirkan telah pertama dikembangkan sekitar antara 1200 SME dan lewat era Kuil Kedua (iaitu, hingga 70 EL),[41][42] gerakan moden secara utamanya sekular, bermula secara besarnya sebagai tindakbalas oleh Keyahudian Eropah kepada antisemitisme menular sepanjang Eropah.[43]

Tambahan kepada tindakbalas secara politik, semasa lewat abad ke-19, Yahudi mula lari dari penindasan Eropah Timur dalam bilangan besar, kebanyakannya menuju ke Amerika Syarikat, tetapi juga Kanada dan Eropah Barat. Menjelang 1924, hampir dua juta Yahudi telah emigrat ke AS sendiri, mencipta komuniti besar dari bangsa yang relatifnya bebas dari penindasan dari kebangkitan antisemitisme di Eropah (lihat Sejarah Yahudi di Amerika Syarikat).

Holokus[sunting | sunting sumber]

Antisemitisme ini mencapai pada bentuk paling binasanya pada polisi dari Nazi Jerman, iaitu membuat kemusnahan dari Yahudi sebagai keutamaan, berakhir dengan pembunuhan kira-kira enam juta Yahudi semasa Holokus dari 1941 ke 1945.[44] Pada mulanya Nazi menggunakan skuad kematian atau Einsatzgruppen untuk melakukan pembunuhan Yahudi terbuka besar-besaran dan yang lain di wilayah yang mereka takluk. Pada 1942, kepimpinan Nazi berhasrat untuk melaksanakan Penyelesaian Terakhir, pembunuhan beramai-ramai Yahudi Eropah, dan meningkatkan kelajuan Holokus dengan mendirikan kem pemusnah secara spesifik untuk membunuh Yahudi.[45][46] Ini merupakan cara pembunuhan beramai-ramai industrial. Berjuta Yahudi yang telah menjadi hitherto berkurung kepada penyakit dan ghetto yang secara besar terlalu sesak telah diangkutkan (selalu dengan kereta api) ke "Kem-kematian" iaitu sesetengah telah dikumpulkan kepada lokasi spesifik (selalunya kamar gas), kemudian samada digas atau ditembak. Selepas itu, mayat mereka telah ditanah atau dibakar. Yang lain telah dikurung di kem di mana mereka diberika sedikit makanan dan penyakit adalah lazim.[47]

Israel[sunting | sunting sumber]

Pada 1948, negera Yahudi Israel telah diasaskan,[48] menjadikan negara Yahudi pertama sejak kemusnahan Rom terhadap Yerusalem. Selepas Perang Arab-Israel 1948, majoriti dari 850,000 Yahudi yang sebelum ini tinggal di Afrika Utara dan Timur Tengah lari ke Israel,[49] menyertai bilangan semakin bertambah dari imigran dari Eropah pra-Perang (lihat pemergian besar-besaran Yahudi dari tanah Arab). Menjelang akhir abad ke-20, pusat populasi Yahudi telah bertukar secara dramatik, dengan Amerika Syarikat dan Israel menjadi pusat Yahudi sekular dan kehidupan keagamaan.

Ibadat Yahudi pada Tembok Barat


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Netzer, Amnon (2007). "Iran". Dalam Fred Skolnik (penyunting). Encyclopaedia Judaica. 10 (ed. 2d ed.). Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale. m/s. p. 13. ISBN 0-02-865928-2 Check |isbn= value: checksum (bantuan). |pages= has extra text (bantuan); |edition= has extra text (bantuan)
 2. ^ Syme, Daniel B. (2004). The Jewish Home: A Guide for Jewish Living. New York: URJ Press. m/s. p. 87. ISBN 0-8074-0851-4. To this day, most Jews will not walk through the arch, and many will spit on it as they pass by. |pages= has extra text (bantuan)
 3. ^ Johnson (1987), p. 142.
 4. ^ Johnson (1987), p. 143.
 5. ^ Johnson (1987), pp. 95-96.
 6. ^ Johnson (1987), p. 152.
 7. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952.p. 200
 8. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952. p200
 9. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952.p. 215
 10. ^ ibid, p. 215
 11. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952. p. 216
 12. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952. p. 217
 13. ^ Salo Wittmayer Baron, “A Social and Religious History of the Jews,” Volume II, Ancient Times, Part II. Jewish Publication Society of America, 1952. p. 210
 14. ^ a b Johnson (1987), p. 112.
 15. ^ "S. Safrai, 'The Era of the Mishnah and Talmud (70-640)' in H.H. Ben-Sasson, editor, History of the Jewish People, Harvard University Press, 1976, p. 364)
 16. ^ F.E. Peters, "The Harvest of Hellenism" p. 296
 17. ^ a b Katz, Shmuel, Battleground (1974)
 18. ^ Setton, Kenneth M. (1985). A History of the Crusades: The Impact of the Crusades on the Near East. Madison, Wisc.: University of Wisconsin Press. m/s. p. 69. ISBN 0-299-09144-9. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan); |pages= has extra text (bantuan)
 19. ^ Setton et al. (1985), p. 71.
 20. ^ Norman F. Cantor, The Last Knight: The Twilight of the Middle Ages and the Birth of the Modern Era, Free Press, 2004. ISBN-10: 0743226887, p. 28-29
 21. ^ Johnson (1987), pp. 207-208.
 22. ^ Johnson (1987), pp. 174, 211-213.
 23. ^ Cowling (2005), p. 265
 24. ^ Poliakov (1974), pg.91-6
 25. ^ Poliakov (1974), pg.68-71
 26. ^ The Treatment of Jews in Arab/Islamic Countries
 27. ^ Granada by Richard Gottheil, Meyer Kayserling, Jewish Encyclopedia. 1906 ed.
 28. ^ "The Jews of Morocco".
 29. ^ "The Jews of Egypt".
 30. ^ "The Jews of Syria".
 31. ^ "The Jews of Yemen".
 32. ^ "The Forgotten Refugees". Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-07-28. Dicapai pada 2009-03-08.
 33. ^ Sephardim
 34. ^ Kraemer, Joel L., Moses Maimonides: An Intellectual Portrait in The Cambridge Companion to Maimonides pp. 16-17 (2005)
 35. ^ Rosenthal, Herman (2002). "Haskalah". Jewish Encyclopedia. Dicapai pada 2008-02-09. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan)
 36. ^ Johnson (1987), p. 306.
 37. ^ Johnson (1987), pp. 374, 402.
 38. ^ "An international movement originally for the establishment of a Jewish national or religious community in Palestine and later for the support of modern Israel." ("Zionism," Webster's 11th Collegiate Dictionary). See also "Zionism", Encyclopedia Britannica, which describes it as a "Jewish nationalist movement that has had as its goal the creation and support of a Jewish national state in Palestine, the ancient homeland of the Jews (Hebrew: Eretz Yisra'el, “the Land of Israel”)," and The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition, which defines it as "A Jewish movement that arose in the late 19th century in response to growing anti-Semitism and sought to reestablish a Jewish homeland in Palestine. Modern Zionism is concerned with the support and development of the state of Israel."
 39. ^ Ernest Gellner, 1983. Nations and Nationalism (First edition), p 107-108.
 40. ^ A national liberation movement:
 41. ^ "...from Zion, where King David fashioned the first Jewish nation" (Friedland, Roger and Hecht, Richard To Rule Jerusalem, p. 27).
 42. ^ "By the late Second Temple times, when widely held Messianic beliefs were so politically powerful in their implications and repercussions, and when the significance of political authority, territorial sovereignty, and religious belief for the fate of the Jews as a people was so widely and vehemently contested, it seems clear that Jewish nationhood was a social and cultural reality". (Roshwald, Aviel. "Jewish Identity and the Paradox of Nationalism", in Berkowitz, Michael (ed.). Nationalism, Zionism and Ethnic Mobilization of the Jews in 1900 and Beyond, p. 15).
 43. ^ Largely a response to anti-Semitism:
  • "A Jewish movement that arose in the late 19th century in response to growing anti-Semitism and sought to reestablish a Jewish homeland in Palestine." ("Zionism", The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition).
  • "The Political Zionists conceived of Zionism as the Jewish response to anti-Semitism. They believed that Jews must have an independent state as soon as possible, in order to have a place of refuge for endangered Jewish communities." (Wylen, Stephen M. Settings of Silver: An Introduction to Judaism, Second Edition, Paulist Press, 2000, p. 392).
  • "Zionism, the national movement to return Jews to their homeland in Israel, was founded as a response to anti-Semitism in Western Europe and to violent persecution of Jews in Eastern Europe." (Calaprice, Alice. The Einstein Almanac, Johns Hopkins University Press, 2004, p. xvi).
  • "The major response to anti-semitism was the emergence of Zionism under the leadership of Theodor Herzl in the late nineteenth century." (Matustik, Martin J. and Westphal, Merold. Kierkegaard in Post/Modernity, Indiana University Press, 1995, p. 178).
  • "Zionism was founded as a response to anti-Semitism, principally in Russia, but took off when the worst nightmare of the Jews transpired in Western Europe under Nazism." (Hollis, Rosemary. The Israeli-Palestinian road block: can Europeans make a difference?PDF (57.9 KiB), International Affairs 80, 2 (2004), p. 198).
 44. ^ "ushmm.org". Dicapai pada 2007-08-15.
 45. ^ Manvell, Roger Goering New York:1972 Ballantine Books--War Leader Book #8 Ballantine's Illustrated History of the Violent Century
 46. ^ Ukrainian mass Jewish grave found
 47. ^ Berenbaum, Michael. The World Must Know," United States Holocaust Museum, 2006, p. 103.
 48. ^ "Part 3: Partition, War and Independence". The Mideast: A Century of Conflict. National Public Radio. 2002-10-02. Dicapai pada 2007-07-13. Check date values in: |date= (bantuan)
 49. ^ Bermani, Daphna (November 14, 2003). "Sephardi Jewry at odds over reparations from Arab world". Cite has empty unknown parameter: |1= (bantuan)